Výměna oken, změna vzhledu

Dobrý den, dotaz na znalce stavebních předpisů. Chci vyměnit stará kastlová okna za plastová. Nechci řešit nic na stavebním úřadě, čili žádné povolení, žádné ohlášení atd. Měl jsem vždy za to, že to lze ale musím ponechat stejnou barvu, stejné rozměry okna a přibližně stejné členění okna. Oknař mi dokonce tvrdí, že můžu i změnit barvu a členění okna, že to prý je to na SÚ každému jedno. Mohu se zeptat, kam až můžu zajít, aniž bych riskoval nějakou pokutu? V minulosti jsem vždy měnil za stejnou barvu a snažil jsem se, aby okno bylo prakticky stejné, ale prý to zbytečně moc řeším. Nerad bych vzbudil na SÚ přílišnou pozornost, protože na baráku dělám poměrně dost dalších věcí. Děkuji
Odpovědět
Mám za to, že pokud se nebudou přebourávat jiné otvory, překlady nebo změna velikosti, tak je to jedno, na to nepotřebujete nic.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:

Dobrý den, dotaz na znalce stavebních předpisů. C…
@m_i_r_e_k Opravdu je to úřad od úřadu, některý je benevolentní, jiný naopak. Pokud ale chcete mít všechno přesně podle zákona, tak na změnu vzhledu stavby je zapotřebí minimálně ohlášení stavebnímu úřadu - viz § 103 odst. 1 písm. c) a d) stavebního zákona. A Vladimír Sacha opět nezklamal, opět píše blbosti...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@m_i_r_e_k Opravdu je to úřad od úřadu, některý …
@jozkakomosny S takto nastaveným metrem a argumentem potřebujete ovšem vždy ohlásit vše....třeba i zarážku do dveří která mění vzhled že?🤪 Z vlastní zkušenosti poradím @m_i_r_e_k to, že jakmile to budeš chtít ňatuknout na úřadě, je vysoká pravděpodobnost, že tam narazíš na alibistickýho joudu...a pak to ZAČNĚ...žádost, projekt, souhlasy...a je to vždy o lidech a musím říci, že v dnešní době bohužel.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od panlorenc:

@jozkakomosny S takto nastaveným metrem a argume…
@panlorenc Máte pravdu, dá se pod to dát skoro cokoliv. A záleží jen na úředníkovi, jak to pojme. Já osobně bych se na nic neptal, okno vyměnil a hotovo. Pokud to teda není např. v památkové zóně.
Odpovědět
Památková zóna to není. Každopádně to vyměním a na úřad nic hlásit nebudu. Jen mi jde o to, jestli můžu měnit členění okna a barvu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:

Památková zóna to není. Každopádně to vyměním a n…
@m_i_r_e_k Viz výše. Pokud úředník řekne, že je to změna vzhledu, tak si to vždy obhájí a Vy s tím nic neuděláte. Takže záleží na Vás, jestli to risknete nebo ne.
Odpovědět
Na Slovensku takto :Pokiaľ budú nové okná rovnakých rozmerov, rovnakej konštrukcie a farby ako staré okná, nemusíte o ich výmene informovať stavebný úrad. Podľa § 139b ods. 16 písm. b) č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) sú opravy a výmena nepodstatných stavebných konštrukcií, najmä vnútorných priečok, omietok, obkladov stien, podláh a dlažby, komínov, okien, dverí a schodišťových zábradlí údržbovými prácami, pri ktorých nie je potrebné stavebné ohlásenie.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rudy1973:

Na Slovensku takto :Pokiaľ budú nové okná rovnaký…
@rudy1973 Jenomže v ČR platí jiný stavební zákon než na Slovensku. Takže proč to sem píšete?
Odpovědět
Díky všem za příspěvky. Udělám to tedy raději tak, aby byl vzhled co nejpodobnější tomu původnímu. Na SÚ nic hlásit nebudu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@rudy1973 Jenomže v ČR platí jiný stavební zákon…
@jozkakomosny som prekvapený že u nas nie zmena od r.1976 :-D a u vas je to § 103 odst. 1 stavebního zákona 183/2006 Sb.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rudy1973:

@jozkakomosny som prekvapený že u nas nie zmena o…
@rudy1973 Princip a proces ohlášení podle starého stavebního zákona a podle nového stavebního zákona se dost významně liší.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?