Pasivní bungalov 200m2 do 4,5mil. svépomoci

Dobrý den, jsme úplně na začátku, teprve před koupí pozemku a plánuji vše promyslet a podchytit již při projektu. Chtěl bych se ale zeptat zda-li je možné vůbec svépomoci postavit pasivní bungalov (s rovnou střechou) s obytnou plochou cca 200m2 za cca 4-4,5mil. (čistě dům bez pozemku)? Uvažuji nad řízeným větráním s rekuperací, TČ země-voda pro TUV a bazen, FVE, Loxone prvky, sběr dešťovky - to vše samozřejmě s cílem dosáhnout co nejlevnějšího provozu a za pomoci získání co nejvyšší možné dotace.
Odpovědět
1
2
@adamce velmi zalezi již na základové desce, jaky bude pozemek, pozemek ve svahu nebo třeba odvodnění či nespevnene podloží a mate jen základy třeba za min 500tis. v rozloze 200m2. Také bych se snažila trochu o jednoduchost. Kombinace FVE a tepelné čerpadlo země-voda, je velmi draha a zbytečná. Daotace lze získat v plné vyšší a nemusíte mít přehnané technologie.
Odpovědět
200m2 je cca 250m2 zastavěná, tzn přepočet na m3 cca 900m2, tj 5000,-/m3 to by se mohlo podařit, ale bez nějakého většího vyskakování si... potřebuješ ale peníze i na přípojky, oplocení, zpevněné plochy a to jsou řádově i stovky tisíc. co se týče těch všech debilitek jako tč zeme-voda, fve, loxone se poraď s projektantem, kterej tomu rozumí nejlépe kdyby ti to rozmluvil... tč země-voda je drahé, fve to jako budeš prodávat energii nebo ukládat do megabaterie a nabíjet předražený elektromobil? loxone? nemáš snad ruce a hlavu? ;-)
Odpovědět
@adamce Vzhledem k tomu, že jsi ještě nezačal, tak popisovaný záměr za ty peníze nedáš...neznám základové podmínky ani region, kde budeš stavět, ale počítal bych minimálně s 6M.
Odpovědět
@adamce FVE v kombinaci s TČ je totálně nevratná investice. Jen budete dotovat prodejce a výrobce příslušných srandiček. Pokud chcete podobně dotovat i další firmy, tak si tam ještě přidejte aktivní rekuperaci..
Odpovědět
jen Loxone (záleží co vše budete řídit) 400 - 500 tisíc.Jednak je ta cena někde na jejich stránkách, tuším že 480 tisíc, a jednak mohu potvrdit podle mě, Zatím jsem na 400 K a to ještě nemám kamerový systém, venkovní osvětlení ,revize a pár dalších blbostí asi za 100 tisíc. Do Loxone bych za tu cenu dnes už asi nešel, rozpočet byl 150 tisíc rozvody, 290 tisíc zbytek. TČ země - voda, rekuperace a FVE.. když se to nasčítá, tak na celý barák , navíc pasivní je podle mě 4,5 mil. málo.
Odpovědět
Pozemek hledame rovinaty s orientaci na jih. O konkretnich prvcich spis zatim jen premyslim. Vychazim z pozadavku - moznost chlazeni v lete, dotapeni v zime, ohrev bazenu, rozhodne predokeni zaluzie a tedy i jejich automatizacice, zabezpeceni a do budoucna rozsirovani prvku. Jsem z IT oboru a loxone (tree) se mi zamlouva i pro dalsi funkce ktere nabizi, nehlede na to, ze to bude takovy muj vlastni hobby projekt. Prebytek energie muzu prodat. Na TČ netrvam, ale nevim jak jinak resit chlazeni v lete (klasickou klimu nechci a mit stale zadeklovane zaluzie take ne), jak rikam, jde mi o co nejnizsi naklady na provoz.
Odpovědět
Díky, za názory. @lto007 Vámi uváděná cena za Loxone je opravdu vysoká. Napadá Vás alternativa kterou byste příště zvolil? @zubr487 Jak jsem psal, nejsem o tom rozhodnuty, přišlo mi to po všudypřítomné masáži z reklamy a diskuzi jako vhodné řešení :) Jak tedy s dobrou navratnosti resit topeni/chlazeni/vetrani? Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@adamce Záleží, co v tom loxone všechno je. Já se s Loxone vlezl do 90tis.
