Průměry odpadů

Ahoj, jednou jsem někde slyšel, že žádná otázka není hloupá :-) Tudíž se Vás zeptám. (mě to projekt neřeší) Jaký průměr páteřní kanalizace RD máte? K jednotlivým zařizovacím prvkům to je víceméně jasné (všechno kromě záchodu je nejlépe v DN50, WC v DN110). Ale co to páteřní KG pod základy? Díky za reakce.
Odpovědět
160mm
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to je na reklamaci projektu. Mám 125 a no problemo.
Odpovědět
Taky mám páteř 125. Myslím, že to musí stačit. I tak je to předimenzované. Viděl jsem bytovky, kde byla 125 jako hlavni kanalizace. Bylo tam 8 bytů. V každém bytě 4 lidi. A nikdy nebyl problém. Aspoň jsem se vždy ptal starších obyvatel té bytovky. Takže, myslím si, že pokud si dodržel spády,tak nemůže být problém. Nejdůležitější není průměr ale spád. Musí být tak akorát. Osobně mam i kanalizační přípojku v průměru 125. Vodák mi to tak udělal. I když by dle norem měla být dn 160. Ale jak jsem přijel z práce už to bylo zahrnuto. Mám to jen 7 m od paty baráku do veřejné kanalizace. Mám tam hned sachtičku na případné čištění, která je umístěna v chodníku. Od paty mám jen jedno 15° koleno. Tam se nemůže nic ucpat, aj kdyby chtělo. ;)
Odpovědět
Díky za info. Já právě výčetl, že se páteřní navrhuje ve 160, ale přijde mi to moc. Teď bydlíme v bytovce a podobně jak píšeš, čtyři byty obsluhuje 125 a nic se neděje. A když se člověk zamyslí, co tím budeme posílat, tak se mi jeví dělat to v dn160 jako jít na mravence palicí. Jedna koupelna s vanou, sprchacem, WC a umyvadlem, jedno samostatné WC, pračka, dřez v kuchyni... Kromě WC se stejně vše redukuje na Dn50.. Nejmenší spád v jednom místě vychází na 3 cm na metr, všude jinde bude větší.
Odpovědět
Profilova fotka
Do domu mi vedie 160, hneď za základovým pásom sa delí na 125tky. Všetky výstupy z dosky 110mm, jeden 125mm. Keď to zoberieš opačne (od konca trubky späť ku kanalizačnej prípojke) tak vzásade platí, že kde sa spájajú dve potrubia rovnakej dimenzie, mali by byť spojené do potrubia o jednu radu väčšej dimenzie. Takže dve 110 by sa mali spojiť do 125, dve 125 do 160 atď. Ale tá 160 je na bežný dom až až.
Odpovědět
Profilova fotka
https://voda.tzb-info.cz/tabulky-a-vy... Jednoduchá kalkulačka - lepší než komenty výše...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od petrkunc132:

https://voda.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/76-nav…
@petrkunc132 Děkuji, vidím tedy, že můj původní záměr dělat páteřní vedení z DN160 je zbytečně naddimenzované. Podle kalkulačky by průtokem vyhovělo i potrubí DN70. Samozřejmě tam dám ale větší. Děkuji za ubezpečení, že DN125 bude dostačující.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@petrkunc132 Děkuji, vidím tedy, že můj původní…
@rumcajk To máte asi nějakou kalkulačku, která řeší jenom průtoky. Nicméně počítání podle průtoků není příliš praktické, protože je spíš potřeba brát průměry potrubí podle zařizováků. Dřezy, umyvadla, vany a sprchy mají obvykle vývod na 40-50 mm a WC 110 mm. Trubky se samozřejmě nesmí nikde zužovat. Tím je v podstatě dané, že se udělá stoupačka 110 mm a z toho jdou odbočky 50mm. Větší průměry jsou nutné až u velkých bytových domů apod. Pak případně do země není špatné dát o jeden rozměr větší (125), ale třeba u starších domů bývá v zemi běžně 110 a nebývá s tím jediný problém.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?