Zastínění oken. Co na nich máte vy?

Co máte na oknách vy?Co se Vám osvědčilo,co byste doporučily a co naopak ne.Já jsem nešťastná s klasických horizontálních žaluzií a to zejména s jejich údržbou,ty už nechci a scháním něco jiného.Poraďte,dejte tipy co dát na okna...rolety,japonské stěny,...???popřípadě přiložte obrázek pro představu.
Odpovědět
Profilova fotka
@ptacata Taky pomalu rozmýšlíme, co dáme do oken. V ložnici bude klasický závěs, to vím už teď. Ale v pokojíčkách to asi nakonec stejně budou horizontální žaluzie, ale chtěla bych dřevěné. Myslím si totiž, že údržba rolet, japonských stěn atd není o nic lepší, spíš horší než těch žaluzií, žaluzie oluxuju, vezmu mokrým hadrem a otřu, 99 procent všech rolet a japonských stěn se nedá ani prát, ani chemicky čistit, takže zašpiněné vyhodit a koupit nové ]-(
Odpovědět
A co vertikální žaluzie, máte s nima někdo zkušenosti? Já jsem na okna dal klasiku horizontální, na francouzký 3,5mx2,5m chceme dát vertikální.
Odpovědět
@ptacata Taky přemýšlíme do čeho půjdeme a asi to budou rolety a na francouzské okno takové ty posunovací závěsy (teď nevím jak se to přesně jmenuje :) ). Asi mrknu až pojedu do Ikey. Myslím, že některé se dají i otírat, tak uvidíme ;-) . Mě už se klasické záclony moc nelíbí a hlavně se v záclonách a zavěsech udržuje hodně prach :-| .
Odpovědět
@kodl08 taky přemýšlíme na francouzské okno dát posunovací závěsy..japonská stěna...a k tomu na zastínění závěsy,rolety jsou různé druhy
Odpovědět
@tomcat35 vertikální žaluzie se mi líbí do kanceláří atp.,ale domů radši něco jiného
Odpovědět
Vertikální žaluzie máme momentálně doma v celém bytě a budu hodně ráda,až se odstěhujeme..... Pokud totiž nejsou precizně provedené,tak třeba u nás na jedné části parapetu jsou ok a na druhé části je musím rovnat,protože tam jsou moc dlouhé....takže fakt už nikdy a těším se na klasické žaluzky. Přála jsem si teda bambusové,ale jsou finančně hodně náročné a obecně nás kamarád,přes kterého máme okna od nich hodně odrazoval.....takže klasika to jistí:-)))
Odpovědět
@tomcat35 tak to máme my. Na oknech normální žaluzky, na dvojich franc.dveřích, které jsou vedle sebe, máme přes celou stěnu - cca 6m,vertikální. Jsou tedy dvoje,spojené-tak dlouhé se jedny nedělají. A otvírají se každé na opačnou stranu, takže jako opona 8-) Vypadá to celkem dobře. Máme kombinaci napřeskáčku dvou barev, takže to není takové fádní. Kdykoliv se dají barvičky vyměnit za jiné.
Odpovědět
@ptacata Mě právě přijdou docela elegantní, a taky se mi líbí, když třeba je mírný vánek a otevřená sklápěčka, jak se hýbou, jakoby povlávali :-)
Odpovědět
Tak ty vertikální žaluzky se mi taky líbí, ale normální bych už nechtěla ani zadarmo. :-|
Odpovědět
@jarkalada My máme prostředek francouze odsunovací, tak jsem myslel, že bych je měl taky jako oponu, odhrnovací na obě strany- jestli to tak jde udělat. Jestli se můžu zeptat- jak je to s jejich údržbou a v létě při slunci odstíní trochu? Máme okno na jihozápad, sice trojskla, ale i tak je sklo celkem teplé a přitápí do prostoru.
