Dům Syrovice - prosím o zhodnocení projektu

Profilova fotka
Zajímal by mě váš názor na tento dům, developer píše, že je obyvatelný v základním standardu - co byste vyměnili? Je dostačující tloušťka zdí, okna, kotel atd., co kvalita materiálů ? http://domysyrovice.cz/typy-rd/eco-32/ Děkuji za názory.
Odpovědět
5 cm zateplení polystyrenem je žalostně málo ...
Odpovědět
Cituji z dolního konce www-stránky dle odkazu: "Klientské změny jsou dojednávány po podpisu smlouvy v základním standardu s tím, že klient má možnost úpravy vnitřní dispozice, povrchů a zabudovaného vybavení. Pro koupelny a kuchyni je provedena vizualizace. Cenově se klientské změny pohybují do tzv. vizuálního vjemu podle vzorového domu mezi 80-200 tis Kč." Tak to bych se minimálně poptal těch, co již podepsali, co je to pak reálně stálo. Ale spíše bych dle našich reálných zkušeností trval na tom, že dokud nebudou alespoň základní požadované změny (tj. hlavně dispozic a s tím souvisejících instalací) naceněny, nepodepíšu nic. Anebo bych dle našich reálných zkušeností s jinými "staviteli typových domů" raději předem počítal s tím, že pak bude jakákoliv změna, která se jen obtížně realizuje po dokončení "ve standardu", naceněna klidně i více než 5x dráž, než by byla cena reálná zahrnující náklady + přiměřený získ. Nám tak jeden z oslovených dodavatelů dokonce (a naštěstí) ještě před podpisem právě finalizovaného znění smlouvy, kterou jsme s ním mj. i proto nakonec nepodepsali, nacenil příplatek za doplnění instalačních rozvodů pro umyvadélko na WC (tj. přívodu TUV z vedlejší koupelny a protažení přívodu studené vody a odpadu) na více než 20.000,- Kč. Zatímco ve firmě, s níž jsme nakonec stavěli, nad tím mávli rukou, že těch pár metrů trubek je v ceně baráku pakatel, který jim nestojí za naceňování, takže nás to nakonec přišlo na 0,- Kč.
Odpovědět
@marrei Teda stavět z 30 Kerathermu a zateplit jen 5cm, tak to je hodne velka bida. Pokud se nepletu, Keratherm je taky od Tondachu jako krytina, kterou uvádí. Tepelný odpor je velmi špatný, ten dům bude velký žrout na energie. V tomhle souhlasim s @lucijeje. A úpravy projektu v takové cenové relaci, to, ať se na mě nikdo nezlobí, se mi zdá o zlodějích. Já bych raději vzal tužku a papír a kreslil půdorys sám a nechal si udělat individuální projekt. Pokud tento projekt doslova neokopírujete, nikdo nemůže nic říct a inspirovat se nechat můžete. S hotovým projektem bych pak teprve poptával firmu k provedení stavby. V tom tedy souhlasím i s @beropa, že bych byl opatrny.
Odpovědět
@flakac Jasně, dílčích připomínek by bylo (dispozice, zateplení, trojskla... i když v Syrovicích jižně od Brna nebudou izolace až takový problém, jako třeba někde v Jeseníkách)... ale základem je nedostat se do situace, kdy už za dodatečně jen obtížně realizovatelné změny nezbývá zaplatit prakticky cokoliv, co si dodavatel řekne, nebo rezignovat a pak třeba postupně připlácet v celkovém souhrnu ještě více za vyšší spotřebu energií. Jeden z námi původně oslovených dodavatelů si tak za trojskla do celého baráku řekl o příplatek cca 50.000,- Kč, zatímco u toho, co jsme s ním nakonec stavěli, jsme si připlatil jen cca 6.000 Kč - a to i včetně příplatku za trojskla v dodatečně doprojektované zimní zahradě. Také příplatek za tlustší fasádní polystyren z 8 cm (projektovaných standardně pro Jižní Moravu) na 10 cm odpovídajících zdejšímu podnebí byl jen něco kolem 7.000 Kč - a to máme hodně velký barák 6+KK se zateplenou garáží a obytným podkrovím nad ní.
