Nesmysl 9/2022 a ceny

Profilova fotka
Čau všem! Prosím pozor - bude to upřímné, dlouhé a bude to zajímavé sledovat (doufám) - rozhodně si zapněte oznámení! Dlouho jsem se k tomu ukecával... Cílem této diskuse je, že se pokusím ukázat / popsat, jakej cenovej nástřel (nesmyslnej) v ČR panuje. A že to teda ne a uvidíte sami (už teď to mohu napsat), že to jde - cíl této stavby / projektu / mise je ukázat, že to prostě "nežerte" co vám kdo nabízí a píše se v médiích a já už nevim co. Budu se snažit to napsat tak, aby to bylo "čtivé". Vesměs to bude kruté k "na klíč" firmám. Ty máš tu páku - ne oni. Díky! Lehce: Modrou Střechu sleduji cca 1 rok bez 2 měsíců a chtěl bych něco zkusit - udělal jsem si kvůli tomu registraci (už jsem prostě nemohl). Respektive chci něco dokázat. Protože jsem zjistil, že se tu uživatelé dělí (opravdu jsem to cíleně vyhledával a zapisoval) na: uživatele, kteří opravdu potřebují pomoc (sám, jako laik - opravdu laik, jsem zde čerpal), uživatele, kteří tu nenápadně "lobují" za práci a ceny (v pořádku), uživatele, kteří se tu vesměs smějí tomu neštěstí co se momentálně děje a jsou "na koni" (ano, ti, kteří postavili v roce 201x) a uživatele, kteří zde hledají inspiraci. A proto to vše je jak je (bavíme se tu hlavně o stavbách RD). Chápu, že naštvu dost těch na koni a lobbistů - v pořádku. Pro začátek: Rozhodl jsem se postavit dům (svépomocí / tendrem) - tendr rozuměj "nabízet" určité etapy stavby řemeslníkům (bez mojí "práce"), kamarádům a nebo prostě chápeme se. Ne stavebním firmám (těm s větším dosahem a dvěma účetníma). Už teď mohu lehce přitopit - "máme práce na dva roky" - kecy 🙂) málem mi urvali ruce 🙂 Je na co se těšit. Takže pokud máš zájem, sleduj toto téma a každý pátek (30.9.2022 start) zde napíši sumarizaci (shrnutí) co se vlastně dělo, děje, bude dít (tvrdý fakta) a že to není tak šílené, jak se to prezentuje. Už teď to lítá ve "stovkách tisíc" rozdíl a to chceš vědět, že jo, než kopneš ty. To je momentálně alfa omega v této zvláštní době. Těšim se! Už tento pátek 🙂
Odpovědět
1
2
5
@jonyquest86 Vim kam miris, ale to si mohl ten všem známým fakt napsat strucneji, že stavba svepomoci vyjde levněji 🙂 Hlavně nenabadej lidi, aby všichni staveli sami, peotoze ne vsichni jsou stejný a každý má jinou odbornost, přístup, šikovnost, množství času, atd atd. Navíc skladovy materiál začal konečně zlevnovat, tak to zase nepokazte nedockavou poptávkou. Ja za sebe mohu jen doporučit kvalitní podrobný prováděcí projekt a hlavně kvalitní zkuseny dozor, který vás u ty vasi práce alespon ohlida. A jedna poznamka nakonec, cena je pro každého samozrejme jiná. Taky umíme stavbu RD na klíč třeba za 3mega a ještě máme "normální zisk" proč bysme to ale dělali že? 😎
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc Pane Lorenc - ahoj! Jasně, úder na hlavičku. Rozhodně to nebude nabádání (toho jsem se chtěl vyvarovat) - spíš se to snažím sumírovat formou informací (což právě považuju za důležité). Ale jak říkáš - bude to "o tom". Se vším počítám a to i s problematikou "předzásobování" a z toho plynoucí průser na trhu no a pak až po to "proč bysme to dělali" až po tlak na čerpání (v případě hypotéky) 🙂) Věřím, že si tu užijeme! Zatím ahoj a díky za koment.
