Co se spíš vyplatí? Stavba nebo byt?

S manželem řešíme bytovou situaci.Vše má svá pro i proti a my se nemůžeme rozhodnout.Pokud se najde v podobné situaci budu ráda,budu ráda i každý názor.Manžel je živnostník ,já jsem MD.Máme pozemek a projekt na barák 5+1 cca 182m2 i s garáží a je to bungalov.Nemáme žádné spoření zkrátka nic do začátku.Manžel by chtěl nejnižší náklady a kdo ne že jo.Na klíč máme nabídku přes 3mil a jinak se nabídky pohybují kolem 2,5mil i se zařízením teda.Manželovi se to zdá moc počítal méně.Do podnájmu nechci při nejhorší koupit byt ale to vyjde kolem 1,7mil dle ceny bytu no.Cenový rozdíl to je,ale pořád nevím.Manžel je instalatér topenář takže to by si v baráku udělal sám,ale ostatní asi těžko už jen z toho důvodu,že kdyby jsme stavěli hodně svépomocí,o dost méně by tím vydělával a jak bysme spláceli hypotéku.Ale ani jeden z nás moc nechce do bytu.Projekt baráku není na dřevostavbu ale na cihlu.Co byste volili v takovéto situaci?Stavbu nebo jen byt?Taky je otázka zda by nám celou částku na stavu někde dali.
Odpovědět
Profilova fotka
La cheri, tak především máte pozemek, to je dobrá věc do začátku, dá se zastavit. Pak moc nerozumím tomu, že na klíč za 3 mil. a ostatní nabídky se zařízením za 2,5 mil? Když je to se zařízením, tak je to komplet, na klíč, ne? Nevím, v jakých je to standardech, ale jestliže je to na klíč, moc mi po nepřijde, to skoro naopak, při 182 m2 zastavěné plochy. To jen deska vyjde rozhodně přes 300 tisíc... A se zbytkem těžko nějak radit. Svoji finanční situaci a výhled do budoucna musíte zvážit sami... A rozhodně zajděte do banky (na začátek klidně do kterékoli) a nechte si namodelovat hypotéku. Uvidíte, zda vůbec a na kolik peněz máte šanci. Od toho bych se pak v úvahách odpíchnul. Osobně, při volbě jestli 1,7 za byt (jak je velký?) nebo 2,5 za velký barák bych se snažil už o ten barák... Ale jak říkám, takhle se strašně těžko radí...
Odpovědět
Určitě bych volil stavbu RD, v případě bungalovu pak zcela jistě jako holou dřevostavbu "na dodělání"; adaptace nebo změny projektu na jiný typ konstrukce (pokud už na máte vyřízeno ohlášení/stavební povolení) bych se nebál, neb přesně tohle někteří dřevostavbaři, jako Atrium.cz, Okal.cz, Awik.cz apod. nabízí, pročež by mělo stačit jim jen zaslat původní projekt v elektronické podobě a po výběru dodavatele pak již jen vyřídit úřady přes ohlášení změny - a pokud ještě ohlášení/stavební povolení vyřízeno nemáte (nebo pokud máte, ale "ve hře" by bylo spíše zmenšování, neb 182m2 je opravdu hodně), šel bych při té příležitosti klidně i do změny dispozic. A to jen tak nekecám a nejsou to tedy žádné "knížecí rady", neb přesně tohle všechno už totiž máme za sebou, a to navíc ještě u patrového baráku (viz http://www.modrastrecha.cz/diskuse/te... )... Na rozdíl od nás, kde já nejsem žádný řemeslník ani kutil (takže ještě jakž-takž zvládnu nanejvýše položit lamino), ani v místě našeho buducího bydliště nemáme žádne použitelné sociální vazby tohoto typu, bych pak ale určitě maximálně využil toho, že manžel jako topenář/instalatér určitě v blízkém zná osobně jiné šikovné řemeslníky, bagristy apod., kteří by systémem "já teď pomůžu Tobě, ty příště pomůžeš mě" pak mohli v rámci "sousedské výpomoci" dodělat, co je třeba, aniž by to vše zbytečně prodražovalo DPH, sociální a zdravotní pojistné, daně z příjmu apod.
