Veřejnoprávní smlouva x stavební povolení. Co je lepší?

Ahoj, chci se zeptat, máte někdo zkušenost s veřejnoprávní smlouvou, která nahradí stavební povolení? Nebo je lepší čekat na vydání stavebního povolení?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
my jsme původně chtěli jít cestou veřejnoprávní smlouvy, ale bohužel se to setkalo s nepochopením na SÚ :-(
Odpovědět
Profilova fotka
U nás tento nápad taky vyvolal drobné překvapení ,-) Oni s tím s tím hlavně menší stavební úřady nemají ani po 5 letech účinnosti nového SZ moc zkušeností, takže preferují cestu známější. My se nakonec o 2m2 vešli do režimu ohlášení, takže nebylo co řešit.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme ji měli. Na stavebním úřadu to taky neznali, poradil nám to architekt. Přítel si ji sepsal podle vzorů na internetu a prošlo nám to. Myslím, že se tím to stavební řízení dost zkrátilo.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Děkuji vám za odpovědi. My právě teďka řešíme, jestli něco sepsat sami nebo čekat na povolení. Jaké podpisy je třeba sehnat k veřejnoprávní smlouvě?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
Ahojky, dnes nám pán na stavebím úřadu též poradil sepsat veřejnoprávní smlouvu. Je tady prosím někdo, kdo ji má? Mohli byste mě prosím poradit co je všechno potřeba k této smlouvě? Klidně piště do IP. Moc děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
Stopro je lepso verejnopravni smlouva, mame ji take. rychle (do cca 14 dnu jsme mela vse podepsane a mohli jsme zacit stavet), usetrila jsem cca 3 mesice cekani. Navic, za tuto smlouvu nic neplatis stavebnimu uradu, jen pravnikum. My meli zenskou, co to udelala za 2 hodiny prace a tak nas to vyslo jeste levneji, nez platit 5000 za stavebni povoleni. Lide s tim nemaji moc zkusenosti, ale je to super. Pokud budes mit zajem, mam to v elektronicke podobe a klidne zaslu do osobni schranky.
Odpovědět
Profilova fotka
@sabisek díky, budu moc ráda když mě to pošleš do IP .... super zprávy při pátku 13. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Patek 13 je muj stastny den! :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
Profilova fotka
Ahoj, nám veřejnoprávní smlouvu vypracovali na městském úřadě za poplatek 300kč..podle projektove dokomentace, vyjadřovaček atd..vypsali všechny účastníky řízení a ty musíme obcházet o podpisy...mj jsou účastníky třeba i EON a Telefonica...tudíž ne vždy to jsou jen sousedi :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Teď jsem právě domluvila se známým,který pracuje na stavebním odboru, ale v jiném městě a který nám pomáhá s přípravou na stavební povolení, protože v našem městě na odboru nepracují zrovna sympatičtí pracovníci, o umění poradit už vůbec nic neznají, takže mě právě známý poradil také veřejnoprávní smlouvu, na kterou mají ke schválení 30 dní, musí se teda sepsat - prý se do smlouvy vypisuje dle projektu, co se bude rekonstruovat nebo přistavovat + se vypisují všichni účastníci řízení - tj. sousedi (sousedy se prý rozumí každý pozemek, který sousedí s naším, takže jak napsala správně @supperr, je to třeba jako u nás obec, protože náš pozemek sousedí se silnicí, EON..). Ale je to rychlejší než klasické správní řízení, na které mají 2-3 měsíce..
Odpovědět
Profilova fotka
@raduska736 určitě...pokud si nikdo nepostaví hlavu :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Ahoj všichni zasvěcení, já teda o veřejnoprávní smlouvě slyším poprvé, a protože momentálně taky diskutujeme se stavebním úřadem, nedá mi to se nezeptat. V jakých případech je možné stavební povolení nahradit veřejnoprávní smlouvou? Všichni píšete o stavbě domu, ale je to možné i v případě rekonstrukce bytu? Jde o to, že kupujeme byt, který potřebuje kompletní rekonstrukci. Když už to budeme dělat, vymysleli jsme si i drobnou změnu dispozice, problém ale je, že tím zasahujeme do nosné konstrukce. Paní na stavebním úřadě nám řekla, že na to budeme potřebovat stavební povolení, což znamená 5 000 Kč a cca 1,5 měsíce, než se to vyřídí. Tyto dva faktory nás od plánované změny dispozice značně odrazují, takže pokud by to šlo obejít veřejnoprávní smlouvou, bylo by rozhodnuto. O podpisy nejde, ty budeme muset dodat i pro účely stavebního povolení (pro nás to znamená cca 100 podpisů od majitelů bytů ve společenství vlastníků :-(). Kdo s tím máte víc zkušeností, prosím poraďte...
