Anodové uzemnění, co to je?

Chtěli jsme koupit menší pozemek pro mamču, aby si tam postavila malý domeček a byla blízko nás. Ale bohužel pozemek byl v ochranném pásmu anodového uzemnění. Toto ochranné pásmo je 100 m všemi směry, tak by mě zajímalo, co to je. Na netu jsem nic nenašla, jen vím, že je to nějaká protikorozní ochrana, ale proč tak velikánské ochranné pásmo, když jen vysokotlak plyn má "pouhých" 20 metrů? Nevíte někdo?
Odpovědět
@ditina Ono to není ani tak ochranné pásmo ve smyslu zákonných vzdáleností (zmíněných 20 m je bezpečnostní pásmo a platí pro vysokotlaký plynovod od DN 100 do DN 250), ale jakési pásmo nepříznivého vlivu anodového uzemnění, které na sebe pomocí uměle vytvořeného potenciálu váže bludné proudy a koroduje tak místo VTL potrubí. Zmíněné 100 m pásmo tedy existuje proto, aby se zamezilo předčasné a rychlé korozi vlivém již zmíněných bludných proudů. Koroze se může týkat jak stavebních prvků (armování v základech, ocelové stavební konstrukce, uzemnění hromosvodů atd.), tak i inženýrských sítí (ocelová potrubí).
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 letech
Dobrý den, rád bych se zeptal ohledně Vaší odpovědi na ochranné pásmo anodové stanice pro plynovod. Mám totiž možnost realizovat stavbu na pozemku, která je cca 80 m od této stanice. Po dotazu na Gasnet jsem dostal odpověď, že budu muset zaplatit výstavbu nové stanice, která nebude mít korozní vliv. Zároveň blíž k stanici byla realizována stavba před 3 lety a bez problému. Došlo pouze k úpravě na projektové dokumentace na novém rodinném domu a to v oblasti základové desky (bez železa). Jaké jsou pravidla pro stavby rodinných domu v tomto pásmu. Může mě někdo nutit k vybudování nové stanice na mé náklady. Tady bych si měl především upravit svojí stavbu abych sám nebyl ohrožen. Děkuji za odpověď. S pozdravem Přemysl.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?