Dispozice obývacího pokoje

Ahoj, chtěl bych poprosit o radu ohledně rozmístění nábytku v obývacím pokoji. Jsme ve fázi výstavby RD a nyní řešíme interiér. Naše stávající představa je taková, že Tv bude umístěna na stěně a sedačka bude ve tvaru U naproti ní. Jídelní stůl bude umístěn mezi sedačku a krb. Větší okno je na jižní stranu, jedná se o 5m portál s výhledem na město. Boční okna jsou 3m fix a 2,2m dveře na terasu. Tyto jsou na západní stranu s pohledem do zahrady. Nyní, po návštěvě kuchyňského studia, nás od tohoto rozmístění návrhář odrazuje. Prý je špatně dispozičně a sedací souprava ( v jeho návrhu by nebyla do U ale rohová ) by měla být otočena ke krbu a s výhledem z oken, tedy místo jídelního stolu. Kde je nynější sedací souprava tak tam by umístil jídelní stůl. S tímto bych až tak problém neměl, ale nevíme, kam při této dispozici umístit TV. Jeho návrh je do prostoru před západní fixní okno, na nějaký držák nebo stolek, což mi nepřijde úplně v pohodě, když 3m okno skoro z poloviny zastíním TV a i z hlediska převrácení to moc nevidím. Chtěl bych poprosit, zda někdo nemá podobnou dispozici, tak jak toto řešil, případně pokud někoho napadne jakékoliv jiné kloudné řešení. Velmi děkuji za názory
Odpovědět
Nejdřív si to tam nakreslete v měřítku. Nevěřím, že oranžový jídelní stůl je široký jako dvě kuchyňské linky, tedy nějakých 180 cm.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud bude stůl v rohu místo pohovky, bude se vam chtit chodit s jidlem takový kus? Za mě je to nepraktické, pokud nachystám jidlo, chci mít co nejkratší cestu ke stolu bez překážek. Navic nyní u stolu máte krasný výhled ven na jih i západ. Máme to podobně, jen jsme západní okno udělali jako lavici a stůl je vic u té západní zdi. Sedačku a tv mame stejně jako vy. Inspirovali jsme se tady u jednoho stavitele na streše, byli se podívat u něj a moc se nám to líbilo v reálu. Tv před západní okno mi přijde jako blbost, chcete mít výhled do zahrady a zaplacnete ho obrovskou tv..
Odpovědět
Je mozne okna jeste posunout? Co se tyce te vzdalenosti od kuchyne ke stolu, mame take ke kuchyni bliz sedacku a vzadu jidelni stul. Vychazeli jsme z hezkych vyhledu v urcitou cast dne. Ale my jsme v pudni vestavbe, kde se nedalo moc vymyslet. Jinak by byla dispozice uplne jina.
Odpovědět
@kate2485 děkuji, taky nám ten náš návrh přijde praktičtější. Původně jsme s krbem nepočítali, ale vzhledem k nynější situaci jsme ho dali jako záložní zdroj, jinak by stůl byl hned u té západní zdi a měli by jsme to tedy asi stejně. Sedací okno na západ jsme taky zvažovali, moc se mi i líbilo 😉
Odpovědět
@puhelin bohužel posunutí už není možné, okna už jsou osazené . My jsme to brali spíše tak, aby jsme viděli z oken při snídani, nebo pokud budeme sedět u stolu. Předpokladáme, že pokud budeme sedět na sedačce, tak budeme chtít spíše sledovat TV a mít u toho pohodlí. Ale to je jen naše domněnka a možná jsme to zvolili špatně. Proto prosím o rady 😁 jinak u našeho návrhu mi přijde plus i to, že na TV by vůbec nesvitilo celý den slunce, nemuseli bychom tedy ani moc stínít předokenními žaluziemi a v místnosti by bylo i hodně světla
Odpovědět
Profilova fotka
@daveed23 No hlavně bacha na ten krb, směrem od ohniště by před ním nemělo nic hořlavého stát minimálně 1.5 m, to teplo z něj dost sálá. Mám to od zkoušené u naší krbové vložky.
