Loxone - cena návrhu

Profilova fotka
Chci se zeptat, máme dům v průběhu rekonstrukce (pouze jedno patro) a samozřejmě jsem až nyní 🤦‍♀️ došla k tomu, že nechci mít po domě x krát vedle dveří 4 rámečky se všemi světly a hledala jsem řešení jak se toho zbavit, byla jsem náhodou na dni otevřených dveří v smarthome a zaujalo mě zapojení svítidel do chytrých vypínačů. Chci se zeptat, kolik stojí cca prvotní konzultace s tím, že by se mi přijel někdo podívat na dům jak to máme s kabeláží a řekl mi jak složité bude předělání svítidel do rozvaděče na “chytrá svítidla”. Popř. jde tato služba vlastně zařídit zvlášť bez projektové dokumentace? Abych popsala celou situaci…. Rekonstrukce je ve fázi, že máme natažené kabely na osvětlení do 4 rámečků avšak svítidla ani vypínače nemáme pořízená, tudíž by se jednalo o vyřešené dané elektroinstalace (tahání kabelů - které by se dvacekrát nepřesekávaly). V blízké době by jsme chtěli zakrýt strop podhledem, ale oddaluji to, abych ještě zjistila co můžu tzv. zachránit či udělat proto, aby se dalo i po zakrytí stropu svítidla připojit na chytré vypínače. Nechci poté znovu strop rozdělávat. Avšak nemám ponětí co stojí jen vytvoření nějakého projektu návrhu změn v rozvodech (půdorys domu s rozměry a se světly mám - ty bych chtěla umístěním zanechat, jen prostě předělat vypínače na 1 ze 4rámečku), s tím, že by se např. poté až dokoupili v druhé fázi koupili asi všechny systémy do rozvodové krabice (pokud to tak jde) a ve třetí fázi koupili samotné zařizovací prvky (světla, vypínače). Předělat bych chtěla cca 5 místností - o ploše cca 80-100 m2 (kuchyně, jídelna/ obývák, koupelna, wc, chodba. Chodbu možná dát na pohybový senzor, popř. napojit 3 kusy el. rolet.
Odpovědět
1
2
Když jsem to řešil před cca 5-ti lety, tak přijeli technici z Loxone a zdarma poradili 🙂 Nakonec jsem se do toho tak zakousl, že jsem si to udělal sám a koupil jen komponenty. Tady to bude horší, když už je natahaná kabeláž, protože značka ideál je si světla vyvést v rozvaděči a k vypínači pak tahat jen třeba UTP kabel. Taky z rozvaděče. Je to takový univerzál na většinu systémů. Loxone má třeba tree sběrnici, takže můžeš klidně propojit veškeré vypínače jedním kabelem. Ale to je takové nepraktické a já jsem to tak neudělal. Jakože z rozvaděče jde kabel do jednoho vypínače a z toho pak do dalšího až na poslední. Pokud to máš v chráničkách, tak bych se to nebál ještě předělat. Rovněž bych uvažoval taky o řiditelných zásuvkách. Třeba že si budeš na vypínači, nebo na mobilu virtuálním výstupem řídit třeba vánoční stromek, nebo při odchodu z domu vypneš zásuvky. Hodně praktické to je třeba v koupelně, nebo technické apod., kde můžeš nechat zapnutou žehličku před odchodem ven atd.
Odpovědět
Profilova fotka
Takže to byla pouze konzultace ohledně toho jak to v domě vypadá bez nějaké dokumentace, rozumím tomu správně? Já osobně mám právě půdorys domu, s tím že v kuchyni budeme mít i spotřebiče ovládané přes wifi - to mě nadchlo, že bych mohla tím pádem zkumulovat více app do jedné a nemít od každého spotřebiče appku - což mi příjde už tak na hlavu. S tím, že svítidla jsem počítala, že už koupím s možností stmíváním a i rozsáhlým barevným spektrem - tedy chrimatučností. Popřípadě prostě postupně doplňovat další věci. Pořád jsem ale na Váškách, abych se nějak “neupsala” k něčemu závazně ale zajímá mě ten rozpočet co by to stálo a jak velké změny bylo nutné udělat. Či se na to teď vybodnout a v případě, ze za 5 ůet budem dělat hodní patro už u nich poptala celé patro a k tomu nějak doplnila to spodní. Taky dělat ten orojekt na “dvakrát” nevím o kolik se mi to svým způsobem prodraží.
