Cihly Heluz Family 50 nebo STI 49, máte zkušenost?

Dobrý den, připravuji se na stavbu RD. Nyní zvažuji, zda použít cihlu 50 nebo 49 od Heluzu. Obojí je broušená cihla, bez vnitřního zateplení (polystyren ani minerální vlna) a zdění bude na pěnu. Dle hodnot v popisu je součinitel prostupu tepla 0,14 (Family 50) resp. 0,18 (STI49) W/m2K. To je určitý rozdíl, nicméně zajímalo by mně, jaký to má v praxi význam. Zda to není už pouze teoretické zlepšení bez reálného přínosu. Ptám se proto, že rozdíl mezi 50 a 49 je v celé stavbě cca 30tis Kč. Dům by už neměl být dále zateplen. Máte s tím někdo reálné zkušenosti? Díky Petr
Odpovědět
@land81 Dobrý deň. Ťažko nájsť človeka, ktorý by na vlastnej koži okúsil rozdiel v lambde resp. U. Musel by mať dva totožné domy, ale každý z inej tehly. Teoreticky: merania sa robia rovnakým postupom, takže rozdielu hodnôt môžete veriť. Upozorňujem, môžete mať neviem akú dobrú tehlu, ale ak majstri na stavbe vyrobia tepelné mosty, tak priemerné U steny ako celku bude 0,23. A vo výsledku môže byť stena s tou lepšou tehlou vlastne horšia. Jednovrstvové steny sú na tepelné mosty náchylnejšie než tzv. sendviče 25+25 cm napríklad. Pozerala som tieto údaje: http://www.ecihla.cz/files/thermo49b.pdf + http://www.ecihla.cz/files/family50.pdf Tá Family 50 dosahuje dokonca 0,14 W/(m2a). Výhodnosť sa dá vypočítať. Len treba vedieť plochu stien a cenu za 1 kWh - podľa toho, čím budete topit.
Odpovědět
Propočet mám, samozřejmě Family 50 je lepší, ale jinak zdění by bylo stejné. Tepelné mosty budou minimální, použije se ucelený systém a bez "nevhodných" konstrukcí (balkony, roletové překlady apod) a zkušenou firmu, takže "odfláknutí" stavby neočekávám. Jinak topení bude tep.čerpadlem vzduch-voda, takže to je další důvod, proč váhám. Do dodatečného zateplení se mi nechce.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?