Jak udělat otvor skrz zeď na odtah digestoře?

Dobrý den, jako laik prosím o radu, jak mám správně připravit trubku pro odtah z digestoře ven skrz venkovní zeď - 50 cm cihla. Vzdálenost digestoře od vnejší fasády bude cca 250 cm, rovná trubka jen s jedním ohnutím do digestoře. Co mám použít za trubku a co na ukončení odtahu venku na fasádě? Digestoř je výsuvná pod spodní skříňkou a odtah bude uschován pod stropem nad kuchyňskými skříňkami - zakrytý sádrokartonovou deskou. Otvor v digestoři mám 150 mm. Moc děkuji za pomoc.
Odpovědět
Nějak tomu nerozumím. Píšete, že zeď má 50cm a pak že od digestoře k vnější omítce, to má 250cm? Každopádně se používá spiro potrubí d=120mm a lépe 150mm s vnitřní zpětnou pachotěsnou klapkou ukončenou nějakou samotížnou ventilační mřížkou. Třeba: https://www.vzduchotechnika.cz/detail... https://www.ventila-vzduchotechnika.c... https://www.ventilatory.cz/vetraci-mr... A na vyvrtání třeba něco takovéto, samozřejmě můžete sehnat i levnější popřípadě si ji někde zapůjčit, jelikož kvůli 1 díře je to celkem dráhá sranda. https://www.vzduchotechnika.cz/detail...
Odpovědět
@avalok pokud máte zeď 50cm a umístění digestoře je 250cm, to znamená, že bude nad ostrůvkem? to zase ale neodpovídá tomu, že bude digestoř vysouvací a odtah ve skříňce.. Jinak co se potrubí týče, tak jak píše kolega výše, standardně se používá spiro potrubí, ale daleko levnější varianta jsou klasické KG trubky. Jinak co se týče vývodu, počítejte, že s každým kolenem budete ztrácet výkon odtahu, takže je ideální jít co nejkratší vzdáleností přímo ven bez dalších zbytečných kolen (zatáček). Rovněž nezapomeňte mírně spádovat potrubí směrem ven, aby se vám nevracel kondenzát do digestoře.
Odpovědět
@yesman @doog Omlouvám se za špatnou formulaci dotazu, digestoř bude vysouvací pod horní skříňkou nad sporákem, tak jak se to dělalo i dřív, až teď mi došlo, že jsem napsala hloupost. Kuchyňská linka je v jedné linii, končí u obvodové venkovní zdi a sporák bude cca 2metry od této zdi která je silná 50cm. Takže celkem je až ven na fasádu délka potrubí cca 250 cm. Díky moc za rady!
Odpovědět
Profilova fotka
Běžně se používají i bílá tzv. VZT potrubí. Díru buď nechat někoho jádrově vyvrtat a nebo normálním dlouhým vrtákem do zdi postupně vyvrtat po obvodu a pak vymlátit.
Odpovědět
@avalok otázka samozřejmě je i z čeho je zeď. Nicméně jak píše pyramis výše, tak bych po obvodu požadovaného otvoru vrtákem vyvrtal díry a pak (pokud se Vám to podaří vyvrtat v dostatečné frekvenci) to je vyklepl, případně dosekl (majzlík, příklep) a bude vám to postupně odpadávat.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?