Prodej bytu a bydlení v nájmu?

Dobrý den, ráda bych se zeptala na názor při řešení naší situace. Nevíme, jestli není moc bláznivé a hodil by se nám pohled někoho dalšího :). Bydlíme v Plzni ve vlastním bytě 2+1 s průchozími místnostmi, byt jsme pořizovali před 2,5 lety, těsně před narozením 1. dcery, před 8 měsíci se nám (dříve než jsme plánovali) narodila druhá dcera a bydlení nám začíná být malé. Byt byl plánovaný jako dočasné řešení, chtěli jsme ho po 5 letech (fixace) prodat a pořídit větší. S ohledem na to, jak se vyvíjí situace kolem hypoték, rozhodli jsme se před nedávnem, že pořídíme domek nebo větší byt. Bohužel na to vysněné prozatím nemáme finance. Napadlo nás tedy prodat v tuto chvíli byt (koupen za 1,25 mil., chybí splatit cca 1,2 mil., reálně prodejný za cca 1,8 mil., spíše více) s tím, že bychom ale hradili pokutu za předčasné splacení hypotéky (50 - 100 tis., záleží kdy by k tomu došlo), současně bychom mohli pořídit auto, které nám aktuálně dosluhuje. Ale to podstatné je, že bychom měli třeba 400 tis. do začátku na koupi v budoucnu. Pokud bude potřeba mít 20% vlastních financí, nejsme schopni během tak krátké doby našetřit a ceny v Plzni a okolí nejsou úplně nejnižší. Je to hodně praštěné řešení? Nebo jste to někdo řešil podobně? Děkuji...
Odpovědět
1
2
@petrak123 resili jsme podobnou situaci. Zase je potreba si spocitat kolik utratite v najmu, jestli není lepši, co nejdyl ve vašem byte bydlet a pri tom aktivne hledat. Protože to muže trvat treba rok než najdete a pak docela prodeláte. My prodáváme náš byt, meli jsme skoro splaceno, zbyvalo doplatit 140tis a pokuta za predčasny splacení byla neco pres 20tis, nakonec po domluve "jen" 10tis. No a zároven kupujeme pozemek/ruinu a budeme stavet.
Odpovědět
Když si odmyslím, že za třeba dva, tři roky v nájmu bychom splatili část hypotéky (hodně vzdálená budoucnost), nájemné by bylo stejné, ne-li nižší, než současné bydlení a byli bychom "flexibilnější" pro případ, že by se objevilo něco zajímavého a cenově dostupného dříve. Teď jsme měli vyhlédnutý domek z developerského projektu kousek od Plzně, ale řešili bychom prodej tak trochu pod tlakem, což by mohlo ovlivnit cenu při prodeji, což bychom neradi...
Odpovědět
Profilova fotka
Řešili jsme podobnou situaci. Byt se prodal na konci roku 2015 a po doplacení nám zbylo na desku. Bohužel stavba mohla začít až v říjnu 2016 a my máme nájem do konce letošního roku, takže jsme ve skluzu. Stavíme svépomocí a před půl rokem se nám narodila dcera. Bude to ještě zajímavý...
Odpovědět
Jaj, tak to nezávidím, určitě to dáte :-). Já si říkám, že se s vlastníkem dá většinou nějak domluvit, stěhovala jsem se několikrát a nikdy nebyl problém, tak snad by ani teď nebyl. Kdyby alespoň nevyhrožovali se zpřísněním hypoték, nemusel by člověk ze své "jistoty" někam do nájmu, aby měl hotovost. Finančně potom splácet by u nás problém nebyl, jen ty úspory zkrátka nejsou... :-/
Odpovědět
Profilova fotka
ne vždy je třeba platit pokutu. Pokud by se vám povedlo, že si kupující vezme hypo u stávající banky, prodávajícímu se pokuta odpouští (informace letošního roku u ČS).