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac - díky za názor, ohledně toho "žrouta energie" - cituji z jejich www: "zajištění nízkoenergetičnosti v praktické rovině (skutečná spotřeba)" Tušíš, jaký je v tom tedy háček? 30tka zdivo a malé zateplení, ale přesto dle developera nízkoenergetický dům?
Odpovědět
@marrei Zajímalo by mě, jak by toho chtěli dosáhnout. Pochopitelně zdivo je jen jedním z konstrukčních prvků domu. Ostatní prvky mohou dům tlačit směrem k NED, ale přesto by tuto otázku měla zodpovědět firma, jakým způsobem garantují, že dům bude NED. Třeba toto prokazují po výstavbě měřením, pak to má vypovídací hodnotu. Pokud to ale je pouze fráze, která není ničím garantována, pak je to k ničemu. Na základě projektu by vám měli předložit alespoň předběžný teoretický propočet ztrát domu, po výstavbě to pak dokázat v praxi. Mi to prostě nesedí. Těžko najdeš zdivo s horšími tepelně izolačními vlastnostmi než 30 Keratherm. Jako laik si prostě myslím, že ztráty přes obvodové zdi budou velke.
Odpovědět
Profilova fotka
@marrei stavíme stylově velmi podobný dům, z porothermu 30, zateplujeme 16 cm a okna trojskla a bude nízkoenergetický. S 5 cm zateplení NEDu jistě nedosáhnete. Zajímalo by mě, když zdivo zateplují 5 cm, kolik dají do podlahy a střechy. Ať vám k tomu ukážou energetický štítek a porovnejte to s tím, co uvádí na netu...
Odpovědět
@marrei No, je toho opravdu hodne. Moje prvni dotazy by byly: 1. ZD - jedna se o gravitacni nebo tlakovou kanalizaci.Vidim, ze je splaskova, ale zeptala bych se. Jaka je tloustka kari siti (tady firmy take moc radi setri) 2. Obvod, jak uz tady pisi keratherm 30 + 5 cm izolace je fakt biida. K tomu dvojsklo s U 1,0 je take nic moc. Hodne by mne zajimalo, jak se dostali na NED. Chtela bych videt energeticky stitek, popripade vypoctenou tepelnou ztratu (tu predevsim). Ale ze zajimavosti bych se zeptala, kde je v energetickem stitku ten dum. Tipovala bych na prumerne C. 3. Co se tyce provedeni, pripada mi to jako absolutni standard, necekala bych zadne zazraky. na co bych si ale rozhodne dala pozor je samotna smlouva, tu dejte urcite pravnikovi a na skodu by nebylo sehnat si nezavisly stavebni dozor a s nim projet take zlozeni domu, jak to uvadi firma. Jsou to ale obecne nazvy. Treba by mne take zajimalo, kdo je vyrobce kominu, jake ma vyusteni a pod. Kazdopadne se vyvarujte podepsanim smlouvy a az naslednym resenim "nadstandardu". Urcite zajdete za firmou s tim, co chcete zmenit a zazadejte o naceneni zmeni. Kamaradka tak stavela byt s developerem a nakonec ji zmena tresnove podlahy a zlate kliky v dubobych dverich vysla v 2+kk na 65.000 + DPH. A nemohla s tim udelat take nic. Urcite se zajimejte take, jake jistice budou, zda budete mit zasuvku aspon 1x380V a podobne. Jinak, pokud budete mit tak slabou izolaci, dvojskla s tak nizkym U a k tomu plne elektrifikovany dum, pozor na to, abyste nezjistili, ze jenom za tipeni budete platit rocne 30.000. Proto si zjistete i tepelne ztraty. Moc drzim palce!
Odpovědět
Profilova fotka
Díky všem za názory, půjdeme se podívat do vzorového domu a zeptám se, jak je to s tou nízkoenergetičností. Každopádně bychom asi podobný dům postavili s jinou stavební firmou (firmami), jen doufám, že se takový dům dá postavit do cca 2 mil. (protože min. 1 mil. nás bude stát pozemek).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?