Plot vs veřejné prostranství

Zdravím, koupili jsme pozemek, postavili garáž, udělali studnu, a teď jsme si chtěli oplotit pozemek ze 3 stran, vyjma strany ležící k plánované komunikaci (na obrázku červená čára). Když jsem došel na obec, tak mi starosta vyrazil dech s tím, že nemůžu dělat plot až na úroveň budoucí komunikace, protože ta "červená" strana je považována za sousedící s veřejným prostranstvím, a budu muset plot končit 1metr od budoucí komunikace, a ubrat si tak 1m šířky svého pozemku. Komunikace bude bez chodníků, je projektována jako obytná zóna. A já se ptám.. To si mám ubrat ze svého pozemku cca 40m2, za které jsem zaplatil? (řešíme to spolu se 6ti dalšími vlastníky) Nebo si mohu dotáhnout sloupky až na úroveň budoucí komunikace? Díky za odpovědi
Odpovědět
Profilova fotka
@luk92 No nám to na stavebním úřadě také říkaly spíš to navrhovali že by to bylo lepší ale když jsme to pak řešily z projektantem tak ten říkal že to je blbost že je to náš pozemek, takže jsme plot dali na hranici a celou situaci pak posílali na schválení na uzemní plánování a prošlo to bez problémů. Ale teď nevím jak to bude až se bude žádat o stavební povolení zdali SÚ nebude mít připomínky, což si snad myslím že by neměl být jelikož to projektant s úřadem řešil.
Odpovědět
Profilova fotka
U nas je to tak, ze ten pruh vedle silnice je obce, i kdyz se o to kazdy stara jako o svou predzahradku, ale v cene pozemku to nebylo. Bylo nam receno, ze s tim muzeme delat cokoliv, ale musime pocitat s tim, ze pri moznem vykopu se to poskodi, tzn. nesazet tam stromy atd., oni k tomu musi mit proste pristup, nekde tam vede nejake potrubi, asfalt se muze opravovat atd.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme taky plot uskočen o metr od cesty po celé šířce neboť tam vede plynové potrubí. Bylo nám řečeno že tam můžeme parkovat svá auta, cokoliv si tam zasadit ale pokud by bylo nutné kopat ploty tam být nesmí. Má to takhle všech 12 pozemků na ulici.
Odpovědět
Díky za rady.. každopádně, odkaz na nějakej paragraf, který na to odkazuje?
Odpovědět
@luk92 výslovný paragraf na to nenajdete. Pokud tam je nějaká inženýrská síť, měla by být zanesena v katastru jako věcné břemeno - to je jediný "paragraf" který může existovat - , případně by měl mít provozovatel sítě nějakou smlouvu o služebnosti. Hodně sítí ale bohužel vzniklo živelně za rozvinutého socialismu bez věcných břemen. Můžete se pokusit o narovnání vztahu - nájemní smlouvu - s provozovatelem sítě. Někteří tomu kladou tuhý odpor, jinde je to bez problémů. V každém případě, při případných poruchách a revitalizaci vám to rozkopou, bez ohledu na právní vztah, takže bych tam opravdu nic extra cenného neumisťoval. Dále může být nějaká specifikace vzhledu a rozměru oplocení v územním plánu. To sice není úplně obvyklé, ale v územních plánech se občas najdou dobré špeky. Rovněž tam může být podmínka neoplocení a neomezení výhledu na komunikaci bez chodníku, z bezpečnostních důvodů například. Pokud nic z výše uvedeného neplatí, asi můžete postavit plot do 2m výšky bez ohlášky a asi vám v tom nemůže nikdo zabránit. Otázka do pranice je, jestli jeden metr plotu něco řeší a jestli to stojí za nějaký spor nebo zlou krev s radnicí, kterou můžete potřebovat na jiné a podstatnější věci.
Odpovědět
Profilova fotka
A jeste me napada jedna vec, nevim, z jakeho jste kraje, ale u nas ten pruh slouzi k odklizeni snehu ze silnice.
Odpovědět
@obludak Pokud ten plot sousedi s verejnym prostorem, pak to bez souhlasu st. uradu nejde. Bez uzemka pouze "oplocení do výšky 2 m, které nehraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím1) a které se nacházejí v zastavěném území či v zastavitelné ploše," par. 79 2f
Odpovědět
@puhelin Myslel jsem ten třístranný plot. Hranice s veřejným prostorem je něco jiného, děkuji za referenci, ale tam ani budovat nechce.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?