Odpovědět
@petrak123 A to nejak vyrazne usetrite, kdyz pujdete do pronajmu misto splaceni hypoteky? Pokud ne, tak bych radeji platila svoje bydleni, nez najem nekomu jinemu. V 2+1 se to da s malymi detmi zvladnout docela v pohode. Ja bych si nejdriv zkusila u banky zjistit, jake jsou moznosti. Kolik vam maximalne pujci, opravdu se vzdy plati pokuta za brzke splaceni. Mozna, kdyz si u nich vemete vetsi hypo na nove bydleni, tak vam tu pokutu odpusti. A pak je potreba si ujasnit, co hledate. Byt nebo domek a zacit hledat. Nekdy to hledani zabere hodne casu.
Odpovědět
@slabici o odpuštění pokuty víme, ale máme hypotéku u banky, která není úplně z těch, které by to rády dělaly (dle slov několika na sobě nezávislých finančních poradců). @wendy_ nejde až tak o to, jestli ušetříme (psala jsem výše, že by částka byla přibližně stejná), ale o to, že bychom tím získali hotovost, tj. potřebných 10 (20)% vlastních prostředků, které bychom jinak v tak krátké době jen těžko naspořili. Kolik nám půjčí víme, spíš aktuálně není nic, co bychom 100% chtěli a i kdyby bylo, nutilo by nás to na prodej spěchat (o tom jsme se také zmínila výše).
Odpovědět
A jen pro upřesnění, pokutu bychom asi neviděli jako zásadní problém, i přes ni by se to "vyplatilo", spíš mi jde o samotné stěhování z vlastního do (nejistého) nájmu a vyčkávání, kdy (a zda vůbec) se objeví to pravé...
Odpovědět
@petrak123 Tak rychly prodej nemovitosti nemusi automaticky znamenat, ze prodate za mene, nez by se vam libilo. Zalezi na lokalite. Ale pokud si myslite, ze se to muze stat, tak potom prodejte. My jsme treba hodne dlouho (pres tri roky) hledali vetsi bydleni a priznam se, ze tak dlouho by se mi v najmu byt nechtelo.
Odpovědět
@wendy_ Tak ještě jednou ;). Taky nejsme nadšení, že bychom šli opět do nájmu, zvlášť s dětmi, ale při současných cenách a tom, jaké budou nejspíše možnosti získání hypotéky v budoucnu, je to varianta, jak tu hotovost získat "jen" za jedno stěhování navíc. V nájmu jsme žili několik let a bezproblémově. A k té ceně - samozřejmě víme, že cenu to ovlivnit nemusí, ale když spěcháte, spíš prodáte pod cenou. Kromě toho těžko soudit, jak moc třeba za dva roky ceny klesnou a kdyby to bylo nějak zásadně, nepomohlo by nám to, spíš naopak...
Odpovědět
Profilova fotka
Řešila bych to, až bych měla jasno v tom kam chci vůbec jít a měla něco vyhlídnuto. Mimoto bych si zjistila jak je to ve vaší lokalitě s prodejem tohoto typu bytu(2+1) a podle toho jednala. Prodávat jen kvůli situaci v hypotékách když se to může zase úplně změnit? Vy budete stát ve splácení a valit peníze do cizího.. :-)
Odpovědět
@petrak123 Já tomu taky moc nerozumím, větší byt vyhlídnutý nemáte, takže na co potřebujete tu hotovost? Nebo máte možnost výhodně prodat stávající byt? Nebo máte tak nevýhodnou hypotéku, že se vám více vyplatí ji splatit i s pokutou?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
A jak moc si budete nadávat, pokud za dva roky narazíte na nemovitost kterou chcete a zjistíte, že cena oproti dnešku zase stoupla. Není lepší držet nějaká aktivum, jehož hodnota bude růst/klesat podobně jako cena nemovitosti kterou chcete koupit? Navíc dobrovolně vyhazovat 50-100tisíc za pokutu mi příjde taky dost krátkozraké. Nebo si myslíte, že cena Vašeho bytu za 2.5 roku (doba do konce fixace) o takovou částku klesne?
