Zajímá mě roční spotřeba elektřiny v dřevostavbě

Dobrý den, moc by mě zajímala spotřeba elektřiny v dřevostavbě. Budeme mít bungalov 100 m2 a vše na elektřinu. Topení (teplovodní podlahovka), ohřev vody a ostatní provoz. Tepelné ztráty domu jsou 3 kW. Tak se trochu bojím, aby kolik to bude ročně dělat. Ještě by mě zajímalo zda někdo nemá tepelné čerpadlo nordline. Toto čerpadlo a zapojení by vyšlo kolem 70 tis. Kč. Tak nad ním uvažujeme.
Odpovědět
1
2
@martiny82 my máme dřevostavbu a za min rok jsme za el. dali celkem cca 47 tis. Komplet celý barák jede na el., ale nemáme tepelné čerpadlo + máme vrt a čerpání jede taky na el. Nu, jsem na MD, takže jsem doma furt. Vařim ob den, peru tak cca 2x týdně a myčka jede ob den. Nejvíc el. žere topení, to je jasný. My máme patrový dům podlahová užitná plocha cca 250 m2 a jsme 4 :-). Zapisuju si měsíční spotřebu, ze začátku jsem dělala odečty denně, ale to už je pro nás teď tzbytečné. Teď na podzim jsme pořídili do obýváku kamínka, tak přitápíme tim, uvidíme, jaká bude spotřeba letos, ale už teď vim, že nižší dle odečtů ;-)
Odpovědět
@breberka a víte kolik z těch 47 tis je za teplo? přijde mi to strašně moc, posuzuju podle nás (úplně jiný typ domu) ... vytápíte celých 250m?, asi jo, co, pak to dává smysl :-)
Odpovědět
my máme dřevostavbu 4+1 skoro 100m2. vše na el. ale máme krbová kamna v obýváku a tím vytápíme celý dům, když otevřeme všude dveře... podlahové topení pustíme párkrát za rok, zálohy na el. jsou 2500kč a dobírali jsme 12700kč.
Odpovědět
Právě teď pročítám různé články a diskuze a nestačím se divit. Já myslela, že budeme platit za elektriku tak 25 tis max. do 30 tis Kč. Zase máte 2,5 x větší barák.
Odpovědět
@mascot Je, tak to jsi mě potěšila.
Odpovědět
@mascot ...můžu otázku z jinýho soudku? jaký výkon v kw mají vaše kamna? díky ;-)
Odpovědět
@martiny82 Dřevostavba RD Rýmařov 125 m2 komplet na elektřinu , 2 solární panely na ohřev TUV.
Odpovědět
@pavelcent Děkuji moc za detailní tabulku.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme dřevostavbu,80m2,TZ máme vyšší než vy,vše na elektřinu(topení elektrické podlahové) a za rok jsme spotřebovali 6,9MWh(cena 21tis),Zaznamenávala jsem si většinou co 2 měsíce spotřebu elektřiny v době,kdy se netopilo a vychází nám to na topení těsně přes 3MWh za topnou sezonu.Sezonu předtím to bylo 3,8-3,9MWh,ale to jsme ještě neměli tak vychytané nastavení termostatů na topení.V obýváku máme taky krbová kamna,v době,kdy jsme plánovali stavbu jsme mysleli, že jima budeme topit celkově dům v případě,že by topení podlahovkou bylo pro nás drahé,ale ve skutečnosti se ukázal opak,pro nás by bylo dražší vytápět s nima a i provozně s tím,že nikdo celý den doma pak není,než příjdeme z práce dost nereálné..Takže je používáme jen výjimečně,za 4roky, co bydlíme jsme v nich topili jen párkát,na podzim,na zavlažení domu,když to ještě není na to pustit podlahovku..
