Stříhání živého plotu

Zdravím, vysadili jsme živý plot z ptačího zobu. Keře jsou vysoké 40-60cm. Chtěl bych provést první stříhání. Na netu radí střihnout teď na jaře o 1/3 a na podzim o 2/3. Druhá rada rovnou o 2/3, aby byl plot hustý od spodu. To se mi zdá při pohledu na ty malé štětky drastické 🙂 Poradíte mi prosím, jak jste to řešili vy? Pokud přidáte typ jak na to, aby byly co nejhustší budu rád.. V
Odpovědět
Připojuji se, také mě to zajímá... Před dvěma měsíci jsme ho vysadili a já nevím, co dál... Kdy ji začít stříhat, zda má smysl ji nějak hnojit...
Odpovědět
Po vysazení je potřeba stříhat, nejlépe než se zazelená. Ale i teď na začátku Května by mu to nemělo ublížit, ptačí zob je silně životaschopný a vydrží téměř vše. Střihněte tak aby nad zemí zbylo tak 20cm, v Srpnu (ne později - aby nové výhony stihly dozrát) opakujte a přidejte 5cm. Další rok obdobně, v polovině března přidejte dalších 5cm (už jsme na 30cm), v srpnu opět. No je to běh na delší trať ale jen tak bude krásně hustý. Pokud chcete čas co nejvíce zkrátit, tak přihnojujte a zalévejte. Já jsem měl sazeničky už mírně rozvětvené (sám jsem si množil), takže jsem měl lepší startovní pozici. Přikládám foto z 2020, kdy jsem je z dočasného stanoviště přesadil na finální, to měly asi tak dva roky od řízkování. Nyní po 3-letech mají 80cm a už je můžu začít hnát do výšky. Nijak jsem je nehnojil ani nezalíval. Všimněte si rozvětvení těsně nad půdou, cíl je tak 4-5 samostatných kmenů a velké rozvětvení. A jak s tím množením? Odstřihněte loňskou větvičku nebo i letošní, pokud je dřevnatá. Letošní zelený řízek by nezakořenil, ale uvadl. Délka řízku by měla mít 15-20 cm, z jednoho proutku můžete mít klidně dva řízky. Nechte na nich horní dva páry listů, zbytek spodních listů odtrhejte (větvička by vše neuživila). Tyto dejte do kyblíku s vodou a počkejte, až pustí kořínky, pak lze zasadit ven (ale ne v parné léto, až na podzim na konci září). Pokud nestiháte na podzim, tak zasaďte do truhlíku do substrátu pro množení a pak po skončení mrazíků tj. v květnu přesaďte ven. Někdo radí takové řízky rovnou zapíchnout do hlíny ale to jen v případě pravidelné zálivky a do dobré půdy.
Odpovědět
@wacko Tak už vím, proč mi přes zimu přežil jen jeden řízek lísky. Na jaře ještě jehnědy vyrašily, ale listky se rozvíjejí jenom na jednom (tom nejmenším).
Odpovědět
@kofejn Ano, letos byly ty mrazíky vražedné, pár nocí tu bylo okolo -7. Taky jsem už polovině Března z truhlíku přesadil pár řízků ptačího zobu a zdá se že je po nich. Z této zkušenosti píšu, že řízky sadit ven radši až v Květnu. Pokud by to byly 1-2 leté sazeničky, tak by k tomu nemělo dojít.
Odpovědět
Ještě se tedy opravím, že nepřidávat striktně jen 5cm ale i třeba 10, podle toho jak dojde k rozvětvení. A jakmile od země vyjde nový výhon, tak k tomu se chováme jako k nové sazeničce, tj ikdyž bude mít 40cm, zastřihnou na 20 a pak mu přidávat. Přikládám nákres.
Odpovědět
@wacko Já potřeboval lísku na zimu ostříhat, tak některé větve jsem zapíchal do truhlíku po paprikách a dopadlo to, jak to dopadlo. Pod keřem je sice dost semenáčků, ale ty jsou zplanělé.
Odpovědět
díky za rady 🙂
Odpovědět
Tip pro případné další etapy, já už jsem další stranu začal: místo ptačího zobu použiji muchovník (indiánská borůvka). Pracuje se s tím stejně jak s ptačím zobem, nepotřebuje speciální půdu a jako bonus máte úrodu 😉
Odpovědět
Pro výstrahu ještě přikládám jak to může vypadat (už je tam roky), když se ptačí zob po zasazení nestříhá!
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Tak jak před rokem, je začátek Května, vše je ale tentokrát zelenější :-) Plot zase povyrostl, některé keře v řadě ale mají zkroucené listy (to už se stalo před měsícem), nevíte někdo o co jde ? Vídám to i v okolí na ptačím zobu. Lístky jsou v prvotní fázi (než se zkroutí) zespodu jakoby poďobané, ale nemyslím si že by to byl nějaký hmyz, keř je napaden defakto celý ale těsně sousedící ne. Několikrát jsem to obhlížel ale nic živého jsem tam neviděl.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?