Odpovědět
Profilova fotka
@jonyquest86 udělat si registraci kdysi znamenalo podmínku založit si album na oplátku pro ty , který si se rozhodl sledovat v jejich snažení...(takhle kdysi v podstatě nechtěně vznikl i můj fotoblog 🤔😁)...... jinak jsi zapomněl v tom třídění zrovna na takový, co si tu zřejmě dokazují, že by to tu chtělo dostatečně fundovaný jedince a tak radí všem a na vše , ale zdejší výjimka potvrzující pravidlo mě mile překvapila....ono to jde i bez honění si vlastního trika, páč snad poprvé po pár letech vidím normální odpověď 👀😉 ......a teď k věci: budu moc ráda sledovat tvoje pokroky a srovnávání...a věřím, že to určitě spoustu zdejších „nakopne “ 😁😁 .... takže stavbám jakýhokoliv druhu zdar 🙋
Odpovědět
Tak nejak nevim, trosku to na me pusobi jako reklama nebo teleshoping 😄 Snad kazdy tady vi, ze kdyz stavi dum na klic, tak vyjde skoro na jednou tolik, nez kdyz si ho sam ridi po jednotlivych dodavakach a zarizuje si material. Priklanim se k @panlorenc, neni dobre hromadne nabadat k tomu stavet svepomoci a ridit si to sam. Ve stavebnictvi se pohybuji cca 20let (od navrhu pres projekty az po rizeni staveb) a vim, co dokaze napachat prehnane sebevedomi, kdyz si nekdo mysli, ze sam uridi stavbu a nema na to. Pak mu bohuzel nezbyva nic jineho, nez zadat dum na klic a za to se plati. Sikovni lide vi, jak usetrit, kde si sehnat material a kde resmeslniky, ale pak je potreba i jednotliva remesla koordinovat dohromady a na to "spoustu" lidi nema. Bohuzel zatim jsme stale v dobe, kdy se hodne stavi a dobre firmy jsou rozebrany a ceka se na ne. Ovsem toto uz asi nebude trvat dlouho, krize prijde (to vsichni vime) a cele stavebnictvi se uklidni a dum na klic uz nebude tak nevyhodny. Tezko ve stavajici dobe muzete stavebni firme narizovat, za kolik vam doda material, kdyz za vami jsou dalsi, co by radi staveli a zaplati vic nez vy. Mate dve moznosti, kazda je jinak draha a kazdy ma mentalni a casove kapacity na jinou moznost. Take si myslim, ze to neni potreba vic rozebirat, pokud z toho nevyjde konkretni zaver, ze ve firme XY koupite cihly se slevou x%.
Odpovědět
@martii1 On si to tady pan @jonyquest86 spletl s psanim blogu.
Odpovědět
Nie som tak bohaty, aby som staval svojpomocne....
Odpovědět
@puhelin Taky to tak vidím.
Odpovědět
Profilova fotka
@marvac Díky! Nakopne to právě uplně všechny, jak vidíš 😄 O tom to právě je a jak jsem zmínil - dost lidí naštvu (a je to samozřejmě okey!) ale dost lidem snad i pomohu! 🙂 Dokonce i lidé z Modré Střechy tomu fandí! A to chceš ne? Vždyť to právě bude stavební férovka a každý si v tom najde svoje, protože na tom i po téhle stránce vážně makám. Takže všem zdar v pátek!
Odpovědět
@deto_oesya ja si zase myslim, z vlastni zkusenosti , ze svepomocna stavba je hlavne o uspore penez, proto to delame, + dobry pocit, ze clovek neco dokazal, beru to jako sve zivotni dilo ,kdyz nepocitam deti 😁. Az rekonstrukci doklepu do konce, mely by jsme mit utulny podsklepeny domecek 4+kk v cene cca 2-2,2 milionu s pozemkem 800m2 v rekreacni oblasti 200m od prehrady na kterou je z pokoje v patre krasny vyhled. Pokud tohle nekdo svede stavbou na klic, nebo dodavatelsky, tak to klobouk dolu 😉
Odpovědět
@kopca89 No vidis. A ja namiesto muklovaniu na stavbe som sa venoval vzdelavaniu a kariere 🙂 Vdaka tomu som niekolkonasobne zvysil svoje prijmy, co mi bez problemov zaplatilo hypoteku, ktoru som si vzal na stavbu na klic. A svojpomocna stavba naozaj nie je nieco, na com si potrebujem zvysovat svoje ego 😉 Ale chapem, ze kazdy to ma inak. Poskytujem len iny pohlad na stavbu svojpomocne vs stavba na klic.
