Materiál na terasu - dlažba vs. dřevo vs. WPC

Profilova fotka
Všechny Vás moc zdravím a ráda bych sem přidala toto téma. S manželem řešíme z čeho udělat naší terasu. Chtěli bychom kvalitní, pěknou terasu za rozumnější cenu. Uvažovali jsme o dlažbě, dřevěných prknech a WPC. Nejlevněji asi vychází dlažba (betonová dlažba), ale více se mi líbí dřevo nebo WPC. Bohužel nevíme, kde sehnat samotný materiál za rozumnou cenu. Manžel by si terasu udělal sám. Uvažujeme stále ale také o dlažbě. Poraďte jaký materiál by byl lepší a třeba jaké máte vlastní zkušenosti. Nebo třeba jestli by jste doporučili nějakou firmu. Třeba toto téma pomůže i někomu dalšímu z příznivců modréstřechy. Monika
Odpovědět
@monalis tento dotaz se tu už určitě několikrát řešil, zkus si najít téma ve vyhledávání Bohužel to většinou skončilo teoretickými debatami, praktické věci a dlouhodobější zkušenosti skoro nikdo nenapsal.
Odpovědět
@monalis ahoj, na chatě máme asi 12 let dlažbu (venkovní mrazuvzdorné kachle). Je to trvalá záležitost, ale vylézt naboso není zrovna příjemný zážitek, pokud venku není kolem 30 stupňů. Na druhou stranu se dobře udržuje. Zvažovala bych taky, jestli si na terase budou hrát děti. Upadnout hlavou na kámen nebo na dřevo je velký rozdíl. Doma máme rok český modřín. Sibiřský modřín by měl být trvanlivější. V drážkách se opravdu drží bordel a je na ní vidět všechno (jestli máte kolem domu terén ještě nezarostlý zelení a budete na botách nosit hlínu, je to hrůza). Údržba jedině wapkou, ale na dotek i došlap nesrovnatelně příjemnější. Jestli si budete dělat sami, doporučuju nerezové hřebíky. Min. 2x ročně se doporučuje naolejovat, takže trvalá údržba nutná. Obojí dělal manžel sám. Dřevo na terasu koupíte buď na pile nebo vyčíhnout akci v hobbymarketu. Vždycky se dá při větším odběru lépe domluvit s majitelem pily, který určitě nabídne množstevní slevu - radši prodá levněji než nic. Kompozit jsme nakonec zamítli, nemám osobní zkušenosti, jen vyčtené z diskuzí, takže nebudu komentovat.
Odpovědět
Profilova fotka
My resime to same :) jinak krome klasicke dlazby se uz prodava i dlazba, ktera je vzhledove jako wpc... Ji si chci od kazdeho nekde koupit vzorek a vystavit to na slunicko, jak se to bude chovat...
Odpovědět
Profilova fotka
@jizvo už jsem hledala a nic jsem nenašla ohledně těchto materiálů ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@hhranolka Ahojky Káťo a kde bych tu dlažbu podobnou WPC našla? A pro co jste se rozhodli vy? Jinak děkuju za radu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@maskacka Moc děkuju za zkušenosti. Je pravda, že máme malou dceru a dřevo by tak bylo lepší. Jenže, když se neuhodí na terase, může spadnout třeba na chodníku z dlažby :-S . Hodně řešíme penízky. Určitě se ale poohlédneme po nějaké nabídce přímo z pily ;-) Ještě jednou děkuju :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ja to nekde najdu a dam odkaz... Jinak v obi maji ctverce dlazbu hnede ryhate jako drevo
Odpovědět
Já jsem původně chtěla okolo domu dřevěnou podlahu, že je namořená a bezúdržbová, dali jsme ji na balkony na podzim, byla krásná třešnová a z jara jsem zjistila, že opravdu 10 let bez údržby nepůjde, po barvě ani stopy, samý fleky a podlaha byla šedivá. :-p takže super, o ceně ani nemluvím, takže jsem se rozhodla že teda tohle na terasy nepůjde, vybrali jsme si dlažbu a jsem spokojená. super údržba, tím, že je světlá tak v létě se dá po ní chodit bezproblémů naboso. pro mě je dlažba nejlepší.
