Projekt v rozporu s regulativy, co dělat?

Potřebovala bych poradit - budeme mít projekt dvoupodlažního RD (pultová střecha), v ÚP jsou však regulativy "RD jednopodlažní dům s podkrovím". Když jsme se na SÚ byli ptát, paní nám říkala, že tam takový dům s pultovou střechou můžeme postavit. Černé na bílém to ovšem nemáme. Mám strach, abychom nedali dost velké peníze za projekt, a nakonec ho tam nemohli realizovat. Co dělat? A jak závazné jsou pro úředníka regulativy ÚP? Může povolit i dům, který nesplňuje podmínky regulativů? Nejspíš bude chtít vyjádření obce, na jejím území se bude stavět. Máme se jít zeptat tam? Děkuji za všechny rady.
Odpovědět
Profilova fotka
@marky27 Jsem si vzpomněla na nás ... v ÚP zákaz ploché střechy, my měli pultovou ovšem, i tak jsem šli na stavební úřad a pak i za starostkou ( vesnice s jednou ulicí) s náhledy na barák ze všech stran. Všichni v pohodě, nikdo neměl problém, tak jsem nechali udělat projekt za nemalé peníze... když to mělo město podepsat, tak by jste se ve mne krve nedořezala, když řekli že už tu střechu nechtějí... Taky jsem neměli černé na bílém jejich ANO a že střecha je v pohodě. Nezbylo nic jiného než projekt nechat předělat :-( ano, mohli jsme se hádat, že nejsme v rozporu s ÚP, ale jít s tím na vyšší orgány, ale my už měli vše připravené. Jdětě na město a nechte podepsat, klidně už teď, že se stavbou souhlasí, a klidně bych je to nechala podepsat na pohledy domu :-) bez jejich souhlasu stavební úřad nepovolí i kdybyste byla s ÚP s souladu.
Odpovědět
@marky27 ano, běžte se zeptat na obec, protože ta vydává pro stavební úřad stanovisko ve smyslu "není v rozporu s územním plánem" Osobně si myslím, že regulativa ÚP jsou dost závazná a nevím, zda lze dělat v nich vyjimky...
Odpovědět
Podle mě hlavně tu podmínku splňujete...protože "norma Obytné budovy ČSN 73 4301 definuje podkroví jako přístupný vnitřní prostor nad posledním nadzemním podlažím vymezený konstrukcí krovu a dalšími stavebními konstrukcemi, určený k účelovému využití." Takže pokud ještě nemáte definován tvar střechy, tak bych se toho nebála... ;-)
Odpovědět
@lancome @flakac děkuju. Ch jo, pořád nějaké komplikace. No dočetla jsem se, že se dá žádat o výjimky, ale nevím, za jakcýh okolností, a jestli na všechny typy regulativ. Zajdeme na úřad. A to nám může odsouhlasit starosta nebo zastupitelstvo? (právě když ještě nemáme projekt, jen studii).
Odpovědět
@misadan no právěže máme, a přímo ve studii mám napsáno "dvoupodlažní RD" :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@marky27 předběžně Vám můžou odsouhlasit i studii, připíšou si tam jen větu, že souhlasí pokud zůstane vše na 100% stejné, nebo něco takového jsme měli my napodruhé a u nás to šlo na zastupitelstvo, který se slejzá pouze jednou měsíčně... taky pecka :-) u nás bylo vidět, že když lidi chtějí vyhodí Vás i s barákem, který souhlasí s ÚP ve všem... jde jen o lidi co tam sedí, jací jsou a jak moc budou na ránu :-) Držím pěsti !
Odpovědět
@lancome a jakou výjimku u vás schvalovali? A schválili?
Odpovědět
Profilova fotka
@marky27 u nás právě žádnou, my měli problém opačný :D my jsme se řídili ÚP a oni nám zamítli střechu, která byla v ÚP v doporučených .... prostě nebude, a žádné důvody k diskuzi neměli... nebude a nazdar... jedinou výjimku jsme měli odstup od plotu, ale to je jiná zase. Jakmile zajdete na obec/město, budete hned vědět na čem jste, během minuty :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@marky27 určitě si to před projektem nechte písemně posvětit obcí (stejně se ve finále budou vyjadřovat k projektu RD) a pro sichr i stavebním úřadem. Známý měl podobný problém - místo klasické sedlové střechy udělal valbovou (je to přece podobné) a nakonec musel celou střechu předělávat skrz stavební úřad...Kolik ho tahle sranda stála nechtěl říct - ale vzhledem k tomu, že střecha už byla komplet hotová, to musel být ranec :-D
Odpovědět
@catt82 ty brďo, to je na mašli.... =-)
Odpovědět
Profilova fotka
@marky27 jsou i jiné věci na mašli a jednání s úřady rozhodně nepodceň. Na tvém místě bych zašla na radnici se studií a s tou definicí podkroví, kterou uvedla misadan . A podle toho, koho máte za starostu (nebo někoho jiného, kdo je nejdůležitější), bych tam šla já nebo bych tam poslala chlapa nebo to poslala poštou, aby ti sdělili, jestli to takto lze. A ano, nechala bych si dát podpis na tu studii. Víš, oni se ouřadové často a rádi ohánějí okolím, ale takové vesnice u nás prakticky nejsou, kde by byla jenom jednotná zástavba. A stejně se pak na to nemůžeš na 100% spolehnout, to říkám z vlastní (hořké) zkušenosti Jinak žádat o výjimky z územního plánu je naprosto běžné a taky se běžně povolují, technologie i vkus se mění rychleji než územní plán. Kdybys třeba mohla něčím operovat, proč to chceš (kromě toho, že se ti to líbí) - třeba že v budoucnosti počítáš se zelenou střechou - ekologie atd.
Odpovědět
@marky27 nejste v oblasti CHKO? Tam totiz povoluji jen obdobne stavby jak jsi psala. Prizemni dum s podkrovim ;-) my mneli prvne dum jak by mnel asi vypadat a stim zasli na Stavebni, pak zaslali na CHKO a podle toho co nam rekli jsme teprve dokoncovali projekt
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@esmeralda2 ty výjimky asi jak kde...My jsme chtěli u RD pultovou střechu, bohužel je u nás podmínka klasické sedlové, takže smůla (jediné, kde jsme to ukecali byla samostatná garáž za domem, kde je střecha pultová a to bylo pouze za předpokladu, že nám to na obci písemně potvrdí, že s tím souhlasí). U RD ani omylem - stejná podmínka jak píše @lancome - zákaz rovné střechy, do které dle SÚ spadá i ta pultová... Tak si člověk nevybere :-|
Odpovědět
@esmeralda2 no to už mám v plánu - pultovou střechu chceme proto, že to bude pasivní dům a rovná střecha je prostě nejméně energeticky náročná. Už jsem si tak v hlavně sesumírovávala, jak to budu obhajovat - jakože pasivní dům v zimě nebude přispívat ke zhoršení ovzduší, že nebude obtěžovat splodinami z komína (budeme mít tepelné čerpadlo) a bla bla bla....snad to projde.
Odpovědět
@ivasz nene, je to v okolí Velkého Meziříčí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?