Fotovoltaika

Profilova fotka
Nemáte někdo zkušenosti https://www.balkonova-fotovoltaika.cz/
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od klouzek:

Nemáte někdo zkušenosti https://www.balkonova-fot…
@klouzek balkónová fotovoltaika se ještě nikdy nikomu nevyplatila. 1.) Ten "měnič" co tam je, není pravděpodobně měnič, ale "sekač" - tj. nedává čistý sinus(dává modifikovaný). Tím pádem může kazit přístroje v síti a její stabilitu. A po čase to může některým přístrojům vadit - tj. zkrátí se jim životnost, jsou hlučnější, ... Proto tam dávají jako příklad, že si to máš zapojit na přímo na topné těleso od bojleru (odporová zátěž). Té to totiž vůbec nevadí. Ale zapojovat 200-400W k bojleru je úplný nesmysl a nic bys tím nenahřála (bojler se nahřívá cca 2 hodiny denně navíc spíš v noci, když nesvítí). 2.) Už jenom informace že 400Wp panel (i když to tam mají uříznuté, tak výrobce je Jinko Solar) může dát až 520Wp je úplná blbost. Bifaciál při nejlepším umístění a hlavně bílém pozadí, od kterého se můžou paprsky odrážet(tj. nikdy nedávat souběžně s podkladem, ale musí být nakloněný) dává maximálně 20% navíc. Což ale asi nikdo nesplní, tak bych počítala spíš s tím výkonem 400Wp. Navíc to bude asi nějaký starší typ, protože má nižší účinnost, než dneska Jinko běžně dělá. 3.) Pokud něco připojíš do sítě, tak k tomu potřebuješ pravidelnou revizi a úpravu elektroinstalace. Navíc i povolení od ČEZ/EG.D. 4.) Pokud by sis to i přes to připojila a měla přetok, protože tohle uhlídat nejde, tak to co ti to vyrobí navíc a ty to nespotřebuješ, tak se ti to bude ne odčítat od spotřeby, ale naopak přičítat, jako bys měla navíc spotřebu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kekita:

@klouzek balkónová fotovoltaika se ještě nikdy ni…
@kekita Lépe bych to neřekl, prostě je to nesmysl ekonomický, bezpečnostní atd...
Odpovědět
Balkonovka nebo i normální fve pokud za vás někdo většinu pořizovacích nákladů nezaplatí se nikdy nevrátí. Jinak je potřeba aby bylo opravdu zajištěno že nebudete mít přetok protože ne že by se vám to přičítalo. Ale bude to měřit přímo přetok a pokud nemáte povolení tak za každou kW byla pokuta 10 000kc
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

Balkonovka nebo i normální fve pokud za vás někdo…
@edison101 návratnost klasické FVE závisí od charakteru spotřeby a je strašně individuální. Takže někomu se to vrátí do 5-ti let, někomu se to nevrátí nikdy... Ale takhle to určitě nejde psát. Pokud nemá 4kvadrantní elektroměr, což pokud nemá FVE tak určitě nemá (ten kdo ho přesto chce bez FVE, musí distributorovi platit měsíční nájem tuším kolem 2000 Kč), tak se jí to přičte do spotřeby, protože ten elektroměr to nemá jak změřit. A distributor tudíž na to nemá jak dojít. Jinak pokud by byla připojena jako mikrozdroj bez přetoků, tak tamjsou pak pokuty na hladině NN 1713 Kč/kW/měsíc. Ale to počítání je složitější. Bere se nejvyšší hodnota čtvrthodinového překročení za celý měsíc. Takže i když ti to párkrát "ujede" na chvíli, tak se nemusí vůbec nic stát, protože se to průměruje do té čtvrhodiny. Navíc u mikrozdroje máš povoleny technické přetoky do 115W a to taky pomůže.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kekita:

@edison101 návratnost klasické FVE závisí od char…
@kekita A teď se ozve Vladimír, že by to lépe ani on neřekl... 😀😃😄
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@kekita A teď se ozve Vladimír, že by to lépe an…
@jozkakomosny Já souhlasím, že mnohdy se FVE nevyplatí, pokud si vezmu pořizovací cenu cca 1 milion, abychom mohli fungovat a měla smysl, tak se to finančně nevyplatí, nehledě na rizika požáru atd...
Odpovědět
Profilova fotka
Že elektroměr neumím zjistit přetoky? Ale ano umí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

Že elektroměr neumím zjistit přetoky? Ale ano umí.
@pyramis záleží na elektroměru, který máš nainstalovaný. V naprosté většině ti na elektromeru zasvítí červená ledka s písmenkem R (reverse) a přičte ti to do spotřeby. Jedině, kdybys měl elektroměr s dálkovým odečtem, tak na to distributor může přijít. Jinak ne.
Odpovědět
Profilova fotka
Ne. Dnes prakticky každý digitální elektroměr měří i přetoky. Žádný dálkový odečet nic, klasický digitální elektroměr.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

