Překlady pro venkovní rolety, máte zkušenost?

Máte zkušenosti s překlady pro venkovní rolety? je lepší si dát rovnou překlad s otvorem pro roletu, jak dělá třeba Heluz, nebo dát klasické překlady a kastlík na roletu pak nějak zapracovat pod polystyren? Jaké máte zkušenosti, co jste volili vy a proč, co myslíte že je lepší, co je levnější? děkuji za každý váš názor
Odpovědět
Profilova fotka
My máme podomítkové, protože nám tvrdili, že při tlouštce zdi 30 cm, jak máme my, se nám tam ten překlad pro rolety nevejde, že je širší.. Takže máme tenčí překlad a ted nám to tam dají pod zateplení.. Nevím co je lepší, jen vlastní zkušenost :-)
Odpovědět
Máme Zaluzie ale principiálně je to to samé. Mame vse schované v zateplení. Ad. A okna se obsazují většinou na vnější hranu zdi pokud tedy nestavíte z 50 cm zdiva. Ad. B nevznikají tepelné mosty.
Odpovědět
Mam kastliky na zaluzie v zatepleni a idealne to rozhodne nie je. V tomto mieste vznika tepelny most, pretoze zateplenie mam 20cm a pod kastlikom je len 4cm polystyrenu.
Odpovědět
Taky jsme to zjišťovali. Mezi žaluziemi a roletami je jeden dost podstatný rozdíl. Rolety mají servisní schránku a musí se dát celá otevřít, takže nemůžete okno ze stran zateplit. Asi dvě firmy to umožňují asi do 1,5 cm, což je málo. Jediné řešení jsou překlady od Heluzu nebo spešl překlady na rolety (dělají betonářské firmy), kam se již dává rovnou roleta, není potřeba schránka a lišty pro vedení rolety nemusí být na okně, ale dávají se do ostění. Od Heluzu překlady jsou minimálně 36,5 hluboké, ale pro zdivo 30 cm to nevadí, pokud se dává ještě zateplení. Pak má ještě firma Almma http://www.almma.cz/ možnost rolety vést v lištách tak, že se lišty mohou zvenku zateplit, ale pořád je to vedeno po okně. Další možnost je počítat s větším stavebním otvorem na okno a přidat k rámu okna na šířku dalších cca 3-5 cm, které půjdou zateplit, pak se teprve po rámu okna povede lišta (rámy okna budou zevnitř širší) My jsme udělali překlady tak, že jsme je zvenku odsadili a zateplili. Budeme mít zateplení fasády asi 20 cm (okno lícuje s cihlou), tak se tam potom ještě další zateplení pod schránku přidá. A z důvodu zateplení oken z boku jsme se rozhodli nakonec pro žaluzie a ne pro rolety. Informace jsme získávali na výstavách přímo od techniků (firem přes rolety), v prodejnách rolet a od stavebního dozoru a výrobců oken. Takže pokud rolety, hlasuju pro překlady Heluz nebo jiné takové, kde již není potřeba schránka a je možno okno správně zateplit a vést lišty pro vedení rolet v ostění.