Odpovědět
@deto_oesya taky moznost, ale neni to pro kazdeho 😉 ja jsem od dectvi kutil, rad delam rukama a stavba me bavi, nekdo nerad maka rukama, jde mu lepe vzdelavani se a treba prace s lidma ci rizeni neceho vetsiho, coz ja treba nenavidim a radsi si maknu 😉
Odpovědět
@kopca89 Za 2,2 mega, pokud někdo nechce bydlet někde v díře, dneska ti lidi nekoupí ani ten 800m2 pozemek, natož postaví celý dům 4+kk.
Odpovědět
Článek se načítá
@jonyquest86 Drzim palce....teda aspon do prvniho kopnuti. Ono casem se Vam na stavbe jiste idee ztrati, ale jine zase vytribi. A cisla, ktera si spocitate ted budete muset prepocitavat kazdy kvartal a to ikdyz budete mit 20 ucetnich. Takove nadseni jsem mel take. A nejvice sem se smal, ze hruba stavba je 30% nakladu 😆. Myslel sem, ze jsou lidi uplne pitomi, ze nedokazi postavit levneji...no ted uz jen sklopim oci. Ono papir snese hodne, a relita je opravdu hodne jinde a to jsem si krome krovu a oken delal vse sam. Ovsem pokud si myslite, ze udelate diru do stavby svepomoci, tak si trosku vice projdete starsi clanky. Jsou tu lide,.co si postavili dum opravdu svepomoci a to vcetne pokaceni dreva na tramy, tesani a pokladku. Snad jedine, co si ten clovek nedelal je, ze si myslim, nevypalil sam stresni tasky. Kazdopadne smele do toho.
Odpovědět
@kopca89 Dulezite je, jaky to byl rok. Ted nejsou tyto ceny realne ani svepomoci. Nemuzete vas um, ze jste postavil levne, porovnavat se stavbou na klic. Jak pise @deto_oesya, on za tu dobu, co vy jste makal na stavbe, vydelal treba vic nez je rozdil mezi cenou domu svepomoci a na klic.....a jeste mu zbyl cas na zabavu. Rozhodne tak nelze polozit otazku, kdo vam postastavi dum za 2.2mio na klic a ze vy jste to dokazal sam. Kazda varianta se hodi pro nekoho jineho. Vy jste mozna usetril, ale nekdo radeji bude sedet v teple kancelari a vydela si na pohodli, jezdi se koukat, jak domecek roste a stihne pri tom 3 dovolene.
Odpovědět
Profilova fotka
@martii1 tak to asi studoval v Plzni, ne??? . 😉🤭😁...studium taky nějaký čas zabere
Odpovědět
Profilova fotka
@martii1 3 dovolené, jo? A není to málo Antone Pavloviči? Já když nestavěl, tak zvládal max 2, teď když stavím tak 1. "Zřejmě slušnej oddíl."
Odpovědět
@marvac Vubec nechapu vas komentar.....nevim zda chcete urazit nebo proc to pisete. Ja sem vyse nepsala, ze by byla jedna z variant lepsi nebo horsi a kterou cestou jdu ja.....jen ze je nelze porovnavat. A ano, studia zaberou cas, ale vetsinou se pracuje uz pri skole a pak ma clovek vetsinou vyssi plat a vic moznosti.....ale opet zalezi na sikovnosti.
Odpovědět
Profilova fotka
@pyramis stejně jako ta splacená hypotéka 😉
Odpovědět
@pyramis ano a nekteri maji i 5 dovolenych....sikovnym budiz prano
Odpovědět
Profilova fotka
@martii1 hmmm...a já zase nechápu reakci na komentář o někom jiným, nebo snad martii1=deto_oesya? .... netušila jsem, že by někomu přidávali do platu něco za to, že chodí do školy.... zvýšení snad přichází až po řádném zakončení 😉 a škola trvá minimálně 2 roky ....to jen k tomu urážení
Odpovědět
@marvac ne, skola vam urcite nezaruci vyssi plat, ale to jak je nekdo dobry a trh si ho zada ....ale vubec nechapu co tady resime.
