Projekt domečku - můj návrh podle Feng Shui

Profilova fotka
Měla bych dotaz na všechny, kdo se o feng shui zajímají......máme možnost stavět domek s podkrovím, máme dosti úzký pozemek 15x30m a proto musíme mít projekt dost na míru, já bych si domeček představovala nějak takto (viz obrázek).....jen nevím, zda to v něčem moc nevybočuje co se týká feng shui....protože bych nerada měla nový domov, který by byl od začátku budován špatně.....přeci jen to je dům a nepořizuje se zase tak často =-) .....ještě musím upřesnit směry, okno z obývacího pokoje a z dětského pokoje je na JZ a okno z ložnice a kuchyně (dveře na terasu) jsou na SV, okýnka ze záchodu a koupelny jsou na JV. Dále je zde vchod z JZ (předsíň + technickou místost beru jako "nápomocné rozšíření", jinak ještě je tam patro, ale chceme žít hlavně dole v přízemí. Patro bereme jako bonus, jsme zvyklý na panelák a 3+1 nám vyhovuje, ovšem není tu to pravé soukromí a dvorek a zahrada a ukládací prostory, proto to pokroví bude pro nás příjemné, ale bereme ho spíše jako prostory navíc než že by tam měl každý nějakou místnost, spíše jako útočiště, když někdo nebude mít náladu a "zašije" se nahoře ;-) Ještě musím říct, že naproti oknům dětského pokoje a obývacího pokoje je silnice - jedná se o cestu v ulici, cesta je minimálně 8m od oken a je to jen úzká silnic, místních obyvatel, ulice končí jako slepá (lesem). Jediné co mi dost vadí a taky s čím si nevím rady, že přímo jak bychom měli vchod, tak naproti je na hraně našeho pozemku sloup s el. vedením, vede zde více kabelů, takže to je takový pavouk ve vzduchu.....ale vchod bych nerada dávala jinam, protože mi takto vyhovuje celý koncept domu, vchod jinde by mi to celé uvnitř narušil, spíš bych potřebovala vědět, jak se dá takový sloup s el. pomoci "vyrušit". Děkuji za jakékoliv návrhy, vylepšení, postřehy.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
pravidla feng shui občas pročítám a musím říct, že to jsou vlatsně běžná pravidla, které by člověk přirozeně použi při návrhu... Váš návrh ale moc nesplňuje ani feng shui ani pravdila pro dispozice RD a dokonce ani české normy! Hlavním důvodem je rozdělení na společenskou část domu (u ulice) a klidovou část (ložnice) na straně opačné. Oddělením je myšleno, že nebudete vstupovat ze zádveří do haly, kde je vstup do ložnic a dokonce toalety! Sezení by mělo mít svůj vyhrazený prostor - ne mezi oknem a dveřmi....sezení pod schody je taky dost špatné řešení.
Odpovědět
Profilova fotka
@xajaneckova a jé, tak to mám všechno mimo :-D ..ale o tom, že se nesmí jít z obýváku na záchod už jsem slyšela, takže jsem tam přidala takové náznaky zdiva, že by tam bylo něco jako např. prosklené zhrnovací dveře...........takže bych to pravidlo tím splnila, co se týká toho stolu u dveří na terasu, tak to mi vyhovuje, že by se u nich nesedělo, přeci židli (záda) k těm dveřím nikdo nemá, ale ke stolu by šlo hodně světla a dalo se dívat ven, rozdělení na tu klidovou část a společenskou přeci docela mám, obývák je u ulice a dětský pokoj taky, dětem by ten pokoj nevadil jsou zvyklé na hodně velký hluk tady na paneláku a tam je opravdu velmi klidná ulice, slepá ulic, takže provozu tam moc není, všude kolem dokola lesy, a sezení na tom gauči pod schody - schody by neměli zase až tak moc být pod pohovkou, větší část pohovky by měla být mimo schodiště, pod schody bych ráda nějaké úložné prostory, knihovnu a tak. Spíš bych potřebovala vědět, zda to nějak vyhovuje i podle těch směrů ??? nevím, jakým směrem má být která část domu (např. záchod a koupelna jsou na JV) a také co se týká spaní, kterým směrem dát hlavu, aby se dobře spalo ? (dala jsem je všem na JV - někde jsem o tom četla, že to je takové tvůrčí a inspirativní a příjemné spaní). ? Kuchyň nechci mít do ulice, protože potřebuji chodit na zahradu z kuchyně a proto je to rozpoložení takovéto (ještě jednou připomínám, že ta ulice není nijak rušná a silnice je 10m od oken jistě) - bude tam ještě předzahrádka a růže, keřík, případně strom....jen nevím co s tím sloupem el. vedení ?
