Digestoř. Podle čeho vybírat? Máte zkušenost?

Profilova fotka
Ahojky :-) , plánuji kuchyň a mimo jiné řeším digestoř... Chci komínovou nástěnnou digestoř. Chtěla bych se poradit podle čeho vybírat, jaké máte zkušenosti ... Děkuji za jakýkoliv podnět ;-)
Odpovědět
1
2
Ahojky Peige, tak v první řadě vyřešte, jestli budete mít uhlíkový filtr nebo digestoř vyvedenou ven na fasádu. Teda pokud stavíte dům. Pokud máte byt, tak to byste měli mít uhlíkový filtr. Nevím, ale jestli se dá dát do všech digestoří... Ale do těch komínových by měl jít dát určitě. Potom bych ti doporučovala se dívat, jak jsou digestoře hlasité, protože když ji pustíš na plný výkon, tak u některých sotva slyšíš vlastního slova. Potom je super osvětlení, ale to už mají snad všechny a aspoň tři stupně výkonu - taky výrobci uvádějí přímo výkony v číslech, ale to se nevyznám. Pak se taky můžeš ještě zeptat na údržbu nerezového povrchu, jestli nevznikají fleky apod. A ještě bych ti doporučovala, podle toho jak velkou budete mít kuchyň, digestoř 90cm. Vypadá nad varnou deskou opticky lépe než 60cm, má trochu přesah do stran. Tak a víc nevím, možná mě ještě něco napadne. Spíš se zeptej, co by tě zajímalo. Doufám, že jsem ti aspoň trochu pomohla... ;-)
Odpovědět
peige, alcar toho vypsala vcelku hodne..vicemene vsechny digestore dneska by mely jit pouzit jak na cirkulaci vzduchu(pokud neni k dispozici komin nebo otvor na fasadu), tak na odvod do komina. Urcite hlasitost je dulezite porovnat a take vykon(kolik m3 odsaje za urcitou dobu). Velikost zavisi hlavne na prostoru, ktery na to mas, 60cm je dostacujici a pohledove do dle meho nazoru vypada stejne. Osvetleni je snad uz automaticke stejne jako umyvatelne filtry. Ja bych sla do te posledni verze, ktera vypada opravdu jako komin, jsou asi drazsi, ale co se tyce udrzby, odpada usazovani lepkaveho prachu na "strisce" digestore. Vyhla bych se oblym digestorim(delaji je v kobinace se sklem).. hodi se spis pro vareni na ostruvku. I kdyz ja osobne preferuju digestore vestavene ve skrince a to kvuli myti povrchu digestore(v tomto pripade odpada vcetne nutnosti resit obklad kolem digestore..)
Odpovědět
Profilova fotka
alcar, catf děkuji :-) , plánuji digestoř vyvedenou ven nad střechu, snad to jde, jsem ve stádiu sbírání informací ;-) . Ono by to šlo i na fasádu, ale v kuchyni by byl pravý úhel, digestoř není u obvodové zdi, a to prý snižuje účinnost a ještě by se to muselo nějak zakrýt, jinak by to vypadalo blbě, takže by se to vytáhlo nad střechu. S tím objemem, na to myslím ;-) . Jestli máte nějaké zkušenosti s konkrétní značkou, za tipy budu jen ráda.
Odpovědět
Tak to budete mít úplně nej na tu střechu. Na fasádě by vám to dělalo bordel... Já mám dobrou zkušenost se Zanussi, je sice trochu hlasitější, ale zato cenově dostupný.
Odpovědět
peige, nad strechu je to idealni :-) Mne pripada, ze co se tyce znacek, je to dneska vcelku jedno..ja bych se soustredila hlavne na parametry(hluk/vykon) a cenu...rekla bych totiz, ze vsechny znacky jsou dost na jedno brdo a co ovlivnuje cenu nejvic je design..