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 ahojky, pokusím se :-) veřejnoprávní smlouva plně nahrazuje územní a stavební řízení. jsme ve fázi vyřizování. budeme mít RD o velikosti cca 180m2, tudíž by to taky na ohlášku nešlo. smlouvu jsem si sepsala doma sama, manžel to odnesl na stavební úřad a pán na to mrkne ( zase tolik nespěcháme protože čekáme stále na územní plán ) a poradí co třeba změnit, upravíme a necháme podepsat je potřeba aby ti tu smlouvu podepsali všichni sousedé + instituce který bude chtít SÚ nejsem si jistá, ale těch 5000,- se možná bude platit taky vyjadřovačky od eonu, rwe, VASky atd. jsme měli během pár dní ... nevidím důvod proč by to ve vašem případě nešlo, zkus se zeptat na SÚ ..... kdyby něco klidně písni do IP
Odpovědět
Tak už mám info ze stavebního úřadu. Veřejnoprávní smlouvu lze v našem případě rekonstrukce bytu použít. Ale paní referentka nevypadala, že by s tím měla nějaké zkušenosti, hledala odpovědi na moje otázky v zákoně, tak nevím, jak moc se na ně můžu spolehnout... Znamenalo by to poplatek 2500 (oproti 5000 za SP), lhůtu na vyřízení 30 dní (oproti cca 45 u SP) a souhlas 100% vlastníků bytů v domě (u SP vyžadují jen 75%). Takže pro nás tudy asi cesta nevede, protože pochybuju, že bychom dali dohromady 100% podpisů. Kdo jste měl veřejnoprávní smlouvu při rekonstrukci bytu, jak jste to v praxi řešili s těmi podpisy?
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 ahoj, nedá mě to se nezeptat. Jak je možné že máte tolik sousedů ( vlastníků )? jestli to chápu dobře, tak jde o nějaký panelák, kde je třeba 20 bytů a ten byt má třeba dva majitele .... i tak by to bylo 40 podpisů ale ne sto. asi to chápu špatně viĎ? my jsme vzali projekt, smlouvu a šli jsme za každým ..... všem jsme to vysvětlili, ukázali a problém žádný nebyl. potřebovali jsme 17 podpisů .... a to jsme si říkali, že je to dost ;-)
Odpovědět
@effka84 pokud bydli v panelaku jako vlastni byt ma pritelkyne, kde je 54 bytů...pak muze byt 100podpisu. Vzdyt ja chystam stavbu domu na ohlasku a mam tam deset podpisů.
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac tak to jo, ale to je teda mazec .... si nedokážu představit sehnat i těch 75% podpisů pro stavební povolení...to teda nezávidím
Odpovědět
@effka84 No je to jednoduchý, do společenství vlastníků patří tři vchody, panelák má 11 pater, na každém jsou 4 byty, to je celkem 3 x 11 x 4 = 132 bytů (a to nepočítám, že některé byty můžou mít víc vlastníků). Takže takhle blbě jsme na tom my :-(
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
má někdo zkušenost i se změnou využití území formou veřejnoprávní smlouvy, nám změnili nedávno územní plán a tak nás napadá tato varianta, nemáme území k zastavění
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
Profilova fotka
@supperr Ahoj, mohla bych se zeptat, jakým způsob probíhá podepsání od "sítí" (EON, voda, telefon,...) Přijdeš - podepíšou a jdeš? Nebo se musí poslat a čeká se než to vyřídí....jde mi proste o to jak rychle to z nich "vydoluju" :-)
Odpovědět
@kalinka02: Dle zákona na to mají až 30 dní. Záleží na nich, jestli to zvládnou vyřídit dřív.
Odpovědět
Profilova fotka
@vita234 tak to si mě nepotěšila... snad to zvládnou dřív - nebo to nezvládnu já ;-)
Odpovědět
@kalinka02 snad ano, já zatím žádala pouze o vyjádření k odstranění stavby a tam to měli poměrně rychle, ale je třeba si to vyjádření hlídat, u některých sítí nebyli schopní napsat ani jednu větu smysluplně :(
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
@sabisek Zdravím, byla by jste tak moc hodná a poslala mi jako vzor tu Vaši veřejnoprávní smlouvu? Právě řeším rekonstrukci rodinného domu a tato smlouva se nám nevyhne. Chtěla bych si zkusit smlouvu sepsat sama, ale ráda bych nejprve viděla nějakou schválenou smlouvu. Prosím na e-mail: fotbalistka16@seznam.cz děkuji moc
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 12 měsících
@sabisek můžu také poprosit poslat na email, i když se jedná o starý příspěvěk? mirca.l@seznam.cz
Odpovědět
Prosím dotaz: takže je nutné mít podpis všech sousedů? Pokud vím, že jeden nepodepíše, protože dělá od začátku problémy, jak se u veřejnoprávní smlouvy postupuje?
Odpovědět
@supperr a když někdo nepodepíše, nevíte jak se postupuje?
Odpovědět
@mirca_l Veřejnoprávní smlouva se právě používá v případech, kdy je zaručeno, že záměr přes všechny 3 osoby projde a budou s ní souhlasit. Zpravidla 3 osoby by už měli o všem v předstihu vědět a jejich závěrečný podpis by měl být jen formalitou. Pokud se předpokládají problémy je lepší, když se vede řízení. Samozřejmě pokud uzavřená smlouva není podepsána všemi nemůže nabýt účinnosti a musí se přistoupit ke klasickému řízení, jelikož bez účinnosti nemůžete záměr provést ;-)
Odpovědět
@mirca_l Přesně jak píše @sanysobotkova - pokud nemáš 100% jistotu že všichni bez problémů budou se smlouvou souhlasit, tak se do toho nepouštěj. Zároveň nemáš jistotu, že by stavební úřad souhlasil s návrhem smlouvy a může trvat dlouho než veškeré problémy vychytáte - sám jsem letos v září chtěl jít cestou VPS (kvůli urychlení pokud vše klapne a dobře se to domluví může to být do měsíce hotovo) - měsíc jsem to dával s paní ze SÚ dohromady a po tom co to zkontrolovala její vedoucí a chtěla tam asi 100 různých úprav jsem to vzdal a šel standardní cestou tj. společné řízení a povolení (2,5měsíce) :-x Hodně štěstí ;-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?