Tepelné čerpadlo -hluk

Dobrý den, soused si umístil na svůj dům na plochu vedle střechy tepelné čerpadlo(asi voda vzduch, ptž je to starý dum, topil tam elektrickým kotlem na vodu) Včera poprvé beželo a ten hluk je teda hroznej. Míří přímo na náš dům, on má okna na opačné straně. Chci se zeptat, musí mít povolení od staveního uřadu, když v domě již x let bydlí?? Žádné meření u nás neproběhlo, ani žádná info či podepsání souhlasu. Nechci dělat problémy, ale v tom kraválu se nedá pořádně spát. Děkuji za info...
Odpovědět
1
2
@alexxa007 Nějaké měření si můžete asi vyžádat. Hygiena.
Odpovědět
@wpavel Stejná situace byl i v naší lokalitě. Nový dům, namontovali tepelné čerpadlo. Cca 20 metrů od souseda. Dle návodu k čerpadlu postupovala odborná firma správně (je tam tabulka, jak daleko kvůli hluku může čerpadlo od okolních budov být, to dodrželi). Ten soused si stěžoval na SÚ, ten nařídil stavebníkovi, aby zajistil ofiko měření s razítkem od odborníka. Všem normálním lidem bylo jasné, že se nic nezměří, protože dokumentaci od čerpadla montéři dodrželi s přehledem. Chlap vyplázl 13 000 Kč, měření nic nezjistilo a teď je na souseda nasraný, protože kvůli doslova ničemu zaplatil nemalé peníze. Onen soused je trošku rejpal, ale to není asi až tak podstatné. Jinak řečeno, měření si klidně vyžádejte, ale nejdříve vemte někde nějaký levnější hlukoměr a měřte v nejbližší místnosti vašeho domu s otevřeným oknem hluk. Pokud naměříte více než 40 přes den či 30 v noci, můžete za sousedem zajít a domluvit se na odhlučnění. Pokud nenaměříte, tak určitě nic nehlásit, protože soused akorát zbytečně zaplatí peníze za nic - což by vám taky asi vadilo, být v jeho pozici.
Odpovědět
@skunkos Děkuji přesně tak to udělám, nechci právě dělat potíže....
Odpovědět
@alexxa007 Ještě oprava, ty hodnoty musí být v nejbližší místnosti se ZAVŘENÝM oknem.
Odpovědět
@skunkos Tam se nic nenaměří, ono může jít o to že se bude ohřívat TUV i v létě a to jste na zahradě. Možná že by stačilo kdyby bylo čerpadlo nějak jinak nasměrováno. Ono v tichých lokalitách to může být slyšet daleko.
Odpovědět
@wpavel Njn nechápu proč si ho nedali dolu ke vchodu a smerem k nim na zahradu, dali ho nahoru smerem k nám, přímo do našich oken .
Odpovědět
@alexxa007 soused je každopádně pěkný hňup a pablb. Normálně chovající se člověk nikdy nedá venkovní jednotku směrem na souseda - na jeho okna. Zřejmě Vás má pěkně na háku. Takže bych to určitě jen tak nenechal, i kdyby to ve výsledku bylo k ničemu.
Odpovědět
@honzik75 My tam máme postaveno 4 roky..
Odpovědět
@alexxa007 Ano, musí to mít povoleno od stavebního úřadu. Jedná se o změnu stavby (stavební úpravy), popř. i o umístění nové části stavby. Při povolování bude stavební úřad po stavebníkovi požadovat, aby doložil, že nebude hlukem ohrožovat sousedy. Doklad pro stavební úřad vydá KHS jako dotčený orgán. Blbé bude (jak se občas stává), že na základě předložené dokumentace k TČ vydá KHS kladné stanovisko a stavební úřad to (protože pak musí) povolí. Nic to nemění na tom, že máte bezohledného souseda a že je zapotřebí se teď obrátit na stavební úřad se stížností na nevhodné umístění a hluk.
Odpovědět
@alexxa007 Jak daleko je to od Vašich oken? Podle mě, u rekonstrukce vyloženě hlukovou studii mít nemusí. Ale pokud to platí ještě dnes, to nevím. Před dvěma lety si soused namontoval TČ, nepotřeboval nic. Já u novostavby potřeboval studii. Dával jsem tedy za ní 1000 Kč paní, co byla na mateřské. 13.000 Kč za den práce se mi zdá přes čáru.