Odpovědět
To jsem zapomněla upřesnit to na klíč za 3mil je jen od firmy a bez vnitřního zařízení a za 2,5 je to od živnostníků s tím ,že jsme tak počítali na kolik vyjde zařízení(kuchyňská linka,sedačka skříně....)Bez toho máme nabídku asi na 2,2 +garážový dveře.No ten byt by byl prtavý no 70-80m2.
Odpovědět
Pokud bych měla pozemek, tak bych se snažila určitě o dům. Ono mít pozemek a šikovného muže je jako mít byt... ;-) Vyjde to téměř nastejno. A soukromí a klídek nade vše. To v paneláku člověk nikdy mít nebude. ;-)
Odpovědět
La cheri, tak si zpočti, kolik by stál byt těchto rozměrů... a máš to jasné, co se vyplatí! ;-)
Odpovědět
Jo a ještě k těm bankám, jak o tom píše Hugo - pokud je manžel živnostník, tak určitě stojí za to v bance zjistit, jaký by měl za letošek vykázat příjem, abyste dostali úvěr v potřebné výši, no pak třeba hned v lednu podat daňové přiznání za letošek vykazující odpovídající příjmy i za cenu toho, že - samozřejmě po konzultaci s daňovým poradcem - některé náklady, jako jsou třeba odpisy auta apod., za letošní rok manžel prostě neuplatní (aby kvůli bance vykázal vyšší příjmy, byť kvůli tomu odvede vyšší daně a sockozdravko-pojištění), přičemž pokud to jen trochu půjde, uplatní je až v letech následujících. Kromě potřeby zaplatit vyšší doplatek daně a pojištění je ale v takovém případě třeba počítat také s potřebou následných vyšších průběžných plateb záloh na sockozdravko-pojištění a případně i daně z příjmu, které se ale po následném uplatnění některých nákladů až v příštím roce zase vrátí - což se navíc dá podáním DP někdy od ledna do července načasovat např. na dobu stěhování "do nového" či na dobu před odjezdem na dovolenou, na které se budete pak vzpamatovávat z toho blázince kolem stavby, stěhování apod. Pokud je ale manžel zaměstnanec, pak je to vše bohužel irelevantní...
Odpovědět
Profilova fotka
Lubosk, až budu shánět daňového poradce, obrátím se na Vás. Máte to v malíku :-)
Odpovědět
2hugo58: Nehrál bych tady chytrého, ale zrovna to řeším sám za sebe, tak proč to nedát "do placu" na oplátku za všechny ty užitečnosti, které jsem se už tady dozvěděl (a to i od Vás:-)) Třeba se to někomu bude hodit.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Díky za radu ohledně toho danění,to mě vůbec nenapadlo a je to dobrý nápad vzhledem k tomu že manžel má z mladické nerozvážnosti půjčku kterou splácí ještě nyní. No Pozemek máme ale šikovný manžel?:)Je šikovný ale ...no je líný se rozhodnout.
Odpovědět
2la_cheri: Kdybych to uměl a kdyby to šlo (jako že to bohužel z nejrůznějších důvodů nejde:-), tak nejprve vykážu v daňovém přiznání přesně takévé příjmy, jaké banka požaduje, aby mi z úspor a úvěru zbylo na živobytí a zálohy na daně a sockozdravkopojištění během příštího roku... ...a pak budu následující rok s kamarádama "od fochu" stavět barák a na čemkoliv jiném budu pracovat jen do té míry, abych po uplatnění "převoditelných" nákladů z předchozího roku vykázal jen minimální nedanitelné příjmy (a dostal pak zpět všechny zálohy). Je totiž blbost pracovat "na cizím" a z takto zdaněných peněz pak ještě na stavbě vlastního baráku platit DPH za práce (byť jen 10%) + daně z příjmu a sockozdravkopojištění kamarádů...
