Zhotovení přípojky na elektřinu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak dlouho může trvat celkový proces připojení pozemku k elektřině (od žádosti po odběr elektřiny). Stavbu se chystám zahájit příští rok v březnu. Možná, že je ještě brzy, ale chci se raději ujistit, abych pak nekoukal jak puk. Díky moc za zkušenosti.
Odpovědět
Pokud na pozemku není rozvaděč, tak pritahnutí sítí i rok. Poté vybudujete s elektrikářem elektromerovy sloup a požádáte o připojení, to už je relativně rychle v rámci měsíce.
Odpovědět
Profilova fotka
Ne, není ještě brzy. Naopak bych řekl, že je nyní nejzazší doba, pokud chcete mít na začátku stavby k dispozici elektrickou energii.
Odpovědět
Děkuji moc za odpovědi.
Odpovědět
U nás cca 1,5 roku. Nikdy nevíte. Souseda vedle nás připojili docela rychle a bez zádrhele. U nás bylo zdržení kvůli vzniku překážky. Nikoliv na straně ČEZu nebo u nás, ale třetí strany. Naštěstí se to časem vyřešilo. Na první pohled si řeknete, nebude problém, souseda bez problémů připojili, síť je kousek, ale fakt nikdy nevíte. Dle mých zkušeností s elektřinou neotálet a žádost podávat co nejdřív. Četla jsem tu i příspěvky, kdy lidi čekali přes 2 roky i déle.🙈 A potvrdila mi to i paní, se kterou skrz přípojku komunikujeme. ČEZ má myslím lhůtu na přivedení elektřiny na pozemek standardně 11 -12 měsíců. Jenže lhůta nezačne běžet ve chvíli, kdy podáte žádost, ale ve chvíli kdy jim podepíšete smlouvu a hlavně pokud se objeví překážka (jako u nás), tak tato lhůta neběží, ale pozastavuje se. Jak jde o přípojku elektřiny, tak se řiďte heslem: včera bylo pozdě. 😁
Odpovědět
Ve smlouvě mívají 18 měsíců na zřízení nového odběrného místa a většinou tuto lhůtu bohužel dodrží.
Odpovědět
Jak píší výše diskutující - rozhodně neotálejte a požádejte o připojení, dle výše instalovaného zajištěného příkonu zaplatíte stanovený poplatek, podepíšete předběžný souhlas s věcným břemenem - zřizování vedení, dodavatel nechá vypracovat na přípojku projekt ( běžně na té mají externí firmy které pro ně toto dělají ), pak proběhne vybudování přípojky ( podzemní vedení k Vašemu pozemku, osazení přípojného Následně potom si necháte na Vaše náklady osadit elektroměrový rozvaděč ( skříň, pilíř ), na to si necháte udělat revizní zprávu a následně na základě tohoto Vám osadí elektroměr. Pak ještě následně se uzavírá smlouva na zřízení věcného břemene, která je vložena na katastr - to aby dodavatel elektrické energie mohl vstoupit - měl přístup k uvedenému vedení. Pilíř se běžně osazuje na kraj pozemku ( v našem případě to věcné břemeno nebyl ani 1m2 ). Ta doba od podání žádosti do připojení elektroměru může klidně trvat rok i více, je to značně individuální, také jde o to, zda distribuční síť v daném místě má dostatečnou kapacitu pro další přípojky, pokud ne - tak se to celé může značně prodloužit. Proto nečekejte a k dodavateli žádost brzo podejte.
Odpovědět
Děkuji moc za Vaše postřehy. Příští týden se na to tedy vrhnu. 🙂
Odpovědět
Dobrý den, je nutne souhlasit s vecnym bremenem? Ke skříni je pristup z obecni cesty, tak nechapu, proč musi byt bremeno na našem pozemku. Jak se pak postupuje v případě prodeje pozemku, nebo v případě další stavby na pozemku? Musi mi dát souhlas i Cez kvůli bremenu?
Odpovědět
@ffoccus Kdysi to asi nebylo ale nyní každý kdo má u sebe na pozemku přípojkovou skříň. Je to majetek distributora a proto je k tomu břemeno, to je běžný stav. Nemyslím že při prodeji té nemovitosti je nutný souhlas, ten je nutný pouze u zástavy/hypotéky.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?