Odpovědět
Profilova fotka
alcar, catf jste zlatíčka ;-) , díky
Odpovědět
catf, není pravda, že všechny značky jsou na jedno brdo. Je lepší si koupit digestoř od firmy, která se specializuje pouze na digestoře a nekupovat ji od výrobců spotřebičů. Taky jsme před nedávnem uvažovali, že si koupíme digestoř od stejného výrobce jako spotřebiče. V kuchyňském studiu nám ale doporučili firmu Sirius, měli tam vystavený i jeden kousek a nebylo už co řešit. Sirius má designově povedené digestoře a hlavně jsou velmi výkonné a nejsou hlučné. Mrkněte na 'digestoresirius'
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
Obnovuju tohle tema, zacina to byt pro me aktualni. Budeme se (snad brzo) stehovat do bytu. Kominovy odtah je pripraveny (150 mm prumer) - je to vytazeno ze stoupacek do kuchynskeho koutu s tim, ze to potahneme max. 1,5 m. Jakou vykonnost bych si tak mela poridit, kdyz mam obyvaci pokoj s kuchynskym koutem velikost 30 metru? Podle ceho to muzu spocitat? Je mi jasny, ze kominovy digestore budou nejvykonnejsi, ale moc se mi to nelibi, radsi bych vestavenou nebo podvesenou. Jsou vyrazne horsi nez ty kominovy? Jaka hlucnost je jeste snesitelna? Dekuji :)
Odpovědět
Také mě zajímá téma gigestoř. Chci komínovou. Ta Sirius, co tu byla navržena má ceny kolem 10.000,-...to se mi za digestoř dávat nechce. V časopisu jsem četla o digestořích Cata, měla by to být kvalitní a spolehlivá značka a ceny jsou i kolem 5.000,-...takže půjdu asi do ní. O hlučnosti nic nevím...takže bych taky přivítala radu.
Odpovědět
lenka, co jsem mela moznost prostudovat, tak ve vysledku kominove digestore a digestore pod skrinku maji dneska uz stejne parametry..vykon a hlucnost.. spocitej si m3 mistnosti(plocha x vyska stropu) a podivej se na vykon digestore, ktera je uvedena v m3 za nejakou dobu..podle toho si spocitas, jak dlouho bude muset digestor odsavat nez se vymeni vzduch v mistnosti.. ..pokud vybiras klasicke vyrobce jako fagor, baumatic, whirlpool, bosh, electrolux apod..urcite mas nejaky limit na cenu, takze se drz ve svoji cenove kategorii..vyber nejlepsi pomer cena/vykon/hluk..ja sama jsem nezaregistrovala zadne podstatne rozdily v parametrech u jednotlivych vyrobcu ve stejne cenove kategorii..
Odpovědět
Profilova fotka
Odhadem bude objem mistnosti 80 kubiku, takze je mi jasny, ze kdyz bude vykon 320, tak za ctvrt hodiny se vzduch vymeni... otazkou je, jestli je to dostacujici, ja jsem nekde cetla desetinasobek objemu = vykon za hodinu, nekde sedminasobek ... zkusim to prostudovat vic, teprve jsem vcera zacala :) Ale dekuju.
