Chytrý dům - typy na prodejce

Dobrý den. Budeme stavet dum a chceme zakomponovat i nějaké prvky, abychom mohli ovladat napriklad svetla, topeni a brany. Nemate nekdo typ na prodejce takoveho reseni? Diky
Odpovědět
Prodejce, nebo spíš projektant? Než to koupíte, budete to potřebovat navrhnout. Nebo si to navrhnete sami? Pro základní informace si googlem vyhledejte např. Loxone (rakouský), Tecomat Foxtrot (český, z Kolína) - http://www.ovladejsvujdum.cz/, Domat Control System (český, z Pardubic).
Odpovědět
Mě by zajímalo jaká je cena takového systému :-) Vím, že je to hodně individuální, ale i tak nějaký příklad :-)
Odpovědět
Ceny obvykle nejsou tajné. http://www.tecomat.com/index.php?a=ca... http://shop.loxone.com/enus/miniserve... Centrální jednotka 10-14 tisíc s DPH. Na dům stačí jedna. A na každý ovládací nebo ovládaný prvek - roleta, zvonek, tlačítko, světlo - počítat cca 500-1000 Kč. Několik vstupů a výstupů je obyvkle v základu (na centrální jednotce).
Odpovědět
Projektanta máme, ale chtěl jsem ještě zvážit toto řešeni. Ještě jsem našel firmu Inels. A jsou z Moravy. TO by mi Lokalitou vyhovovalo, ale jsou dobří?
Odpovědět
Profilova fotka
Mrkněte sem, toto téma se tam řešilo, najdete i tipy na další systémy. http://www.modrastrecha.cz/forum/elek... Jinak k ceně jednotky a ovládaných/ovládacích prvků je ještě nutné připočítat extra kabeláž, pokud tedy nezvolíte bezdrátový systém. Navýšení se většinou, myslím, odhaduje na 125% oproti ceně rozvodu klasické elektroinstalace. Projekt inteligentní elektroinstalace by podle mě ideálně měla navrhnout firma, která provede i samotnou realizaci.
Odpovědět
Nebo pokud máte IT a programování PLC jako koníček, můžete na to jít s arduinem :) Celý systém se postaví relativně za pár korun a uděláte si co budete chtít (tipuju že komplet se vejde do 5tis). Já tím budu řídit vzduchotechniku, topení, světla... výhledově ovládání z mobilu, dálkové ovladače na cokoli, atd...
Odpovědět
Profilova fotka
vybral jsem Loxone pro náš dům, našel partnera, a aktuálně provádíme realizaci. Celkově jsme na domě v kabeláži o pár tisíc více, systém je do hvězdy. Každý prvek, který chceš ovládat samostatně vedeš do rozvaděče. Samozřejmě můžeš mít okruhy zásuvek řízené dohromady. Podle toho co řídíš tak podle toho potřebuješ rozšiřující moduly. Celej barák výjde na takových dobrých 350tis Kč, v ceně je řízení světel, rolet, topení, zásuvek, brány, garáže apod. Z toho kabeláž materiál 50tis, Rozvaděč s jističi 30 tis, cca 100 tis Loxone + rozšíření, práce, programování atd. Kde jsou ještě zásuvky, světla apod. Dům s garáží, bungalov, 240m2. Projekt je asi základ, bez toho nepříjdeš na to, co všechno potřebuješ tahat apod.
Odpovědět
@3ddi3 ceny moc hezký :) nemáte náhodou podrobný rozpočet? klidně do SZ. Docela mě zajímalo kolik km a jakého kabelu je za 50tis, stejně tak rozpis rozvaděče.
Odpovědět
@requied my jsme teda s chytrym domem na nesrovnatelne nizsi castce... take mame vse do hvezdy, ovladani okennich cidel, kamer, vsude pohybova cisla, zaluzie, radio, svetla, brana...za kabelaz (delali jsme si ji sami) jsme dali 12 tis za sitove cat 6 stinene a za normalni kabely do 10tis...ty sitove byly 1000m a jeste nam tak 300m zbylo. Dva rozvadece celkem 8 tis... "mozek" mame Unipi od BeFaster, je to spise pro lidi, co tomu trochu rozumi, prodavaji k tomu software, ktery si sam nastavis... zasuvky a vypinace budou klasika Legrand Celiane, mely by vyjit do 25tis... Unipi nas vyjde na cca 20tis... pohybova cisla vyjdou obycejny 1ks na 170Kc ale manzel tvrdi, ze se mne nebudou libit a koupime jine :-D Jeste jse zvazovali Foxtrot, ale manzelovi se nelibilo, ze nemaji zaznam dat a dalsi veci.... pry to maji vychytane elektrikarsky, ale chce neco trochu jineho. Takze u nas to zatim vypada na ten Be Faster, tam jsme meli asi hodinovou schuzku, jede na tom cele jejich data centrum v Brne a docela se nam libili.
Odpovědět
@mitote tak určitě nezpochybním cenu samotného systému, tam se nechá ulít spousta peněz. Ale tvrdit že kabeláž pro 250m2 podlahové plochy bude stát 50tis je dost šílené a 30 za rozvaděč jakbysmet... Na druhou stranu existují lidé, kteří to za to bez problémů dají.
Odpovědět
@requied o tom nepochybuji... my vse brali ve velkoobchode, takze bez prirazky dalsich elektrikaru :-) podlahovou plochu mame podobnou, 112 zastavena a na patro... mame nekolik kabelu natahanych i pro jistotu, ktere zatim nemaji ucel, ale jsou tam kdyby byly nekdy potreba :-)
Odpovědět
@requied napada me, ze to ma i s praci...?
