Nový dům a umístění dřezu v kuchyni

Stavíme nový RD - bungalov a řešíme kuchyni. V příloze je velmi hrubý návrh rozmístění od projektanta. Ten vůbec není směrodatný, zasílám jej čistě kvůli orientaci a rozměrům. Na druhém obrázku jsou pak možné vizualizace z Ikea. Vlevo je dřez umístěný v rohu. Na obrázku vpravo je umístěn před oknem. V této variantě bychom počítali s tím, že se bude otevírat jen levá část okna. Co myslíte, že je lepší? Nebo byste to řešili úplně jinak? ps. Prosím nehodnoťte šuplíky, skříňky apod, ty jsme ještě neřešili 🙂.
Odpovědět
1
2
@robertpok určitě varianta 2. Dřez v rohu (a ještě s rohovou skříňkou nad ním) není pěkný
Odpovědět
Máme podobný rozměr kuchyně: 2,7 x 3,7 x 2,7 Okno budeme mít ale na levé straně, protože za kuchyní je ještě TM. Díky tomu, že je střední část širší o 35cm než ta vaše, můžeme si dovolit mít dřez i varnou desku právě v tom středu. Před oknem jsme chtěli volnou pracovní plochu. Abychom nemuseli otvírání kdyby tam byl dřez, nebo případné možné popraskání při vaření. Víc než času strávíme při přípravě než při samotném vaření či mytí a tak jsme chtěli mít výhled z okna v té přípravné ploše. Skvělé je také využití možnosti "kuchyně na zkoušku". To nám hodně pomohlo v rozmístění jednotlivých komponentů kuchyně. https://www.showroom-blum.cz/kuchyn_n...
Odpovědět
@robertpok nechala bych to před oknem, vedle myčka. Bude to příjemné na obsluhu. A ano rohový dřez nevypadá dobře (už je to přežitek, který v moderních kuchyních není vidět)
Odpovědět
@japona @artep1987 Díky za zpětnou vazbu. Já nedám moc na vzhled a módní trendy, pro mě je důležitá praktičnost. Mě se na tom rohovém dřezu líbí právě to, že ten roh budu aktivně užívat. Jinak jsou rohy spíš takovým odložištěm. Ale rozhodnutý nejsem, to taky ne :o)
Odpovědět
Do rohu určitě ne
Odpovědět
Určitě druhá varianta, možná bych dala drez doprostřed okna, budu to také tak mít a baterie bude sklápěcí, aby se dalo otevřít celé okno
Odpovědět
@robertpok dobré je si někde ten rohový dřez vyzkoušet - jak se vám u něj bude stát, jak se vám tam bude umývat. Byla jsem týden v domě s rohovým dřezem a nebylo mi to vůbec příjemné na používání. Byla tam i myčka, takže nešlo jen o mytí nádobí, ale obecně při vaření. Navíc mi přišlo místo pod dřezem hodně špatně využitelné. Dá se tam do úhlopříčky koš a co dál... Už nic kolem něj. Podobně to bylo s prostorem za dřezem a kolem dřezu na pracovní ploše - hodně zvláštně divně dostupného prostoru, kde mi navíc přišla dost tma, jak je hluboký. Taky mi přišlo, že ten roh s dřezem zabírá v kuchyni zbytečně moc prostoru, tím jak to není "jen" roh, jestli to dobře vysvětluju.
Odpovědět
Rohovy drez neni hezky. Nicmene umisteni drezu pod okno v dobe, kdy mame temer vsichni mycku, postrada smysl. Radeji budu u okna krajet, nez oplachovat nuz nebo velky kastrol. Vlastne si hezky vyhled zaskladam baterii a nadobim na odkapani (ktere nepatri do mycky). Nehlede na to, jak nehezky to vypada pri pohledu z venku do okna. Dala bych drez k prave strane, ale mimo okno. Aby byl mezi drezem a plotnou velky prostor na krajeni a dalsi pripravu.
