Retenční nádrž 7-10m3 do těžké jílovité půdy.

Máme těžkou jílovitou půdu, většina klasických jednoplášťvých nádrží tak není vhodná kvůli velkému tlaku, který půda může způsobovat. Zvažovali jsme dvouplášťovou, ale tam je náročné a drahé to postupné napouštění a s tím vylévání betonem a následná betonáž víka. Teď nevíme, co vybrat. Poradíte?
Odpovědět
Profilova fotka
@robertpok co betonovou
Odpovědět
@geodett Je tam dost velké riziko, že se tam nedostanou. Ale beru to jako variantu... Měl byste nějaký tip, že bych je zkusil oslovit?
Odpovědět
@robertpok Máme 12m3 retenčku přes místního bagristu. Možná je z Polska, přivezli ji ze Slovenska, na autě však měli betonovazumpa.cz
Odpovědět
@kofejn Jsou to Slováci, mě usazovali 12m3 nádrž tento týden. Dodání bylo teda měsíc a půl, ale co dnes netrvá…
Odpovědět
Profilova fotka
My mame taky betonovou zumpu (8m³)... soused mel plastovou a do tejdne ji mel prasklou a vytlacenou... tahle sedi uz druhym rokem 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@kofejn jj to jsou jimky z Polska, mam je taky, zatim to drzi, ale chce to byt obezretny nektere firmy to fakt dost sidi, bohuzel do toho betonu neni videt nevim jake jsou dnes ceny, ale v roce 2015 kdy jsem to resil byl ten rozdil mezi nimi a nejakou ryze ceskou docela vyrazny
Odpovědět
Profilova fotka
@robertpok tip na vyrobce nemam, uz je to 7 let co jsem porizoval jimky, ale do plastovy bych nesel, urcite jsem ve svem okolik videl vice zborenych plastovych nez betonovych jimek ta vaha je samozrejme problem, plastovou tam donesete, kazdopadne oni s tou hydraulickou rukou na autech dneska dosahnout docela daleko, jinak zbyva jen jerab
Odpovědět
Dejte si betonove skruze, treba 2 vedle sebe a dno vysypte sterkem. Vida nikam neuteče a pekne6 se plní obě současné
Odpovědět
@daniel72 Tohle není žádné řešení v případě, že potřebujete opravdu hromadit větší množství vody. Dvě skruže o průměru a výšce 1m zachytí cca 1600l. Stačí lehký deštík, za hodinu máte plno a zbytek bude muset někam odtékat. Máme těžký jíl cca od 30cm až do 9m. Betonová retenční nádrž drží už přes 4 roky a spokojenost.
Odpovědět
Měl jsem stejný problém s jilem, plast jsem neriskoval, dal jsem betonovou, od nejmenované firmy z Litoměřic. Nominální objem 8,6 m3, reálný užitný lehce přes 7 m3, cena před 6 lety bez dopravy cca 26.000 Kč (bez DPH).
Odpovědět
Mám taky od 30 cm zeminy jen jíl a dal jsem normálně 9m3 plastovou. Jednoplášťovou, válec (ponorku) a betonoval jsem akorát patku. Chtěl jsem betonovou, ale nedostal bych ji na místo. Má za sebou 2 roky a zatím tedy v pohodě. Pokud se dodrží postup a zvolí se správná, nevidím důvod, proč by se měla bortit.
Odpovědět
My budeme mat betónovú valcovu nádrž, cca 6 kubíkov od Prefa Brno. Maju aj iné výrobky a v okolí Brna som môžeš nájsť dosť často ich výrobky na stavbách napr skruze.
Odpovědět
Článek se načítá
@davex Může se bortit/praskat, protože ty tlaky těžké jílovité půdy, obzvlášť na prázdnou retenčku mohou být až příliš velké. Ale není to dogma, takže nepraskne každá, dost možná jich do pár let ani nepraskne většina. Jen je tam prostě výrazně vyšší riziko.
Odpovědět
Profilova fotka
@robertpok po zkusenostech uz jedine beton a jedine beton ne z polska...
Odpovědět
@pepa89 samozřejmě že jedna skruz to nevytrhne. bylo myšleno, skruz do hloubky, co dovolí podloží nebo možnosti bagru. Sám má dvě metrové skruze do hloubky každá 4m, má to přepad a bylo to i nejekonomictejsi řešení.
Odpovědět
Profilova fotka
@username Mám betonovou a pravděpodobně vzhledem k ceně asi z polska. Ono je těžké přes stavební firmu a českého překupníka zjistit odkud je. Ale zatím v jílovité půdě OK.
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett @robertpok Letos nám usazovali betonovou, přivezlo ji auto s hydraulickou rukou (Slováci), ale přímo na místo (na zahradu za dům, jsme v pův. zástavbě) ji převezl+usadil manipulátor.
Odpovědět
Profilova fotka
bylo to tak akorát...
Odpovědět
@dita_a_ivan A kolik stála a od koho?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
Ahoj všem. Dívám se na fotky ve vláknu a něco mi tu chybí, tak mám (možná stupidní) doplňující dotazy, zejm. na @dita_a_ivan a @geodett @kofejn a @lipsak... Jak funguje prefabrikát bez děr? 1.) jak je řešen vstup - to si dodatečně vyřežete otvor a usadíte KG vedoucí od domu? 2.) řešili jste někdo přepad do vsaku? Co když hodně naprší a nebude kapacita?
Odpovědět
@mxm1919 Díru pro vstup i komínek nádrž měla, vstup pro dešťovku je třeba udělat. Přepad jsem řešil "T" kusem, kde zhora je vstup ze střechy, do boku jde přepad do kanalizace (v naší ulici je to povolené) a dolů jde voda do/z retenčky. Ještě se chystám narazit do "téčka" v nádrži trubku až ke dnu, aby to fungovalo jako sifon a nesmrděla kanalizace. Jestli tam budete dávat čerpadlo, tak je fajn udělat rovnou díru pro hadici a pro kabel, aby tam prošel i s vidlicí (kvůli záruce). To jsem chtěl řešit jen malou dírou pro kabel, že vidlici případně odstřihnu, ale podle vodáka ztratím záruku.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od mxm1919:

Ahoj všem. Dívám se na fotky ve vláknu a něco mi …
@mxm1919 ahoj, více detailních fotek mám v albu, tam je to vše celkem vidět: https://www.modrastrecha.cz/blog/dita... ad dotaz 1) ano, dodatečně se vyřezávaly otvory dle napojení trubek ad dotaz 2) přepad máme do nepoužívané studny (schváleno) Kdybys potřeboval nějaké technické detaily, zeptám se manžela :)
Odpovědět
Profilova fotka
@mxm1919 nic jsem nevrtal nerezal, horni otvor na vyvazeni tam je a pripojeni na kanalizaci taky z boku na KG 160, prepad nemam
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od mxm1919:

Ahoj všem. Dívám se na fotky ve vláknu a něco mi …
@mxm1919 máme 10kubíkovou betonovou nádrž od Prefy, je kulatá, nahoře má skruž, přes kterou se do ní dá vlézt. Manžel si navíc objednal vyřezání otvorů podle potřeby - přívod vody ze střechy, jedna na přepad do dešťové kanalizace a jedna na přívod vody z jímky do domu + na připojení elektřiny pro čerpadlo. Máme udělané dvoje rozvody, wc a pračka + kohoutek vzadu na domě na zalévání zahrady.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?