Odpovědět
Profilova fotka
Plus pokud se takto ještě zeptám, když by se náhodou ten strop zakryl, je dobré si uvnitř něj např. nechat drát schovaný pro případné audio, které se nyní nezapojí nebo je potřeba tahat nějaký ten loxone drát. Jelikož nejsu až tak elektricky znalá, nevím jaké problémy nastanou nebo mohou nastat, když by se těch např. 5 vypínačů propojilo mezi sebou (to jen vím, že mi v loxone říkali, že to mezi sebou jde). Stávající situace je klasika 2 svítidla na jednom drátě - zatím smyčka, táhlá do vypínače. Další 4 svítidla na jednom drátu - zatím smyčka do dalšího vypínače atd… Musí být asi otřesné jak to popisuji ale chápete mě… 😅
Odpovědět
@dominika_frommelova No, to by chtělo přímo konzultaci technika na místě 🙂 Je toho docela dost 🙂
Odpovědět
@dominika_frommelova zajděte si do nějakého showroomu a nechte si udělat cenovou nabídku. Pro inteligentní ovládání by měly být rozvody do hvězdice a k vypinačům natahané datové CAT kabely. To nemáte a otázkou je, v jaké jste fázi zda to jde předělat. Můžete sice použít bezdrátovou (Air) variantu, ale to samozřejmě navyšuje cenu a zhoršuje spolehlivost. Je i dost pravděpodobné, že až uvidíte částku, tak Vás to přejde.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobře díky za info, plus ještě se dodatkově zeptám. 1) Při zařizování nakoupili jste originální svítidla od smart home dodavatelů? Nebo jste pořídili i jiné značky smart svítidel? A jaké značky tedy máte? 2) Já se osobně koukám na svítidla značek Philips Hue a Ledvance, půjde to bez problému připojit? U loxone mě vadí velmi malý výběr, nejsou to třeba ty co bych chtěla tvarově použít a tech. parametry jsem přesné taky nikde nenašla.
Odpovědět
@dominika_frommelova normálně se rozvody světel tahají do hvězdice, neboli každé světlo nebo skupina má samostatný drát do rozvaděče, kde se spina relatkovym modulem. Pak si tam můžete osadit libovolná světla. Pokud to tak nejde, musíte používat světla z bezdrátovým ovládáním a to musíte vybírat jen kompatibilní s Loxone
Odpovědět
Tak pokud se vrátím k tomu původnímu dotazu - tzn aby bylo možné nějak chytře ovládat světla, třeba i skupinově pomocí jednoho vypínače, tak bych se osobně na nějaké Loxone vykašlal a udělal to prostě např tím Philips Hue, ke kterým jde pořídit i chytré vypínače a pak si jen nastavíte akce v aplikaci (např stisknutí Tlačítka 1 -> Rozsvit světlo A na 100% a světlo B na 70% atd) - to už je pak jen o vlastní představivosti Loxone určitě má svoje výhody, ale v tomto případě mi to připadá zbytečné (a zbytečně drahé)
Odpovědět
@petr_21 jen na ovládání světel je to samozřejmě nesmysl.
