Máme pozemek a co dál?

Ahoj holky, ráda bych Vás požádala o radu. Pročítala jsem některá témata a Vy jste už úplné odbornice :). Máme s manželem pozemek a rádi bychom začali stavět. Ale jsme opravdu v úplném začátku, tzn. máme pouze a jen ten pozemek, nějakou menší představu o tom, jak by dům měl vypadat, ale teď je před námi velká neznámá. Chci se zeptat, zda existuje, nebo někdo ví (příp. má k dispozici): - harmonogram (jako je u svatebních příprav :), tak stavební....) :):):) - co vše je zapotřebí vyřídit před stavbou, co u ní a co pak - odkud začít.... My jsme třeba oslovili jako první stavební firmy (zvažujeme stavbu na klíč) a teď architekty (měli jsme jednání asi se dvěma - a teda - nic moc... :(). Chtěli jsme i od firem i od architektů vědět, zda se dá postavit do určitého rozpočtu a nikdo nám nebyl schopen odpovědět :(. - nevím, jestli na to nejdeme špatně a nemám oslovit třeba nějaké stavaře, projekční kanceláře.... prostě nevím, kde se odpíchnout Můžu požádat o Vaše cenné zkušenosti a rady??? Moc děkuji předem za Vaši ochotu!
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Ahoj klicenka2010. Jsme na tom úplně stejně. Mame zatim jen pozemek, ke kterému navíc nevedou inženýrské sítě. Dům máme už snad vybraný, necháme si postavit na klíč, ještě nemame vybranou firmu. Takže by mě taky zajímalo, jak to probíhá dál.
Odpovědět
Ahoj Lucka88 :-) Tak to jsem ráda, že máme nějaké spřízněné duše. Na všechno existují nějaké seznamy, harmonogramy a pravidla - ale na tu stavbu jsem to nějak nikde neobjevila. Manžel si ze mě dělá srandu, že se stačí podívat na film Na samotě u lesa a tam je vše vyjmenované: "To máte hřebíky, kladiva, cihly, vápno, cement..... :-) :-) :-) My máme pozemek hodně ve svahu, takže nemůžeme mít v podstatě žádný typový projekt. Na něco málo jsem narazila, ale zatím to není podle našich představ. Pozemek je nádherný s úžasným výhledem do okolí a je u lesa, tak bychom rádi, aby to vypadalo hezky (no kdo ne, že :)?) Vy jste tedy dál než my, my ještě projekt vybraný nemáme. A architekti, se kterými jsme mluvili, nás mám pocit ani moc neposlouchali.... Jeli si ve svých kolejích a řekli: tohle se dělá tak, tohle tak a dům do 3 mil. na klíč nepostavíte :((((
Odpovědět
ahojte. my sme zacinali asi tak ze sme ako druhe vybrali projekt. nasledne sme nasli kancelariu ktora by nam ho predala. sli sme tam objednali a projekt bol za dva tyzdne. bol to katalog.dom. katalogove maju aj orientacne ceny kolko by stal na kluc a kolko svojpomocne. ak chcete mozete si najst architekta ktory vam nakresli to co budete chciet. no a potom sme zacali vybavovat stavebne povolenie. bola to nocna mora ale to preskocim. proste najali sme sli cloveka ktory to obehal cele a dal nam uz len papier ze mozeme stavat. myslim ze obecny urad alebo stavebny urad vam da navod co potrebujete ake vyjadrenia. je ich dost. elektrarne plynarne vodarne zivotne prostredie pamiatkostav a ani neviem co vsetko. no a ked uz je ten zazracny papier tak zacinate stavat. bud firma alebo sami. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud ještě nemáte projekt, tak nemá moc smysl schánět firmu na stavbu.Než seženete projektanta se kterým si sednete a uděláte projekt, bude rok za váma.Projekt domu není věc, kterou vyřešíte za pár týdnů.Hlavně si dopředu ujasněte materiály, ze kterých chcete stavět.I podle toho pak spíše si budete rozumět s projektantem... A hlavně,obrňte se trpělivostí !!!!a pevné nervy do stavby. x-) x-) Nám to vše trvalo přes různé překážky, potíže s úřady,čekání na územko obce 4,5 roku, takže vím, o čem mluvím. ;-)
