Elektrický sporák. Aká je spotreba a nedoplatky?

ahojte ja mam na vas otazku mame novy sporak komplet elektricky a bojim sa ze budu nedoplatky minuly rok sme nemali nedoplatky ale tento rok som doma a tak varim kazdy den peciem tak raz za tyzden ake mate vy skusenosti? kamaratka hovorila ze ona mala taky nedoplatok ze radcej chodi varit mame na plynak
Odpovědět
no.. najlepsie je asi kombinovane riesenie a rozlozenie nakladov .. a samozrejme aj rizika ze ked nepojde elektrina tak pojde aspon plyn 8-) ale realne je to asi uplne jedno a aj tak.. co s tym chces spravit? rozmyslas nad kupov noveho sporaku? :-)
Odpovědět
těžko soudit, jestli je to elektrickým sporákem, spíš bych si tipla, že to bude i něčím jiným. my jsme např. přemýšleli o elektrických rohožích na záchody a pak nám lidi z firmy, co nám dělala topení říkala, že to žere jak blázen a že jejich šéf se pěkně protočil, když mu přišla faktura, protože to měli puštěné pořád a zapomínali to vypínat.
Odpovědět
To záleží na hodně okolnostech - jaké platíte zálohy, jaké máte jiné spotřebiče a jak často je používáte atd. atd. Taky vařím a peču na elektrice, jsem na mateřské, takže denně. Počítali jsme s tím, že to nebude zadarmo, tak jsme podle toho nastavili zálohy, ale nakonec nám pár tisíc při vyúčtování vraceli.
Odpovědět
tak my máme sklokeramiku a já bych ani jiný sporák než elektrický nechtěla - vč. trouby. Plynu se bojím a nechtěla bych na něm vařit - samozřejmě to záleží na zvyku. No a jestli moc provaříme, to se ukáže, ale jelikož ta sklokeramika je teplá hned a není to jak ty staré el. sporáky, tak si myslím, že to nebude tak hrozný ;-)
Odpovědět
duska: nastav si vyšší zálohy a nedoplatky mít nebudeš ;-) víc poradit nejde, já vařím na elektrice už leta a nijak mi nepřijde, že by to bylo extrémně drahé, hlavně, když se chceš najíst............ trouba ti sežere při hodině pečení cca 7 kč při energetickém štítku "B". Dělají už i trouby ve třídě A, ty žerou méně. Ale za ty dobroty to stojí, ne? Jako chodit vařit k mámě, abych ušetřila, to mi přijde jako totální kravina, to taky můžeš prát ve studený vodě na valše, místo lednice dávat jídlo ven a místo topení nosit kožichy, ale o tom to není, ne? Takže se neboj a vař jak potřebuješ ;-) ;-)
Odpovědět
ahojte no my sme nemali na vyber byvame v novom panelaku a plyn tu neni zavedeny. mame sporak so sklokeramickou doskou, nejak si na nu nemozem zvyknut vzdy mi vsetko vykypi. rozmyslala som aj nad nastavenim tych pladieb za elektrinu , ale moc sa v tom nevyznam , byvala som v dome tam sme mali mesacne nastavenu pladbu 1400sk, kolko vy v byte platite alebo teda vy ktore mate leektricky sporak. dik za radu
Odpovědět
My máme 3 izb. byt v paneláku. Tiež sklokeramiku, rúru , MW,pračku, umývačku, v kúpeľni el. radiator, 2x TV , PC, a inú elektroniku - platila som 1000 ,-SK mesačne a bolo to málo doplácala som 20 €. Teraz platím 50 € mesačne. Dúfam že to postačí. Ale nevarím každý deň, lebo sa stravujeme v práci škole a pod. Ale pračka ide aj 2 x do týždňa ;-)
Odpovědět
no chodit vařit k mámě by to u nás asi moc nevyřešilo, stejně se za energii na vaření zaplatí, takže je jedno, jestli to budu platit doma a nebo jestli by to platila mamka. souhlas s azafata.
Odpovědět
fuha tisic korun je dost za elektrinu tak musime to nejak poriesit
Odpovědět
pod tisíc se podle mě nedostaneš, to platí tak všichni v mým okolí, ne-li více
Odpovědět
Profilova fotka
sporak nebude asi ten hlavni problem....stara lednicka, televize atd..to vse zere. Pokud jsi doma a varis, pod 1000 se nedodstanes ani omylem...