Odpovědět
@jarin1 díky za tip. Pokud by vyhrála naše dispozice, tak by byl stůl od krbu cca 190cm a pokud by někdo seděl u stolu a měl vysunutou židli, tak by židle byla už jen 115cm 🙁. Ale předpokládám, že v krbu budeme topit párkrát za zimu. I když v dnešní době jeden neví. Každopádně díky
Odpovědět
@daveed23 Pokud je to krbová vložka popř. krbová kamna s předním bezpečnostním sklem, tak bezpečná vzdálenost norma udává 80cm od opláštění viz.ČSN 06 1008/1997
Odpovědět
Opravdu mi vaše dispozice přijde nešťastná. Přijde mi škoda mít překrásná, obrovská okna za zády a dívat se do zdi. Začala bych překreslením do správného měřítka,takto ten stůl neskutečně mate. Pokud vezmu naši zkušenost s krbem, za 2 roky bydlení se nestalo, že by při topení v krbu někdo seděl u jídelního stolu. Naopak všichni sedíme v sedačce a kocháme se plameny v krbu a občas koukneme očkem na TV u toho. To vy také nebudete moci. ( A to je škoda nevidět do krbu...) Já bych dala rohovou sedačku, tím bych viděla i do krbu i z oken a lidem u stolu bych neseděla zády. TV bych dala na tu vedlejší zeď.
Odpovědět
Ještě takový jakože nákres,jak to myslím.
Odpovědět
Profilova fotka
@daveed23 My to máme taky jako zálohu k tepelnému čerpadlu ale vidím to že to bude jako hlavní zdroj vytápění. Výkon je 5-8 kW a fakt těch 1.5 m se doporučuje sice norma říká 80 cm ale 😀 nebyl bych klidný.
Odpovědět
@daveed23 U nas se take sedi hlavne u jidelniho stolu, i navstevy posazujeme ke stolu. Gauc je na vecerni valeni u s rodinou u pohadky (mame gauc rozkladaci). Je skoda smerovat odpocinkovou cast u televize, kdyz v te mistnosti je zajimavejsi krb.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Na první pohled je židle nepříjemně blízko krbu a bude se tudy i špatně procházet. My používáme stůl 220x110 cm na vše a tudíž za mě výhledy hlavně od stolu - máme 2+1,5+4m, takže trošku menší okna se stejnou výškou 250. Překresli to v reálných rozměrech nejlépe se změnou od @norikakaa . Za mě bych určitě zrušil krb - podle mě špiní, smradí uvnitř i venku a stejně se používá párkrát do roka.
Odpovědět
@radim2015 Zrusit krb? V dnesni dobe? To neee. Co bych za neho dnes dala. Uvazovali jsme stejne, ale pred 5 lety, to byla priznivejsi doba.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin Z jednoho filmu : "Lidé jsou různí - blbí a pitomí." Proč bych měl krb? 1. Chci mít bordel v domě 2. Chci mít smrad v domě 3. Chci potrestat sousedy 4. Doma nemám co dělat a tak se práce s krbem hodí 5. Chci si zvednout fyzičku zpracováním dřeva 6. Chci obsadit pokud možno všechny venkovní plochy dřevníky 7. Mám volných 100 tKč 8. Rád se pobavím s kominíkem, přece nosí štěstí 6. Chci ušetřit za platbu na elektrice - u mě by to bylo asi 100 Kč na měsíc Tak to tedy neee!
Odpovědět
@radim2015 A ty patříš mezi který typ lidí? Podle téhle odpovědi minimálně mezi ty druhé .... a jestli i mezi ty první, to ať si každý rozhodne sám ... P.S. Když už chceš dělat chytráka, tak si to před odesláním přečti... po bodu 8. je bod 9. ...