Odpovědět
No já bych nejdříve doporučila, abyste si ujasnila, jakou technologií chcete stavět - klasické zdění, velox, betonové montované domy, dřevěné montované, dřevostavby z prken stavěné na místě..... Pak uvažujte, zda budete chtít stavbu na klíč, nebo zda si to bude řídit sami a shánět subdodavatele na jednotlivé části. Pak začněte vybírat projekt. Zde je spousta možností: a) seženete si architekta, se kterým uděláte individuální projekt na dům b) podíváte se po firmách, které nabízejí domy na klíč, ty zároveň nabízejí hotové projekty, které postaví c) podívate se po katalozích, kde jsou hotové projekty na dům Pak hledejte firmu. (jen pro info - nám trvalo cca 8M, než jsme se dopracovali k projektu domu). No a to máte na pár měsíců co dělat :-) :-) Pak teprve řešit dalšího projektanta, na osazení domu, přípojky...Pak hledat firmu a zároveň řešit stavební řízení.
Odpovědět
A málem jsem zapomněla - pokud jste to již neudělali, tak ze všeho nejdříve utíkejte na úřad a zjistěte si, zda jsou nějaká omezení v územním plánu. Např. kde může být dům umístěn, jaký typ domu, jeho výška, % zastavěnosti, jaká střecha, zda může být podsklepení, no a určitě existují další možná omezení. Znám lokality, kde byl určený i odstín omítky ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
hrobro, to si děláš srandu :-D odstín omítky .... No když to vidim, jak dlouho to trvá, tak to je fakt něco. My mame vybraný už hotový projekt domu, jen chceme menší opravy. My už čekáme 2 roky, jen na pozemek, aby se na něm mohlo stavět. Teď už to konečně je zařízené, ale je to za značkou, takže tam nejsou inženýrské sítě, takže zase budeme čekat. Už mě to štve! Člověk by se na to někdy nejrači vybodl. Ale až to bude hotové, tak si řeknu, že to stalo za to.
Odpovědět
Profilova fotka
Jo a chtěla jsem se zeptat, jak dlouho vam trvalo stavební povolení. U nas to vidim tak na půl roku :-(
Odpovědět
Holky, no teda - Vy jste už opravdu profi! Fakt klobouk dolů. Ono je to asi tak jak se říká, že když jeden dům postavíte svépomocí, z fleku můžete začít stavět další nebo si otevřít stavební firmu, že :-) ? Moc děkuji za Vaše rady. Technika stavby je v podstatě jasná - manžel chce zděný, takže bude zděný. Já bych se nebránila dřevostavbě (asi od RD Rýmařov), ale v tomto mu nechám volnou ruku.... Já si pak budu kecat a rozhodovat o vybavení apod. ;-) Procházeli jsme s manželem několik katalogů s typovými projekty, ale všechny (více-méně) jsou dělané na rovinaté pozemky. A my máme docela svah :-( . Holky, ale nestrašte mě s 4,5 rokama!!! Snad se to dá stihnout dřív - myslela jsem max. 2 roky...! Moc děkuji za Vaše příspěvky i za interní poštu! Opravdu mi to pomohlo!
