Jaké natahat kabely pro přípravu na Smart home?

Budu stavět a rád bych se připravil na chytrou domácnost. Prozatím ale nevím od jakého výrobce. Říkal jsem si, že bych z rozvodovové skříně do všech vypínačů, světel a žaluzií nechal natahat UTP kabely. Dává to smysl?
Odpovědět
Chtělo by už to vědět, jaký systém cca budeš volit. Mám k vypínačům a veškeré senzorice UTP. Ke světlům normálně 230V 3-5x1,5. Řešení mám Loxone + papouch. V každé místnosti natahané UTP pro nějaká čidla, ale zatím nevyužívám.
Odpovědět
@robertpok k čemu utp u světel?
Odpovědět
Ke všem světlům, žaluziím, ventilům topení ev. dalším spotřebičům kabely (asi 3x1,5, žaluzie 4x1,5) z rozvaděče. Ke všem vypínačům, čidlům... UTP (CAT 6e)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Dobry den, prosim ty UTP mate natazene v husich krkach nebo primo pod omitkou? dekuji
Odpovědět
Pokud nebudete mít Loxone, ale půjdete cestou jednotlivých bezdrátových komponentů (Somfy, Fibaro, etc.), tak jsou UTP kabely nesmysl a zbytečně budete utápět peníze. Kde jsou nutností, tak jsou kamery, pokoje kde bude televize, PC atp. Dále si pak rozmyslet, kde budou jednotlivé komponenty a podle toho natahat kabely. Řešení, které mi Loxone nacenilo na bezmála 1 mil. korun, mám v plánu realizovat pomoci bezdrátových komponentů, kde hlavní jednotkou bude Athom homey. Cena cca kolem 150 až 200 tisíc. Funkčnost cca 95% co Loxone.
Odpovědět
@robertpok My jsme uvazovali o "priprave", ale jen priprava by navic oproti klasicke elektroinstalaci vysla na cca 200-250 tis. Jen za kabely navic tak 50 tis., vetsi skrin, zakladni server, software a jeho instalace (pristupovy modul) a dale alespon dva rozsirujici moduly, abyste si na tom rozchodili alespon ta svetla. A ano, ve vysledku to opravdu naskace na 800 tis. za bezny dum 😄 Pokud tam chcete to, co bezne nabizi - rizeni svetel, tepla, zaluzii...
Odpovědět
Profilova fotka
50.000 Kč za kabely? To se mi zdá nějak moc. Cívka 5e 300 m stojí cca 3000, to je 17 cívek - 5,1 km.
Odpovědět
@pyramis Tak mohli počítat s predimenzovanym kabelem cat7, ten je dražší k tomu pak 200 až 300% marže.
Odpovědět
Profilova fotka
Na ovládání světla cat7? Jo, aha. 🙂
Odpovědět
@pyramis Pokud spocitate praci a vsechny kabely tak teda tady v Praze to tech 50 tis. bude. Elektrikari jsou drazi a nedostupni. Mluvim o praci na klic, ne ze si to nekdo taha sam. Si to zkuste nechat nacenit.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?