Odpovědět
Profilova fotka
lenko, jj má to být šesti až desetinásobek, to si myslím, že je stejně s hlučností nejdůležitější parametr pro výběr digestoře. Je pravda, že na trhu je jich spousta, stačí jen vybrat. U nás zvítězila a zatím si nemůžu stěžovat http://www.bilezbozi.cz/kominove-dige... já jsem ještě brala ohled na ovládání, počet rychlostí, osvětlení a šířku. Tak přeji všem při výběru šťastnou ruku :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Mne se libi tahle : http://www.digestore.cz/produkty/dige... Ale ta cena ne :-( :-|
Odpovědět
Profilova fotka
zelvatko • 31. říjen 2008 ve 12:08 Ahojte... v mé budoucí kuchyni budu mít asi o 60cm posunutou varnu desku než je teď a nevím co s digestoří, teď je digestoř hned u obvodové zdi a docela nízko, tak otvor nemůžu použít na novou digestoř, nad linkou to taky nejde, protože nejde nijak efektně zadělat tu rouru.. tak nás napadlo vystrčit tu rouru pod střechu..prostě prorazit strop.. co myslíte, nebude to dělat paseku?Mohlo by to tak být..popř. nemáte to tak někdo vyřešené??? saruska • 31. říjen 2008 ve 12:33 my jo, máme díru ve stropě a vyvedenou trubku ven..a paseku to nedělá, jen ta trubka musí být pozohýbaná kvůli usazování vody.. saruska • 31. říjen 2008 ve 12:34 mrkni mi do alba, tam je to vidět.. cervenec • 31. říjen 2008 ve 13:28 Saruska: Vidím,že máte patrový dům.Kam máte vyvedenou tu rouru? Máme to obdobně,jen jsem si myslela,že odtah budeme muset dát do stěny,ale vidím že to asi jde i jinak :-N alcar • 31. říjen 2008 ve 14:51 Na některých domech jsem viděla, že jim teče z té roury sajrajt a voda po fasádě, takže na to bacha! My to nechtěli, tak jsme to řešili uhlíkovým filtrem a taky dobrý... ;-) peige • Včera v 18:34 Máme to taky tak jako Saruska a v pohodě stejnou diskuzi mám http://www.modrastrecha.cz/forum/show..., tak tam taky jukni ;-)
Odpovědět
Ahoj, nemáte někdo zkušenosti s digestoří s cirkulací s co nejmenší výškou? Sice máme hned vedle sporáku připravený vývod, ale nechceme si ubírat místo ve skříňkách odtahem, a kuchyň už je hotova bez digesotře, ale asi si ji budeme muset koupit, když se vaří, tak je všechno hrozně mokré a mám obavu, aby to kychyň vydržela. I když vaříme tak 2x do měsíce :-N Takže jsem z toho taková nějaká nesvá, ani nevím, jak tam přivést elektriku, aniž by se zničila obkladová deska, atd. Určitě by byla možnost zapnout digesotř do zásuvky vedle normálně šnůrou,ale to by vypadalo blbě. ...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Obnovuji tema s dotazem.... vybiram kominovy nastenny digestor a jelikoz mame vyvod stropem (vyska stropu 3m) a veskere digestore jsou s maximalni vyskou 110cm..., pripada mi to prilis vysoko, aby byl digestor 2m vysoko od zeme. Nebo existuje nejaky nastavec? ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@boobinka budeme to mít v bytě podobně,teda strop nižší, ale jinak taky vývod u stropu.A sama nevím, co s tím.U současné digestoře v domě máme komín ze dvou částí a vzhedově nic moc,a i kdyby byl ze tří až ke stropu, tak to pak už bude vypadat hrozně na pohled.A digestoř výše než je doporučováno výrobcem pak ztrácí na účinnosti.2 m od země ji dávat je nesmyl. Prozatím zvažuju varianty, že buď to vnecháme snížit nějak sádrošem celý pruh zdi od stropu za linkou, nebo dáme jen na filtr a nebo ji nedáme vůbec.
Odpovědět
@gigi2.... musim se omluvit za spatnou informaci |-| pritel premeroval vysku stropu a je to opravdu 2,66m takze standart. Na listek napsal omylem 2,96m... ono kdyz stojis v mistnosti, tak se zdaji byt opravdu stropy vysoko, tak jsem zacala resit jak zapojime digestor... takhle se vse vyresilo a klasicka vyska dig. je dostacujici. Ted spise resim idealni vysku pro usazeni, abych se na nej pri me vysce nemusela natahovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@boobinka takže ten komín necháte až ke stropu? a jak pak navážete výšku horních skříněk?Každé bude jinak vysoké?Já to u nás vidím na ten podhled a pak pod to pak napasovat vrchní skříňky i digestoř zároveň. My v domě převrtávali digestoř o 10 cm výše, než má být , kvůli zakrytí komínu a je to poznat na výkonu. :-| Nedá se nic dělat.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Tak po letech to tady trochu zkusím oživit...vybíráme digestoř - vestavnou či podstavnou...máte někdo nějakou takovou a jaké jsou vaše zkušenosti a doporučení..díky moc
Odpovědět
@nylo Ja som si vybrala tichučkú a zároveň s veľkým vzduchovým výkonom: http://pasivnydom.blog.cz/1204/kuchyn...