Odpovědět
Článek se načítá
Určitě bych volil byt.Brát si hypotéku na 3 miliony,když je ženská na MD a nemít žadné uspory je hazard.Celkově hypotéky moc nemusím,ty banky to mají dobře spočítané a moooc přeplatíte.Z ekonomického hlediska je lepší byt, který v horizontu 5-10let zhodnotíte ,prodáte azbytek si půjčíte za mnohem lepších podmínek. Nenechte se zlákat radami,opravdu je to tak a bude se vám dobře spát. :-)
Odpovědět
Maitland, tak já těch bytů vyzkoušela několik, pravda, nebyla jsem zadlužená, ale nikdy se mi tam nespalo tak dobře jako teď v domě, byť nyní dlužím... ;-) A je škoda mít pozemek a nepostavit barák. To je hřích! Co by za to jiní dali! :-N
Odpovědět
Jasně ,máš pravdu,pokud je to realný to splatit tak je to v pohodě,ale oni nemají vůbec nic.Já netvrdím,že vtom bytě budou nadosmrti,chci jenom aby si lidi uvědomili a nechci být za chytrolína,že to je závazek třeba na 30 let .My bydlíme v bytě 3+1 a mame chaloupku,takže ja mám obojí,to se mi to káže,co?, ale je treba fakt počítat co je vyhodnější a kašlat na to ,že třeba nemůžeme mít zahradku,znám spousty lidí ,kteří nemají prachy a doma spolu nekomunikují apod.Oni si nyní dejme tomu koupí byt za 1,5mega ale ten byt prodají s 10-15% zhodnocení třeba za 5 let a můžou k tomu mít poloviční uvěr ,nižší splatky.
Odpovědět
No, ale víš jak to je dneska s těmi byty, špatně prodejné atd. Takže je dost možné, že se jim nezhodnotí nic a prodělají na tom, kdežto hypotéku budou mít furt stejnou a dokonce už částečně splacenou. ;-)
Odpovědět
2maitland: Nejlevněji "vydělané" prachy jsou u řemeslníka ty, na jejichž vydělávání se vykašle a takto ušteřené úsilí investuje "do svého". Reálně je to tedy asi tak, že než člověk usilovnou a všemožně zdaněnou výdělečnou prací vydělá třeba půl mega, vytvoří se stejným úsilím něco, co má hodnotu (a co když se pak třeba nebude dařit, tak se to taky za ty peníze prodá) za mega, neboť mu půlku z toho nesežerou daně, jimiž tento stát trestá snaživé. A ekonomicky úplně nejefektivnější (a bohužel patrně taky zcela legální) by bylo vrátit živnosťák a být celou tu dobu na sociální podpoře a materiál dostávat darem (nebo - aby to bylo právně zcela neprůstřelné) třeba jako vklad do společného majetku od rodičů krytý nějakou šikovně sepsanou závětí... No vida, a když už jsme u toho - ten pozemek jste, la_cheri, koupili, nebo dostali darem? A pokud jste ho koupili, "nezapomněli" jste náhodou, že Vám na jeho koupi tehdy vlastně půjčili třeba rodiče a že vlastně na to s nimi máte sepsanou úvěrovou smlouvu? Pak lze totiž na pořízení toho pozemku dostat zpětně úvěr ze stavebního spoření (kde do určité výše stačí jen ručitel či ručitelé, takže ani není třeba pozemek zastavovat) či hypotéky za účelem "úhrady jiného úvěru na pořízení nemovitosti za účelem bydlení" (nebo tak nějak zní ta formulace:-)), takto získané peníze využít např. na "provozní financování" úhrady základních životních potřeb a materiálu na stavbu a úroky ze splátek úvěru pak ještě odečítat od daňového základu (samozřejmě jen pokud nějaký daňový základ je a pokud se do nějaké - teď už přesně nevím jaké - doby na tom pozemku obyvatelné bydlení skutečně postaví).
