Rekonstrukce domu - co dřív a co potom? Co nás čeká?

Čeká nás rekonstrukce domu a ještě než oslovíme nějakou firmu, dáváme nějak dohromady, co nás všechno čeká a jako totální laici vlastně ani nějak nevíme, co dřív. Takže tak nějak budu ráda za každý názor. Výhledově tedy musíme - udělat komplet novou koupelnu, ve spodním patře komplet nový rozvod elektřiny, výměnu oken, podlahy - s tím souvisí i pravděpodobně to, že stávající radiátory, ač jsou relativně nové, asi vzhledem k rozmístění a tak, bude nutno překopat a v souvislosti s tím uvažujeme, jestli by nebylo lepší podlahové vytápění. Nová futra, dveře, vstupní dveře. Staré kamenné schody do patra by také chtěli nějak vylepšit. No, jen když to po sobě čtu,tak se toho děsím... :-| Čím začít?
Odpovědět
..a ještě vlastně je tu starý nepoužívaný komín, ke kterému by bylo dobrý připojit nějaká krbová kamna pro občasné přitápění.
Odpovědět
Profilova fotka
@wex Jsme na tom velice podobně. Jen do toho budeme ještě dům přistavovat, tak nás čeká i poměrně velké bourání, střecha atd. Ale už pomalinku začínáme. Máme projektanta, který s námi bude až do konce. Teď nám dělá projekt, už jsme ho viděli, zítra jen dořešíme na schůzce detaily a začne rozpracovávat do podrobna :) A potom nám pomůže najít stavební firmu a bude dělat stavební dozor, aby nás firma nenatáhla o materiál, aby nemohli nic odbít atd. Po polovině tohoto měsíce bychom měli mít projekt i s předběžným rozpočtem, tak nám dorazí hypoteční poradce, který nám bude vyjednávat mezi bankami co nejlepší podmínky. A mezi tím, co my budeme řešit hypotéku, pan projektant bude řešit veškerá povolení, památkáře atd, aby do vánoc jsme měli jak zařízené financování, tak stavební povolení. A po novém roce začneme vybírat stavební firmu, pomalu vystěhovávat celý dům, a od února či března (podle počasí) se na to vrhneme. Budeme si stavbu objednávat od firmy na klíč, takže pak už budeme jen vybírat, co kam. Dveře, okna, podlahy, obklady, atd, ale všechnu práci nám zařídí ta jedna firma, kterou si vybereme :) A do podzimu nebo maximálně zimy aby bylo vše hotové a vybavené, abychom se mohli nastěhovat a oslavit příští vánoce již v novém :)
Odpovědět
Janneys, hezky naplánováno:-) my střechu už máme za sebou, ted bydlíme v prvním patře, jenže jsme tu jak sardinky, jsou tu malé pokojíčky, tak už dochází na rekonstrukci přízemí.. Chceme takovou tu klasiku, dole kuchyň - obývací pokoj, pracovna, koupelna, a nahoře to změnit na dva dětské pokojíčky a ložnici + koupelnu. Tak jsem ráda, že jsem objevila tenhle server se spoustou inspirace:-)
Odpovědět
@wex Ahoj, ja jsem prave po rekonstrukci parta v RD a zacalo se hrubou stavbou - byla to zmena dispozicni, takze vse, co s tim souvisi, nove zdi, stropy, do toho se tam motali elektrikari - nove rozvody, instalater s koupelne, kuchyni a technicke mistnosti. Do toho se vymenili a predelali nova okna, pak nova podlaha, oblozeni koupelny, nove schodiste ( na to jsme bohuzel cekali, nez se vyrobi), pak se udelalo oblozeni kuchyne, smontovala se kuchyn, vymalovava se jeste ted a jsou objednane interierove dvere, ktere budou tak za mesic. :-/ No a snad bude hotovo. :-) Drzim palce, jako uz nekolik mesicu me boli cely clovek a to delam jen to nejjednodussi. :-)
Odpovědět
Stavět se začíná odspodu a rekonstruovat od střechy. Takže tu jako první prohlédnout s krovem a pokud je potřeba, začít zde.