Odpovědět
Profilova fotka
@martii1 tak jinak : zatímco jeden stavěl tím hanlivým způsobem řečeným svépomocí, tak druhej hromadil ty imaginární ušetřený výdělky z dob studií.... páč tohle z těch komentů vyznívá ...... ale já si počkám na ten pátek, snad bude novej slibovanej příspěvek víc k věci a z reálnýho světa 🤔
Odpovědět
@marvac Tak posledni prispevek k teto diskuzi. Zkopiruju sem vetu, kterou jsem napsala: "Kazda varianta se hodi pro nekoho jineho." Tim je snad receno vse. Nezastavam ani jednu z variant, protoze nekdo nema na dum na klic a nekdo nema na to zase postavit dum svepomoci. Jsem zvykla ridit (jako zastupce investora) stavbu takovou i takovou. Dobrou noc.
Odpovědět
Profilova fotka
@martii1 už poslední? ...tak dobrou 😉😁
Odpovědět
Uvidíme, zatím začínáš skákat přes kaluže. Takových jako ty bylo před skokem/ stavbou XY a jenom pár jedinců..... Stavba RD byla v období 2020-22 na pikachu. Sám se budu stěhovat do novostavby pasivního RD přesně za 16 dní, tak vím co jsem zažil. Třeba teď absolvují shánění aku nádrže k tepelnému čerpadlu a prostě nejsou.... Držím palce a budu sledovat. Mohu se mýlit a stavba domu v roce 2023 bude diametrálně odlišná od let předchozích. Tím je myšleno spec. období 2021-22.
Odpovědět
@dusli A tak to bude pořád dál. Takže ten časosběrný dokument od @jonyquest86 (formou blogu) bude možná zajímavý, ale pro konkrétní stavebníky prakticky nepoužitelný. Protože každý staví něco jiného, v jiných podmínkách, v jiné lokalitě a v jiné době.
Odpovědět
Profilova fotka
@jozkakomosny 2.9.2022 jsem na jinou fórovinu odpovídala v podstatě stejnýma slovama , ale když vidím s jakým elánem zadavatel příspěvku jde na pranýř, tak nemám to srdce mu tu radost kazit ... kdysi byla podpora, porozumění a pomoc naprosto normální věc - ne tak jako to dnešní opoziční vymítání názorů ( vyhledávání konfliktů kde nejsou ) 😉....a pokud to jeho blogování aspoň jednoho zaujme víc než sledování zpráv s dennodenní masírkou našich mozků , tak je to přece výhra... já s ním budu raději počítat počet použitých cihel nebo pytlů cementu, než sčítat počet zničených plynovodů, ropovodů a jiných (..)vodů, byť obojí je stejně marný 😊
Odpovědět
@kopca89 Tady jsou 2 pohledy na věc. Já třeba od mala něco kutím, ale stavbu jsem dělal dodavatelsky, něco málo svépomocí. Osobně, svedl bych to až na některé věci sám, ale čas strávený s rodinou a tehdy jedním malým dítětem byl pro mě důležitější. Ten už ti nikdo nevrátí. Nevěnoval jsem to tedy jako @deto_oesya vzdělávání a kariéře, beru průměrný plat, hypotéku budu platit dlouho, ale nestěžuju si. Stavba mě stála asi o 800.000 víc, než kdybych to dělal svépomocí. Pokud bych ale ten čas strávený na stavbě věnoval své práci, vydělal bych to s přehledem. A také jsem si nic nemusel stavbou svépomocí dokazovat. Pokud nejsi úplně jelito, tak většinu činností zvládne téměř každý 😉
Odpovědět
@deto_oesya @kopca89 Když někdo chce dneska stavbu "na klíč" je to automatický a jasný signál pro firmu či zhotovitele že dotyčný má peníze, nemá čas, možnosti, znalosti a často ani kontrolu...To se pak nesmíme vůbec té ceně na klič divit 😄 A je sice úctyhodné, že vyděláváte ranec a proto si můžete stavby nechat udělat, ale s velkou pravděpodobností vás natáhli a to z principu vadí i těm největším pracháčům světa. A stavba svépomocí... je věc, kterou si za peníze nekoupíš.
Odpovědět
@martii1 pokud dům na klíč dnes stojí 8M a svépomocí se dostanete třeba na 5M, pak jednoduchou matematikou za 2 roky musí ten první vydělat NAVÍC cca 125 tis. Kč měsíčně čistého (k těm třeba 60, co má svépomocně stavící domácnost)... Tzn. pokud se někdo pohybuje v těchto relacích výdělku,, nemůžete se mu absolutně divit, že neztrácí čas na stavbě. Takových tu je tak 1%, možná míň? Nebral bych to jako bernou minci pro ostatní.
Odpovědět
1
2
5
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?