Odpovědět
Profilova fotka
No a pokud by jste tedy ustoupili od smart home od nějaké firmy, že musím nyní všechno elektro překopávat, co by jste mi doporučili? Nechci pouze ovládat světla, chtěla bych vyřešit spíš to, že jsme na to přišli pozdě. Samozřejmě, že bych měla ráda více zařízení v jednom systému ale osobně se v tom nevyznám. V kuchyni mám spotřebiče, které mají i wifi připojení, měli by mě upozorňovat přes app na konec pečení, dokončení programu myčky apod... Chtěla bych zapojit do nějaké systému - ovládání světel, ovládání venkovních rolet, připojit tam i zvonek s interkomem a reproduktory, popř. kdyby tam šli zkumulovat i app pro kuchyňské spotřebiče Siemens, AEG, popř. nějaký chytrý uzávěr vody apod,.... nějaký systém do kterého můžu postupně zařízení/elektro přidávat a není nutné vše zařídit v jeden moment a čekat něž mi to někdo celé naprogramuje. S tím, že nyní koukám na svítidla a i zde narážím, že nevím co je lepší zda svítidla podporující Bluetooth, zigbee či wifi. O Zigbee nevím skoro nic, ale viděla jsem, že asi nejvíce svítidel má tuto podporu. Omlouvám se, že jsem tak otravná ale jsem z toho taková frustrovaná, že prostě vše se dělalo tak hrhrhr a řeším věci už pozdě... ale osobně mě sžírá ten pocit, že se s tím už nedá nic dělat či by to šlo ale stálo by to víc jak půl mega.
Odpovědět
@dominika_frommelova Pokud se pamatuji, tak zde bylo na toto téma několi diskuzí. Pokuste si to projít. Já jsem programátor a elektrikář, takže něco o tom vím, ale domů jsem si to nedal a ani jsem se o tyto systémy moc nestaral. Musíte si uvědomit jednu základní věc. Těch systémů je hodně a nejsou bezporuchové. Pokud si vyberete nějaký méně známý systém a neumíte si to naprogramovat, jste v případě poruchy v kelu.
Odpovědět
Zajímal jsem se o to, vyzkoušel to doma na několika spotřebičích a je to fajn. Pokud nemáte natahane kabely, tak to není žádná tragédie. Kabel je kabel ale osobně nevím, zda to nebudu tahat konvenčne a spolehnu se poté na komunikaci wifi nebo jiný protokol. Osobně bych se vykašlal na všechny Loxone a jiné komerční systémy. Jednoduché automatizace s podmínkami IF dokážete udělat uživatelsky v pohodě pomocí Raspberry pi a apk Home Assistant. Raspberry slouží jako mini počítač, který zpracovává signály a komunikuje s jednotlivými spotřebiči (zásuvkami, spínači). Výhoda tohoto řešení je v tom, že se nemusíte v 99% případů omezovat v systému na nějakou značku. Prostě do HA stáhněte plugin pro danou značku a rspb si snim bude rozumnět. Ono stavět vše na Philips Hue je taky celkem drahé a navíc jste prostě vázání značkou. Přes ten HA, když máte v systému chytrý spínač, tak do objímky můžete dát hloupou žárovku a ovládat ji defacto přes spínač, takže se tváří jako chytrá.. Podívejte se např. na Shelly moduly, které se dávají po zásuvku nebo spínač, takže nenarušuji design.
Odpovědět
Článek se načítá
Ještě bych dopsal, že dávám za pravdu Zubrovi458 v tom, že se může stáhnout nějaká aktualizace a musíte to znovu nastavovat atp. Prostě není to simple to use a člověk se o to musí "starat". Proto bych se opravdu zamyslel, jaké autamtizace považuji za vhodné /nutné a řešil jen je. Ať je to co nejjednodušší. Já považuji za základ otevírání brány, vrat, velká výhoda otevírání bazénu (ale chce to motory no...), světla na chodbě na automatiku s detekci dne/noc aby se na noc rozsvítili na nízký výkon nebo se rozsvítili jen pozičky, kamery, rekuperace, topení. Víc mě nenapadá. Jo ještě mozna světla v pokojích, ale to bych spíš řešil vypínačem u postele. Ještě by mohlo být užitečné automatizovat žaluzie, že když je šero, tma tak se zatáhnou. Nebo třeba, když jsou splněny podmínky je šero a zároveň je v dané místnosti rozsvíceno..
Odpovědět
@rumcajk to si ale může udělat člověk, co trochu rozumí programování a umí si to zapojit. Paní si to těžko poskládá.