Odpovědět
@tomcat35 to vám řeknou ve firmě, kt. je dělá, jestli u vašich 3,5m by šly na obě strany. To netuším. Na údržbu jsem se taky ptala, bála jsem se, aby se do nich nechytal moc prach. Prý snad jdou i opatrně vysát vysavačem. My je máme něco přes rok a ještě jsem na ně tedy nesáhla 8-) Občas zkusím, jestli když s nima zahýbu anebo "přivoním", jesti ucítím prach,ale zatím ne. Takže údržba žádná. Kdyby se vám třeba některý z těch pásků nějakým způsobem zašpinil, jde prý za levno objednat nový a vyměnit. Obývák máme taky na jihozápad. Žaluzky máme kombinaci zelenkavá a bílá, takže světlounký. Zastíní do prostoru ok, ale i tak jsmě měli v těch fakt parných dnech horko. Těžko ale říct, jestli to bylo žaluzkama, nebo prostě byl příliš hic i tak. Co mi možná trochu vadí - když je otevřená ventilačka, tak i při jen trošku větším vánku se dost melou a je slyšet dole ten spojovací řezítek. Takže jedině je odhrnout celý. Když chcete otevřít jen jednu část dveří, tak se zas musí odhrnout a ta část je tedy nezastíněná. Na rozdíl od normálních žaluzek - tam můžete mít otevřený okno/dveře a přitom stále zastíněný. Ale to je možná detail. My je míváme většinou zatažený, ale rozevřený, aby tam šlo světlo - vypadá to lépe 8-) Ale když chci pustit více sluníčka do bytu, odhrnu je celý. Právě i když větrám, nebo máme v létě stále otevřený dveře. Zvenku do bytu při zatažených není vidět vůbec. Takže takhle moje zkušenost.
Odpovědět
@jarkalada Díky za vyčerpávající odpověd :-) My máme okno odsunovací do strany, tak by se vlastně ani žaluzka odhrnovat nemusela a projít ven by se snad i dalo. Nebyla by fotečka? ;-) Díky
Odpovědět
Článek se načítá
@tomcat35 tak to mám na chvilku v albu.. Projít se nedá, když jsou zatažený - dole je spojovací řetízek, ten je drží pohromadě.. se to musí odhrnout
Odpovědět
Díky, vypadají moc pěkně, přítulkyně říká, že se vertikální žal. hodí spíš jen do kanclu, ale to je asi jen zažitý zvyk. Hm, to s tím řetízkem mi nedošlo, ale když je budu mít jako oponu, s tím, že se budou půlit v prostřed odsun. okna, tak já je vlastně jakoby rukama rozhrnu a projdu- to by snad tak šlo.
Odpovědět
@tomcat35 stále chceš (chcete) jimi procházet :-D fakt to moc nejde. My po té pravé straně máme ještě okno a i jen ventilačku si netroufnu skrz ně otevřít. Je to fakt blbý. Ale když se jako mezi ty pásky strčí ruka (blbej výraz 8-) ), aby se např. otevřelo okno, tak maj tendenci se troošinku zkroutit - ten pásek. Když není člověk opatrnej. Takže to dělám tak jen výjimečně. Kdyby jsi jima často procházel a jen je tak rozhrnoval, tak by se fakt pokroutily a hezky by se jeden přes druhého nepřekrývaly. Si to u někoho schválně vyzkoušejte. Ale to je detail, kvůli tomu bych je nezatracovala. Ráda bych, aby sem přispěl i někdo jinej, kdo je má - jestli mají stejnou zkušenost nebo i jiný poznatek.
Odpovědět
Profilova fotka
@tomcat35 @jarkalada My taky máme vertikální žaluzie a já bych ani jiné už asi nechtěl. Líbí se mi, obzvlášť na vysokých francouzských oknech vypadají elegantně. Máme bílé, bydlíme rok a půl, údržba nula a jsou pořád čisté. Ventilačky otvíráme normálně přes ně, nepozoruji, že by se chtěly kroutit. Stejně za ně sem tam zaleze malej a kouká z okna, takže si s tím hlavu nelámeme. Pokud chceme větrat celým oknem, musí se samozřejmě odhrnout, ale v tom překážku nevidím. A jináč nám se vlní skoro pořád, protože máme rekupku a výdechy jsou pod okny :-D Ale řetízek necinká, to jen občas při větru zvenku a je to fakt neznatelné. Žaluzky jsou značky Climax, montáž dělala jiná firma, což byli trochu patlalové, ale na tomhle se toho nedá fakt moc zkazit :-) Obě léta, co jsme tu byli, zatím v pohodě. Žaluzky celý den zatažené a přes 24 °C nám to nešlo. Okna jsou trojskla, v obýváku mírně na jihovýchod, spíš jih. A jestli někdo říká, že to vypadá jako kancl, tak já si doma jako v kanclu nepřipadám ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
A můžu se zeptat přibližně na cenu (klidně do IP). Jen pro zajímavost jsem poptávala u jedné firmy a cena 65 tis. (na 18 oken vč. 1x francouzského 1600x2300) mi teda vyrazila dech!
