Kácení stromů

Dobrý den , Jak dlouho jste čekali na schválení žádosti o kácení stromů? V létě jsme koupily pozemek a hned vedle nás ,je navazující pozemek na kterém je spousta malých i větších stromů. Chtěli bychom nechat pokácet ty větší . Zasahujou dost k nám na pozemek tak se jich chceme zbavit než začneme stavět. Jak je to se žádostí když pozemek není náš? Je šance že nám vyhoví? Díky moc
Odpovědět
Zdravím, rozumím dobře, že tedy chcete kácet na pozemku který není Váš? Dle mého Vám toto nemohou povolit, to je na majiteli toho pozemku. Jde o to jak ho vyzvat a vymoct aby to udělal, když stromy zasahují k vám... Pokud se tedy s majitelem nedohodnete, že kácení provedete vy, ale povolení musí mít on, pokud je potřeba ( dáno obvodem kmenu atd.)
Odpovědět
@romka1234 pokud není pozemek váš tak záleží jen na majiteli pozemků zda to pokácí. Když bude proti tak toho moc nenaděláte. Když to řešil kolega v práci že soused měl na pozemku vysoký strom který mu stínil a ten ho pokácet nechtěl. Tak úřady jak zjistili že strom tam byl už davno před stavbou domu (jedná se o hodně starou třešní). Tak se vůbec nebavily o tom a jediné na co to mohl uhrát je že je strom nemocný a ohrožuje ho pádem což musí pomoci expertů atd dokázat. Tak to vzdal. Není to takové jednoduché že vám se ty stromy nelíbí tak to musí pokácet.
Odpovědět
Pozemek patří městu. Tak by to snad neměl být problém.
Odpovědět
@edison101 Nejde o to že by si nám nelíbil. Ale je hodně vysoký a stojí tak že pod ním bude stát dům . Takže i jako preventivně pokácet. Bude vítr nebo sníh a všechno bude padat na střechu.
Odpovědět
Žádost o povolení ke kácení podává vždy pouze majitel, případně může někoho zplnomocnit. Období kácení začíná 1.11. a končí 31.3. žádost se vyřizuje ve správním řízení a mají na to 30 dnů. Důvodem ke kácení dřevin mohou být jen vážné důvody, zejména havarijní stav dřevin. Pokud strom překáží stavbě, tedy přímo stojí na miste stavby, v podmínkách povolení je nabytí právní moci oné stavby. Takže dojít za majitelem stromů a mluvit s ním.
Odpovědět
@romka1234 Jak daleko jsou od hranice a kolik metrů zasahují na Váš pozemek? Myslím, že bude dost náročné je přesvědčit, aby si pokáceli alespoň 1 svůj vlastní strom. Úspěch byste však mohla mít s výzvou o zakrácení větví přesahující na Váš pozemek, ovšem je tam zase podmínka, že to má být šetrné ke stromu.
Odpovědět
Já takto řešila pokácení stromů se správou silnic KHK. U nás to bylo cca 10 ovocných stromů dost blízko hranici mezi našimi pozemky. Některé byly přímo na hranici a některé tam měli jenom kořeny. Paní se kterou jsem jednala se nejdříve moc netvařila s tím, že stromy jsou zdravé, ale když jsem ji vysvětlila okolností, kde je hranice a že nám to brání ve výstavbě plotu, tak nedělala problémy. Dala to na vědomí obci, která s tím taky neměla problém. Do dokumentu který jsme spolu uzavřeli napsala, že jsou stromy suché a vhodné k pokácení 😁. A práce jsme si dělali sami. První schůzku jsem měla s touto paní za přítomnosti geodetu, kteri přesne vymezili hranici a museli jsme to obě podepsat. Prý se to tak dělá pro tyto účely 🤷. Jinak reálně ty stromy byly hrozně dlouho neudržovaný, šílené přerostlé a jelikož to byly většinou jabloně, tak to pod nima bylo docela nechutný, všude mraky popadaných jablek, který samozřejmě po čase začali smrdět. Doporučuji prvotně vše řešit rozumným vysvětlením vašich důvodu. V případě když by to nešlo tak v nějakém zákoně je i uvedeny jak daleko se mohou stromy vysazovat od hranice pozemku... případně co dělat když vám ohrožují dům atd.
Odpovědět
@calumka No ty bláho 😄
Odpovědět
@martin_s oba stromy asi 2 metry od pozemku. Jinak jsem to byla dneska zjišťovat na úřadě. Paní řekla že to není tak jednoduché že pokud pozemek na kterém jsou ty stromy patří městu, tak pak město musí dát ještě někam extra žádost,,nahoru" aby to tam schválilo .
Odpovědět
Každopádně za zkoušku člověk nic nedá.
Odpovědět
Tady je zase mraky nepřesnosti. Zákon o vzdálenosti výsadby stromů od hranice sice je, ale pochopitelně neplatí zpětné. V novém OZ je uvedena vzdálenost stromů od společné hranice 3m, ale pokud tam ten strom rostl ještě před platnosti Nového OZ, tak se na to ten paragraf nevztahuje. Pokud strom patří městu, podle zákona záda město městský úřad. Tedy nikam výš se to nikdy neposílá. Maximálně může za město zadat pověřená organizace města, třeba Technické služby. Všechno ale platí pouze pokud je to mimolesní pozemek. A žádný zákon, který by řešil, co se stromem, který údajně ohrožuje, neexistuje. Řeším dennodenně.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?