PENB tipy a triky

Zdravím, řeším rekonstrukci několika rodinných domů na pronájem. Jedním z podstatných parametrů je dnes štítek PENB. Domy samozřejmě zatepluju a dělám další úsporná opatření. Přesto se chci zeptat, zda víte nějaké zajímavé triky, jak si formálně vylepšit PENB. Všichni víme, že tento štítek neodpovídá zcela přesně reálné spotřebě a je dobré vědět, co štítek zohledňuje a co nezohledňuje. Předem díky za konstruktivní odpovědi.
Odpovědět
Profilova fotka
Mi primární energie vylepšil sprchový výměník. Pro jistotu jsem ho dal na místo, kde mám přístup, ale po 3 letech zatím funguje.
Odpovědět
Záleží, který parametr nevychází. Nám třeba pomohla aktivní rekuperace. Je možné si pomoct kamny s akumulační schopností (například s mastkem), odpadním výměníkem, solárními zisky oken, klimatizací... nejlepší je oslovit energetika a nechat si spočítat a doporučit konkrétní opatření. Hodně záleží velikosti domu, vztažné ploše, velikosti oken, orientaci, atd.
Odpovědět
@radim2015 @edcbubu Díky za odpovědi. Zajímalo by mě také, jestli se v PENB zohledňuje např.: - použití šedého polystyrenu oproti bílému - dražší kondenzační kotel s vyšší účinností, oproti základnímu kk. - lepší plastová okna oproti nejlevnějším - koaxiální komín Jak se to dokládá, když už jsem např. koupil barák, který už má plastová okna, nadstandardní kondenzační kotel a má zateplenou jednu zeď. K materiálu nemám od předchozího vlastníka žádné doklady.
Odpovědět
Profilova fotka
Nezáleží pouze na použitých materiálech (hmotnost, šířka, ...), ale i na jejich vlastnostech (tepelný odpor, ...). Pro PENB jsem nedokládal nic - pouze podle projektu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?