Dotaz na vymahatelnost rezervačního poplatku

Dobrý den, mám otázku ohledně propadnutí části rezervačního poplatku RK. Mám podepsanou rezervační smlouvu na byt, ve které je uvedeno: "V případě, že záměrně nedojde k podpisu kupní smlouvy v termínu do 28.2.2023 zaviněním ze strany budoucího kupujícího, část rezervačního poplatku ve výši 100.000Kč propadá ve prospěch zprostředkovatele." Dohoda o složení rezervačního poplatku na koupi nemovitosti je uzavřena mezi mnou a RK, kterou zastupuje jednatel agentury a zároveň vlastník daného bytu. V dohodě je podepsán pouze jako zprostředkovatel, nikoliv vlastník. Na internetu jsem se dočetl, že ve většině případů, nemají RK nárok na žádný poplatek, ale je tam nějaká výjimka v případě, že je majitel a prodávající tatáž osoba. Můžete mi prosím poradit, jestli přijdu o 100.000Kč (složených bylo 150.000Kč), pokud se rozhodnu nepodepsat KS? Druhý dotaz, v případě, že by mi banka neposkytla hypoteční úvěr v takové výši, jakou si já představuji, může to být klasifikováno jako "záměrné zavinění ze strany budoucího kupujícího"? Mockrát děkuji za odpověď.
Odpovědět
Profilova fotka
Když jsem kupoval dům, byl jsem ve stejný situaci s tím, že kdybych nedostal hypo, tak poplatek propadne.... ostatně to tak nějak dává smysl 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Je dobré znát své úvěrové možnosti předem, aby člověk pak nepromrhal nějaké to kiliáno.
Odpovědět
@engelopi Měl jste si to v bance ověřit předem. Nicméně pokud ke koupi nedojde z důvodu neschválení hypotéky, může být protistrana shovívavější a třeba se dohodnete aspoň na kompromisu.
Odpovědět
@pyramis Své možnosti jsem znal, ale banka zvolila velmi opatrnou strategii, takže při oceňování bytu dali nižší cenu v řádu statisíců. Takže potom z toho vyplynuly další problémy (chtěli mi půjčit nižší částku). To jsem na nějakou individuální žádost vyřešil. Bohužel banka to do teď neschválila a tím, že to trvá další 2 měsíce, tak řeším, jestli by nebylo lepší vzít jinou nabízenou nemovitost, jelikož ceny klesají.
Odpovědět
@zdenek_valek samozřejmě,že to dává smysl; po celou tu dobu je vam nemovitost rezervovana a určitě je to uvedeno i v rezerv.sml.,za jakých podmínek rezerv.popl.propada. A jelikož jste rezervacku podepsali, tak ... Jak už se tu píše, tak než slozim rezerv.popl., nechám si predschvalit hypo. Jde přeci o dost peněz, o které mohu přijít,tak se nemůžu chovat jak diletant.
Odpovědět
@engelopi Pokud vám nevyšla hypotéka skutečně pouze kvůli odhadu, tak byste měl mít pravděpodobně nárok na vrácení rezervace. Záleží ale i na tom, jak je rezervační smlouva napsaná. Většinou to tam bývá i nějak ošetřeno. Další možnost je, prodloužit dodatkem rezervační smlouvu. To je celkem běžné a prodávající i realitka na to obvykle přistoupí. A snažit se to vyřešit například novým odhadem.
Odpovědět
Nám se to stalo také, protože banka ocenila nemovitost o víc než půl milionu níž. Jen tedy prodejcem byla realitka, ne majitel sám. Měli jsme k tomu advokátku, poslalo se několik dopisů (výzva, předžalobní výzva atd.), sepsala se žaloba k soudu a dva roky trvalo, než realitka rezervační poplatek vrátila. Celé se to vleklo od začátku covidu. Teď se ta nemovitost prodává za dvojnásobnou cenu, možná bychom vydělali, ale takovou hodnotu nemá, s ohledem na to, proč už ji prodává druhý majitel po krátké době.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Já stále věřím, že to banka schválí, ale mám tam asi 3 individuální změny a už to schvalování trvá 4. týden. A za 13 dní vyprší lhůta podle RS. A tím, že to řeším přes 2 měsíce, tak jsem začal pokukovat i po jiných nemovitostech, které jsou najednou levnější než byli a nebo třeba zrekonstruované za podobné peníze. Tak jistě mě každý pochopí, že radši vzít hotový byt za obdobné peníze, než (z dnešní optiky) vzít "dražší" byt v horším stavu třeba jen o 100k levněji + počítat s X měsíci práce.
Odpovědět
@engelopi Jistěže i po podepsání RS si můžete nakonec koupit úplně jiný,levnější byt - ale co majitel toho původního bytu,který ho pro vás stále rezervuje?
Odpovědět
Otazka je, ci sa nevykaslat na rezervacnu zalohu ak ceny klesaju.... sice strata 100k Kc, ale na strane druhej, ina podobna nehnutelnost mozno bude lacnejsia o viac nez 100k.