Odpovědět
Ještě jsem se chtěla zeptat: my jsme v první fázi oslovili stavební firmy (požadavek bungalov s obytným podkrovím, zaslány fotografie s představou, dále vnitřní uspořádání apod.). Některé řekli, že se o takovém domku dá bavit minim. od 2,5 mil. (ovšem bude v minimálním standardu, velmi malý a nesmíme si moc vymýšlet). Někteří řekli, že není problém se do toho vejít (to zase nevím, jestli to není moc podezřelé..... jestli nám třeba nedají "dvojkové cihly místo jedničkových apod.)). Ale většina firem řekla - přineste projekt - my Vám řekneme cenu - ale i tak to nebude úplně přesné. Architekti řekli zase - my Vám zpracujeme projekt (který samozřejmě zaplatíme) a pak to dáte firmě, která Vám to nacení. Já vím, že to není asi sranda, nacenit takový dům, na druhou stranu přece musí mít za sebou nějaké stavby a zkušenosti, aby mi řekli - jo - stavěli jsme dům za 10 mega, stavěli jsme za 1,5 mil. a podle Vašich představ třeba ve standardu by to mohlo být.... Bez toho totiž vůbec nemůžeme pokračovat, takto budeme jen platit za studie a projekty a třeba nakonec zjistíme, že na celek pak nebudeme mít dost peněz. Jak jste věděli Vy, že se do rozpočtu vejdete? Moc moc díky za VAši ochotu!!!
Odpovědět
Profilova fotka
Klicenka: jen pár drobností. Bungalow do svahu není asi ideální řešení. Bungalow vyžaduje větší zastavěnou plochu, tudíš větší základy a základovou desku v prostředí, které je samo o sobě problematické. Volil bych spíš kompaktní podlouhlý tvar, aby se co nejvíc vyeliminovaly nevýhody svahu. S cenou je to problematické, nedivím se, že nikdo nechce moc říct. Taky jsme operovali s nějakou sumou, ale stejně nakonec rozhodne až nacenění od firmy a hlavně samotná realizace. Navíc třeba u vašeho domku budou ty základy dražší. Obecně platí takový vzoreček, že dům na klíč stojí cca 22 až 25 000 Kč za m2 užitné plochy. Když má tedy 140 m2 užitné plochy, vychází to minimálně na ty tři miliony. Jde o to pohybovat se v nějaké realitě. Samozřejmě není možné přijít za projektantem a říct mu, že chci 5kk za 2 miliony na klíč, to se prostě nedá splnit. Teď si především musíte ujasnit, co chcete: jaký dům, jakou technologií a za kolik peněz. Kreslete si, zkoušejte varianty. Uvažujte i nad takovými věcmi, jako je vytápění apod., protože na to se projektant bude ptát. Kupte si knížky, čtěte si o stavění. Protože i ten dům na klíč vyžaduje, aby se v tom člověk orientoval. Jděte na SÚ, zeptejte se na místní regulativy a co vám vůbec povolí. Jak jste na tom s přípojkami? Jsou? Nejsou? Pokud ne, řeště elektriku, to většinou trvá dlouho. S ujasněnou představou vyberte projektanta nebo architekta. Ideálně si nejdřív projděte jejich weby, zjistěte, co a ja dělá a jestli vám to vyhovuje, jednání pak bude snazší. Atd., atd. Je to běh na dlouhou trať. My jsme jen projekt řešili rok, povolení dalšího půl roku, teď už přes tři měsíce stavíme, sice s firmou, ale taky to není žádný med. Tak pené nervy :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jako vždy to Hugo pěkně shrnul za všechny.... :-) Nám trvalo vlastní stavební povolení 1,5 roku, zbytek bylo čekání na územko.Hlavně to chce tu trpělivost, každý z nás si na začátku toho všeho myslel, jak to vše zvládne rychle....Ale realita je pak úplně jiná a mnohdy tvrdá... :-| Stavíme krátce ,vše s firmou na klíč ,zatím bez jakýchkoliv vážných problémů,tak snad to doklepeme s nima ke zdárnému konci. Ještě mě napadlo, že je dobré si zajít na SÚ a trvat!!!!na konkrétním, úplném, a písemném !!!seznamu věcí, bodů a razítek, co od vás budou požadovat.My tohle z nich nevyrazili ani po roce, takřka denních návštěv u nich a pak samozřejmě vznikaly problémy, že nás honili od čerta k ďáblu a kolikrát zbytečně či nemožně.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
No gigi, tak to je teda něco. Já tady brečím, že půl roku na stavební povolení je moc a vám to trvalo 1,5 roku. My si necháme všechny úřady zřejmě oběhat stavební firmou, která nám bude stavit dům nebo by jsme přišli o nervy. Už teď se mi dělá zle, když vidím, co všechno nás čeká ]-(
Odpovědět
Profilova fotka
Tak jsem si zkusila spočítat podle vzorečku huha 22-25000 Kč za m2, tak by náš dům vyšel na zhruba 4,7 - 5,4 milionu korun. Na štěstí stojí méně, pohybuje se to kolem 3,9 milionu. Takže za m2 to vychází zhruba na 18 000 Kč.
