Záhadné prasklé tečky na omítce

Zdravím, na ostění skoro všech oken se nám objevila takováto uskupení prasklých teček. Vypadají, jak kdyby omítku něco vytrhlo zevnitř ven. Zvláštní je, že toto uskupení teček je skoro vždy ve stejné výšce (s výjimkou jednoho okna, kde je skoro nahoře) a je jen jedno na každé straně okna. Nikdy jsem nic takového neviděl, známky něčeho živého jsem též nenašel. Doufám, že se k nám nevloupal nějaký vetřelec. Neví někdo prosím, čím by to mohlo být způsobeno? Skladba zdi zevnitř je sádrokarton, OSB, parotěs, izolace, OSB, polystyren. Děkuji
Odpovědět
Vypadá jak drápy od kočky nebo nějakého ptáka zobák
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

Vypadá jak drápy od kočky nebo nějakého ptáka zob…
@vladimir_sacha Díky za odpověď. Toto je právě prasknuté zevnitř ven a má to průměr tak 3mm. Nicméně podíval jsem se na to blíže a trochu rozpitval a už jsem asi dospěl k problému. Na místě, kde se nacházejí tyto tečky, tak pod omítkou jsou kovové rohové lišty, nejspíše mají porušenou povrchovou úpravu a dochází pod omítkou k oxidaci a vytvoření krystalek, které takto naruší samotnou omítku. Možná je na těchto místech lišta napojována a větráním v zimě navlhla omítka a došlo k takovéto oxidaci. Když jsem místo rozpitval, v každé díře jsem našel malý krystalek na této liště.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jerryn:

@vladimir_sacha Díky za odpověď. Toto je právě pr…
@jerryn Neboli náhodou lišty skracované flexou namiesto nožníc na plech?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@jerryn Neboli náhodou lišty skracované flexou na…
@roman_ to si bohužel nejsem jistý. Je to dřevostavba a celé stěny přivezli již vyrobené z fabriky, nicméně i vzhledem k těm tečkám by to dávalo smysl.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jerryn:

@roman_ to si bohužel nejsem jistý. Je to dřevost…
@jerryn Každopádne ak je to fakt koróziou líšt, je to zaujímavé už len v tom, že je to prvý dôkaz čo by sa mohlo stať, keď sa nejako poruší pozinkovaná vrstva.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?