Odpovědět
dalsi problém může být vypínání elektroniky dálkovým ovládáním a ne natvrdo. Několikrát už o tom vyšly články a u některých změřili, že žerou "vypnuté" až 30 % energie jako by byly zapnuté.
Odpovědět
Článek se načítá
no my mame staru chladnicku. to ma ani nenepadlo,za aj v nej moze byt problem ja sa tu trapim nad sporakom, tak tisic korun myslite ze minimalne ak nechceme mat nedoplatky
Odpovědět
ticka je minimum, ale jestli máš starou lednici, bude to víc, babička měla starej mrazák a ten žral 4 kč denně
Odpovědět
duska1122: problem byt nemusi.. treba sa popozerat ci ma ta chladnicka niekde nazancenu triedu spotreby energie.. a tiez kupit novu chladnicku neznamena magicky znizit spotrebu ;-) a hlavne: ak sa vam spotreba zvysila po zmene sporaku aj ked ste mali staru chladnicku aj predtym tak to asi chladnickou nebude .. vsak?:-) kacka.va: to co spominas je prepnutie elektroniky do stavu "STAND BY" miesto vypnutia..fakt je taky ze dialkovym ovladacom sa uz z orincipu neda vypnut elektronika uplne :-) ako by si napr televizor zapla ovladackou ak by v telke nejaky obvod necakal na povel z ovladacky? :-) - a za dalsie, uplne vypinanie moze niektore spotrebice dokonca poskodit z dlhodobejsieho pohladu :-)
Odpovědět
jusz: no jasně, jenže minule jsem před někým zmínila "stand by" a koukal na mě jak kdybych spadla z Marsu a já myslela, že je to všeobecně vžitý pojem. u našich jsme vypínali vždycky všechno úplně a nikdy problém u ničeho nenastal. Takže lepší šetřit energii, než spekulovat jestli se něco náhodou nepoškodí, když vypínám úplně. Ono když pak třeba 2 dny nekoukáme na televizi, ale energii by to žralo, tak je to znát. Navíc pokud se dává do stand by, tak mám info ode elektrikáře, že právě v to jsou pak ty případy, kdy nejčastěji vyhoří spotřebič, když šlehne blesk.
Odpovědět
Profilova fotka
ludkovia... je fakt, ze sice to zerie elektrinu, ale ! nam napr. sa este u nsacih pokazil dvaktrat po sebe drahy 35tis. televizor, a opravar nam povedal, ze to odchadza obrazovka a to preto, lebo ho nasi vypinali denno denne rucne! dokonca nas upozornil, ze aj v navode je napisane, ze sa neoporuca, ba priam zakazuje vypinanie TV rucne gombikom, ak ho nejdeme vypnut naprl na dva dni a pod....lebo sa tym nici obrazovka... takze si vyberte.. bud budeme setrit elektriku a TV nam odide skor, alebo na to dlabeme a TV vydrzi dlhsie... to co usetrime na spotrebe vrazime vo finale do noveho spotrebica prip. opravy... vazne si nemymyslam....konkretne u TV je to tak.. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
kacka.va: spotrebic napr. TV ti moze od blesku vyhoriet aj ked je vypnuty a to hadaj preco? cez antenu!!! nasim susedom tak odisla telka aj s vodeom... vsetko mali von zo zastrcky... a predsa...
Odpovědět
kacka.va: ..aj som chcel nieco napisat ale katrin21 tu napisala co som chcel takze .. len sa pripajam k katrin21 :-) vypinat spotrebice rucne je sice pekne a krasne ale ze by ti to v konecnom dosledku nejak moc usetrilo peniaze o tom pochybujem,skor prave naopak :-) a to s tym bleskom je tiez krasny priklad :-) katrin ti to vysvetlila uplne presne :-)
Odpovědět
no asi záleží od frekvence koukání na televizi, kdybych ji měla vypnout a za hodinu zapnout, tak je jasný, že to udělám dálkáčem, ale u nás přes den televize nejede a zapíná se jen večer, takže pro mě je důležitější, že není ve stand by. A ty spotřeby si schválně někde pohledejte, že u některých spotřebičů jsou to fakt vysoké hodnoty.