Odpovědět
Profilova fotka
@wex jojo, to já také, už předtím jsem byla na beremese.cz, tak tu ty servery beru popořadě :-D
Odpovědět
na staré nevzhledné schody nám udělal truhlář obložení a vypadá to krásně. pokud rekonstrukci nebudete dělat svépomocí, pak nemá smysl moc řešit posloupnost prací a je lepší si rovnou pozvat vybranou firmu, která si práce bude dělat tak, jak se dělat mají. resp. na základě jedné rekonstrukce svépomocí s několika chybami si tady já osobně nějakou posloupnost prací netroufám psát :-) rozhodně už dopředu budete potřebovat znát veškeré dispozice - kde bude vana, sprcha, záchody, umyvadla, uspořádání kuchyně, světla zásuvky - takže třeba kuchyňáře jsme si zvali už ve fázi podkladních betonů a pak se zakázka od dohodnutýho termínu za půl roku tlačila ještě další půlrok dopředu :)
Odpovědět
@nemec hm, já právě tak nějak počítala spíš s tím, že by se pozval zvlášť člověk, co dělá koupelny, elektrikáři, atd, tak proto se zamýšlím nad tou posloupností...asi fakt zkusím vygooglit, jestli by se nenašla nějaká firma, co by to obsáhla komplet. Koukám do alba a tipuju, že naše baráky na tom budou věkově sakra podobně, tak nějak se ty podlahy teď tváří :-p @janneys tak ještě zbývá modrý koník?:-)) @roozenka díky, a držím palce, ať do Vánoc máte hotovo:-)
Odpovědět
@wex Diky, no snad ano, mame na to mesic, pak za pochodu se dodelaji uz ty miniaturni detaily
Odpovědět
Profilova fotka
doporucuji zacit projektem, rozpoctem a pak naslednym promyslenim co muzete financovat hned... urcite nema smysl zacit nepromyslene, protoze nespravnym resenim pak muzou byt dalsi kroky drazsi nebo dokonce nemozne
Odpovědět
Profilova fotka
@wex na modrého koníka je ještě čas :) teď by na to nebyl prostor :)
Odpovědět
@wex nám pomáhal a v podstatě "mistroval" táta - jeden dům v 70. letech zrekonstruoval a část k němu přistavěl, celkově schopnej a šikovnej stavebník/kutil, i přesto jsme se několika chyb dopustili - např. vodu natahal všude v půlcoulce tak jak to dělal kdysi doma - no zpětně jsem se dozvěděl, že rozvody vody se dělají jinak, naštěstí díky slušnýmu tlaku v potrubí vše funguje jak má :) rozteče udělal jak je mají doma a sice 10cm - jenže teď už se dělá rozteč 15cm, což jsme zjistili ve chvíli, kdy jsme šli vybírat baterii. a těch 10cm roztečí je opravdu hodně málo. já sám bych rekonstrukci nedal, ale pod vedením někoho, kdo o tom měl páru, co se jak dělá, jsme to zvládli ku spokojenosti, byť s výhradami. a hlavně rekonstrukce svépomocí byla jediná možnost, jak z danýho rozpočtu vyždímat maximum - od firmy bychom toho měli tak polovinu. jak je to s relativně bezstarostnou rekonstrukcí na klíč firmou, to už tu musí napsat jiní. mimochodem existují i univerzální řemeslníci, např. nám obkládal koupelnu člověk, který dělá i stavby domů, takže veškerý zednický práce by jistě zvládnul sám, kdybychom chtěli. práce jsme dělali zhruba takto - podzim 2011 vykopání podlah odpady, vyvedení vody podkladní betony zima 2012 podříznutí zdiva a vložení izolace (firma) zaměření kuchyně kuchyňáři a následné získání okótovaného výkresu pro rozvody vody, odpadů a elektro tady někde už by měl asi nastoupit elektrikář, my s ním kapku zaspali :) opravy zdiva, omítek ještě na podkladních betonech bez izolace, aby se po ní zbytečně nešlapalo - co se nestíhalo, tak se holt dělalo i později průběžně rozvody vody a rozvody odpadů do prvního patra podlahy - izolace proti vlhkosti jaro/léto 2012 topenář (dohodnutý na jaře, realizace léto) podlahy - tepelná izolace vrchní betony zazdění nových futer renovace oken - výměnu jsme z finančních důvodů odložili podzim/zima 2012 rozvody elektro podlaha kuchyň + realizace kuchyň nasmlouvání obkladačů výroba a montáž hlavních vchodových dveří zima 2013 veškeré výmalby a obkladačské práce montáže svítidel, kompletace zásuvek takhle jsme na to hodně zjednodušeně šli my, pochybuju,že se dá někde najít nějaká podrobná posloupnost prací, ale třeba ano :)
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?