Odpovědět
Tak já půjdu proti proudu..... my rohový dřez máme, pod ním spoustu místa na třídění odpadu a čistící prostředky, koš na směšný odpad máme výsuvný v jiné skříňce, u vás bych rohový dřez viděla spíš v pravém rohu než v levém PS: líbí se mi váš projekt, možná bych popřemýšlela vyměnit ložnici s druhým pokojíkem naproti
Odpovědět
Rohový dřez spolu s rohovými skříňkami, velmi navýší úložné prostory. Nevýhodou je složitější výroba a montáž a tím asi i cena. Z těchto důvodů se toto v současnosti moc nevyužívá. Jinak nic proti.
Odpovědět
@tinabla A proč ne do rohu? @pettrus1210 I tebe se zeptám. Prosím, proč ne do rohu? Máme to tak 10 let v bytě a docela to funguje 🙂 @puhelin Souhlas, taky budu raději u okna krájet nebo jinak připravovat jídlo. To dělám více nežli jsem u dřezu. K tomu dřezu vpravo. To je úplně revoluční myšlenka! :o) Mrkni na fotku, tak jsi to myslela? (jen jsem to naházel do plánovače,takže mi tam chybí jedna skříň a jsou tam nějaké mezery, ale to se nějak vyřeší) @eternnity Jéé, to jsem rád, že mnou trošku preferované řešení má nějakého zastánce :o) Prosím, mohl bych tě troufale poprosit o fotku? Pořád si to neumím úplně v reálu představit. @travas Hele, ta cena u Ikea nějak raketově nenarostla. Jako rohové skříňky jsou fajn, ale zase je mi to přijde jako docela utopený prostor, takže tam bude vhodné ukládat věci, které člověk moc nepotřebuje, protože někam dozadu se špatně poleze.
Odpovědět
@robertpok Určitě u horní rohové skříňky spíše na skladování, u spodní se dává otočná police (kolotoč), kde je vše po pootočení po ruce.
Odpovědět
Článek se načítá
@robertpok měla jsem ho tak v prvním domě a už bych to tak nechtěla , nevyhovovalo mi to. Teď mám pod oknem, hned pod dřezem skříňku na odpadky a hned vedle myčku. O 100% lepší řešení. A taky jsem měla po zkušenostech požadavek, hlavně už ne žádnou rohovou skříňku a vůbec ne ten příšerný drátěný kolotoč a žádný drátěný program.
Odpovědět
@tinabla A co ti na tom nevyhovalo? Nebo to byl jen pocit? @travas Aha, já jsem si říkal, že bych ty kolotočáře dal i nahoru. Takže tam raději ne?
Odpovědět
@robertpok pokud to tak máte a vyhovuje vám to, ok, udělejte si rohový drez, je to vaše kuchyne a jste tedy pravděpodobně rozhodly. Za mě ne z jednoduchého důvodu, nelíbí se mi to. Ten roh to zbytecne "zvětšuje"
Odpovědět
@pettrus1210 Jasné, finální rozhodnutí je vždy na nás. Já jen sbírám pro a proti k různým variantám, protože všechny jsem nezažil. Větší to je, to souhlasím. Zabírá to místo a spousta prostoru je nedostupná. Souhlasím. Vizuál mě nějak neuráží. Moc díky za feedback.
Odpovědět
Máme zcela identické rozmístění s rohovým dřezem. My máme rustikální kuchyň, tam ten bílý obrovský dřez 107cm vypadá skvěle. Do moderní kuchyně bych ho rozhodně nedávala, fakt se to už nedělá.Důvodem je i to, že ta rohová skříňka zabere obrovské množství místa. Máme tam koš, čistici prostředky a sběr do školy. Rozhodně hlasuji za var. 2.