Odpovědět
@sonik05 my to máme jen na těch 2 franc.oknech.,cca 6metrů za cca 7tis., už přesně nevím.
Odpovědět
Profilova fotka
@sonik05 Dvě standardní okna (1300 x 1400), dvě široká okna (2200 x 1200) a tři francouzská okna (2x 900 x 2400 + 1x 1650 x 2400) komplet včetně montáže a DPH 10 300 Kč. Ale je pravda, že podobně ulítlou cenu jsme od jedné firmy měli taky :-) Přitom si myslím, že tady se žádný zásadní rozdíl v kvalitě fakt udělat nedá... Snad jen typ zvolené látky to může různě prodražit.
Odpovědět
my máme vertikální žaluzie...hrůza. Budeme místo nich dávat rolety...viz odkaz http://www.bematech.cz/files/flipbook...
Odpovědět
Profilova fotka
Mě osobně zaujal systém Siluroll (Rolrols), že jde o kombinaci jakoby "žaluziíí a záclon" - že zároveň slouží ke zastínění, ale také brání tomu, aby bylo vidět dovnitř. Má to být tzv. bezúdržbové - lze pouze otírat či vysávat, tak si neumím představit, jak si to výrobce představuje čistit, když se na to sem tam vykálí nějaká moucha apod. 8-( ... Pak mi přišel zajímavý ještě Twinroll, ale údržba stejná. A různé roletové systémy jsou podle mě jen prostě teď "in" , jako milion dalších věcí, které si lidi pořídí hlavně z estet. důvodů. Ale co když nechci mít byt jako výkladní skříň? To je mám mít pořád stažené? Takže mně nejlíp vychází klasika, se kterou nemám problém a kterou si můžu pořádně vyčistit. Horiz. žaluzie - jednou za čas sklopím nejdřív na jednu stranu a umyju hadříkem se saponátem, to samé na druhou stranu. Jen pro příště vyberu hladký povrch, na tom zdrsněném se prach chytá víc. A jelikož by k nám asi do všech místností bylo vidět, tak k tomu nějaké jednoduché, lehké, minimálně vzorované nebo bez vzoru záclony, které v pohodě vyperu. A vím, že mám čisto ;-) .
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
Pokud to máš ještě aktuální, určitě bych se alespoň podívala na integrované meziskelní žaluzie. Mě do toho můj přemluvil a zpětně jsem za to ráda. Absolutně bezúdržbové :-) :-D
Odpovědět
Profilova fotka
No tak vertikálních žaluzíí mám dost v kanceláři, natož abych si je dala domů!
Odpovědět
Máme záclono-žaluzie. Kombinace vertikálních žaluzií a jemného voálu. Na levém okně v otevřené poloze, na pravém žaluzie sklopené.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
@aneri53 ahoj, nemas prosim jeste nejakou detailnejsi fotecku zaluzii? Dekuji
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 můžu poprosit o nějaký název těchto žaluzií, pod čím je můžu hledat? :) díky moc
Odpovědět
@hhranolka @novynka Hledejte pod názvem vertikální záclonové žaluzie. na stránkách f. Styltex je docela dost fotek, tak mrkněte.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
@hugo58 Mohla bych poprosit o nějakou fotku s vertikálními žaluziemi :-) chtěla bych také bílé, nějaké jen hladké...jak máte velkou propustnost světla, když jsou zatažené? Moc děkuji :-)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?