Odpovědět
Profilova fotka
@vitaka musím říct, že se mi projekt také nepozdává.. společenská místnost u dveří, to je fakt děs, to bych se opravdu necítila bezpečně a příjemně. a to, že je hlavní zóna takhle průchozí, tolik dveří, to vypadá spíš jako chodba.. a ty schody nahoru jsou taky na nevhodném místě... Na vašem místě bych uvažovala o jiném projektu. O feng shui něco vím, díky němu jsem si "přivolala" manžela. dnes už ho tolik nepraktikuji, protože se mi to zdá čím dál více obtížnější. tady ale ani není nutné aplikovat feng shui, ani se začítat do světových stran..
Odpovědět
Holky, tak to jste mě docela překvapily, my máme normálně vstup na Wc z obytné zóny.. Ani jsme nevěděli, že to tak nesmí být. :-) Normálně jdu z kuchyňoobývakojídelny na záchod...Sakra. @xajaneckova
Odpovědět
Profilova fotka
@xajaneckova @maximka33 @kacka.I trochu jem to celé překopala, tak vložím další fotku (my to máme omezené dost šířkou pozemku a okna na stranách být nemůžou, no tak je to celé trošku oříšek.
Odpovědět
Profilova fotka
domeček by byl u hrany konce našeho pozemku (ta stěna jak je gauč, spíž a kuchyň) a ta druhá strana jak by byl vchod, technická místnost, wc, koupelna a ložnice s dětským pokojíkem....tak tam by byl asi tak 3m prostror než je sousedův dům(který je přímo na hraně našeho pozemku)....čili u tohoto se mi moc nelíbí zase vstup, přímo s pohledem do zdi sousedovic domku, jenže na této straně musíme mít místo a průjezd dál dozadu do dvora, navíc tu můžeme mít ty okýnka na toaletu a koupelnu.
Odpovědět
@vitaka Nezlob se na mě, ale podle mě byste měli zajít za odborníkem. Máte dost problematickou parcelu, blízko souseda a jak jsem tak koukla na ten první návrh, tam je prostě všechno špatně. Dům se staví většinou jednou za život a ušetřit pár tisícovek a pak si to celý život vyčítat? :-( Nemusí to být nutně známý architekt, ale projekt by měl dělat někdo, kdo tomu rozumí, zná předpisy atd. Vy mu řeknete své požadavky, on dodá nějaké studie a věřím, že společně najdete pěkné řešení.
Odpovědět
Profilova fotka
@vitaka souhlasím s @aneri53, takové věci se řeší s architektem... můžeš si namalovat cokoliv, ale stavební úřad ti to nepovolí. architekti studovali x let a stále se musí vzdělávat a sledovat normy a trendy. tady to není o tom zrušit nebo přidat příčku, podhled atd. do takové akce bych se fakt nepustila. ještě se zeptám domek nestojí a parcela je už vaše jo? v tom případě bych zašla třeba do g-servisu, i podle polohy a velikosti parcely by ti pomohli najít vhodný typ domu a ještě to není tak drahé. a máš to se zárukou!!!
Odpovědět
Profilova fotka
souhlasím, s půdorysem je nutné začít znovu, napiš si jen co cheš za místnosti a u některých třeba velikost, zbytek nech na odborníka...
Odpovědět
A co třeba něco takového? Místo oken dopředu je dát do boku a vyrušit to posezení? A udělat klasický obdélník?A jednu obývakojídelnokuchyňo zónu.
Odpovědět
Profilova fotka
@vitaka upřímně? oba návrhy jsou na můj vkus moc otevřené... pokud chceš mít opravdu obýváko-jídelno-kuchyni, tak jak to máš ve svých návrzích, tak bych ale rozhodně úplně příčkou oddělila tuto část od částí s pokoji a sociálním zařízením... Prostě klidně mezi ty náznaky příček vložit ještě zeď a udělat třeba i 2 dveře, ale prostě to od sebe oddělit... a klidně u té příčky bych udělala ten krb, protože takhle je úplně mimo "obytnou" zonu... a klidně oddělit i to zádveří... V prvním návrhu se mi nezamlouvá ten vstup ze zádveří hned do obývací části... ale v každém případě příčkou oddělit tu obytnou a noční část, i kdyby to znamenalo udělat jakousi halu... neříkám, že návrh domku, co jsem si dělala já, je nějaká sláva, s architektem jsem to nekonzultovala, ale projektant přesto poradil a některé záležitosti jsme vyřešili jinak, než jsem měla v původním návrhu...