Odpovědět
@davex Myslím tak cca 15 metru...ale možná to těch 20 bude, když je to dané.. Hlavně nechápu to povolení, soused má dvojdomek se starou paní (okna má taky na druhou stranu), ale ona je hluchá nic neslyší, má to 1,5metru od její zdi...
Odpovědět
@davex Hlukovou studii mít nemusí. Musí ale mít kladné stanovisko KHS, bez kterého to stavební úřad nepovolí. Takže pokud před dvěma roky Váš soused "nepotřeboval nic", tak to mohlo být jen ze dvou důvodů: 1. Instaloval to načerno, nebo 2. stavební úřad to odfláknul.
Odpovědět
Článek se načítá
@davex Bez povoleni to slo naposledy nekdy na jare 2016.
Odpovědět
@milanq Dělala mu to nějaká firma přes zelenou úsporám, možná proto nabyl dojmu, že nic nepotřeboval. Každopádně nikdo ze sousedů o instalaci nevěděl, nic nepodepisoval apod. @alexxa007 no jestli to je 15-20 metrů, tak tím, že po něm budete žádat hlukovou studii mu akorát přiděláte problémy (možné finanční, na úřadě apod.) ale podle mě to na 90% projde. Tedy, pokud to beru podle mého domu, kdy jsem měl k nejbližší stavbě 6m a hladinu 29,65dB. Ale je rozdíl naměřená hodnota a teoretická. Podle mě to ale bude ten limit splňovat. Tuším že tam je 40dB pro noc a 50dB pro den. Je ale pravda, že čerpadlo přes léto při natápění vody slyšet nejde a ani v zimě při mrazech to není nic hrozného.
Odpovědět
@davex Právě že nechci dělat problémy, ale dnes v noci jsem spala sotva 3 hodiny, na to čerpadlo přímo z okna koukám, je hned naproti . Tak uvidím jak další noci... ono taky záleží jak to čerpadlo je kvalitní, levná čerpadla určitě budou hlučná. Na netu jsem našla toto: Základní omezení je ve dne 40 a v noci 30 dB.
Odpovědět
@alexxa007 Jo tak to se možná změnilo. Mám ve studii ještě 50 a 40 dB. Každopádně mělo by být v zájmu všech umístit čerpadlo tak, aby "nerušilo" ostatní. Já to čerpadlo mám umístěné větrákem do silnici, takže bokem to je k tomu nejbližšímu domku (6m) a v patře mají ložnici. Což může být cca 8m daleko? No, neslyší tam nic, ani v létě, ani v zimě. Ale asi nespí úplně u otevřeného okna, když je venku pod nulou 🙂
Odpovědět
@alexxa007Majitel tč si vždy umístí tč tak aby ho hluk neobtěžoval, hluk se měří 2 metry před oknem obytných místností,naměřit se může 40 decibel v noci a ve dne 50 decibel,plastové okno má útlum 33 decibel,tzn pokud v noci přes zavřené okno nic neslyšíte,tak není překročena norma,pokud slyšíte tak to může překračovat 40 decibel ale taky nemusí(35-40 decibel).Většina tč splní normu ve vzdálenosti do 20 metrů,ale některé až ve 30 metrech(tč DeDietrich ve 30 metrech naměřeno při 0 stupních v noci,tzn když nejelo naplno,36 decibel a při zastaveném tč naměřeno 22 decibel a v mrazech dokázalo rozvibrovat skla v oknech.Při změně vytápění v domě je třeba povolení.
Odpovědět
@alexxa007 Dyť jsem vám to probůh psal....
Odpovědět
@skunkos A není to tak, že v případě prokázání, že je všechno OK, zaplatí měření ta hygienická stanice?