Odpovědět
@bamak @barter Bylo by velmi výhodné nyní byt prodat. Nemusíme ho prodat zítra, to nikdo neříká, ale dokud jsou ceny vyšší. Nové bydlení bychom samozřejmě sledovali průběžně, ale optimální by bylo ho řešit cca za dva roky roky, s mým návratem do zaměstnání. Pokud by přišlo něco pěkného dřív, nebyl by to problém. A ano, prodej by byl čistě kvůli získání hotovosti, kterou bychom potřebovali jako vlastní kapitál. Nyní je min. 10% a plánuje se 20% vlastních prostředků. Ty bychom jinak nesehnali a dost pravděpodobně bychom potom byli nuceni zůstat v našem malém bytě, což nechceme. Jak jsem psala výše, není problém s následným hrazením splátek, ale se získáním hypotéky jako takové. Obáváme se tohohle...
Odpovědět
@jakuda Ano, máme obavu, že by cena klesla a my už bychom hypotéku nezískali...
Odpovědět
Profilova fotka
@petrak123 Já vám nevím, ale 2 roky je dlouhá doba. I kdyby se přešlo na 20% z vlastních zdrojů, nemyslím si, že se to udrží. Na takové hypotéky by mělo minimum lidí a nikdo by do toho nešel, z čeho by potom těžili? Pokud by mě netlačila uvolněná vyhlídnutá nemovitost nebo extrémně nevýhodná momentálně splácená hypotéka tak bych do toho nešla. Máte 50% pravděpodobnost, že se stane to co nechcete tak jako, že se to nestane. Chcete se na něco připravit kdyby náhodou, no mě se to zpravidla nevyplácí, ale třeba vám to vyjde ;-)
Odpovědět
@petrak123 Já teda nejsem realitní expert, ale to, co píše jakuda mi příjde logické, pokud se někam budou pohybovat nemovitosti (ať nahoru, nebo dolů), tak všechny, to znamená váš byt i ten, co byste chtěli koupit. Prodat teď byt, zaplatit dost vysokou pokutu a stěhovat se s malými dětmi mi příjde jako nesmysl. A co pak....vyřízení hypotéky trvá několik měsíců (přes všechny sliby poradců a bank). Vývoj hypoték taky neovlivníte a budete "na sílu" shánět a kupovat byt jen abyste stihli hypotéku v určité době? Pokud hypotéku splatíte k době fixace ušetříte možná i 100 tisíc.....za 2,5 roku mi to příjde jako perfektní "zhodnocení" peněz. Píšete, že teď se moc ušetřit z vašich příjmů nedá....tak nevím, jestli si můžete dovolit tolik peněz ztratit. A ještě by mě zajímalo kdo vám řekl, "že by bylo velmi výhodné byt prodat"....taky je dnes poměrně běžné, že byt prodáte a dohodnete si nějakou dobu, kdy tam ještě budete bydlet (většinou, než např. dostavíte dům...). Jestli se tak moc bojíte o hypotéky, tak dejte byt k prodeji, aktivně začněte hledat větší.....no a pak jen navýšíte stávající hypotéku a změníte jištění.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrak123 Na druhou stranu pokud cena bytů bude dál stoupat, může se stát, že skončíte bez bytu a s hotovostí, která nepokryje ani požadovaný vstupní kapitál na nový byt. Nemyslím si, že by ceny bytu klesly nějak skokově. Zvlášť když do poklesu o sto tisíc reálně o žádné peníze nepříjdete, protože na druhé straně ušetříte peníze za penále bance. Navíc za tu dobu z Vašeho bytu ještě něco splatíte a tím ušetříte peníze, které budete muset bance vrátit. Mě to příjde jako poměrně velká spekulace na pokles ceny nemovitostí, ale to neznamená, že Vám nemůže vyjít. Já bych si ale vsadil spíš na první možnost.
Odpovědět
Profilova fotka
A ony budou ceny nemovitostí klesat? Z čeho tak soudíte? Nemyslím si to...
Odpovědět
@slabici Je predpoklad, dle makroekonomickych ukazatelov a dle sprisnovania podmienok poskytovania hypotekarnych uverov.
