Jímka na dešťovou vodu a její využití

K našemu domu máme v projektu nádrž na dešťovou vodu s přepadem. Napadlo mě, když už tu vodu budu jímat a budu ji využívat na zalévání, proč ji nevyužít dál, konkrétně na splachování WC + praní. Co vše je k tomu potřeba? Zatím jsem se dočetl že samozřejmě čerpadlo + dvojí rozvod vody. Poprosím Vás o rady a praktické zkušenosti kdo to tak má, případně nasměrovat kde bych se dozvěděl víc info. Děkuji
Odpovědět
1
2
Nesmíte nikde nijak tlakově spojit veřejný vodovod s jiným zdrojem vody. U WC to lze řešit jednoduše druhým napouštěcím ventilem v nádržce. Pokud by se měla připojit i pračka, tak je to mnohem složitější. Musela by se někam v domě nainstalovat přepouštěcí netlaková nádrž, ze které by se čerpadlem honila voda do pračky... Navíc se obávám že vody nebude tolik aby vystačila i na praní. Takže připojit jen k WC a maximálně vytáhnout kohoutek na zahradu na zalévání - tak to tedy alespoň budu dělat já.
Odpovědět
Zdravím, my máme v projektu už konkrétní zařízení : http://www.asio.cz/cz/hospodareni-s-d... Má to kamarád objem 10m3 a využití - WC, mytí auta, zalévání zahrady, a všude tam, kde je škoda plýtvat s drahou vodou z vodovodního řadu. Je to sice investice, ale určitě se vyplatí. Stavět budeme na jaře dřevostavbu, tak že až to potom bude hotovo tak přihodím foto.
Odpovědět
@masoox Vyplatí? Můžete ukázat kalkulaci, která bude všechno obsahovat včetně čerpadel, rozvodů, nádrže, elektřiny?
Odpovědět
Dostat to zadarmo ci kdyby na to byly dotace tak o tom uvazujeme, ale kupovat to natvrdo kde je voda normalne pristupna se nikdy nevrati. Ptali se nas na to i projektanti zda to chceme a i sami nam rekli, ze je to nenavratna investice.
Odpovědět
@nitro To si právě myslím...protože, když použiju tu vodu na splachování, tak kolik asi ušetřím za měsíc? 1m3? Tj 80Kč? Takže investice 20t se mi bude vracet 20 let. A to si myslím, že investice bude vyšší...
Odpovědět
@atilius nedávno jsem dělal experiment a 7 dní zapisoval počet spláchnutí (byla celkem fuška donutit přítelkyni dělat čárky :D ) Za 7 dní jsme ve dvou lidech splachovali 55x, takže to je cca 8 spláchnutí za den. Jedno spláchnutí má 5-6l, takže to je cca 14m3 za rok. Samozřejmě investice do nějakého velkého komerčního systému je nenávratná. Nicméně celé toto se nechá postavit relativně za pár korun třeba z IBC nádrží + malá vodárna za 3000,-. Takže návratnost pouze na splachování je kolem 5ti let. Navíc likvidovat vodu musím tak jako tak, takže je celkem jedno jestli peníze investuju do vsakovacího systému, nebo do nádrží.
Odpovědět
Ted se blbě asi zeptám.. ale když to máme také v projektu .. jak dál? Nějak to nechápu. Když dešťovku nemužem pouštět do kanalizace a musíme mít jímku .. jak to s toho dostanu? Když tam dám čerpadlo abych s tím zalil zahradu tak asi docela zbytečné a když to tam nechám stat v jímce tak mi to bude jen přetíkat a smrdět? .. nechápu jak tu vodu s toho dostat a využít ..
Odpovědět
@requied no, jsou tam ještě rozvody v baráku, životnost toho čerpadla, elektrika. Já jsem k tomu prostě skeptický.
Odpovědět
@zdenna proč ne na zalévání zahrady?
Odpovědět
@atilius teď při stavbě jsem na to dělal přípravu, nádrže 3x ibc po 600,- (ještě musím jednu sehnat) - rozvod byl 14m 25mm PE hadice = 250,- - PPR potrubí včetně tvarovek 4m = 150,- - druhý napouštěcí ventil wc = cca 300,- - vodárna (expanzní nádoba 18l, malyš, tlakový spínač) = 2000,- - filtrace vody (first-flush, + síto) = 1000,- - propojení nádrží = 500,- = takže celkem cca 6000,- pro 4m3. S životností čerpadla je to otázka, nicméně "malyš" stojí 650,- a při provozu na splachování bude prakticky nevyužitý. Případně náhradní membrána stojí pár korun.
