Pasivni dum

Dobry den, zivotni okolnosti me dovedly do situace, ze musim resit nove bydleni pro sebe a deti. Pozemek mam. Libil by se mi pasivni dum o rozmeru podlahove plochy okolo 100 m2. Drevostavbu nechci. Otazkou zustava, kde zacit, aby realizace probehla co nejdriv. Procetla jsem si mnoho informaci a dosla k tomu, ze nejlepsi pro me bude spoluprace s architektem/projektantem. Nejlepe v jedne osobe. Mam predstavu, ze projekt zaroven optimalizuje - navrhne dum, spravne usadi na pozemek, navrhne materialy a technologie, aby byla stavba a nasledne uzivani domu co neekonomictejsi. Bude dohlizet na realizaci. Je ma predstava naivni? Doporucite mi jiny postup? Prosim. Mate pro me nekdo doporuceni na osviceneho projektanta nejlepe z Kralovehradecka, pripadne na poptavkovy web.
Odpovědět
Běžně architekti dělají pouze tu "kancelářskou" práci. Na samotnou realizaci dohlíží stavební dozor - tedy jiná profese. Slyšel jsem, že třeba v Rakousku je architekt zodpovědný, nejen za "papírovou" část, ale i za realizaci standartně. Dále u nás někteří nabízejí i službu, kdy vše spojené se stavební povolením (běhání po úřadech) vyřídí za vás. Možná, že tyto služby nabízí i někdo u nás. Jen bych si dal pozor na to kdyby toto vše nabízela stavební firma - takový architekt by šel v prvé řadě samozřejmě na ruku firmě a pak až zákazníkovi. Takže v takovém případě to chce opravdu volit prověřenou mnoha referencemi firmu.
Odpovědět
@sasynkamil Dekuji za reakci. Zaujala me nabidka projekcni kancelare pasivnidomy.cz. Spolupracuji s overenymi realizacnimi firmami, ktere doporuci, nepreprodavavaji je. Dozor bych si tak musela zajistit nezavisly. Projektanti sidli v Praze, tak jejich kontakty budou zrejme z okoli. Odrazuje me ta vzdalenost. Chybi mi na ne dostatek referenci. Urcite je oslovim, pokud nenajdu nekoho z okoli Hradce. Z HK me zaujal projektant Josef Neubauer, ktery realizaci svych projektu dozoruje, ma licenci na BD testovani, pracuje pro BIosuntec. Jenze jsem nikde nenasla zadnou referenci na nej.
Odpovědět
Někteří stavaři jsou schopní udělat vše - projekt domu, vyřídit stavební povolení, následně dozorovat stavbu. Buď přes firmu, nebo jsou to soukromníci. Resp. běžněji mám kolem sebe spíše stavaře, kteří udělají projekt a vyřídí vešeré papírování, ale stavební dozor již dělat nechtějí, na to si klient najímá někoho jiného. Architekt Vám navrhne dům, jinak asi nic.
Odpovědět
@jajinka_007 Dekuji za reakci. Chapu spravne, ze spoluprace se stavarem je pro me prinosnejsi a ze pokud by byl zaroven architekt, je to bonus? A ze projekt se obejde bez architekta, ale neobejde se bez stavare? Omlouvam se za mozna hloupe otazky.
Odpovědět
@tereza1977 ano, projektový inženýr /stavař/ Vám je schopen dodat kompletní projektovou dokumetaci, případně i vyřídit "papírování" a stavební dozor. Architekta bych oslovila, pokud bych chtěla opravdu zajímavý a jedinečný dům/interiér, ale obejdete se i bez něj.
Odpovědět
Veškeré věci, které vy požadujete, u nás zařídil stavař(stavební firma). Navrhli přibližnou podobu domu, materiál, zateplení (po debatě s námi), projektant nakreslil a pomohl s umístěním na pozemku, zajistili stavební dozor. Ta stejná firma postavila. Takto to jde také a myslím, že je to pro vás časově rychlejší. Rovnou hledat stavební firmu, která toto všechno umí.
Odpovědět
Profilova fotka
@tereza1977 V podstatě máte pravdu. Ono v životě platí, že ve většině případů člověk umí dobře jednu věc nebo i když umí dvě profese tak je v jedné silnější a tu preferuje. Část lidí, kteří mají ten kapitál jde cestou individuálního projektu za účasti projektanta na kontrolních dnech tak aby tam byla křížová kontrola. Stavař alias stavbyvedoucí bude vždycky kopat za svoje lidi nebo firmu. A nezávislý stavební dozor by zase měl kopat za vás. A tři lidi se nikdy nedohodnou, aby Vás uvedli v omyl. Ale je to hrozně drahé. Ve vašem případě bych asi šel do nějaké větší renomované firmy nebo naopak někoho menšího, solventního z vašeho okolí. Upřímně si nemyslím, že máte kapacitu si to sama ohlídat. Takže buď to zaplatíte nebo vsadíte na silné reference.
Odpovědět
Profilova fotka
http://www.projektydomu.cz/sluzby/ Od projektu až po realizaci. My od nich máme projekt a spokojenost. Blíží se For Arch, tam určitě taky bude nějaká inspirace
Odpovědět
@xhex Dobry den, v predeslem prispevku jsem mela namysli firmu projektydomu.cz. Misto toho jsem napsala omylem pasivni domy.cz, kde cerpam informace. Zaujali me prave rizenou realizaci. Ta predstava se mi libi. Tesi me, ze jste spokojeni. Mohu se zeptat, jestli od nich mate individualni projekt? Projevili zajem videt pozemek? For Arch - dekuji za tip.
Odpovědět
Profilova fotka
@tereza1977 my jsme si nakreslili svůj projekt a zjistili jsme, že se z 90% shoduje s jejich typovou drevostavbou. Trochu jsme pozměnili půdorys a předělalo se to na vapenopisek. S architektem jsme tak řešili jen z čeho stavět a čím dům vybavit, dal už všechno s jejich projektantem. Kdyby jsme bydleli blíž, tak bysme od nich zvažovali i realizaci. Na pozemek se přijel projektant podívat, ve dnech pasivních domů se můžete jet podívat na jejich stavby v různý fázi rozpracovanosti a jsou právě i na veletrzích for arch nebo for pasiv. Stavěli jsme svépomocí a ať jsme během let potřebovali cokoliv, tak vždycky maximálně vstřícná spolupráce, i když už měli dávno zaplaceno
Odpovědět
@xhex Dekuji, to zni dobre. Mohu se jeste zeptat, jestli byl soucasti projektu rozpocet a zda odpovidal skutecnym nakladum? Pozemek mam 100 km od Prahy, pro projektovani to nevadi. Jestli maji kontakty na overene mistni firmy, se zeptam. Mate moc povedeny pudorys a krasny domecek.
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuju :-) my jsme stavěli svépomocí a podle podrobné provádějící dokumentace, takže jsme byli opravdu spokojeni. Položkovej rozpočet jsme neměli, ale spočítali nám cenu podle m3 a to přibližně odpovídalo. Co se týče firem, tak maj dlouhodobou spolupráci a navrhují do domů VPC Kalksandstein, okna Internorm, rekuperace Nilan. Realizační firmu nevím jestli poradí, uvidíte. Jo a nám vyřizovali i dotace @tereza1977
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?