Ne. Dnes prakticky každý digitální elektroměr měř…
@pyramis já nevím, jak ti to mám dokázat, ale pro příklad náš elektroměr viz. foto. Pokud by měřil přetoky, tak by tam měl OBIS kód 2.8.0. My tam máme jenom 1.8.2 a 1.8.3 (nízký a vysoký tarif). Má někdo na elektroměru 2.8.0? Fakt by mě to zajímalo že zvědavosti....
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kekita:

@pyramis já nevím, jak ti to mám dokázat, ale pro…
@kekita tak s tema elektromerama nesouhlasím Tady snad nikdo nemá elektroměr co by neměl i přetok u starších P u nových T3. Je to distribuce ČEZ. EON asi nedává ale ČEZ už dávno dává i s přetokem už předtím co jsme ho měli měl přetok loni nám ho zase měnili. A právě byl trošku problém na předešlém byl přetok 0 ale na novém už při instalaci byl přetok 1 kW a pri opisu chtěli vidět protokol o výměně elektroměru zda ta kw už tam byla nebo ne že jinak by byl problém. Ale ukázal jsem papír a v pohodě. Spíš nadaval že to nebylo vynulováne. A ano když umí měřit čtvrthodinove maxima tak se to tak bere. Ale když neumí tak se to bere podle elektroměru takhle mi to bylo alespoň řečeno.jestli kecali kecám i já. A za 5 let aby vám fve ušetřila 300 tisíc to je velice zřídka.
Odpovědět
Profilova fotka
Jsem na distribučním území ČEZu a všichní, co znám mají měření přetoků. Je tedy asi možné, že E.GD to má jinak.
Odpovědět
Článek se načítá
@edison101 @pyramis omlouvám se, nenapadlo mě, že by to ČEZ měl úplně jinak než EG.D. Dneska jsem zrovna četla, že je schválený nový zákon a EG.D začne od příštího roku vyměňovat elektroměry za "chytré" kvůli sdílení elektřiny. Takže každému, kdo má dvoutarif, nebo odběr nad 6 MWh ho do roku 2027 vymění za ten, který jde monitorovat online.
Odpovědět
Profilova fotka
V pohodě... Např. v Německu se přetoky neřeší a tyhle elektrárny do zásuvky tam dost frčí a prodávají je i v Lídlu jako rohlíky. Prostě trošku jiná forma podpory OZE domácnostmi. U nás by musela mít domácnost trvale odběr na dané fázi alespoň těch 300 W, aby se vyhlo přetokům. Žádné jiné řešení není efektivní, ikdyž prodejce bude trvdit opak. To, že to nedává čistý sinus není až takový problém, protože to jede do tvrdé sítě a ta už si to srovná. Jinak včerejší novinka je, že od ledna +60 halířů za kWh. Obnovena platba za OZE spotřebitelem. Tak budu zas na cca 5,40 Kč / kWh celkem.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

V pohodě... Např. v Německu se přetoky neřeší a …
@pyramis před časem jsem zvažoval pořídit něco takového. https://www.mironet.cz/solarmi-gridfr... Píšou že se výkon omezí a pretoky nehrozí. Ale kámoš co je machrna elektroniku a měl možnost to mít rozkuchane tak říkal že by tomu nevěřil že nebude žádný přetok a když jsem si spočítal návratnost za hromadu roku tak jsem to vzdal. Jaké koliv přemýšlení nad tím s mojí spotřebou za rok 1,5Mwh semi nic nevyplatí. Ani kdybych to vzal s rodiči kteří mají taky necelý 1,5Mwh.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

@pyramis před časem jsem zvažoval pořídit něco ta…
@edison101 při tvojí spotřebě se ti to nikdy nemůže vrátit. Tam jde hlavně o to, že když to zprůměruješ, tak máš spotřebu cca 160 W (dejme tomu většinu dne kolem 80-100W + špičky) a to je pro většinu měničů odběr, při kterém se ani neprobudí ze spánku. U tady těch noname měničů bych se bála toho, že nebudou splňovat PPDS (EGD teď vydal seznam těch, kteří je splňují - Victron, Solax, Fronius, Kostal a Growatt). Jinak mi přijde trochu přestřelená cena, protože pokud ten set obsahuje jenom panely a měnič, tak je to celkem drahé. Dneska už za tu cenu koupíš "značkovou" jednofázovou FVE, ke které máš prodlouženou záruku. Tady je jenom 2 roky a to mi přijde celkem málo.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?