Odpovědět
Profilova fotka
Hlavne si objednat dobré počasí. :))
Odpovědět
Profilova fotka
Lucka88: A je to cena se vším všudy? S přípojkami apod. A v jakém standardu vybavení? Tím to samozřejmě nijak nezpochybňuji, 4 miliony už je na daný dům reálná částka. Ona ta hranice je samozřejmě variabilní. Vždycky záleží na standardu provedení (zateplení, systém topení, podlahy, obklady...). Pro základní výpočet to ovšem není špatné. Pak se dá ještě počítat podle m3 obestavěného prostoru, ale tam si zaboha nemohu vzpomenout na tu částku...
Odpovědět
Profilova fotka
evlyn: díky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
hugo, tohle přesně nevím, v tom se vyzná lépe manžel. Samozřejmě počítáme s tím, že se cenu trochu navíší. Je to ale cena na klíč, tak počítám s tím, že by tam mělo být vše hned k nastěhování.
Odpovědět
Profilova fotka
hugo, rada bych se na něco zeptala. Zda se, že se v tom vyznáš. Náš stavební pozemek je za značkou (za vesnicí), takže k němu nevedou žádné přípojky. Můžeme požádát o stavební povolení bez těchto přípojek nebo se musí prvně natáhnout inženýrské sítě a až potom teprve půjde zažádat o to stavební povolení? Díky za odpověď.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, chtěla bych poprosit, jestli má někdo nějaký seznámek, co vše je nutné před začátkem stavby oběhat, zda by mi ho mohl poslat do IP. Ta omezení (orientace střechy, výška baráku atd.) se zjišťují v územním plánu, nebo na stavebním úřadě? Na územním plánu mi řekli, že žádné omezení není, musí to jen zapadat mezi ostatní a na stavebním úřadě jsou neschopný, takže tam mi to neřekli. Co je teda podstatnější? Ještě se chci zeptat k těm odhadům ceny, jestli stavbu svépomocí myslíte to, že si objednáte materiál a sami tam naběhnete v monterkách, nebo to, že si seženete menší firmy na dílčí práce (zvlášt na základovku, zvlášť na hrubou stavbu, střechu...).
Odpovědět
Profilova fotka
Lucka88: Bez přípojek nikdo stavbu nepovolí, to nejde. My jsme nejprve museli vyřídit alespoň územní rozhodnutí na studnu a žádost o stavební povolení na přípojky elektro a kanalizace jsme podávali společně s domem. To je asi nejsnazší, požádat o všechno najednou. Tím pádem je také jasné, že ti to nezkolaudují, dokud všechno nemáš. A nám třeba dali do stavebního povolení na barák podmínky, že nezkolaudují, dokud nebude zkoloudována studna, která má svoje samostatné řízení. Sonik05: Pokud nejsou v územním plánu žádné regulativy (což bych se dost divil, minimálně procento zastavěnosti tam bývá) a ani není zpracován regulační plán (ten většinou řeší ty střechy, omítky apod.) tak si de facto můžete stavět, co chcete. Ale ve výsledku stejně vždycky záleží na SÚ. Jestli pojedete na ohlášku (dům do 150 m2 zastavěné plochy), tak si podejte žádost o územně plánovací informaci. Z ní se dozvíte, jestli je váš záměr realizovatelný a za jakých podmínek (včetně nutných vyjádření).