Odpovědět
Článek se načítá
@tondis My mame doma system iNELS uz rok v provozu a musim rict ze velka spokojenost. Mame rodinny dům a nechali jsme si udelat centralni rizeni, jak světla, topeni, spotrebice, branu, zaluzie a jine a bylo to o 150 tis levnejsi nez loxone. Takze za me muzu je doporučit.
Odpovědět
Profilova fotka
Ceny jsem uváděl včetně DPH, co se týče kabeláže, tak CYKY-J 3x1,5 515m; 5x1,5 215m; 3x2,5 650m; 5x2,5 100m; Sykfy 3x2x0,5 560m; Koax 100m; Cat6 880m; 174 ks krabic; nějaký pomocný matroš +- 2000 Kč, 130m kopoflex chraničky, V rámci toho Loxonu jsou všechny sensory, záplavovky, vítr, teploty, vlhkosti - v každé místnosti, zdroj 24v, rozšíření vstupů loxonu, 12 elektroventilů na topení, dimmer atp. Samože holej Loxone stojí 10tis. :) Rozvaděč na 414 modulů, 70 WAGO 230V, 25 KRONE; Hlavní jistič, přepětovka, proudový chráníč, HDO, 26 jističů; dále PARADOX alarm s GSM modulem, kouřovým hlídačem, klavesnicí, Akumulátorem apod. Dále Projekt 9000 Kč, Práce 400hodin kabeláž, zapojení apod, Nastavení a Loxone 30hod, 400km doprava. Je jasné, že pokud tomu rozumíš do detailu, tak se na to vrhneš sám, ale já na to nemám čas, a nechci se na tom projektu učit. Je mi jasné, že svou práci nepočítáš, ale běžně si řekne člověk co tomu rozumí 200-250/hod práce. Já jsem spokojený, celý barák jsem měl natahaný za 4 dny včetně krabic apod. Teď nás čeká druhá fáze, rozvaděč a oživení hrubé, pak příjde Loxone a ladění systému. Plocha domu s garáží je 240m2 bungalov.
Odpovědět
Profilova fotka
A jinak, rozumím, že vše je absolutně předražené, a že ve velkoobchodu to nakoupím levněji. Díval jsem se na rozpočet a kontroloval ceny na netu s velkoobchodem a porovnal s nabídkou. Ano můj dodavatel si dovolil si přirazit na materiálu cca 15% oproti nejlevnějším cenám na netu. Tedy na kabeláži to je asi 5000 Kč a na Rozvaděči asi 3000 Kč, to je ale nestyda nestydatý. Jejda 8tis Kč v zakázce za 350 tis je obr rozdíl. Svou práci nikdo také nepočítá.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Zajímala by mne spokojenost po roce používání Loxone, díky. @3ddi3
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Už tady byla zmíněna řada značek, a mohli bychom přidat další (americké Control4, Crestron a Savant, francouzské Somfy - TaHoma, polské Cockpit a Fibaro - Nice, české Haidy a Insight Home, slovenský Domotron…). Zatím však jmenujeme především výrobce hardwaru (fyzických komponent), které má v Evropě nejkvalitnější rakouský Loxone, například díky jeho miniserveru, kam jsou ukládána uživatelská data, místo aby byla posílána kamsi na externí úložiště (do “cloudu”). Ale pozor: Loxone neinstaluje kabely, ani neprogramuje chytrý dům podle individuálních potřeb konkrétního člověka nebo rodiny. Na tuto elektrikářskou a softwarovou práci má regionální partnery, které rozděluje podle jejich kvality: na stříbrné, zlaté, platinové a nejlepší “Vlajkové lodě” (Flagship Partner). Nejvyšší kvality momentálně dosahují v Čechách například Inexes http://www.inexes.cz/ nebo myComfort http://www.mycomfort.cz/ , na Moravě pouze brněnský Smarteon https://smarteon.cz/ . Vaše spokojenost přitom závisí nejenom na výběru hardware, ale minimálně stejně tak na volbě softwarové (a často zároveň elektrikářské) společnosti, která by měla všechny komponenty integrovat, nastavit a po několika týdnech (jakmile chytrý dům důkladně otestujete) ještě doladit přesně podle vašich představ. Pozdější (ne)spokojenost záleží právě na (ne)pochopení těchto rozdílů. Na internetu najdete negativní zpovědi lidí, kteří si koupili jenom hardware, ten si nějak sami zkusili nainstalovat a naprogramovat, a potom byli zklamaní, že vznikl spíše chaos než harmonie. Naproti tomu jiní lidé od začátku respektovali profesionální dělbu práce: od hardwarové firmy koupili hardware, na instalaci a programování najali KVALITNÍ elektrikářskou a softwarovou firmu, a ve svých chytrých domech žijí spokojeně třeba už přes 10 let. Mimochodem, kdo dělá špičkové chytré domy, ten zpravidla sám ve “smart home” už dlouho šťastně žije. Upozorňuji však, že i mezi samotnými instalačními firmami může být značný rozdíl v přístupu a kvalitě. Doporučuji věnovat pozornost tomu, jak pečlivě se zabývají analýzou vašich potřeb a nakolik (ne)jdou do detailu. Protože kromě kvalitních elektrikářských a softwarových firem na trhu působí taky subjekty, které každému svému klientovi pouze narychlo připojí komponenty a nahrají nějaké “univerzální” nastavení. Takoví rychlíci sice bývají laciní, ale prodávají jenom sériovou domácí automatizaci. Zatímco opravdový chytrý dům musí vyhovovat specifickým potřebám konkrétního uživatele.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?