Problém hned v začátku - zpevnění příjezdové cesty

Profilova fotka
Ahoj, včera jsme se s přítelem na stavením úřadě dozvěděli nemilou zprávu. Pokud není k domečku zpevněná cesta, nepovolí nám ho postavit. Jedná se o pozemek, ke kterému vede obecní polní cesta ve skvělém stavu. Vedle na pozemku už staví soused-bez problémů. Stihnul prý stavební povolení, ještě před touto novinkou. Jedna možnost je zpevnit cestu (asi 150m)na svoje náklady. Otázkou je co znamená zpevněná cesta. Druhá možnost, že starosta obce s námi sepíše smlouvu o budoucí výstavbě ulice. Ulice musí být zkolaudována, jinak nám nezkolaudují domeček. Domek musí být zkolaudován do půl roku od posledního čerpání hypo. V případě, že by se budovala ulice, musí mít určité rozměry, ke kterým patří i veřejné prostranství o šířce 3m. Paní na stavebním úřadě nám řekla, že aby se vešlo veřejné prostranství plus silnice, bude možná nutné uvolnit několik metrů z našeho pozemku k výstavbě této silnice. Musel by to ale udělat i soused, který už má hrubou stavbu a s nějakým darováním kusu pozemku absolutně nepočítá. Přijde nám to celé jako nesmysl. Nesetkal se někdo s podobným problémem? Nevíte jak vyřešit? Děkuji za odpovědi.
Odpovědět
Profilova fotka
Ale soused to při kolaudaci taky bude muset řešit nebo ne? Sice mohl začít stavět, ale aby zkolaudoval, potřebuje mít příjezd k domu. Tak bych možná vyčkala, až zjistí, že to musí taky řešit ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici Nebude, protože dostal stavební povolení v době, kdy k domu ještě nemusela vézt zpevněná cesta. Příjezd k domu máme, jen to není oficiálně nazváno zpevněnou cestou. SÚ nám nevydá stavební povolení bez zpevněné př. cesty, soused už povolení má.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme řešili naprosto to samé asi před rokem a něco - bylo nám řečeno přesně to samé jako Vám. Myslím, že soused bude mít problém, protože už tenkrát nám na SÚ řekli, že stavební povolení nám vydají, ale bez příjezdové cesty dům nezkolaudují a přesně, při hypo musíš do určité doby zkolaudovat nebo platíš sankce. Obec měla v plánu cestu stavit, také počítala s "ukrojením" pozemků a s jedním majitelem pozemku měla podepsanou smlouvu o budoucí výstavbě, ale nám pak starosta řekl rovnou, že s cestou zatím nepočítají, nejsou na ni peníze a smlouvu sice mají, ale neplynou z ní pro ně žádné sankce a tudíž ani nepočítají, že ji dodrží ( od jisté doby můj muž rovnou říká, jaké je jeho povolání, potom s ním většinou lidé jednají na rovinu ;-) ) Navíc počítej s tím, že pokud cestu zbudujete, bude to na obecním pozemku, obec od Vás cestu odkoupí za symbolickou korunu, Vy ji převedete do užívání a další, co budou stavět ji budou mít zadara, jelikož ze zákona není žádná páka na ně, jak se o náklady podělit... my jsme to nakonec vzdali a koupili sice menší pozemek bez toho úžasného výhledu, ale s cestou a vším ;-)
Odpovědět
Je to bohužel tak, jak tu ostatní píší. Stále na více místech není možné zkolaudovat, pokud není kompletně dokončená a řádně zkolaudovaná příjezdová cesta. Vím o čem mluvím. Koupili jsme pozemek v developerském projektu 9RD. Developer zajišťoval vše. A to byla tak trochu chyba, protože nám dal jen částečné informace. V projektu měl 9 RD + hlavní IS + komunikaci. Nikdo nám neřekl, že když budeme mít postaven dům, nepůjde zkolaudovat dokud developer nedokončí komunikaci. Ten ji nechtěl dokončit dokud nebudou postaveny ostatní domy, aby ji těžká technika neponičila. Bohužel pro nás neměl kupce na 3 pozemky, cestu nedokončoval a nic ho nezajímalo. Trvalo nám 4 roky, než jsme ho donutili cestu dodělat i když ji měl od nás zaplacenou. Ano, vše jsme platili ze svého. Vybudování kompleních IS v ulici, kompletní silnici s asfaltovým povrchem, veřejné osvětlení a dopravní značení. To vše se bezúplatně převede na město a to se o to bude starat. Osobně mě to stálo 420tis. , stejně jako sousedy. Moje rada zní. Kupujte jen takový pozemek, který má hotovou infrastrukturu. IS na pozemku a hotová, zkolaudovaná příjezdová cesta a vyhnete se problémům s kolaudací, získáním trvalého pobytu, adresy, čísla popisného, doložením hypotéky atd. atd.
Odpovědět
Profilova fotka
a není nejjednodušší se zeptat přímo na úřadě, co požadují jako zpevněnou cestu?
Odpovědět
Profilova fotka
@katerina159 Bude to muset začít řešit, pokud bude chtít zkolaudovat dům. Tak buď mu to prozraďte rovnou anebo si počkejte, až začne mít problém a pak s ním bude lepší domluva ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Pozemek jsme dostali, takze jiny v planu kupovat nemame. Hypo uz mame podespanou, protoze s takovymto problmem jsme opravdu nepocitali, kdyz sousedovi vsecko proslo. A cekat jak to dopadne u souseda, na to cas opravdu nemame. Navic soused nema problem popripade spolufinancovat zpevneni cesty. Na stavebnim urade nam nejsou schopi rict, co je pro ne zpevnena cesta, peotoze to z nich nikdo nevi. Neco po cloveku chcou, ale jak to ma vypadat to nikdo neni schopny rict. Starosta ma v planu stavet ulici, ale jak dlouho to bude trvat to nikdo nevi. @slabici @blahova_andrea @pavelcent @qeszi
Odpovědět
To je nejspíš uřad od uřadu. U nás byla polní cesta v dobrém stavu. Zpevněnou cestu dělala obec až na konci min. roku ( jsou na ni drobné kamínky ) letos by na ni měl přijít asfalt. Přesto se postavili 4 domy v pohodě v současne chvilí už zkouladované, ulice ještě ne.
Odpovědět
Profilova fotka
loni mi obec dělala kolem domu cestu, postup byl takový, že sejmuli ornici až na jíl, což bylo 40 až 50 cm, potom navozili hrubší kamení, to pořádně zvibrovali a uválcovali, potom přišlo jemnější kamení, zase vibrace a válec a nakonec to několikrát přelili horkým asfaltem a zasypali jemným kamínkem, někde v albu mám i fotky, 80 m přišlo asi na 220 tisíc
Odpovědět
Profilova fotka
@katerina159 tak to bych tam já teda poslala chlapa a ten mi jim tam udělal vítr. jak si mohou dovolit po vás něco chtít a neříct vám, co vlastně chtějí?! ]-( přece musejí vědět jestli po vás tedy chtějí asfaltku a novou ulici nebo jestli stačí vysypat cestu štěrkem. normálně bych po nich chtěla písemné vyjádření
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?