Odpovědět
děkuji všem za rady, asi vyhrají překlady od Heluzu
Odpovědět
@kamilape Super příspěvek. Díky za tip na firmu Almma. Teď jsem koukal na jejich web a mají opravdu hodně druhů rolet (a nemyslím tím množství barev :-)). Jsou tam i dostupné nákresy a konstrukční detaily.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme roletové překlady Heluz a předokenní rolety od f. Almma. Zdi máme z cihel 36,5cm a zateplení vatou 12cm. Jelikož jsme nechtěli mít široké venkovní špalety, použili jsme překlady o šířce 44cm a okna osadili co nejvíce ke kraji. Něco je vidět v mém albu, někde bych možná ještě našla nákresy, které si dělal manžel. Vodící lišty jsme nechtěli mít připevněné na oknech, ale v pouzdrech ve špaletách. V tomto případě jde zateplit i špaleta (stejný systém nabízí např. Lomax, jde především o to, zda to umožní překlady - myslím, že u překladu např. od Porothermu toto řešení použít nelze. Nyní bychom už asi překlady Heluz nedávali, ale použili bychom systém f. Almma, u kterého lze mít stejně řešené vodící lišty a jejich překlad je lépe řešený co se týče tepelných mostů. Abych nezapomněla - tam kde to síla návinu rolety umožňuje, což záleží na výšce okna, tam jsme ještě do překladů nalepili dodatečnou vloženou izolaci (u nízkých oken orig. dle nákresů Heluz, u vyšších oken manžel vyřezal takový klín z extrudovaného polyst.). Dost jsme tuhle problematiku řešili, bohužel nám nikdo nebyl schopen pořádně poradit (a to ani přímo ve f. Heluz). ]-(
Odpovědět
@sari01 jj, že má Almma taky na to překlady, aby se lišty vedly v ostění mimo okno jsem zapomněla napsat. My jsme bohužel měli již normální překlady, pak jsme teprve zjistili, že okna nepůjdou zateplit po stranách kvůli přístupu pro servis. Byl velký problém narazit na někoho, kdo by to nepovažoval za prkotinu a nějak poradil, jediný, kdo měl tuto problematiku zmáklou, byl na výstavě zástupce firmy Slavona. Ten nám i poradil firmu Almma. Nakonec jsme se rozhodli pro žaluzie (ale se stavbou tak daleko ještě nejsme), Proklima má teď novinku (teda novinku u nás :) ) , žaluzie vedené v liště zabudované v ostění, nelze je snadno rukou nadzvednout, neměly by bouchat ve větru, jsou krásné, ale cena bude asi závratná. Na stránkách to ještě namají.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Nevíte, jestli musí být fakt, že budu chtít předokenní rolety (popř. žaluzie) zanesen už do projektu, nebo na to stačí myslet před stavbou?
Odpovědět
Profilova fotka
my budeme mít předokenní žaluzie a v projektu to nemáme. na hrubé stavbě jsme natahaly krky s dráty k místům, kde budeme žaluzie chtít a samozřejmě přítel ví jaké chce a jak je hodlá zapracovat do fasády. stavíme svépomocí. projekt máme oholený na minimum
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Diskuse pokračuje po 1 roce
Žaluzie můžeš v klidu udělat až dokončíš stavbu, nemusíš je mít dané v projektové dokumentaci, když začínáš stavět, navíc firmy, které staví, tak nemusí být ty pravé odborníky na žaluzie
Odpovědět
Článek se načítá
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@petancz To se mi jako projektákovi líbilo, jak má Almma přehledný, odborný web udělaný pro laiky :)
Odpovědět
@lat Co se týče tvého dotazu ohledně venkovních rolet, tak rozhodně je lepší si dát rovnou překlad s otvorem pro roletu
Odpovědět
Omlouvám se, že sem přidávám svůj dotaz, ale snad někdo řeší obdobný problém. Nevíte jaký zvolit překlad s otvorem pro podomítkovou roletu v případě, že budeme stavět z Ytongu 45cm a nechceme zateplovat. Heluz překlady asi nepřipadají v úvahu, aby nedocházelo k tepelným ztrátám. Existuje nějaká jiná varianta? Někdo mne varoval, že ytong má pro to řešení, které je však vhodné jen pro žaluzie a né pro rolety, které potřebují více místa. Nemáte někdo zkušenost? Předem velice děkuji za odpověď.
Odpovědět
Překlady od Heluzu jsou zateplené (uvnitř je polystyren).
Odpovědět
Profilova fotka
Stavěla jsem z Porothermu T profi 44 cm a k tomu nám dodali polystyrenove preklady na vnejsi rolety. V patře jsou okna až k podlaze, ale ten polystyrenovy překlad - ten kastlík je na to malý. Museli jsme to slozite řezat. Za mě předražený kus polystyrenu, levnější a jednodušší by bylo koupit si polystyren, narezat a slepit dle potřebné velikosti.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Obnovuji diskuzi 😬 Zdravím všechny, ráda bych doporučení na firmu s kterou jste spokojeni a máte lod nich venkovní ROLETY 😉 koluje zde i jiná firma než Almma? A taky mě zajímají vaše postřehy, zda jste s roletama spokojení. Děkuji 💐
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?