Odpovědět
@zubr487 to je pravda, ale je to řešení bez kabelů, které hledá. A zároveň, je to řešení, za nejlepší poměr cena/výkon. Ale fakt bych se zamyslel nad tím co chci automatizovat a navzájem ovlivňovat. Protože někdy tedy zírám, co lidi vymyslí za ptákoviny. A raději bych ladil podstatné věci a fungování jako takové. Za mě by Chytrá domácnost měla být intuitivní, neměl bych ji jako uživatel ovládat, ona by měla reagovat "sama" na nastalé situace.
Odpovědět
Profilova fotka
Nejlepší chytrá domácnost je ta, kterou umí opravit většina elektrikářů a kutilů - tj. žádná nebo pouze doplňková (když nefunguje, tak to nevadí a dá se to nějak obejít). Čím méně věcí je zapojeno, tím lépe. Takže doporučuji nahradit žaluzie jiným zastíněním, rekuperaci neovládat automatizací (nevím proč), dům mít z hlediska vytápění hodně akumulační se stabilní teplotou a možná zabezpečovačku (certifikovanou - loxone a podobné to neumí). Takže zůstávají světla (klidně HUE a podobně) a pár WIFI zásuvek (já mám některé spínané zabezpečovačkou). Kamery mají většinou svůj systém a zvonek jde napojit na zabezpečovačku. Ono hodně systémů jde napojit na google, apple nebo amazon, kde mi to dává alespoň nějaký smysl jako nadřízená automatizace.
Odpovědět
Profilova fotka
Ano to je samozřejmě pravda, ale bohužel náš elektrikář je takový, že mu musím ukázat přesně kde co chci (nejlépe mu to vyměřit apod..) a on pak jen navrtá díry na krabičky a je happy, že má hotovo.... tady se žádného pokroku nedočkám
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak, abych asi ještě zlepšila vaši představu co nyní máme a co bych chtěla dodat - třeba mě od toho odradíte..... Máme: - topení Concept (řízené přes dva termostaty s wifi vysílači - rozdělení na radiátory a podlahovku) - elektrické žaluzie s motory Somfy WT bez vypínače - tam jsme to diskutovali s borci a doporučili nám si dát wifi vysílač za vypínač a ne do motorů, že je to vyhozená 10k, vypínač jsme zatím nedořešili jsou zatím na klasickém vypínači - chytrá svítidla - koukám na ty Philips Hue, popř Ledvance či chytré žárovky - kuchyňské spotřebiče skoro vše chytré - Siemens, AEG - hlavní brána je na domovní tlačítko a dálkovou ovladačku - zde nevím co je za motor Co chci pořídit: - chytrá pračka a sušička - mám prádelnu ve sklepě tudíž, když zapomenu bude furt v režimu provozu... -chytrá zásuvka pro věci co se nebudou neustále používat (vinotéka, elektro v pracovně apod.) ale nechce se nám to vytahovat ze zásuvek v kuchyni za nábytkem obzvlášť - chytré čidlo do chodby - pro automatické rožnutí v odpoledních hodinách - chci koupit chytrý zvonek s kamerou - zde zatím nevím po čem se koukat - zabudované reproduktory do podhledu - zde zatím též nevím po šem koukat - plus poslední koupit nějaké chytrý uzávěr na vodu a plyn a to je teď v „základu“ vše - to bych chtěla dát do jednoho systému, co bych měla v tabletu (mám Ipad) či si koupila nějaký tablet levný jen na komunikaci
Odpovědět
Profilova fotka
U čeho nevím zda se s tím dá něco dělat - je napojení rolet na čidlo, co by je zavřelo když bude pařit slunce, z hlediska toho, že tam nejsou ty wifi přijímače v motorech ale budou ve vypínačích.... a druhá věc jak nějakým způsobem zkumulovat rámečky do jiných vypínačů... koukala jsem se vše na ty zigbee vypínače myslím, no bylo by super mít tam nastavené počet svítidel, atmosféry jak barevné tak i s intenzitou svítidla, abych pořád neotvírala aplikaci na mobilu - v tom je vypínač prostě jednoduší
Odpovědět
@dominika_frommelova Klíčová je otázka, zda máte ve svém okolí někoho, kdo dokáže podobný systém udržovat a optimalizovat. Pokud ne, tak to radši nedělejte.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 akorat to zjistuju ☝️😀
Odpovědět
Podívejte se na ty spínače Shelly a např. panel Sonoff NSPanel. Já bych to postavil, jak píšu celé na HA a Rapsberry pi a nebo na HomeKitu od Applu s centrální jednotkou v Apple Tv. Ale chce si to vybrat cestu hned na začátku.