Odpovědět
@requied Kam ty nádrže ibc dáš ? Myslím aby ti ta dešťovka nezamrzla a ty nádrže nepopraskaly. No jestli je budeš zakopávat, tak krumpáčem a lopatou ty náklady srazíš a návratnost se zkrátí. Znám dost investorů, co o tom vážně uvažovali, i mě je "stydno" splachovat h... vodou vhodnou i pro kojence, ale všichni od toho po úvaze upustili. Právě proto ti přeji ať se ti to povede.
Odpovědět
@atilius otakza je jak tu vodu s toho dostanu a kolik to bude stát?
Odpovědět
Článek se načítá
@zdenna Já to dostávám z jímky za čov kalovým čerpadlem, a když má dost velkou dopravní výšku, tak má i slušný tlak.
Odpovědět
@atilius pořizovac cena? Nikdy jsem to nepotřeboval nevím jak to vypadá ani kolik to stojí. Díky
Odpovědět
@radar64 zakopu je pod terasu (na zemních vrutech) mým "merkurbagrem" ostatně jako všechny ostatní výkopy u stavby :) Ručně bych do toho opravdu nešel. Navíc jak jsem psal výše, stejně musím řešit jímání nebo zasakování vody na pozemku.
Odpovědět
@deywis máme to tak, dvoje rozvody, dešťovku k využití na WC a praní... jen za loňský rok se ta voda 2x zkazila a smrdělo to pak v domě... poprvé jsme si mysleli, že je to velkými vedry, které v létě byly... ale když jsme to odčerpali, napršel nový déšť a za měsíc to bylo to samé, tak jsme to dočasně odpojili a popravdě nevím co s tím... investice to byla velká, ale když mi smrdí prádlo, to mi fakt vadí...
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud chcete setrit uvazujte radeji o studne. Dvojite rozvody v baraku plus nádrž co celorocne funguje plus starat se o vodu aby se nakazila. Ne dekuji to si dam radeji na okap odklon do sudu a zahrádku si zaleju taky..:-)
Odpovědět
@zdenna když tu vodu nechceš využívat tak tam jímku nedávej a udělej jenom vsak.
Odpovědět
@wario Se sudem pod okapem v dnešní době nezkolaudujete... takže musí být buď v projektu spočítaná jímka nebo vsak. Jinak studna je dobrá varianta.
Odpovědět
@angie.shy to je docela divné. Jak máte velkou nádrž a jak je hluboko?
Odpovědět
@requied 9m3 a je celá 60 cm pod terénem
Odpovědět
@angie.shy jak řešíte čistotu vody v jímce? máte před ní nějaký filtr nebo ji musíte jednou za čas čistit. Nezdá se mi že by se voda v podzemní nádrži (ve tmě a stálé nízké teplotě) jen tak stihla zkazit. Na druhou stranu panák sava to také vyřeší.
Odpovědět
@requied před vpustí do čističky jsou jen síta na hrubé nečistoty... a před rozvodem do domu jsou papírové filtry a aktivní uhlí... savo bohužel použít nemůžeme, protože bysme si tím rázem vyhubili následně ČOV... řešila jsem to i s nějkaou docentkou, co propaguje využívání dešťové vody v domácnosti a stejně jsme na nic nepřišli... snad jen, že ta voda nesmí přesáhnout nějakých 16 st. celsia a nejméně v tom prvním případě víme, že měla i 18-19 st.
Odpovědět
@antal1 Jak je myšlený vsak přesně? Musm tam mít jímku kde se to bude stahovat ..
Odpovědět
@zdenna mrkni do alba jak sem udělal trativod a vsakovačku ja.
Odpovědět
@antal1 Jáá .. pěkná prácička :)
Odpovědět
@antal1 Bohuzel ne vsude ti vsak dovoli. My jsme o nem uvazovali a bylo nam receno, ze pouze jimka a za ni vsak nebo se nic stavet nebude.
Odpovědět
@nitro hmm tak to je ale ten uředník pěkně na hlavu.Když budeš využívat jímku na zalevání zahrady tak ta voda stejně skončí na pozemku.Nebo co od toho očekávaj,že budeš vodu z jímky vyvážet?To mi hlava nebere
Odpovědět
@antal1 u nás tak samo... hydrogeologický posudek a jímka + vsakovací studna
Odpovědět
@antal1 u úředníků nehledej logiku... Já ji třeba nevidím teď jak je v módě muset mít vodoměrnou šachtu. A) je hůř přístupná než doma B) je stále na našem pozemku = bez našeho svolení se jedná o neoprávněný vstup
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?