Pasivní dřevostavba - splnění snu

Aloha všem, potřebujeme Vaše názory. Jsem ve fázi přípravy projektu. Tohle je nejnovější verze studie. Dovedeme si představit, že dojde k realizaci stavby v této podobě. Budeme moc rádi, pokud nám kdokoli pošle zpětnou vazbu. Každý názor vnímáme jako prospěšný. V první fázy realizace budeme společně s domem budovat studnu, čističku odpadních vod a systém pro využití dešťové vody. Do budoucna bychom rádi využili fotovoltaické články pro výrobu elektřiny. Jako zdroj tepla v domě bude sloužit tepelné čerpadlo země-voda napojené na zemní výměník a zásobníkový ohřívač vody. Alternativním zdrojem tepla jsou krbová kamna pro pasivní domy. Předem všem děkujeme za názory.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, musim rict, ze toto neni muj styl, spise se chci zeptat proc pasivni dum? Jste takovi ekonadsenci nebo to ma i nejakou ekonomickou navratnost? Docela by mne zajimal rozpocet. odhaduji 5-6 mil. K pudorysu - nebude obyvak takovy tunel? pri pomeru delka/sirka? Dum je velkoryse reseny
Odpovědět
Ahoj, pasivní dům proto, že náklady na režii domu jsou velmi sympatické :) navíc jsme mimo město v přírodě, takže od začátku jsme mysleli na dřevostavbu. mimo to jsou dotace na pasivní domy, takže vlastně proč ne. rozpočet se blíží ke 4 mil. chceme část realizace dělat svépomocí a na zbytek prací, jako jsou vnitřky využít lokální dělňase, což je finančně také velmi zajímavé. přiznávám, že obyvák je trošku nevšední :) nicméně jsme chtěli propojit aktivní zónu - jídelnu s pasivní -obývák samotný + k tomu připojenou relaxační zónu - knihovna s krbem. až čas ukáže, zda to byl dobrý nápad :)
Odpovědět
"náklady na režii domu jsou velmi sympatické" Pokud nemáte spoustu zbytečných peněz, tak si spočítejte návratnost jednotlivých technologii a věřte mi, že u většiny z nich to bude kolem hranice 20 let, což podle mě znamená nerentabilní. Navíc, jestli si na to všechno budete brát půjčku, dopočítejte si i úroky z hypotéky o kolik zaplatíte víc, když si bude více půjčovat.
Odpovědět
nějak jsem neporozuměl Vašemu příspěvku. všechny použité systémy navržené v tomto domě nejsou zamýšleny pro jejich finanční návratnost, ale aby dobře sloužily a byly co nejvíc uživatelsky friendly. to v první řadě. no a že jsou nízkonákladové, relativně ekologické je prostě bonus navíc, který mě se líbí. nechci fotovoltaické články z důvodu zisku z prodeje elektřiny, ale proto, že se mi tahle koncepce zamlouvá a protože budeme do jisté míry nezávislí.
Odpovědět
@vambera Pokdu ty systémy nejsou ekonomicky návratné, pak nejsou ani ekologické ;) Vysvětlení je jednoduché, musí se nainvestovat nějaká energie do výroby těch systémů, kterou zaplatíš při koupi a pokud jí nevyděláš zpět, tak jsi prostě tu vyrobenou energii vyplýtval. Nehledě na to, co znamená "user firendly"? Čím víc systémů a s prominutím sračiček okolo, tím větší riziko oprav a komplikací. Nicméně, pokud tě jen ty systémy "baví" a líbí se ti, proč ne ;)
Odpovědět
@atilius Přesně tak. baví mě :) pořád nechápu, o čem se tu spolu bavíme. píšete o rentabilitě systémů obecně? o ekologické zátěži při výrobě jednotlivých zařízení obecně? námi zamýšlené čerpadlo je nízkonákladové, jednoduše ovladatelné a hlavně ekologické zařízení.