Odpovědět
Profilova fotka
@kacka.l sakra jeste jedou odemne! My to mame stejne, dvere na toaletu z obyvaku.. a to nam to navrhoval projektant.. Reknete mi prosim, kde jste to vycetli?? Dekujiii
Odpovědět
Článek se načítá
@andreakusa I nám to dělal projektant. :-)
Odpovědět
@andreakusa Na to je norma ČSN 73 4301. Bohužel mám jen nějakou omezenou verzi, ale i tohoto úryvku je jasné, že jedny dveře nestačí... PS: Toto pravidlo se učí už na stavební průmyslovce.
Odpovědět
Profilova fotka
@aurinko @kacka.l Ty blaaaho, no ale kdyz se mrknete i na klasicke tipove projekty, tak tam najdete vchod z obyvaku primo na toaletu, nebo toaletu spojenou s koupelnou, tak jak je mozne, ze to tak projektuji??? Zitra volam projektantovi a budu chtit vedet, jestli nam to vubec projde kolaudaci... Auuu, to zas nebudu klidne spat..
Odpovědět
Profilova fotka
@aurinko co je to za blbost? VŽdyť se běžně dělají koupelny přiléhající k ložnicím.... :-o @vitaka já mám spíš pocit, že v normě je něco o nutnosti oddělené předsíně. Ale víš co...všechno se dá vyřešit....když bude stavební úřad na něčem trvat tak tam prostě hodíme příčku ze sádrokartonu a pak ji odděláte :-D . Spíš bych si teda fakt netroufla bez projektanta. My s ním projekt řešili půl roku...já vždycky něco navrhla, on mi sdělil, že ze stavebního hlediska to nejde...a pak jsme společně vymýšleli. Já bych to teda neriskovala....stavební úřad vám schváli klidně i nepostavitelnej barák...ať vám to pak nespadne hlavu. Jsou věci, který tě prostě normálně nenapadnou....třeba je nějaká maximální nosnost stropu, překlady taky nemůžou být dvacetimetrový, hluchý místa, rozvody....a milion dalších věcí....
Odpovědět
Profilova fotka
@andreakusa byla bych v klidu...v normě se mluví o prostoru ne o místnosti...takže pokud má wc samostanou místnost tak normu splňujete...je myšleno spíš tak, že nemůže být záchodová mísa přímo v pokoji....
Odpovědět
Profilova fotka
@lin18 Ufff, tak to mi spadl kamen ze srdce!
Odpovědět
Profilova fotka
@andreakusa tak oprava...záchod nesmí být přístupný z obytné místnosti v případě, že se jedná o jediný záchod v obytné jednotce! @aurinko
Odpovědět
@lin18 tak tomu pak už nerozumím-nám nechtěli zkolaudovat kvůli tomu, že jsme ještě neměli dveře a právě prý proto, že kvůli hygien.normám musí být mezi wc a obyt.částí nějaká "zábrana",nebo co. I když nemáme dveře na wc z obýváku, ale musí se jít prvně za roh do haly a ještě dále pak máme normálně v koupelně druhé wc...
Odpovědět
Profilova fotka
@vitaka - sloup el. vedeni jde samozrejme nechat prelozit - ovsem pocitejte s tim ze to bude na vase naklady, protoze prelozku vyvolate, naklady nebyvaji nejnizsi - s tou toaletou z obytne mistnosti je to tak jak uz zde nekdo psal - v pripade ze se jedna o jedinou toaletu v dome (byte) nemuze primo prilehat obytne mistnosti. s tim navrhem mistnosti bych si dala trosku vice prace - neda se rict jak je to idealni - to zalezi na vas jak jste zvykli zit, jaky - bude provoz v dome. kazdopadne oba navrhy co jste dala mi neprijdou moc prakticke a pouzitelne.
Odpovědět
@lin18 WC nebo koupelna u lonice samozřejmě být může ale: nesmí to být jediné WC v bytě a musí sloužit jen obyvatelům ložnice. Jinak WC přímo přístupné z obytné místnbosti být nesmí. Než jsme stavěli, prošla jsem hoodně typ. projektů a nevzpomínám si, že by v některém bylo WC přístupné pouze z obýváku. A i když pominu předpis, tak si to prakticky teda vůbec neumím představit. Sedím s návštěvou v obýváku a někdo trůní na WC - různé zvuky, splachování, event.. zápach. To fakt neee. :-(
Odpovědět
Profilova fotka
No, o Feng shui se zajímám, ale toto nemá s Feng shui vůbec nic společného, ba naopak, porušuje to téměř všechny jejich zásady.. Na Vašem místě, pokud chcete bydlet podle těchto zásad, bych si nechala vypracovat projekt od lidí, kteří se tímto zabývají..
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 tak tomu nerozumim, mohu ti poslat hned nekolik tipovych projektu, kde je toaleta+koupelna pristupna z ob. pokoje..
