Krajská správa silnic a kácení stromů

Vlastníme pozemek, na kterém byl zaměřen geodetem výškopis a polohopis - to znamená stromy jsou zaměřeny správně, hranice jsou orientační - neměřené. Na pozemku jsou vzrostlé 2 stromy, které se musí pokácet (musí se žádat o schválení kácení díky velikosti stromů) jelikož zabraňují vjezdu na pozemek. Dle zaměření jsou stromy jednoznačně na našem pozemku. Starosta obce poslal na Krajskou správu silnic požadavek na schválení kácení a oni tvrdí, že stromy jsou jejich. Že prý je nějaké pravidlo, že 3 metry od silnice je pozemek jejich. Dle katastru to tak není. Dá se nějak oproti tomu bránit? Jde o to, že stromy sázel můj praděda a dřevo z nich si chci nechat na jídelní stůl jako památku a oni si ho nárokují.... Děkuji za zkušenosti.
Odpovědět
Stromy patří tomu, komu patří pozemek. Pokud je pozemek vás, jsou stromy vaše. Nechápu, proč starosta poslal žádost na SUS, těm do toho nic není.
Odpovědět
@veronikaka v tom případě vyzvěte, ať Krajská správa silnic písemně doloží vlastnictví těch 3 metrů od cesty (a tím tedy i stromů). Rovněž by mě zajímalo, jestli to vyjádření o těch 3 metrech máte od nich písemně? Nelakuje Vás třeba jenom starosta? Jinak rovněž nevidím žádný relevantní důvod pro to, aby Krajská správa silnic se měla vyjadřovat k pokácení stromů na vašem pozemku? Žádost o povolení kácení by měla směřovat pouze na Životní prostředí a na místní městský / obecní úřad.
Odpovědět
Profilova fotka
@veronikaka https://mylaw.cz/clanek/lze-pokacet-b... O metrech se nic nepíše, ale nějakou podstatu to asi má. Zkuste si taky googlit, ale konkrétní metry jsem nikde narychlo nenašel ...
Odpovědět
Profilova fotka
@veronikaka jestli si tněkdo neplete kácení s výsadbou. ... "Vzdálenost od komunikace Pokyny pro výsadbu dřevin podél komunikace upravují arboristické standardy AOPK. Při výsadbě aleje podél komunikace je zejména potřeba dodržovat dostatečnou vzdálenost od krajnice (Obr. 1). Ta by měla být v minimální vzdálenosti na rovině 5 metrů od zpevněné krajnice, v násypu 3 metry a v zářezu 9,5 metru, aby stromy netvořily překážku pro průjezd vozidel (neplatí pro polní cesty)." ... "Nestanoví-li jiný právní předpis (nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného), platí pro stromy dorůstající obvyklé výšky, která přesahuje 3 metry, jako přípustná vzdálenost od hranice pozemku 3 metry, pro ostatní stromy pak 1,5 metru."
Odpovědět
Taky jsme kácely stromy, které nám bránily ve vjezdu. Pozemek byl náš, ale platí, že 2 metry od silnice je pozemek ve správě silnic (aspon tak to bylo řečeno nám) takže jsme žádali obec i správu silnic. Ti nám sice do vyjádření napsali, že si strom nárokují, ale my si to přečetli až když bylo po všem a dřevo už bylo pryč a vůbec nic se nestalo, nikdo to dřevo po nás nevymáhal.
Odpovědět
@lena74 @boiia @jitulka89 Se starostou jsem se právě chytla se stejnými argumenty jako popisujete. On mne nakonec nařkl z toho, že kvůli mně málem platil pokutu.
Odpovědět
@jitulka89 Z toho mám strach to pokácet sami, teď když to je takto rozjeté. Navíc mne dostala úřednice ze SUS, když jsem se jí ptala co dělají s tím dřevem, tak mi odvětila, že to prodávají zaměstnancům, ale že to stejně nikdo nechce....
Odpovědět
Oni jsou to 2 starý duby. Jeden má přes metr v obvodu a druhý kolem 80 cm.
Odpovědět
No to s duby vysvetluje vše. Vždycky říkám, že duby patri SUS, jen břízy a topoly ne. Myšleno obrazně, ale setkávám se s tím dost často. Když dřevo za nic nestojí, je majitele. Když je to potřeba složité kácet, je majitele. Když jde o stoletý dub, kde se dá dřevo prodat za desetitisíce, pak všechny tyto státní organizace natahují ruce. A jednojestli je to Povodí, SUS, ŘSD a pod.
Odpovědět
A jeste viz zákon. Souhlas správce silnice je třeba pouze pokud stromy rostou na silničním pozemku. Jedná se tedy o silnici a krajnici, v extravilánu obce ještě o příkop. Pokud tedy stromy rostou z asfaltu, nebo pokud jste mimo obec a stromy rostou že dna prikopa, pak je třeba souhlas. Nic to ale nemění na tom, že žádost podává majitel, strom i dřevo je majitele.
Odpovědět
Tak dnes opět debata se SUS. Paní odbornice z majetkového se tak hájila o stromy, že mi nakonec začala vyhrožovat tím, že mi nedovolí sjezd na komunikaci (naštěstí ho už máme). Nemám slov. To bude ještě boj. Nevíte co by se dělo, kdyby náhodou ty stromy vyšly na hranici pozemku? Kontaktovala jsem ještě geodeta, aby se vytyčily hranice.
Odpovědět
Nevím, jestli se na to raději nevykašlat. Ať si ty stromy strčí někam...
Odpovědět
Článek se načítá
Zadala bych pisemne vyjadreni, pote pripadne pohrozit, ze celou vec predate pravnikovi. Uvidite jak zmeni nazor. Pokud mate sjezd povoleny neni nad cim premyslet a situaci urcite resit.
Odpovědět
Profilova fotka
Já ještě doporucuju uplatnit paragraf 88 NOZ, veškeré osobní či telefonické jednání nahrávat a pak na paní úředníci poslat stížnost za výhrůžky. Nahrávku můžete pořídit bez jejího souhlasu a použít ji k obhajobě vlastních práv, nesmíte ji ale zveřejnit třeba na YouTube.
Odpovědět
@veronikaka no takhle, my na to povolení měli, ale to má dlouhou platnost a píšou jen, že se to musí udělat v době vegetačního klidu a nikdo už pak nechodí kontrolovat jestli tam ten strom ještě je nebo není. Jinak my kaceli javory no.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?