Odpovědět
Profilova fotka
Díky za tip, myslím, že ji mám taky uloženou jako variantu, jen nevím, jestli se mi chce dávat tolik peněz za digestoř:(..potěšila by stejně parametrová (či hodně podobně:), ale levnější:)..každopádně, jak moc svítí ta světla?...jinak podbrobný blog, jak budu mít chvilku, určitě prostuduji, kdy bys se tak chtělo i mě něco takové stvořit :-x..tak jsem vděčná, za všechny, kterým se chce:)
Odpovědět
@nylo Svetielka som za tmy ešte nezažila - ešte nebývame. Cez deň je to jedno. Priznám sa, že som tiež pôvodne chcela odsávač do 100 €. Ale keď som si udala parametre, vyšlo z toho toto. Hovorím si, je to na niekoľko rokov...
Odpovědět
@nylo http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/b...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
A nevíte jaká je optimální výška pro umístění nad kuch.linkou??
Odpovědět
@swen Podľa toho, aký sporák či varnú dosku máte. U výrobcov digestorov sú montážne návody, v ktorých je to uvedené. Napr. v návode nášho odsávača http://www.mora.cz/data/katalog-soubo... sa píše: Vzdálenost mezi odsavačem a varnou deskou nesmí být menší než: • 650mm nad elektrickými plotnami a sklokeramickou deskou • 700mm nad plynovými hořáky Myslím, že to bude veľmi podobné aj u iných. A tiež si dovolím tvrdiť, že pri indukcii môže byť ešte nižšie digestor. My sme dávali podľa výšky môjho manžela, aby si neťukal hlavu o vysunutý diel odsávača. Stolár mi hovoril, že bežne (aj v SR aj v Rakúsku, kde montuje linky) sa nad indukčnými doskami dáva zarovno spodných liniek. Čiže nejakých 50 cm.
Odpovědět
http://www.maxibydleni.cz/pic/kuchyne...
Odpovědět
Profilova fotka
@nylo My máme digestoř Cata GT Plus 45 a spokojenost - výkon je super, akorát tomu odpovídá trošku vyšší hlučnost (pro mě byl důležitější výkon než hluk). A určitě jsem ráda, že digestoř je schovaná ve skříňce, protože to šetří čas při úklidu (stačí akorát filtr šoupnout do myčky :-D).
Odpovědět
Profilova fotka
Nemáte někdo tuto digestoř? Jde napojit na odtah do komína přes takovou tu klasickou stříbrnou rouru (+kryt)? Je to Whirlpool AKR 550 IM. Díky
Odpovědět
tak Vám to tu trochu oživím - jaký máte výkon a jak jste spokojeni? máme místnost cca 65 kubíků, dle rad na internetu by to měl být 6ti násobek - takže nějakých 390 - ale máme cca 2,5m cestu pod stropem ven z místnosti. prodavač nám na druhou stranu říkal, že čím vyšší výkon, tím se pak může stávat, že v případě 90ky kolene může docházet k nějakýmu vracení vzduchu, jak naráží na ohyb kolena a vrací se zpět = naopak nižší účinnost. takže v tuhle chvíli nevím, co vlastně vybírat :) proto mě zajímá, jestli má někdo delší odtah, jakou zvolil digestoř s jakým odtahem a jak je spokojen. když koukám na nižší úroveň hluku, tam výsuvný digestoře nejsou pořádně žádný. na druhou stranu jaký může být rozdíl mezi 52dB a 62dB.. digestoř mě zajímá pouze odtah ven, nikoli cirkulační uvnitř místnosti :)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?