Odpovědět
@radim2015 Muj duvod je takovy, ze pokud v zime omezi elektrinu, muzu si alespon zatopit, ohrat si v tom vodu, mozna i si uvarit v kotliku a nebude moje rodina stradat. V podstate vic nepotrebujeme. Ale chapu, ze kdo bydli v absolutne smart dome plnem technologii, bez elektriny se radeji zastreli, nez se vratit do stredoveku 🙂
Odpovědět
Ahoj všem, děkuji za konstruktivní odpovědi a byl bych nerad, pokud by se to tu zvrhlo ve válku o krb 🙂 . Krbovou vložku mám akumulační s obestavbou a myslím, že přetopení místnosti by tím pádem hrozit nemělo a smrádek snad taky ne. Ještě minulý rok jsem si říkal, že jsou to zbytečně vyhozené peníze, ale v dnešní době jsem rád, že bude. I když by jsme tam topili jen 5x za zimu, bude alespoň nějaká záloha, pokud by se něco stalo s tepelným čerpadlem. Celé dopoledne jsem se učil se sketchup ( omlouvám se za kvalitu výstupu, lépe to tak narychlo nešlo 🙂 ), tak jsem vytvořil možnosti, které jsme zvažovali. Jak to tak bývá, každá má bohužel nějaké pro a proti. Pokud to shrnu : Varianta A - kterou máme nyní vybránu - výhoda : sedací souprava se dvěma leženími a TV na stěně, kde se nebude nic zrcadlit a nebude ani zavazet. Nevýhoda ze sedačky není výhled ven ani do místnosti Varianta B - výhoda : sedací souprava otočena čelem do místnosti, výhled na krb i ven. Nevýhoda TV bude na stolku tedy kabely na zemi a možnost pádu a pak bude to bariera v otevřené místnosti, nepůjde přes ni vidět na stůl a lidi u něj Varianta C - díky za příspěvek @Nora Kubicova , tuto jsme taky zvažovali, ale abychom se všichni vlezli na sedačku a mohli se v pohodě dívat na TV, tak musí být sedačka dle mého šíře alespoň 350cm, což je nevýhoda při vstupu do místnosti kde udělá z jedné strany barieru stěna a z druhé strany sedačka. Člověk tedy půjde 3,5m koridorem a pak teprve bude moci zahnout kam potřebuje. Jinak výhody výhled ven i na krb Pak je ještě varianta D, kterou nám radil návrhář kuchyně, ale tam nevíme kam umístit TV a asi ji tím tedy trochu zavrhujeme Pokud tedy budou nějaké nové nápady, budu rád. Všem děkuji za rady
Odpovědět
@daveed23 A da se jeste s něčím hýbat? Treba s kuchyni nebo krbem? Mne by se líbil spis v opačném rohu.
Odpovědět
Krb na obvodové stěně?
Odpovědět
@azsinanecovzpomenu bohužel už ne, na krb je udělán průchod střechou a na kuchyň v jiném umístění nejsou připraveny odpady.
Odpovědět
@thea2b jinak to nešlo, máme rovnou střechu, ale moc jiných umístění se nenabízelo
Odpovědět
Tohle je často problém kuchyňoobýváků kde je hodně skleněných ploch a kdy místnost je ještě spíš čtverec než obdélník, zůstává hodně nevyužitých ploch. Nejvíc se mi asi zamlouvá ta první varianta v úvodním příspěvku. Krb bych v žádném případě nerušila, i když je taky docela nevhodně umístěn. Budete za něj rádi.
Odpovědět
@daveed23 Mě napadlo vaše "C" s tím, že bych sedačku překlopil (4 pole podél zdi, 3 do prostoru) nebo rotoval o 90° doleva (proti směru ručiček) - takže od vchodu nebude tak dlouhá... A pouvažoval bych, jestli stůl taky neotočit spíš podél. Stejně tam jste jak ve výloze, aspoň se tam bude dát projít a může jít blíž k oknu, dál od krbu.
Odpovědět
@daveed23 To vypadá, že máte či plánujete 6 dětí...takže zimou trpět určitě nebudete 😄 Ne vážně....jaký máte důvod pro ten "gastro" stůl? A když odpovíte co by kdyby, tak by byl vhodnější rozkládací, než zabírat pořád tolik místa.
Odpovědět
Profilova fotka
K zrcadlení TV ve variantě A. Nejhorší umístění TV je naproti oknu, potom bokem k oknu a kupodivu okno vedle vadí mnohem méně, protože se nezrcadlí. Mám okno v kuchyni asi 7 metrů od TV a pokud nezatáhnu závěsy, tak se zrcadlí. Okna vedle TV nezatahuji a nevadí. A ještě u nás je nejpoužívanější místo v kuchyni ostrůvek, který máme 3m a na něm jak varnou desku, tak dřez s myčkou. Je oddělen zvýšeným pokračováním ostrůvku na 125cm, aby na něj nebylo přímo vidět. Celková hloubka je 60+40cm. Posílám jednu z variant při navrhování kuchyně.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?