Odpovědět
@jakuda Co v něm máte vy? Pro začátek ovládání teploty, zaluzii a světel. nejspise taky senzor koure v kuchyni a nejaky senzor vytopeni
Odpovědět
@lto007 Je-li Loxone kompletně dodáván firmou, tak to by mohlo sedět. @adamce Pokud jsi fanda a ajťák, můžeš Loxone pořídit za méně než polovičku. Pokud sám nataháš kabely, zapojíš rozvaděč, vyprojektuješ schéma a oživíš, může to být za třetinu. V domě 300m2 mě to stálo 150K + nějakých 10K za zvýšenou spotřebu kabelů. (To je zvýšení ceny oproti klasické EI) Ale ušetřilo mi to zabezpečovačku za 12K, ovládání rolet za 45K, termostaty za 15K.... Úspora provozních nákladů (světlo, teplo) systém nezaplatí ani při takto "snížených" nákladech, spíš jde o komfort..
Odpovědět
Profilova fotka
@adamce Ovládání světel, žaluzíí, markýzy, topení, chlazení, rekuperace, senzory teploty v každé místnosti a jeden venkovní, venkovní senzor větru, senzory pohybu a detektor kouře. V podstatě ale mám od loxene jen miniserver a několik extensions kvůli vstupům a výstupům a čidla teploty. Periferie jako tlačítka, okenní magnety, zvonek nejsou originál Loxone, ale jsou do loxone jen zapojeny.
Odpovědět
@adamce stavíme pasiv svépomocí (128m2) třetím rokem. Jsme na 3mil. Zbývají koupelny, rozvaděč, světla, LOXONE a rekuperace. Venky toho taky ještě hodně spolknou. Za 4,5 mil to nedáte.. Jak psali ostatní kombinace TZB nedává smysl. Chce to dobrého projektanta, který ti otevře očí :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@adamce Do seznamu topení, větrání, chlazení a TUV si ještě doplňte podmínky PENB neboli splnění limitu neobnovitelné energie. Jakmile použijete nějaké TČ pro ohřev TUV, budete mít tak nízkou cenu energie, že FVE se nevyplatí. Myslíte, že prodejem přebytků za padesát halířů něco ušetříte ? Jednou z možností je použít aktivní rekuperaci. Ta umí teoreticky topit, chladit, větrat i ohřev TUV. Jenže nic z toho neumí 100%. Osobně bych použil TČ vzduch-voda a k němu stropní nebo podlahové vytápění. Za plnou cenu se to taky nevyplatí, ale s dotací a ve srovnání s jinými variantami nemáte moc výhodnějších variant. Místo inteligentních žaluzií radši vhodný přesah střechy. To funguje automaticky bez elektroniky. Jako stavební materiál BST tvárnice s vnitřním zateplením. Je to nejlevnější materiál, jednoduchá realizace a stačí obyčejná zakladová deska.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 přesah střechy pomůže, ale venkovní žaluzie nenahradí. A v pasivním domě těch tepelných zisků stačí opravdu málo aby se dům ohřál. A pokud bude mít v domě loxone, tak na žaluziích naopak ušetří, protože nebude potřebovat žádný dálkový ovladač a bezdrátovou jednotku k ovládání, ale nápojí je na jednotku, kterou už má.
Odpovědět
Kombinace fve a tč země voda je zbytečná. Stavíme taky pasivní dům a pro získání té vyšší dotace nám stačí jen to zemní čerpadlo. Jestli ale na FVE trváte, tak si udělejte jen přípravu a nainstalujte si to později ať na to můžete čerpat dotaci zvlášť. Taky záleží, z jakého jste kraje a jaké máte možnosti stavby. Myslím ale, že to reálné je.
Odpovědět
Vypadá to tedy, že FVE oželím. U TČ země-voda mě láká vyšší účinnost a snad že cena je stejná jako vzduch-voda, jen s tím, že je navíc nutno zakopat kolektory? Mimochodem žíjeme na jihovýchodní moravě.
Odpovědět
@adamce Odpovím vám otázkou k zamyšlení. Víte proc se drahé technologie jako je TČ nevyplatí u úsporných domu s nízkou tepelnou ztrátou jako pasivni dum rozhodne je? TČ do pasivu rozhodne není podmínkou a navíc je zbytečné a nenávratne.
Odpovědět
Profilova fotka
No při prvotních úvahách je dobré počítat m2 podlahové plochy krát nějaká rozumná cena. Pasivní dům předpokládá, že nebudeš šetřit na materiálu a tak bych při kompletní svépomoci odhadoval 30000 /m2. Obecně pasivní dům není o výsledných provozních nákladech, ale o komfortu bydlení - a za ten se platí. Co se týká TZB tak TČ je asi nevyhnutelné ne z důvodu levného provozu, ale splnění limitu primární energie, pokud nechceš dělat kotelníka. Nedoporučuji ale podlahovku nebo stropní, protože to v létě při chlazení nevyhoví z hlediska odvodu vlhkosti a v zimě bude podlaha stejně studená.