Odpovědět
Profilova fotka
jusz: som rada, ze si ma pochvalil a ze sme sa zhodli, nie ako vtedy s tym vedrom .. he he he :-D
Odpovědět
Profilova fotka
kacka: ani vypinanie na jeden den TV neuchrani... aj to je pre tu obrazovku moc.... a ak si postrehla v TV noviach min, tyzden hovorili, ze normy EU su stale prisnejsie a vyrobcovia su nutení u novych spotrenicov, tk sunguje v stany by rezime mat uuuplne nizku spotrenu... uplne zanedbatelnu.. samozrejme tie stare su ake su... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
hmm, nam za rok, odkedy sme sa rozhodli vypinat televizor, radio a mediabox "natvrdo", teda okrem vypnutia dialkacom este aj vypnutim gombikom na predlzovacke (vsetky mame zapojene do 1 predlzovacky s vypinacom), klesli zalohy na elektrinu o 1/3 ... ;-) ale je pravda, ze mame starsie modely
Odpovědět
katrin21: nezhoda nazorov je prirodzenost ludskeho myslenia ;-) ikke: tato moznost je ta najlepsia ako usetrit..mat zasuvku s vypinacom a ked tak aj s prepatovou ochranou :-) a vacsine ludi by som odporucal mat cele obyvackove zariadenie na podobnych zasuvkach :-) ale niekedy to moze mat rovnako nepriaznivy vplyv na spotrebice ako vypinanie jednotlivo 8-)
Odpovědět
ikke : to že ti klesli zálohy, nemusí znamenať, že ti klesla spotreba. Osobná skúsenosť so ZSE - mala somvyššiu spotrebu a oni mi znížili zálohy, musela som ich požiadať o úpravu výšky záloh ]-( Keby somtak nespravila tak si to pri vyúčtovaní pekne doplatím .... ]-( ]-( ]-( Čo sa týka úspor v rámci témy el. sporák- spotreby - oplatí sa variť na zostatkovom teple. ;-)
Odpovědět
pre pana co znamena v tvojej reci veta "oplatí sa variť na zostatkovom teple."???
Odpovědět
Profilova fotka
co by to asi znamenalo? ze to vypnes driv, nez dovaris...to ale funguje pouze na el. plotynkach.
Odpovědět
kristi :-D vypnutim privodu prudu do el platniciek (ktore mimochodom zeru elektrinu ako blazon) neziskas nic a toboz nie stupen varu ;-) "zostatkove teplo" ti ani neohreje caj mila slecna..pretoze akonahle prestanes dodavat do platniciek prud zacnu sa ochladzovat, a hrniec ktory je na danej platnicke k tomu ochladzovaniu rovnako prispieva :-) ergo sum - vypnutim el sporaku skor nemas sancu nieco varit ako je spomenute vyssie ..maximum co mozes ziskat je ze ti tvoje navarene jedlo ostane o par minut dlhsie teple ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
...alebo ti kvoli tym par minutam akurat prihori... ;-) |-| (ak s tym teplom nepocitas) jaty1, klesla samozrejme aj spotreba :-) inak dalsimi zracmi energie su napr. aj rozne nabijacky celorocne zapojene v zastrcke
Odpovědět
ja by som spotrebu energii riesil takto: - nakupit zasuvky s vypinacmi - na tieto zasuvky napojit vsetky spotrebice ktore nepotrebuju nepretrzity prisun energie (mraznicky a chladnicky bohuzial musia ist 24/7 a znizit spotrebu sa da jedine kupou uspornejsej) - vymenit VSETKY stare ziarovky za ziarivky (naucit sa ze ziarivky maju vacsiu spotrebu ak ich v kratkom intervale zapiname a vypiname..su uspornejsie ak svietia nepretrzite pretoze pri starte a nabehu ziarivky je spotreba vyssia kym sa ziarivka neohreje) - pristroje ako su nabijacky a podobne..proste pristroje s trafom neustale napojenym na elektrinu spotrebuvaju energiu aj ked nie su v pouzivani toto by mohol byt prvy a zaroven najefektivnejsi krok v znizeni spotreby.. uz staci mat na vedomi len fakt ze caste vypinanie a zapinanie elektrickym spotrebicom nerobi dobre :-) suciastky v nich pouzivane pracuju najlepsie pokial su zahriate na pracovnu teplotu, pokial tato teplota klesne pri vypnuti..tak sa moze stat ze rychlim opatovnym zapnutim a teda ich ohrevom ..mozu tieto suciastky odchadzat ovela skor ako keby boli zapnute nepretrzite..:-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?