Odpovědět
Byty se budou prodávat a cena znovu pújde nahoru,součassný vývoj je dán "krizí ",jinak ceny bytů již dosáhly pravděpodobně "dna".. S tím jak se situace na trzích obrátí,půjdou nahoru i sažby,čímž nechci nikuho strašit.Samozřejmě je RD lepší,ale záleží na nich ,jak si na tom zakladají.Já například jdu rano do práce a vratím se večer ,mrknu na net a jdu spát,o výkendu prace nebo chalupa a stačí mi to a někdo zase má čas na zahradu,třeba sa atd, je to věc pro každého jina,cauky :-)
Odpovědět
2maitland ještě jednou (a doufám, že teď už to tady admini neshodí): Ano, jednoho dne se byty zase budou prodávat a cena půjde nahoru. To, že tenhle okamžik právě nastal, však tvrdí kluci z realitek a na ně navázání líní novináři již dobře půl roku - a ty cen jaksi furt klesají! A jakže dlouho už tohle tvrdí realiťáci v USA a UK? Dva, nebo tři roky? Po českých podnicích jezdím už hodně dlouho, takže tím koncem krize "už brzy" bych si nebyl zase tak jistý... A jak je to s realitami? Ano, je pravda, že podle avíza "Rezervace" právě teď třeba nějaký dobrák, co tomu uvěřil, prý kupuje (pokud to není zase jen marketing příslušné realitky) polovinu dvojdomku s přístřeškem pro auto a ccca 400m2 pozmečkem v jednom okresním městě u Prahy za "úžasných" 4,4 mio Kč, přičemž v nabídce se to objevilo před cca rokem za 4,7 mio Kč. Jenže na asi tak stejně velkém pozemečku v tomtéž městě (jejichž ceny želbohu neklesají), jenže "na lepší adrese", se dá srovnatelný montovaný domeček (jejichž ceny klesly výrazně) nechat postavit "NA KLÍČ" i s GARÁŽÍ za max. cca 3,5 mio Kč, přičemž lokální developer (který svou předchozí firmu topící se v dluzích právě posílá hádejte kam:-)) aktuálně nabízí výstavbu téhož domečku za "lidových" 3,8 mio Kč... ...přičemž šikovný řemeslník s pár kamarádama by to po započtení ceny pozemku, ceny hrubé stavby, ceny materiálu i "ušlých příjmů" jeho samého i všech jeho zúčastněných kamarádů za těch pár týdnů výstavby pořídil maximálně za 3 mio Kč, možná ještě podstatně levněji. Za téhle situace, kdy si dodavatelé stále ještě nestydí říkat např. při dodávce "zaklapavacího" podlahového lamina "na klíč" (které se běžně prodává v cenách kolem 100 Kč/m2) i s montáží o více než 800 Kč/m2, mám dokonce i já, který zvládne tak akorát tu pokládku lamina, cukání se na čas vykašlat na svou "kvalifikovanou" práci a namísto toho oprášit své praktické dovednosti nabyté před léty na brigádách na stavbách, k tomu něco dostudovat a něco se doučit za pochodu a "pustit se do svého projektu" - a což teprve když bych byl takový nic moc extra vydělávající šikovný řemeslník s partou kamarádů, to už bych bych neváhal ani náhodou! P.S. Připomínám přitom, že vše, co je uvedeno výše, lze doložit odkazy na příslušné realitní inzeráty, nabídky dodavatelů, účetní uzávěrky atd., pokud bych tím neriskoval, že by mě tady zase nějací militantní samozvaní strážci čistoty internetových diskusí osočovali, že je to skrytá inzerce na domy/pozemky/dodavatele, kteří mě za to nějakým záhadným způsobem platí (kdyby přitom ty dobré duše nebyly líné si ještě předtím v elektronickém katastru ověřit a na googlu prolustrovat, že takové vazby a konstrukce by nedal dohromady asi ani Franta Mrázek:-)).