Odpovědět
@robertpok Dala bych dřez pod levou část okna a pravou bych nechala otevírací. Pravou rukou se bude okno dobře otvírat a půjde tam dobře vyvětrat pára od vaření. Do rohu bych dala odkapávač - nádobí nebude vidět z okna a nespadne tak snadno. Nedávala bych dřez příliš daleko od varné desky, nechala bych jen přiměřenou plochu na krájení a přípravu. Slít brambory, slít těstoviny, hodit omytou zeleninu do hrnce - nechtěla bych při těchto úkonech chodit přes celou kuchyň. Nejsem fanoušek dřezů před oknem, ale tady se mi to hodí nejvíc.
Odpovědět
@robertpok V pravo ano, ale sobe bych rohovy nedavala. Neni to hezke. Nebo pokud rohovou skrinku proste chcete, co dodrzet symetricnost a udelat rohovou skrinku i v druhem rohu?
Odpovědět
@puhelin Okej, takže pravá strana je dobrá. Rohovka se lidem nelíbí, respektuji :o) Ona ta rohovka zabírá hooodně místa, a tak se mi moc nechce ji tam mít víc, než je nutné. @katkamor díky za tip. Já jsem levák, takže mě se to určitě bude otevírat hůře :o). Ale rozumím, jak to myslíš.
Odpovědět
@puhelin @robertpok v bytě mám nyní dřez i v "ostrém rohu" (89*89cm, lámaná dvířka). Možná působí dojmem že není až tak úplně dobře přístupný. Protože ale nádobí myjeme z více jak 95% v myčce, jde jen o občasné umytí pár kousků, opláchnutí rukou, potravin - menší diskomfort mi tak vůbec nevadí. Z pravé strany mám pak před oknem pracovní plochu.
Odpovědět
@m2s To je boží, perfektně využité místo v rohu - to bych chtěl taky. Bohužel Ikea tohle neumí :/
Odpovědět
@robertpok Takhle nějak jsem to myslela, jen opačně... IKEA plánovač to asi neumí, ale jde jen o to, kde se vyřízne díra na dřez + mít pod dřezem skříňku.
Odpovědět
@robertpok drez v rohu ani rohové skrinky sa mi nepáčia. Šla by som do druhej varianty a využila by som tam skrinku ,ktorá bude k rohu na systém na odkladanie panvíc. Umývadlo môže ísť tiež viac do rohu,tak aby batéria nevadila pri otváraní okna. Okno sa bude takto lepšie trebárs aj umývať. Varianta pri okne je príjemnejšia,človek má výhľad vonku. My sme to vyriešili takto, ospravedlňujem sa za bordel pri dreze.
Odpovědět
@robertpok
Odpovědět
Asi to slyšet moc nechcete, ale já bych ten projekt z poloviny předělal 😄
Odpovědět
A jak to okno, když nepůjde celé otevírat, budete umývat? Ono nejde jen o to, že je to v přízemí a umyjete ho z venku, on se musí umývat i ten rám, těsnění atd, že jo .... 🤔
Odpovědět
@robertpok máme variantu 2 a je to v pohodě ... var 1 zabírá místo a koukat do skříněk při oplachování nádobí bych nechtěl ... P.S. jinak po dlouhé době tady vidím docela slušný návrh dispozice ... chybí jen špajz a přeházel bych vstup, levou koupelnu a TM + jedeno samostatné wc, dal portál do obýváku (nebo terasa nebude?) a bude to fajn 🙂 ...
Odpovědět
@xkarlos no vidíš, já, když už jsem u dřezu, tak si strašně rád opřu hlavu o tu rohovou skříňku a myju nádobí 🙂 Teda "nádobí"... Buď to, co se nevešlo do myčky nebo to, co se do myčky nedává, což je pár věcí, takže tam před dřezem trávím tak půl hodiny týdně 🙂 Co se týká dispozic: Naprosto chápu, co člověk to názor. 🙂
Odpovědět
@kafr pořád je zde řešením sklopná baterie, pak je možné okno otevřít dokořán. Mě tohle řešení přijde taková znouzecnost, ale respektuji ho a když nebude zbytí, nakonec jsem ochoten jej realizovat taky.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?