Odpovědět
Profilova fotka
@deto_oesya V jakém horizontu? A ty větší pravomoci ČNB už někdo schválil? Myslím si, že zvlášť před volbama se do toho nikomu nechce a potom kdo ví co bude.
Odpovědět
@petrak123 Ja vam rozumim, ale az ted mi doslo, ze vy jste skalopevne presvedcena, ze ceny nemovitosti pujdou dolu. V tom pripade ted prodat a za par let koupit je dobra strategie. V jinych pripadech ne. Ja si osobne nemyslim, ze ceny pujdou dolu.
Odpovědět
@jakuda Este chvilku to pravdepodobne porastie. Ono, podmienky poskytovania hypotek nie su len o CNB ;)
Odpovědět
@wendy_ nejsem o tom skálopevně přesvědčená, ale uvažuji, jestli není lepší prodat teď, se slušným "ziskem", než čekat, jestli bude líp a nakonec skončit ve 2+1, protože mi nikdo, i přes slušný příjem, nepůjčí... proto byl položen tento dotaz, abychom viděli i pohled někoho dalšího... Co se týče zpřísnění hypoték, jestli se nemýlím, už je to v PS, takže je otázka času, kdy to přijde (jestli se pletu, vyveďte mě prosím z omylu). To, jestli je to nesmysl a časem někdo přijde s tím, že hypotéku díky tomu většina lidí nezíská a vrátí se to zpět, je věc druhá, ale to už mi taky může být 45, děti budou mít před odchodem na střední a větší bydlení nebude třeba...
Odpovědět
Mě jen spíš napadlo, že byste museli zaplatit i daň z příjmu, pokud byste byt prodávali do 5 let od koupě. Řekla bych...
Odpovědět
@heryna nemuseli, máme tu dva roky trvalé bydliště, to stačí :)
Odpovědět
@petrak123 Tak vidíte, to jsem nevěděla ;-)
Odpovědět
A počítala jste, kolik budete mít splaceno, když počkáte na fixaci? Počítám, že při průměrném nájmu 10 tisíc měsíčně, je to 120 tisíc ročne. Krát 2 roky, je to 240 tisíc. Když sečtu 240 tisíc plus 100 tisíc pokutu, nechce se mi věřit, že by se to vyplatilo. Pokud už teď uvažujete, že si z utržených peněz, koupíte auto, dá se předpokládat, že potřebnou hotovost na nemovitost mít stejně nebudete, protože peníze utratíte a ani nebudete vědět jak.
Odpovědět
Profilova fotka
Na pokles ceny bych nespoléhala. Jinak si myslím to, co to už zaznělo.. pokud prodáte teď draze, tak teď taky draze koupíte. Pokud prodáme za 2 roky levněji, tak taky levněji nakoupíte. A spřísnění poskytování hypoték už tu jednou bylo (už nelze vzít 100%) a banky si s tím velice rychle poradili přes překlenovací úvěry. A poradí si zas ;-) To penále je docela vysoký, nájem na 2 roky taky nebude "o ničem". Moc ekonomická ta vaše varianta není
Odpovědět
@nikinnna ano, koupili bychom auto a zbytek uložili, nic dalšího kupovat nepotřebujeme, kromě většího bydlení máme vše :-), s ohledem na to, že jsme cca v polovině a máme splaceno přibližně 50000,-, bude to obdobné... @slabici ano, teď draze prodáme, v budoucnu koupíme levněji nebo v horší variantě přibližně za stejno jako teď (ale budu v tu dobu v práci a ne na rodičáku za 7000,- :-) ), nepředpokládám, že je možné, aby se ceny vyšplhaly ještě nějak zásadně (rozumějte třeba dvojnásobně) výš než teď. Co se týče nájemného, ano bylo by to třeba 200 tis. a mohli bychom za tu dobu "uplatit" dva roky svojí hypotéky, ale tam by to dělalo "jen" těch 50000,- navíc... na pokles nespoléhám, spíš se ho vlastně obávám... Možná to jen špatně vysvětluji a zapomínám něco zmínit, nevím...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?