Odpovědět
@jennifer Žádná dřevěná podlaha není bezúdržbová pokud chceš zachovat původní barvu. Na venkovní terasy se hodí spíše tropické dřevo (bankirai, masaranduba apod.), které má vyšší hustotu. Buď se natírá cca 2x za rok spec. olejem, nebo ho necháš neošetřené a pak chytne tzv. patinu (zešedne). To vůbec není na škodu, dřevo je přírodní materiál a ten pracuje. Zešednutí nemá na trvanlivost žádný vliv. Když jsme přemýšleli o terase k bazénu, byly jsme se podívat na terasy z WPC. Nám se to teda nelíbilo, na první pohled je vidět, že je to umělina. Tak máme masarandubu, cíleně nebudeme natírat a už se těšíme, až zešedne. :-D
Odpovědět
My jsme se nakonec rozhodli pro betonovou dlažbu. Pod ní máme velkou vrstvu kamení. Nejdříve jsme chtěli dřevěnou terasu, ale nakonec jsme se rozhodli takto. Důvod? Bojím se hrabošů a ostatních hlodavců, kteří by se určitě pod dřevěnou podlahou terasy zabydleli. Děkuji, nechci. ;-)
Odpovědět
@aneri53 my máme právě tropické dřevo a to by mělo být bezúržbové. vím že by se tam měl dávat olej, dali nám ho tam, ale po první zimě to vypadalo hrozně.
Odpovědět
@monalis vůbec není zač. Přecejenom na té terase děti tráví mnohem víc času v tom rannějším věku, nejhorší je to pro batolata a čerstvé choďáky. I v autosedačce, která vyhrála všechny crash testy, se může dítě udusit žvýkačkou... Mám teď druhou, půlroční, a ta na zemi breakuje v jednom kuse. U větších dětí už je to asi fuk. Když to chce vzít člověk detailně, z dlažby zase nehrozí třísky. Hlodavce jsem vůbec neřešila, přestože k nim mám vrozený odpor a panickou hrůzu. Terasu máme na 80 cm hlubokých základových pásech a prostor mezi nimi vysypaný oblázkovým kačírkem na netkané textilii a dokola drenáž. Dostanou se pod to i kočka nebo pes a dřevo má ze všech stran spoustu luftu, aby to nehnilo. Určitě to i s údržbou nebude na věky, ale kachle se taky občas rozbijou a je je třeba obměnit. Ať jste s konečnou volbou co nejspokojenější. Ale občas člověk přijde až užíváním na to, že by ta druhá možnost byla přecejenom lepší ;-) A jestli máte spoustu času, moc hezké je řešení, jako má v albu @Kasha - chodníčky podle Jeffreyho, kamínky skládané do betonu v mozaice :-) - levné a originální řešení. A v rodině máme jednoho, co si terasu vyskládal odpadovým materiálem od hrobníka :-D (leštěná žula, mramory apod. na náhrobky vyskládané do jakés takés mozaiky).
Odpovědět
Článek se načítá
u nás zatím vyhrává betonová dlažba, jendak je to nejlevnější varianta a jednak je trvanlivá a dobře se udržuje taky máme děti a argument, že můžou spadnout a uhodit se, ano, ale to můžou kdekoli, stejnak se na terase spíš posedává a lítají venku po trávě ;-) ze dřeva zas můžou být třísky, které si můžou zapíchnout do nohy, WPC se na slunci zas prý hodně přehřívá a pálí...
Odpovědět
@jennifer No my máme terasy také z vymývané dlažby. Dřevo máme jen kolem bazénu. Tam by dlažba byla nepříjemná. Uvidíme, jak to bude vypadat za pár let. My jsme ho právě vůbec nenapouštěli olejem, ta patina nám nevadí, naopak.
