Vlastník obecního pozemku až po kolaudaci domu

ahoj Obec nám na zasedání odsouhlasila odprodat pozemek,ale má to problém. Dozvěděli jsme se,že po podpisu smlouvy o bud. smlouvě musíme do 30 dní zaplatit za pozemek,ale jeho vlatníci budeme až po zkolaudování domu a nahlášení trv. bydliště aspoň 1 člena domácnosti. Takže nám vznikly hned dva podstatné problémy: 1) na pozemek jsme si chtěli vzít úvěr (jenže banky si s tím neví rady když nejde zástava) 2) lze na takovém pozemku vůbec stavět? Většina firem chce před stavbou doklad z katastru, že jste majitelé pozemku Vím,že se tím obec brání od různých šmelinářů,ale přijde mi to trochu jako podraz :( Co s tím?
Odpovědět
Profilova fotka
@tracyy naše obec nastavila úplně stejné požadavky (majitelem pozemku až po kolaudaci, do té doby je vlastníkem obec). Brání se tak spekulantům - kdyby to neudělali, věřím tomu, že pozemky koupí nějaká firma a místní lidé budou mít smůlu... S hypotékou problém je, protože nemůžete ručit tím pozemkem (takže jedině ručit nějakým jiným majetkem - bytem, apod. nebo najít ručitele). Stavět můžete úplně bez problémů (žádná bouda to není) - předpokládám, že k prokázání vlastnictví vám asi poslouží ta smlouva o budoucí kupní smlouvě + doklad o úhradě pozemku od obce. (nás toto martýrium naštěstí minulo, jelikož obec zapomněla jednu parcelu z našeho pozemku zapsat do katastru...Zjistilo se to až na stavebním úřadě, kde náš pozemek nemohli v KN najít a tudíž nám nemohli dát povolení... Obec to musela napravit a jediný způsob byl prodat nám parcelu okamžitě :-) )
Odpovědět
Profilova fotka
banky vám nepůjčí, i projektant bude chtít list vlastnictví na pozemek a osobně bych ani nešla do stavby na cizím pozemku, myslím, že by vám to ani stavební úřad nepovolil ... a proč to obec takto dělá? Co třeba napsat do smlouvy, že se zavazujete zkolaudovat třeba do 5ti let?
Odpovědět
Profilova fotka
@effka84 obec to dělá proto, aby pozemky někdo hromadně nezkoupil a pak je neprodával třeba za 3x vyšší cenu... (obec tyto pozemky většinou zadotuje a tím sníží cenu pro kupující, tak to alespoň bylo u nás). Jinak to není nic nestandardního - tímto způsobem to funguje v našem okolí všude.
Odpovědět
U nás to obec řešila tím, že nám do smlouvy dala podmínku svého předkupního práva v případě, že bychom pozemek chtěli prodat. S tím nebyl problém ani s hypotékou, ani se stavbou.
Odpovědět
Profilova fotka
@tracyy My to také v kupní smlouvě od obce měli ošetřené předkupním právem na dobu 10 let s tím, že do 3 let od koupě pozemku musíme alespoň rozestavět. A v okamžiku, kdy zkolaudujeme, tak předkupní právo obci zaniká. Tím si pojistili, že opravdu na tom pozemku můžeme stavět jen my. Tak se zkus s obcí dohodnout také takto. Ať to ošetří předkupním právem. Jinak bych se asi poohlídla po jiném pozemku, protože jestli vám obec nevyjde vstříc s tímto, tak bych čekala, že by s nimi byla "nekomunikace" i v budoucnu. Jde přece jen o to, aby ten pozemek ze svého vlastnictví prodali, tak by jim mělo být jedno, jakým způsobem to bude ošetřené.
Odpovědět
@88market takže jste vlastníci pozemku a obec tam má předkupní právo. Já ani nevím zda nám to pomůže ohledně uvěru či hypotéky, protože pokud by tam bylo předkupní právo pozemek by i tak nešel zastavit bankou ne?
Odpovědět
Profilova fotka
@tracyy jojo, my jsme vlastníci pozemku (zapsaní v katastru nemovitostí) a obec tam má 10leté předkupní právo. Hypotéku jsme na koupi dostali, problém v tom předkupním právu co se bank týče není :) nebo aspoň my jsme neměli :) a myslím, že by šel zastavit, že to problém nebyl. My jsme ale nechali zastavit jinou nemovitost.
Odpovědět
Profilova fotka
@catt82 U nás to teda je řešené předkupním právem obce... dotovala pozemky, prodala je a dokud nezkolaudujeme (musíme do pěti let), má obec na pozemek předkupní právo... což právě brání skoupení pozemků a rozprodání za vyšší ceny... Podle mě je to rozumnější, než aby byla obec majitel, to je pak opravdu problém se vším možným... @tracyy
Odpovědět
Profilova fotka
@kajovaevicka každá obec to řeší po svém - u vás je to tak, u nás zase takto :-) Těžko obci diktovat, jak mají nastavit smlouvy....Obec to takhle nastavila dle dobrých zkušeností z okolních obcí, kde to takhle funguje už X let a nikdo s tím problém neměl - takže to takhle nastavili i u nás Pokud má obec předkupní právo, je to samozřejmě pro kupujícího lepší pozice než když je do kolaudace majitelem pozemku obec (v tomto případě nemůžete ručit bance koupeným pozemkem), ale není to žádná tragédie a problémy nejsou. Pokud může @tracyy ručit bance něčím jiným než kupovaným pozemkem (a o pozemek fakt stojí), tak bych to opravdu neřešila - koupila bych od obce pozemek za nastavených podmínek a stavěla 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
@catt82 Tak samozřejmě, pokud má člověk možnost něčím ručit... my třeba neměli. Já tu obec na jednu stranu chápu, že se jistí, ale pro koncového uživatele je to pak právě problém, pokud je socka jako my a ručit nemá čím... Nehledě na to, že staví prakticky na "cizím" pozemku... Třeba jsem posera, já bych se bála
Odpovědět
@catt82 Bohužel nemám čím ručit :/ vlastním 1/5 domu mých rodičů a to je mi jaksi na dvě věci,takže proto pro nás velký problém
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?