Odpovědět
Máme dřevostavbu bungalov largo 98 od rd Rýmařov /cca 100m2/. Vše na elektriku + krbová kamna s výkonem 4kw bez výměníku. Přes zimu topíme krbovkama, které krásně vytopí celý dům, elektrokotel přitápí pouze v noci a v době naší nepřítomnosti do 21 C. Celková spotřeba za loňská rok činila NT 6000kwh VT 400kwh. Zálohy jsme měli 2.300,-Kč, vraceli nám 3tis a záloha nám byla snížena na 2.100,-Kč. U nás max. spokojenost, před tím jsme bydleli v cihlovém bytě 3+1 a jenom za plyn jsme platili 2.300,-Kč. :-N
Odpovědět
podle mě jsou to všechno hrozně nové věci, plyn jsem měl doma skoro deset let. je to pohodlný ale pořádně se člověk neohřeje. a v poslední době to bylo i docela drahé. vrt a tamty další různé věci. moc přijdou moc složitý drahý, dlouhá návratnost. teď bydlíme v baráku z 17 století máme jen krbová kamna. dvoje v celém baráku. když odpoledne zatopíme tak večer to je úplně v pohodě na trenky a tričko. a hlavně ta cena 10000 kč za celou zimu. a to ještě máme kamna obyč. kdyby byly s akumulací tepla tak se topí hodinu denně a pak to osm hodin sálá. co si myslím že dřevostavba od firmy je často ošizena na izolaci. a tam pak už nepomůže ani trojsklo :-) . Fotka jedna ukazuje tahy v kamnech, tím se vlastně nahřejou a teplo nejde hned do komína. no a druhá jak to může vypadat hotové. možností je ale spousta. taky uznávám že se to nehodí všude.
Odpovědět
@ps273877 .... můžu se zeptat, jaká máte konkrétně ta krbová kamna? zaujal mě ten výkon 4 kw ..... díííky ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
My máme roční spotřebu proudu v celé dřevostavbě kolem 23000,-Kč za vše (myčka, sušička, několik PC, pračka, TV několik, robotický vysavač,...). Topíme i krbovkami. Celý náš bungalov má 125m. Je to v pohodě.
Odpovědět
Profilova fotka
@martiny82 roční spotřebu tady zjistíš spíše orientačně, ne každej totiž napíše na kolik stupňů topí, kolik hodin denně, zda vytápí všechny místnosti, nejezdí třeba na víken pryč, má a nemá děti, popř kolik, pak kde bydlí zda ve městě či na horách atd.... Pak jsou ty informace dosti zkreslené a nic neříkající ;-)
Odpovědět
@lenka5731 když tak na to koukam, tak kdyby jsme el. vůbec netopily, dali bysme za ní odhadem takto: topení cca 24 tis ostatní spotřeba cca 17 tis + ať je jakákoliv spotřeba navíc za ten rok paušál dělá skoro 5.200,- sousedi maji bungalov cca 250 m2 a jedou jako my na el + maji tepelné čerpadlo a co vim, min. rok dali za el. skoro 40 tis. .....nu uvidíme, jak letos :-)
Odpovědět
@breberka 250m2 sousedů je velikostně dvojnásobek toho našeho bungalovu. My nemáme tepelné čerpadlo. To by se nám dlouho vracela počáteční investice. Takže to vychází tak nějak nám i těm sousedům stejně.
Odpovědět
@lucijeje máme krbová kamna Haas Sohn - Osorno a jsme max. spokejeni ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mascot to jako vraceli Vám??? mám ještě o 10 m2 menší domek, zálohy taky 2500 a jsem tu první zimu, tak jsem zvědavá a vše je na elektriku a pokud jsem doma topím krbovkama v obýváku a otevřu dveře a teplo je fakt všude....takže chápu, že ty zálohy jsou dostatečný? díky
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím, my máme přízemní kanadský srub, obytná plocha 105m2. Vše na elektřinu dům vytápí tep.čerpadlo s podahovým topením. Spotřeba za rok 5046kw/h NT a 175kw/h VT-16tis.korun. V sezoně topíme na 22C.
Odpovědět
Děkuji všem za komentáře. @misheel A jak dlouho máte čerpadlo? Dali by jste si ho znova? Člověk pořád vymýšlí, aby měl co nejnižší provoz domu, ale asi necháme jen elektrokotel.