Odpovědět
Profilova fotka
hugo: procento zastavěnosti je jediné, co víme. Tu žádost o územně plánovací informaci mám podat naúzemní plán, nebo na stavební úřad? Díky moc za rady.
Odpovědět
Profilova fotka
Na stavební úřad. Odbor územního plánování tohle vůbec neřeší. Ale pro tu žádost o ÚPI je už potřeba mít jakoustakous představu, dokládá se tam i třeba nějaká základní situačka do katastrální mapy. Každopádně po odpovědi alespoň budete vědět, co se po vás bude chtít.
Odpovědět
Profilova fotka
Teď mi manžel zrovna řika, že o to zažádáme současně. A jak vám to dlouho trvalo to vyřízení povolení, prostě než jste začali stavět?
Odpovědět
Profilova fotka
No, já bych to rozdělil na dvě fáze. S projektem jsme si hráli rok, mezitím jsme řešili třeba studnu, ptali se ČEZu, za jakých podmínek nás připojí atd. Většinu vyjadřovaček od síťařů apod. lze pak získat až s projektem (nebo alespoň podrobnou situací apod.), takže jsme je začali vyřizovat někdy loni v listopadu. Před vánocemi jsme dostali komplet projekt a 28. 12. podali žádost o stavební povolení. Neměli jsme ještě vše, tak jsme to během ledna doplnili, řízení ještě ani nebylo zahájeno. Povolení bylo vydáno koncem dubna a pak se ještě do 11. června čekalo na nabytí právní moci. Takže pět a půl měsíce na SÚ, se získáním vyjadřovaček 7,5 měsíce. Ale pozor, u ohlášení je to trochu jinak. Tam když se podá kompletní žádost (včetně všech vyjádření), tak má SÚ 40 dnů na to, aby se k tí vyjádřil. Když stavbu v té lhůtě nezamítne nebo nevydá kladné stanovisko, považuje se za povolenou, tak jako tak. V tom je to výhodnější. Na druhou stranu jsou zase potřeba souhlasy sousedů, které si musíte sehnat sami, se stavebním řízení je obesílá úřad. Jo a pozor, když bude některá přípojka přes 50 metrů délky, tak už to jede v režimu stavebního povolení. Nebo by se nejdřív musela vyřídit a udělat tahle přípojka a až pak dávat ohlášení. My jsme jeli v režimu povolení jen proto, že přípojka elektro byla 140 metrů. Snad je to srozumitelné...
Odpovědět
Profilova fotka
Jo, je, díky za info. No doufám, že to půjde rychle a přes zimu se to všechno oběhá a na jaře budeme moct už začít se stavbou.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak už mame definitivně vybrany dům, nakonec to vyhrál bungalov a je úžasnej, přesně podle našich představ.
Odpovědět
baby, spytam sa neviete jak hlboko sa kladu trubky do zeme na siete? Asi sa vyjadrujem ako blbec, ale mame na pozemku k domecku natahanu elektrinu, plyn a vodu a neviem, ako je to hlboko - lebo ideme vyrovnavat pozemok a potrebujeme ist aspon do metrovej hlbky...
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
Ahoj, taky se chystáme stavět - teď jsme ve fázi máme pozemek, máme hotový projekt na domeček a čekáme až nám developer dokončí inženýrské sítě (což by mělo být do června). A protože na stavbu docela pospícháme, chceme si už teď zařídit maximum podkladů pro ohlášku. Chci se zeptat, nevíte někdo, zda nám ty různé vyjadřovačky (ČEZ, plynárny, atd.) vydají i když sítě ještě nejsou dokončené?? Asi budou chtít dokumentaci k sítím od developera, předpokládám.. Bojím se abysme nemuseli čekat do toho června, a až pak vše obíhat.. Nemáte s tím někdo zkušenost?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?