Odpovědět
Profilova fotka
Tak nevim, zda je to dle feng shui... Ale dle meho je pudorys velmi nedomysleny.... Snad ani nemuzu rict, co bych zmenila, nebot bych to prekopala uplne cele.... Takze to zkuste jeste jednou a lepe :)
Odpovědět
Profilova fotka
http://www.feng-suej.name/inpage/disp... celkem zajímavý čtení...zjistila jsem, že máme spoustu věcí špatně...nicméně asi spíš určeno pro někoho kdo staví na zelené louce....
Odpovědět
Profilova fotka
no tak tady všem děkuju....vlastně tam nemám vůbec nic dobře....ale kdosi už tu napsal, že to je na nás, jak to vidíme prakticky....což pro mne prostě praktické je...teď jsem na paneláku a na děti v obýváku nevidím....takže musím z kuchyně odcházet přes jídelnu než se dostanu do obýváku, abych na ně nahlédla a pak mohla jít zase nazpět za roh....pro mne by ten otevřený prostor byl ideální....praktická se mi zdá i kuchyň na dvůr....vyletím si tak jednoduše pro bylinky, nebo oknem můžu sledovat děti jak jsou na zahradě....ten záchod se dá tou příčkou dořešit, to není taková tragédie. Samozřejmě, že nemůžu namalovat projekt domu na papír a jít s tím na stavební úřad, toto chci stavět, dejte mi razítko.....s projektantem to proberu....zatím na něho čekám je v zahraničí....tak jsem si myslela, že mi třeba něco zajímavého poradíte tady.....ale nějak je to všechno na jedno brdo, a typových domků jsem viděla mraky, taky jsem byla v plno domcích na návštěvách a co je běžné a pro mne teda nevyhovující je např. ten vchod na dvůr z obýváku....to zase nechápu, jak může někomu přijít praktické já (děti ze zahrady vletí přímo do obýváku). @kacka.I asi jsi mne dobře nepochopila, ale my máme úzký pozemek cca 15 vzadu jen 12 m šířku, takže nám tam prostě žádné okna na stranách nedovolí a udělat a pokud jsi myslela, že si máme ten domek otočit, tak to nechceme, protože bychom neměli možnost průjezdu dozadu na dvůr, a to by bylo nepříjemné, nevím, jak bychom tam potom mohli např. zavést dřevo nebo jen sekačku na trávu apod. Přestože mi to tu moc nepomohlo, děkuji za rady........pozemek prodávat nehodlám, je to tam moc krásné na to, abych se ho vzdala jen proto, že je hold užší...pozemku máme 4200m2 v klidné oblasti a plno lesa kolem dokola.....něco tam projektant hold bude muset vymyslet. Díky všem! x-)
Odpovědět
Profilova fotka
@vitaka ahoj, jen bych ti chtela rict, ze ted ziji v pronajatem dome v Irsku a mame vchod z kuchyne na zahradu, tady je to totiz uplne normalni.. Vlastne jsem tady jeste nevidela vchod na terasu (zahradu) z obyvaku..
Odpovědět
@vitaka Já jsem myslím pochopila dobře. :-) nemyslela jsem celý barák otočit, jen ty okna dát jen na ty stěny, kde je máte naznačeny Vy, tedy na ty kratší, ale ono je to nepodstatné, důležité je, ať se dobře bydlí Vám a souhlas, že mi také vyhovuje na děti vidět. :-)
Odpovědět
Dovolím si vstoupit do diskuze. Namalovala jsem půdorys domu příbuzenstva,je maličký,praktický a útulný. V obyváku je točité schodiště,kde mají 2 pokojíčky pro děti a koupelnu. Po drobných úpravách by se mohl hodit i@vitaka,snad. Jinak co se týče uspořádání,tak dle mého záleží na úředníkovi,jestli wc ve společných prostorách atd. Takže než začnete něco napevno malovat,zajděte si na stavební úřad. Náš úředník nás nutil opravit 30 výkresů (6výkresů*5výtisků),kvůli tomu,že zakončení naší příjezdové cesty k obecní cestě není do obloučku. Můj osobní názor,pokud teda někoho zajímá je ten,že pokud bych byla u někoho na návštěvě,kdo by měl z obyváku přímo vchod na wc,tak bych se styděla jít vyčůrat,protože jednak by to šlo asi slyšet a každej by měl přehled,jak dlouho tam jsem :-D ,takže za mě určite ne.To nemluvím o chlapech a aby mi to smrdělo do obyváku,jídelny a kuchyně.Myslím,že děti brzo vyrostou a není potřeba je špehovat,jestli sedí na míse nebo u pc.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?