Odpovědět
Selským rozumem bych situaci konzultoval na Stavebním úřadě a na Hygienické stanici. Ti by mohli zahájit kroky z "moci úřední" anebo Vám doporučí postup. Může se i stát, že si budete muset zajistit autorizovanou hlukovou studii sama (spekuluji) - v roce 2017 jsem za ni platil 6.800 Kč bezd DPH ("pražská" cena). Každopádně je divné, že je to tak hlučné, navíc na takovou vzdálenost .... při aktuálním počasí. Bývá s tím spíš problém kolem nuly, kdy TČ často odmrazuje (a při odmrazování bývá hlučnější, nad rámec standardního běhu)
Odpovědět
@davex Ne, tak to opravdu není. SÚ v kooperaci s hygienou prostě řekne, že pro kolaudaci potřebuje ještě tenhle papír. Nemáš? Smolík. Pokud barák už stojí a dělá se TČ, taky je potřeba papíry pro SÚ a stejná situace.
Odpovědět
@mp77 Nyní běžně 15 000+ včetně DPH.
Odpovědět
Dobrý den, děkuji všem za info a za čas . Dnes v noci to bylo stejné. Zkusím tedy zajít na SU a pozjistit, včera jsem se bavila s druhou sousedkou, od naproti, též čerpadlo slyší a udajně si to dělal pán sám s kamarády, prý si myslí, že ani žádné povolení nemá. Je me to trapný, když jsme tam nově nastěhovaný ( před 3,5 lety ) dělat hned starousedlíkum problémy...ale pokud v mrazu to čerpadlo je ještě víc hlučné, tak to bude teda mazec.
Odpovědět
@alexxa007 Jako já bych ještě udělal jedno, a to, že bych si změřil hluk. Zkuste si půjčit hlukoměr a uvidíte, na čem jste a jestli ta "stížnost" bude oprávněná, nebo zdali tím někoho nenaštvete. Pokud bude hlučnost nižší než dovolená, obrátil bych se na souseda a zeptal se ho, zdali by neudělal nějaká opatření, ať si neděláte zbytečně problémy.
Odpovědět
No záleží jak je skutečně hlučné některým lidem vadí i když kdakaj slepice hlavně nově nastěhovaným.
Odpovědět
@edison101 Tak me určitě ne, jsem "holka " z vesnice a celý život jsem vyrůstala s domácími zvířaty. Je mi 54 let takže určitě nejsem žádná kravka, ale stará zkušená ženská. Prominte, neznáte me a soudíte. Před 2 lety jsem prodělala rakovinu, vyhýbat se stresů, a mít kvalitní spánek je pro me důležité. Takže tak...
Odpovědět
@davex Děkuji Vám ,určo zapujčím.
Odpovědět
No nevím... kdybych v noci na sousedova okna namířil reprák s nějakým vymazleným technem a pustil mu to tam byť při 30 dB na celou noc, tak nejspíš zavolá policajty a ti mi řeknou, ať to okamžitě vypnu.
Odpovědět
@horst_fuchs TČ asi také může rušit noční klid.
Odpovědět
@alexxa007 pokud je pro vás důležité se vyhýbat stresu a mít kvalitní spánek, tak vám radím postupovat podle toho, co napsal @davex, čili změřit hluk a zajít za sousedem, případně ani nemusíte měřit, jen za tím sousedem zajít, klidně ho vzít k vám, aby situaci viděl/slyšel na vlastní oči/uši a požádat ho, zda by to šlo nějak řešit ke spokojenosti všech pro udržení dobrých sousedských vztahů. Vy tu pořád jen operujete s tím, co řekla sousedka, že si to asi dělal sám nebo jaké máte možnosti v kooperaci s SÚ nebo hygienou, ale ani jedna zmínka, že jste se pokusila to se sousedem řešit nějakou rozumnou cestou nebo že jste s ním o tom vůbec mluvila.. Napadlo Vás třeba, že o tom třeba ani nemusí vědět? Ono se totiž taky pak může stát, že ten hluk co vám vadí může být klidně v normě (jen jste prostě citlivější / vnímavější i třeba s odkazem na to, čím jste si prošla) a pak v případě řešení oficiální cestou se s Vámi soused nebude vůbec bavit, jestli by šlo danou situaci nějak zlepšit aby to uspokojilo i vaše náročnější potřeby a pošle vás opět, ať to řešíte s úřady když je to pro vás ta správná cesta - a budete namydlená, nešťastná, nespokojená, mít špatné vztahy se sousedem a právě v tu chvíli Vám začne ten stres...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?