Odpovědět
@aneri53 my máme terasy z klasické protiskluzové dlažby a je to super, mě to na těch balkonech vadí, že jsem to chtěla sladit s fasádou a když si vemu že metr2 vyšel s práci na 4000,- a výsledek hroznej. co jsem se bavila s jedním pánem tak mi říkal že on jí má domu už 5 let a nemá s tím žádnej problém. ale k bazénu bych to dřevo brala, taky se mi líbí. my máme okolo bazénu dlažbu, ale to je díky tomu že je vnitřní, ale mít venkovní bazén tak si dám taky dřevo jako ty. :-)
Odpovědět
@monalis "už jsem hledala a nic jsem nenašla ohledně těchto materiálů" zkusil jsem zadat do vyhledávání na tomto fóru a našel jsem téma o kterém jsem tu již mluvil: http://www.modrastrecha.cz/diskuse/te... tak snad se tam taky něco dočteš
Odpovědět
Profilova fotka
Dlazba: http://www.bazeny-zastreseni.cz/foto/...
Odpovědět
Ahojte, máme terasu z Grenadecku 2 roky. Pravdou je, že v létě, když na to pere slunko, tak je to rozpálené tak, že bosky bych na to nevlezl.... Také jsem zjistil, že se ten materiál sprašuje, takže když zaprší, odstřikující voda z terasy na francozských oknech zanechá docela svinčík. Dnes bych asi již šel raději i za vyšší cenu do dřeva. Toliko moje zkušenost..... :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@hhranolka Děkuji Káťo :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jizvo Děkuju :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak po včerejší prohlídce WPC jsme ho zavrhli. I když dřevo nemá takovou životnost rozhodně vypadá lépe a je příjemnější. Takže teď už budeme zvažovat hlavně dlažbu a dřevo ;-)
Odpovědět
Pozor, pokud nebudete dřevo udržovat, po pár letech na tom bude hůř než WPC...
Odpovědět
@mates05 Dřevo je dřevo. Pokud se bavíme o materiálu na terasu, předpokládám, že se myslí nějaké tvrdé exotické dřevo (bankirai, masaranduba, merbau). To když nenatíráš, chytne časem tzv. patinu - zešedne. Ale to není na závadu, pořád je to krásný přírodní materiál. Na WPC je na první pohled vidět, že je to umělina. Ale každý máme jiný vkus, je to jen můj názor.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 Souhlasím, že dřevo je dřevo. WPC jsme právě proto po shlédnutí zavrhli. Nakonec jsme se rozhodli pro dlažbu v pískovcovém stylu ;-) Děkuji za příspěvek :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@monalis posles mi pak fotecku, az budete mit hotovo?
Odpovědět
Profilova fotka
my máme terasu ze sibiřského modřínu,jsou to terasová dřeva s drážkami, muž to dělal sám, používal nerezové vruty, musíme opravdu olejovat min jednou za rok,ale je to fajn, příjemné na chůzi, mám desetiměsíčního prcka a ten po tom leze pořád, dcerka po tom jezdí na odrážedle, koloběžcě, snese to všechno.) Omýváme terasu vodou. Příští rok už budeme ale dávat bezbarvý olej, doteď jsme dávali odstín Bankarai a už je to na mě hodně tmavé a je na tom opravdu všechno dost vidět. Ale jinak spokojenost maximální a cena super, se vším, včetně nerez vrutů jsme se dostali cca na 500 kč/m (koupili jsme velmi výhodně ten modřín za cca 250kč/m2)
Odpovědět
Profilova fotka
@hhranolka Určitě ti pošlu fotečku. Budeme ji dělat ale až v létě tak že až tak v průběhu léta zašlu foto ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lutta Takto jste pořídili terasu opravdu levně. Manžel také bude dělat terasu sám, ale přece jen jsme se rozhodli pro tu dlažbu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@monalis dik, my se letos k terase asi stejne nedostaneme :-N
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Ahoj, tak sem si pročetla různé diskuze tady a nakonec jsem WPC desky zavrhla a teď se rozhodujem nad dlažbou, která je v imitaci dřeva. Nemáte někdo zkušenost jestli když výrobce píše, že dlažba je protiskluzová, že je opravdu protiskluzová?Budeme mít terasu jako příchod do domu tak nám na tom dost záleží.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?