Odpovědět
Můžu napsat naší zkušenost. Prodávali jsme Starý dům. Kupující složil rezervační poplatek. Nakonec z jeho strany z prodeje sešlo, kupující že bude bydlet u rodičů. Z rezervačního poplatku nám zaplatil 50 000 Kč. Peníze byli pro nás a ne pro realiťáka. Myslím že když je taková teď doba že se moc neprodává tak vám nějakou dobu počkají, pokud jste jediný zájemce. U nás i realiťák říkal že tu dobu rezervace klidně posunem. Pro ně je to lepší než někoho shánět jiného. Pokud o byt máte pořád zájem. Bych zavolal realitce a domluvil jsem s nimi, budouit z vás nemalou provizi.
Odpovědět
@deto_oesya Ne je tady jasné, co je cílem. Banka nebude problém. Prostě se našla lepší nemovitost, tak je snahou zmírnit rezervační poplatek.
Odpovědět
Článek se načítá
@engelopi Zavázal jste se nemovitost koupit. Prodávající se zavázal po dobu rezervace nemovitost dál nenabízet, takže mezitím přišel o další zájemce, platil mezitím veškeré poplatky, čeká na peníze z prodeje, které už někde jinde potřebuje. Sorry ale sto tisíc za takovouhle šaškárnu je ještě málo. Pravděpodobně jste fakticky způsobil mnohem větší škodu a teď ještě hledáte, jak se z toho vykroutit.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Možná máte do jisté míry pravdu. Nicméně každý se na to kouká pouze ze své perspektivy. On chce získat co nejvíc, já chci co nejméně zaplatit. Klasická poptávka x nabídka. U této konkrétní nemovitosti je to ještě jiné, zaplatil o 800tis. méně, než za kolik to prodává mně - to jsem bohužel zjistil až po podpisu RS. Zájemce (mě) našel do 20 dní od přepsání na katastru. Myslím, že takový člověk má jistě dostatek prostředků, aby zaplatil zálohy ve výši 4tis., když na mně má vydělat 800tis. A v tomto konkrétním případě se vůbec nejedná o nějakou finanční nouzi (jeho), pouze se dostal k velmi výhodné koupi. Takže naprosto logicky nechci přijít ani o těch 100tis. na které jsem musel vydělávat, aby někdo takový získal 800tis. za jedno vyvěšení inzerátu na realitách.
Odpovědět
@deto_oesya To je určitě otázka, bohužel nikdo nemá věšteckou kouli a neví kdy bude úplné dno. Samozřejmě načasovat trh se nepovede skoro nikomu, ale když uplynou 2 měsíce a vidím to, jak se snižují ceny, tak si myslím, že jsme u toho zlevňování spíše na začátku pár měsíčního okna.
Odpovědět
@engelopi tady se není na co koukat, smluvně jste se oba zavázali,dobrovolně jste každý,tedy i vy, za dopředu známých podmínek, smlouvu podepsali! Na takové vychytralce vaše typu platí jen bic a pryč! A ty vase bláboly kolem,jak kdo chytraci...to je jako když zloděj volá chyťte zloděje!
Odpovědět
@engelopi Zkusím to napsat slušně, přestože mě tohle komoušské uvažování dost vytáčí a divím se, že se někdo vůbec dovolí na takové věci ptát, jako by to bylo úplně normální. Klasická poptávka X nabídka je to jen do chvíle, než podepíšete smlouvu. K něčemu se zavazujete a to stvrzujete svým podpisem. Že jste si něco nezjistil, nebo že prodávajícímu závidíte výdělek, vás neopravňuje porušovat své závazky. Jsem zvědavý, co se tu vyrojí za další dotazy. Můžeme třeba otevřít debatu na téma, jestli je OK okrást někoho bohatšího a co mi za to hrozí. Přece chudáka bych neokradl..
Odpovědět
@m_i_r_e_k @catle Ok, díky za reakce.
Odpovědět
@engelopi Píšu sz
Odpovědět
@engelopi Není zač, klidně se zase obraťte, až budete chtít někoho odrbat.
Odpovědět
Ked reality boli na opacnej strane trhu, kolkokrat sa stalo, ze predavajuci ustne potvrdil nabidku kupujuceho a kym sa podpisala rezervacna zmluva, tak zrazu bola na stole konkurencna nabidka o x tisic vyssia?? Napriek ustnej dohode. Takze treba si upratat na oboch stranach predtym, nez tu niekto bude oznaceny za spelulanta.
Odpovědět
Profilova fotka
@deto_oesya ono je neco jinyho ustni dohoda a neco jinyho tento konkretni pripad ze?🙂 ... tihle vychcani jsou proste zlo... at uz z jedny nebo druhy strany.... kazdopadne je to hnus....
Odpovědět
@deto_oesya Kdyby se tu ptal prodávající na to, jak vyběhnout s kupujícím, měřil bych mu úplně stejným metrem. Nezastávejte se takového svinstva, ať už na jedné nebo na druhé straně.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?