Banka se zajímá, z čeho zafinancujeme další část projektu

Banka nám pozdržela podpis hypotéky. Zajímá se, z jakých peněz budeme financovat část projektu RD. Pro hypotéku nám stavař udělal rozpočet kolem 6 miliónů (samozřejmě podle katalogových cen - od reality se to hoooodně liší), ale pro schválení hypotéky to v té době stačilo a nikdo nic neříkal. Stavař a projektant celkovou částku pro postavění domu odhadl kolem 3 mil. Budeme si dělat hodně svépomocí a ze dřeva, které máme zdarma. No a zatím budeme dělat jen přízemí a časem dostavíme podkroví. Přítel má od banky nárok na 1,6 mil. Víc jemu samotnému nedají. Nechápu, proč se banka zajímá o naše další peníze. Máte s tím někdo zkušenosti? Máme strach, že nám finance nedají a všechno bude dlouho stát! Napiště mi prosím vaše zkušenosti s financování s tak velkým rozpočtem. Děkuji
Odpovědět
Mám úplně stejné zkušenosti, přijel odhadce od ČS, odhadl projekt domu na nějakých 4 mega :-), my ale chtěli půjčit jen 800 000 Kč, protože manžel udělal kalkulaci, že postavíme za 2 miliony... to jsme tak nějak dali dohromady, ale jim to nestačilo, tak jsme se na to vykašlali a vzali si jen úvěr ze stavebního spoření 500 tis., kde jsme nic nedokládali a nezastavovali, a holt teď doděláváme z výplat no :-)
Odpovědět
Profilova fotka
je to tak protože banka ti chce pujčit ty 4miliony aby víc vydělala,taky budem chtít pujčit z rozpočtu 3miliony jen 600tis,takže přemejšlím jestly jim bude stačit říct že zbytek jsme financovaly z prodaneho bytu,stavebek atd,jako je to bordel no,nebo jít do nějaké neučelové hypo??ale tam nevim jak by to bylo s rpsn a urokama
Odpovědět
Nám se právě stalo u ČS to, že nám odhadli barák na víc, než jsme si chtěli od nich vzít...vůbec je nezajímalo, že máme ještě vlastní finance a nutili nám větší hypo, než jsme chtěli...vše se neskutečně táhlo...ani odvolání nepomohlo...Tak jsme šli jinam...a tam nám to bez problému dali ;-)
Odpovědět
Ahoj, jistě že se banka zajímá z čeho to zafinancuješ, protože pokud si od ní chceš vzít hypotéku 1,6 mil musíš ji zaručit, že máš na to, abys projekt dokončila ke kolaudaci. Jestliže někdo udělal kalkulaci u vás na 3 mil. a přítel dostane nejvíce 1,6 mil. je logické, že banka chce doložit, kde seženete zbylé 1,4 mil. na to, abyste ten projekt dokončili. To jak je seženete už ji nezajímá. My jsme k podpisu smlouvy museli přinést kopie výpisů z účtů atd., abychom doložili, že ty peníze (ten rozdíl mezi kalkulací a výší hypotéky) máme k dispozici. Takže pokud nemáte dostatečné finance je logické, že s Vámi nechce podepsat. Mohlo by se jí totiž stát, že když přestanete splácet hypotéku a ona bude muset dům zabavit, tak nebude mít ani tu hodnotu, kterou jí dlužíte a to je pro ní nevýhodné.
Odpovědět
Profilova fotka
Je to tak, že banka chce mít jistotu, že máte peníze na dostavění celého domu. Nám to vysvětloval náš hypoteční poradce, když chceme stavět dům, který je ohodnocen dle odhadu na 3 miliony a hypotéku od banky bychom chtěli jen 2 miliony, tak musíme prokázat, že máme ten milion na účtě, abychom měli na dostavění domu. Pro banku je důležité aby jsi ten dům dodělala a zkolaudovala, pak pro ně má ta zástava cenu. Banka ti nechce dát na dům, který je ohodnocen na 3 miliony, hypotéku jen třeba 1,5 mil bez toho aniž by měli jistotu, že to máš z čeho dostavět, to pro ně není dostatečné zajištění, nemají zájem o nějaký rozestavěný dům. My máme taky projekt na domek, který je ohodnocen dle odhadu asi na 3,2 milionu, ale do odhadu nám odhadce napsal, že dle našeho rozpočtu a možností (přítel má stavební firmu) - domek bude stavěn svépomocí ve vlastní režii, tak je možné ho postavit za 2,2 milionu a na tuto částku budeme mít hypotéku a nemusíme prokazovat další vlastní hotovost na účtě.
Odpovědět
od noveho roku sa do katastra nezapisuje rozostavena stavba.. Takze vy sice budete cerpat uver, ale dokym nezkolaudujete dum, budete rucit max. pozemkem (teda pokud nerucite jinou nemovitosti). Az kdyz zkolaudujete, tak ma banka zajistene ruceni domem. Na dokonceni domu dostanete nejakou lhutu od banky. Takze je logicke, ze chce vedet, kde vezmete penize, protoze chce mit jistotu, ze ten dom dokoncite.. Urcite no neni kvuli tomu, aby vam banka pujcila vic, jak tady nekdo psal..
Odpovědět
Neviem sice ako to byva vo vsetkych bankach, ale vo vacsine bank najprv idu vlastne zdroje klienta a potom peniaze banky. V priklade to znamena: Mam ohodnoteny dom na 4 mil. korun, hypoteku chcem 2 mil korun. Najprv musim preukazat banke, ze som tie 2 mil prefinancoval a potom banka zacne vyplacat dalsie peniaze uz z hypoteky. Takto to funguje pri stavbe na kluc. Pri stavbe svojpomocne neviem, ale zrejme nejak inak....
Odpovědět
Profilova fotka
My máme 80% hypotéku a 20% šlo z našich zdrojů. Banka chtěla vidět, že už jsme těch 20% prostavěli nebo alespoň nějakou část a zbytkem disponujeme na účtu. Je to logické. Ručíme domem, takže chtějí vidět, že v případě nesplácení hypotéky jim tam nebude stát nedostavěná kuča, na kterou jsme neměli peníze... nehledě na to, že je podmínka, do kdy musí být vyčerpaná hypotéka a zkolaudovaný dům, což bez vlastních zdrojů nedokážeme. Až když jsme to prokázali, podepsali s námi smlouvu. Zrovna tohle neberu jako buzeraci, ale jako čistou logiku.
Odpovědět
Profilova fotka
Měli jsme také tak, nejdříve jsme museli stavbu financovat z úvěru ze stavebního spoření bez zajištění nemovitostí, a když jsme dostavěli hrubou, tak jsme zažádali o refinancování, odhadce odhadl stavbu na vyšší částku - tím že se dělalo svépomocí vyšel odhad vyšší a dostali jsme na dostavbu hypotéku, kterou jsme čerpali postupně jak přibývala hodnota budovy.
Odpovědět
mám hypo u ČSOB na 1,7 mil. a postavený dům má mít hodnotu 2,7 mil a ještě než mi schválili hypotéku musela jsem doložit že mám ten 1 mil. Doložit to můžeš i tím, že máš už pozemek v hodnotě....Kč + třeba základovou desku a nebo penízky na účtě. Já jsem měla doklad od soudu o vypořádání a půjčené peníze od rodiny, které mi jen profrčeli účtem a ten výpis jsem musela předložit, pak už to dál nikdo nezkoumal. Hypo schválili a čerpám.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?