Odpovědět
Profilova fotka
Čerpadlo máme od ledna 2011, zatím pracuje bez závad. Máme ho od firmy IVT, která nám zařídila i dotaci a jako bonus přidala podlahové topení s veškerým příslušenstvím zdarma. Minulý rok jme nechali namontovat měřící hodiny přímo pro tep.č., aby jsme věděli kolik protopíme a po roce to udělalo 3096kw/h, což bylo super, jelikož jsme měli firmou spočítané skoro 6500kw/h při tepelné ztrátě 7,1kw. Svého rozhodnutí nelitujeme, ale ještě je brzy na nějaké soudy- za pár let se ukáže, zda-li byla volba správná. Pokud máte jen tak malou tepelnou ztrátu 3kw, elektrokotel špatná volba nebude. Pro klid duše můžete cenu roční spotřeby el. ovlivnit i vhodným výběrem dodavatelem.
Odpovědět
Profilova fotka
@mascot @jarunkap můžu se vás zeptat,jak to technicky máte s topením,když nejste doma,dejme tomu,že 10 hod denně nikdo by v domě nebyl...čím v tu dobu topíte?jinak pokud to dobře chápu,že v době, kdy jste doma výhradně kamny...
Odpovědět
Profilova fotka
@gigi2 topím elektrokotlem na 18 stupňů a ve 16.00 se mi přitopí na 22 a když dorazím domů dřív, je tady těch 18 a když dýl (většinou dýl) tak je tu i těch 22 a já zatopím krbovky a elektrokotel vypne...takže někdy nejde kotel vůbec někdy 2-3 hodiny denně...zatím mi to nevadí, zatopit si...
Odpovědět
Profilova fotka
@jarunkap napíšu ti do IP:-)
Odpovědět
@pavelcent mohu se zeptat, jestli máte hodiny zvláť na kotel a bojler ?, mám 4 zásuvkové měřiče spotřeby,ale ani kotel naoi bojler nejdu přes zásuvku a elektroměr vidí vše dohromady v NT a VT jinak máme od RD domek alel menší bez solárů a celková spotřeba byla cca 7000 v NT a 400kWh ve vysokém tarifu. dotápění peletkama cca 3000,- Kč za zimu.
Odpovědět
@mildagsxr Ano, mám zvlášť elektroměr na topení, zvlášť na bojler a centrální od elektrárny. Od centrálního odečítám spotřebu topení a bojleru a vyjde mi ostatní spotřeba ( vaření, lednice,světla, TV,PC atd.)
Odpovědět
Ahoj,my bydlíme v bungalovu 4+kk velikostne 115m2,obytná 96m2.Bydlime rok,topime obcas kamny 2-4kW,vytopim tím cely dum tak na dva dny,pokud nejsou velké mrazy.Teplou vodu ohrivame elektrokotlem,varim kazdy den nebo obden, pecu tak 2xtydne.Jinak máme samoregulacni elektropodlahovku,tou topime nejvice.Jsme dva,nějak zásadně se teplem neomezujeme-topime obyvak 21,5,ostatní pokoje kolem 20,když nejsme doma udržovací teplota kolem 17-18.Za rok bydlení spotřeba elektr.za vse VT 0,34 MW a NT 4,53 MW.Ztratu si nepamatuji,ale kvůli krbu jsme v B.
Odpovědět
@gigi2 topíme převážně kamny,ale když odjíždíme na celý den , tak zapnem podlahovku a to jen v obýváku,aby to nebylo studené..jinak nám kamna vytopí krásně celý dům, máme doma až moc teplo, takže skoro pořád máme otevřenou ventilačku v kuchyni.
Odpovědět
@gigi2 Mohla bych se zeptat tak funguje vaše vytápění? Nám ho za 14 dní budou dělat a docela mě zarazilo to, že budeme mít v celém domě jen jedno čidlo. Když jsem říkala, že jsem myslela, že bude v každém pokoji krabička kde si budu volit teplotu, tak mi řekli, že je to na tak malý dům a dřevostavbu zbytečné. Můžu se zeptat jak to máte vy? My teda budeme mít podlahové teplovodní. A ta krabička je prý přenosná.
Odpovědět
Profilova fotka
@martiny82 my máme temostaty zvlášť v každém pokoji...chtěli jsme to tak :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?