Odpovědět
Já s tebou 100% souhlasím.Pokud máš kamarády,kteří ti pomůžou,tak ušetříš minimalně několik stovek tisíc.Politika těch developerů je ale jiná ,než si spousta lidí myslí.Ted mají problémy s prodeji bytů díky "krizi" a nižší poptávce,ale to neznamená ,že se cena bude ještě nějak dramaticky snižovat.Důvodů je několik,cena energií,materialu,práce.Naklady na jednoho dělníka na stavbě jsou u nas cca 200-250kc/h ,kamošovi dáš 100 na ruku a je spokojenej.Firmy jsou vždy drahé řešení.Já to znám,jsem malíř,firmy ti učtují 30kč/m a já 23kč/m a lepší material.Oni ti k bytu raději dají kuch.linku než by slevili,tím by akorát ukázali jak na tom jsou mizerně.A co se týče té "krize",tak žadná krize v minulosti i ta v roce 1929 (a že byla neskutečně děsivější) netrvala déle než 12-18 měsíců.To co je nyní jsou již důsledky,trh z nemovitostma v USA je již stabilizovaný,banky už začínají získávat důvěru a to čeká i nas,samozřejmě že několik velkych firem ještě může skončit.
Odpovědět
2maitland: Trochu jsem se tím pracovně zabýval (podloženo grafy, čísly a jejich ekonomickými analýzami) a žádná skutečná krize včetně třeba té relativně nedávné asijské nebo te Velké netrvala méně, než 2 roky (kde krize = soustavný mezičtvrtletní pokles HDP)! Do ČSR pak ta Velká krize sice dorazila s velkým zpožděním (jako je tomu i nyní), avšak kvůli struktuře ekonomiky ne nepodobné te dnešní trvala ještě podstatně déle, než ony 2 roky. Můj pesimismus přitom nevychází jen z nějakých makrodat, ale také z toho, co v podnicích, po kterých průběžně jezdím, vidím a slyším "naživo" (a co bankovní anylytici spoza monitorů v teple svých pražských kanceláří nevidí a neslyší). Jinak co se těch developerů týče, pak dle mých reálných zkušeností máš i nemáš pravdu. Máš pravdu v tom, že jsou při slevňování limitováni cenou vstupů a nechutí svých lokálních dodavatelů práce jít na reálnější ceny (neboť z něčeho je leasingy těch jejich SUV třeba platit, že:-)). Ale nemáš pravdu v tom, že by neslevňovali - v případě zmíněného developera, který se staré firmy a starých dluhů zbavil, totiž tento nabízí za 3,8 mio něco obdobného, co se jiný lokální developer, který se zatím ještě ze starých závazků na úkor svých dodavatelů a zákazníků nevyvlekl, stále ještě snaží prodávat (a to čím dále zoufaleji a s obrovskou fluktuací lidí i na úrovni managementu) za 5 - 5,5 mio. Takže mj. i na základě toho teď že jenom čekám, kdy i z některého z velkých developerů "vstane nový H-system", jehož majitelé včas převedou svůj byznys třeba do "zeleného tunelu" fotovoltaických elektráren... Tudíž zvlášť nyní bych jim prachy za byt dal jen po převodu vlastnictví hezky za něco, co už stojí a je to hotové.
Odpovědět
Pozemek je manžela v podstatě ho dostal od své mamči. Jenže na byt bysme si taky brali hypotéku jen o něco nižší že jo.....uvidíme baráček byl byl lepší už jek kvůli tomu místu plánujeme další děti a abysme se všichni mačkali v malém bytě to asi těžko no:(Ale nemáme na výběr hypotéku tak či tak si brát budeme,to prostě jinak nepůjde....:(Jinak nevím jak za pár let ale ted je tu docela problém prodat byt bytů na prodej je tu tolik a nikdo to nekupuje,ale když jsem to tak prohlíželi tak je to prostě vše malé....Jenže nás zas docela tlačí čas a byt byl byl přece jen rychleji....je to těžké no.... Jinak to že jsem na MD neznamená že jsem bez příjmu:)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?