Koupě staršího domku. Jak je to s hypotékou?

Profilova fotka
Chci se zeptat, je tu někdo, kdo kupoval starší domek?Zajímá mě, jak to je s hypotékou. U nás by se jednalo o prodej našeho bytu+bychom si museli vzít hypotéku nejméně půl milionu :-| další problém v hypo bude zřejmě ten, že já jsem na rodičáku(do května) a přítel má na výplatní pásce napsané minimum, dá se to vůbec nějak řešit...tipuju, že asi bude problém, i když barák bychom koupili do OV.
Odpovědět
sylvar: my kupujem hodně starý domek a jako zástava to není problém. Berem si ale teda úvěr ze stavebního spoření (na část kupní ceny + rekonstrukce). Já mám zas dobu určitou a od dubna budu na mateřské tak by mi taky příjem nepočítali a manžel má taky na výplatní pásce hrozně málo, tak jsme si vzali manželovu mamku jako spoludlužníka (není to to samé jako ručitel, jako spoludlužníka chtěli rodinného příslušníka a až budete mít dostatek příjmů, spoludlužník se může vyvázat) a půjčku jsme dostali.
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji za informaci, taky budem řešit do roka vlastní bydlení a to budu ještě na mateřské a přítel taky nemá na vyplatnici napsáno moc. Tak snad na to taky dosáhneme, ale nemáme ještě naspořeno,teprve to budem otvírat :o( dřív se to prostě nehodilo ;-( Nejlépe postarší baráček a postupně si ho zvelebovat |-| Myslíte že to vadí,když budem mít naspořeno málo?
Odpovědět
Spletla jsem se v tom spoludlužníkovi. Manželovi rodiče jsou přistupitelé, nikoli spoludlužníci. Melouna: Vadí to spíš v tom, že u stavebního spoření abyste dosáhla na normální úvěr musíte mít naspořeno určité procento cílové částky, takže pokud máte naspořeno málo, berete si překlenovací meziúvěr a tam platíte vyšší úrok, který se počítá i z toho co máte naspořeno a postupně dospořujete, takže tak trochu sviňárna (která ale někdy vychází líp než hypotéka + pokud jste averzní k riziku máte výhodu fixované úrokové sazby, ale ono se to dá dost těžko posoudit právě kvůli tomu, že u hypotéky úrokovou sazbu po celou dobu splácení). Dále pokud spoříte krátkou dobu, máte nižší hodnotící číslo, což přináší nějaké výhody jako třeba že přistupitel nemusí být rodinný příslušník, nebo dosáhnete na vyšší půjčku bez zajištění.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Ahoj přátelé, máte zkušenosti s koupí staršího domu? Na co si dát pozor atd? Financováním přes Lišku.Díky :-)
Odpovědět
alkar: my koupili starší domek, taktéž financovali Liškou. Co se týká Lišky, bylo všechno naprosto v pohodě, na domě byla ještě zástava banky bývalých majitelů, ale vše se našim úvěrem vyvázalo bez problémů. Jediné na co si dát pozor je opravdový stav starších domů, když člověk jde na prohlídku domu, který je zařízený, obydlený, velice lehce jdou skrýt nějaké vady a také si jich ani nevšimne a ani nemůže (např. rozvody vody, eletřiny, plynu). To, že to uvidí statik ještě před tím, než složíte peníze beru jako samozřejmost. Takže moje rada zní připravit se na to, že až to uvidíte vystěhované s holými zdmi a až kopnete do podlahy nebo do zdí, může se ukázat, že opravy budou zásadnějšího rázu než jak se jevily na začátku a tudíž to bude víc stát.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?