Odpovědět
@dominika_frommelova Dominiko, já bych vám asi doporučil celkovou chytrou domacnost, chcete chytrou zasuvku, chytra cidla, mate el. žaluzie atd. Podle toho co pisete si myslim, ze by nejlepsi reseni pro vas bylo Loxone, nakonfiguruji vam chytrou domacnost na co potrebujete a ovladate to z tabletu, ktery uz taky mate, umi to i mnohem vic veci, a hlavne se to prizpusobi majiteli. Zksute se podivat po nejakem showroomu kde by vam ukazali jak co funguje, ja vim jen o jednom (protoze bydlim kousek) - https://intelio.solutions/gHfmI . Nejlepsi asi zavolat a zeptat se, jestli by to pro vas melo smysl.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak kámoš prý programuje PLCčka ale teď si prej nejak hraje s tim Rasberry pi
Odpovědět
@dominika_frommelova Popravde je to hodne drahy system, abyste to resila jen kvuli mnozstvi vypinacu. Mozna bych zredukovala pocet vypinacu, napr. neco rozsvecela sdruzene, neco rozsvecela jinde. Da se koupit pekny vypinac, kde na jedne "desce" mate nekolik (treba deset) tlacitek, kterymi ovladate celou mistnost. A to vse bez chytre instalace, tahani kilometru kabelu atd. Nas teda chyty vypinac Loxone, kde si clovek prepina mezi scenama, vubec nezaujal. Prislo nam to jako komplikace a radeji si vzdy rozsvitime konkretni svetla dle momentalni chuti. A nebo tedy vyuzit nejaky bezdratovy system, mam kolegu, ktery taky nechtel pri rekonstrukci tahat kilometry kabelaze a vyresil to takhle a ke sve spokojenosti. Jinak projekt vam asi nejaka firma udela zadarmo, kdyz s vama bude delat i realizaci. Ale pocitejte, ze jen samotnej "mozek" jeho software a zprovozneni bude tak 70 tis. Pak ty kabely, a vsechny dalsi komponenty.
Odpovědět
@dominika_frommelova Jo a spotrebice prece lze nastavit i tak, ze poslou noticikaci a sms, nebo lze takto jen koupit samostatnou zasuvku pro pracku. Taky budeme mit. Pracka dopere, zasuvka posle sms.
Odpovědět
@dominika_frommelova A pokud Vas zajima cena Loxone na klic, tak to, co tu vypisujete dale, by bylo cca za milion.
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt aha tak o takove zasuvce jsem jeste neslysela, pouze jsem videla ty nastavby zasuvek (chytre zasuvky) jak to meri spotrebu.
Odpovědět
@bayt @dominika_frommelovaMy Loxone doma mame, jinak bych se k tomu nevyjadroval. A dělala nam to ta Zlinska firma, opravdu nas to nestalo milion korun + pokud mate byt v rekonstrukci, nemusi vam nic rozkopat, tusim ze nabizi i bezdratove reseni bez kabelaze, to my sice nemame ale existuje to, cena Loxone se odviji od toho, jaky "material" si vyberete. https://mujdum.loxone.com/ tady si naklikejte o co mate zajem a vyhodí vám to cenu, pozor pouze za material bez prace! Takze pokud chce jen osvetleni, tak urcite se cena pohybuje jinde.
Odpovědět
tak jsem to tam nahazel, chce to e-mail a registraci, a ciste chytre osvetleni 30 tisic korun, to si myslim ze je dobra cena + si muzete kdykoliv funkce rozsirit🙂
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?