Odpovědět
Profilova fotka
@radim2015 Proč by stropní topení nevyhovělo z hlediska odvodu vlhkosti? Mám ho, celé léto jsem ho úspěšně používal na chlazení a fungovalo to parádně.
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc A co doporučujete? Aby to nebylo drahé, bylo to komfortní a přitom jste vyšel na primární energie? Ono si taky nemusíte pořizovat TČ za 200tis, že?
Odpovědět
@jakuda No tak teoreticky by stačila investice do čočky/hrachy apod. a pak to takhle úsporný dům vytopí i kdejakej prd. Ne teď vážně, TČ je nenávratné, jestli je drahé nebo ne a je jedno jaký typ. Zkrátka o životnosti komponent nevíme nic, respektive víme, že min. kompresor je navržen stejně na 10-15let. O prodloužených zárukách /výrobců a prodejců si nedělám velké iluze...Před 5lety jsme vybírali i my topení do pasivu a pořád nám nám nevycházela obnovitelná, tak jsme měli možnost se připojit na dálkové CZT (výtopna-kogenerace štěpku). No a jinak topíme obyčejnými el. kabely v podlaze (cenově to vyšlo do 50tis se vším). Chápu, že tuhle možnost ale nemá každý.
Odpovědět
@jakuda To jsem zde již psal, je nutno splnit podmínku PENB. Z hlediska porovnání investičních a provozních nákladů v porovnání s elektrickým topením a TUV se TČ nevyplatí. Jenže musíte započítat i komfort, chlazení a PENB. Pak buď TČ vzduch-vzduch (klima) nebo klasika vzduch-voda. Bohužel je taky fakt, že ceny TČ jsou díky dotacím pořádně pokurveny. I tak lze koupit rozumná TČ v cenách za komplet kolem 120 - 180t
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda No to by mě zajímalo, kam to stropní chlazení tu vlhkost odvádí - že by do stropu ? Máš nějaká data z léta, když chladíš, o vlhkosti ?
Odpovědět
Profilova fotka
@radim2015 Tak základ je tam posílat jenom takovou teplotu vody, aby nedocházelo k orosování povrchu. V podstatě tam je několik teplotních čidel, které s přihlednutím na zpoždění systému (které je u lehkých chladících stropů malé) nedovolí, aby minimální povrchová teplota klesla pod teplotu rosného bodu.
Odpovědět
@radim2015 Jakou vlhkost pořád? Tam nebude takový rozdíl teplot, že by něco kondenzovalo, nebo se pletu?
Odpovědět
@davex Pokud teplý venkovní vzduch v interiéru ochladíte, stoupne relativní vlhkost. Klasická klima tuto přebytečnou vlhkost vykondenzuje. Podlahové nebo stropní chlazení toto neumí. Takže sice to funguje, ale pokud je venku teplá prádelna,moc to nepomůže.
Odpovědět
@zubr487 Ale ten rozdíl tam přece není takový enormní. Tu si každý přestavuje, že vodní podlahovka chladí jako prase. Ale to tak vůbec není.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Jo, souhlasím, že to nefunguje stejně jako klimatizace a během hodiny to nevychladí místnost o několik stupňů. Ale minimálně to dokáže eliminovat nežádoucí tepelné zisky. Léto v domě s dvěma dětmi, které příliš neřeší zavírání balkónových dveří, venkovní žaluzie vesměs většinu doby otevřené, velká prosklená okna na jihozápad a přesto jsme měli po celé léto kolem 22 stupňů. Do chladícího okruhu pouštíme vodu kolem 17-18 stupňů.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda @davex Nejde jen o rosení/kondenzaci. Optimální vlhkost je 40-60%. V létě pokud se zchladí venkovní vzduch (jakýmkoliv způsobem) tak se zvedne relativní vlhkost, pokud ji ze vzduchu neodebereme. Proto je nutno mít něco jako odvlhčovač nebo klimatizaci nebo tepelné čerpadlo ve vzduchotechnice pro odebírání vlhkosti z venkovního vzduchu. Proto jsem chtěl data o měření vlhkosti v letních dnech.
Odpovědět
Profilova fotka
@radim2015 Už tě chápu, ale toto vážně není problém. Mám doma rekuperaci, takže výměna vzduchu je zajištěna. Relativní vlhkost v domě se mi i při zapnutém chlazení pohybuje mezi 45-55%. V bytě jsme s vlhkostí vzduchu měli větší problém.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?