Odpovědět
@vambera Otázka byla, proč chceš pasivní dům? Odpověď byla, že jsou nízké náklady na provoz a je to ekologické. A to jsou věci, se kterými polemizuji. Není to totiž ani jedno. " námi zamýšlené čerpadlo je nízkonákladové, jednoduše ovladatelné a hlavně ekologické zařízení. " To znamená co? Jaká je návratnost investice? Nízké náklady jsou vykoupené vysokou investicí a mnohdy i následnou údržbou, takže je to úspora jen zdánlivá. Takže pokud chceš takové systémy z důvodu ekonomického, pak říkám, pořádně si to spočítej, protože to nemůže vyjít dobře. Pokud jsi ale nadšenec, ekonomika záměru tě nezajímá a chceš mít prostě pasivní dům, tak si postav pasivní dům :) A stejné je to s ekologii. Pokud pominu pokřivení celého systému dotacemi (vůbec nechápu, proč to ze svých daní dotuji), tak v okamžiku, kdy to není ekonomicky návratné, pak to není ani ekologické. Protože v celém tom cyklu od výroby po vyhození se to nezaplatí. Může to být ekologické lokálně, např tím, že nekouřím z komína, ale globálně to tak není - tou výrobou udělám ten "kouř" někde jinde. Ale zase platí, pokud ti tohle je jedno, pak si to klidně pořiď ;)
Odpovědět
Jen postřeh k dispozici - ta knihovna s krbem je hezký nápad, dokážu si představit, že si posedím v křesle u krbu s knihou, al ena druhou stranu by mě všechno okolo z obýváku a kuchyně rušilo a i v takovéhle chvíli bych měl raději menší prostor, kde se prostě můžu zavřít před celým světem a být si se svými hrdinami z knížek :)
Odpovědět
Profilova fotka
@vambera ok, s tou cenou drzim palce :-) vetsinou to vychazi kolem 20 tis na m2 a to ve standardu. mate polozkovy rozpocet nebo alepson nejakou kalkulaci? Rad se podelim o cerstve zkusenosti se stavbou. muzeme i pres email. Nebudu Vam rozmlouvat technologie, taky se mi tyhle vecicky libi, ale koukam i na ekonomiku a navratnost. a ta je u mne dulezitejsi nez ekologie. koukal jsem na solary - i s dotaci je navratnost prilis dlouha, tepelny cerpadlo u novostavby (mame bungalov 120 m2) se nikdy nevrati . pro vas velky dum to asi smysl bude davat. nakonec jsem si rekl, ze chci dum bez kurvitek a toho se drzime :-) Jakou mate predstavu o spotrebe a nakladech na provoz domu? jinak k tomu pudorysu - zkuste si to nakreslit na pozemku a neco z toho poznate, mne se zda moc uzky na tu dylku. ale 100 lidi 100 chuti
Odpovědět
Dobrý den, váš domeček je pěkný chci se však zeptat co bude v prostoru obývacího pokoje kuchyně a a jídelny, je to velký ale úzký prostor a za za jídelnou předpokládám bude obývák ale co za ním ? pouvažoval bych prohodit kuchyni s jídelním prostorem. jinak pokud máte dobře vypočteny dobře všechny hodnoty tak pasiv je fajn, ale jen tak mimochodem pasivní dům se staví podle světových stran a pozemku a ne podle použitých technologii, ale předpokládám, že toto máte vyřešeno.
Odpovědět
Profilova fotka
@spaly stavet podle svetovych stran take neni uplne nejidealnejsi - my napr.nechteli obyvak na jih - sice hodne svetla, ale v lete neobyvatelne. Navic vzhledem k nasemu pozemku by to nebylo uplne idealni reseni
Odpovědět
@spaly dobrý den, i tato Vámi navrhovaná varianta byla zuřivě diskutována všemi zúčastněnými stranami. orientaci domu vůči světovým stranám máme vyřešenu. po letošním upoceném létu jsme zvažovali ložnici prohodit s šatnou, ale nakonec kvůli jiným důvodům to bude takto.
Odpovědět
Článek se načítá
@zeneva úzký to je. jsme do značné míry limitováni z jedné strany hranicí pozemku a ze strany druhé ochranným pásmem po elektrickým vedením. taky bych si to dokázal představit širší. Tu fotovoltaiku teď určitě řešit nebudeme. spíš je dobrý připravit na to podkrový, tech. místnost apod. doufám, že v době, kdy to u nás bude aktuální, efektivita článků a tím i návratnost investice bude vyšší. Vaší nabídku mailové komunikace rád využiju. Zkušeností ze stavby není nikdy dost. děkuju
Odpovědět
Profilova fotka
@vambera aha, tak tomu rozumim tak muzeme prejit na email. klidne se ptejte :-)
Odpovědět
A co takhle řešit betonové stropy místo dřevěných krovu?
Odpovědět
@vambera moc krasny projekt! Nam bohuzel pasivni dum nevysel kvuli pozemku u lesa. Ale nechavali jsme si jej nacenit. Pokud by klapla zelena usporam, tak by to financne nevyslo hur nez nizkoenergeticky dum. Drzim palce, at domecek dopadne podle vasich predstav.
Odpovědět
@zeneva Proč ne obývák na jih? Podle mě je to ideální orientace obytných místností. Máme na jih 2 obrovská fr. okna, ale přesah střechy máme spočítaný tak, že v létě, kdy je slunce vysoko, nám do místností vůbec nesvítí. Ale teď, kdy je slunce nízko, máme krásné teplo. Když svítí sluníčko jako v posledních dnech, tak vůbec topení nezapne.Problém vidím v létě spíš v oknech na západ, kam pere slunce dokud nezapadne. Tato okna je zapotřebí stínit, jinak je v místnostech opravdu horko.
Odpovědět
Profilova fotka
Nad dispozicí jsem se vyjádřil v jiném vlákně, ale co mě udivilo je popisovaný systém vytápění TČ+krbová kamna. Já osobně plánuji pasivní dům bez drahých technologií. Myslíte si, že se TČ země voda (asi s podlahovkou) hodí do pasivního domu, který má velmi malé tepelné ztráty + drahá kamna, která zapálíte 3xročně ?
Odpovědět
Profilova fotka
@radim2015 a co tam teda plánujete? jen ze zvědavosti, děkuji
Odpovědět
@radim2015 máte pravdu. náš architekt nám říká v podstatě to samé. nechceme se vzdát představy, že odpočíváme u praskajícího ohně v krbu. stále zvažujeme pro a proti. finanční stránka věci zřejmě rozhodne :)
Odpovědět
@ivvulinka co konkrétně myslíte?
Odpovědět
Profilova fotka
@vambera myslím a ptám se radima, co plánuje za systém vytápění ve svém domě
Odpovědět
Profilova fotka
@ivvulinka no rekuperační jednotku se vzduchotechnikou mít musím, zbytek je TČ vzduch/vzduch 3kw + sálavé panely 3kw. ještě zvažuji TČ vzduch/voda na TUV, ale pouze z dotací (jinak nenávratné)
Odpovědět
@vambera Nejsem úplně expert na pasivní domy, ale neznamená to v podstatě, že se dům vytopí "sám" bez dalšího topení? Tedy jen běžnými spotřebiči a lidmi, co tam jsou? Podle mě v takovém domě až zatopíte krbovkami, tak se upečete a jediné řešení bude to celé vyvětrat...
Odpovědět
@atilius Ano, v principu by to tak mělo být. ale jak jsem psal v reakci na dotaz Radima, otázka krbu stále není uzavřena.
Odpovědět
@vambera Dám tedy jen ke zvážení na základě svých dosavadních zkušeností. Nebude to komfortní a bude tam hned horko, takže si to moc neužijete. A bude vás to přibližně stát všechno tohle (všechny ceny cca): Komín 60t, kamna 20t, nákup dřeva na nějakou dobu 10t, místo na uskladnění 10t, revize komínu a zprovoznění 5t. A to všechno, abyste mohli topit a větrat zároveň, což stejně nebude příjemné..... Skoro by mi ve vašem případě přišlo lepší si udělat nějaký venkovní koutek nebo zimní zahradu s krbem.
Odpovědět
@atilius Vidíte, to je celkem dobrý nápad. klasický krb v zahradní pergole. to architekta potěší :)
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 tak urcite je ten zapad horsi, ale mam par znamych, co staveli s tou idealni orientaci a bud uz nakoupili venkovni zaluzie nebo klimatizaci - maji francouzske okna az na zem - vypada to pekne, ale v lete se z toho stal obrovsky radiator.
Odpovědět
@zeneva Mám jednoho známého a ten si taky do pasivu musel pořídit klimatizaci. To mi příjde úplně padlé na hlavu. Nemám sice topení na zimu, ale musím mít klimu na léto, abych tam přežil A to si myslím, že klima je mnohem větší zdravotní riziko než topení. A to nemluvím o tom, že to nějak postrádá ten ekologický aspekt kvůli kterému spousta lidí ten pasiv staví....
Odpovědět
Tohle všechno by mělo být pořešeno ventilačním systémem, napojeným na rekuperaci a TČ.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?