Tepelné čerpadlo vzduch/voda - máte vlastní zkušenosti?

Máme postavený bungalov o podlahové ploše 120m2, papírové ztráty jsou spočítane na 6 - 7 kW a řešíme vytápění. Původně jsme chtěli plynový kondenzační kotel + kolektory na vodu nebo elektricky kotel a kolektory, připadne oba a kolektory. Ted nám bylo doporučeno tepelné čerpadlo. Poradite?
Odpovědět
Profilova fotka
tepelné čerpadlo máme, ztráty papírové máme trošku nižší než vy, podlahovou plochu cca stejnou, máme tepelné čerpadlo vzduch-voda a podl. topení, čerpadlo souč. ohřívá teplou vodu. no, za mně spokojenost maximální, máme konkrétně typ fujisu 11kw máme tohle i s tím bojlerem ... http://www.topenicerpadlem.cz/topeni-...
Odpovědět
jsem z oboru a sám mám tepelné čerpadlo, tepelné ztráty cca 7,5kW myslím že skutečnost je o maličko horší. A mohu konstatovat - pokud budete mít možnost plynu pak investice do TČ je nevratná investice a je hlučnější varianta než plynový kotel. Já sám si pořídil TČ protože jsem neměl plynovodní přípojku a kotel na pevná paliva jsem nechtěl. Pokud bych měl plyn pak jdu do plynu a o tepelném čerpadle neuvažuji :-)
Odpovědět
@vodak01 můžeš mi prosím napsat třeba to IP nebo sem investici do TČ a oproti tomu investici do vytápění plynem? Dále jsem myslela, že TČ ušetří za vytápění oproti plynu. Díky
Odpovědět
@vodak01 jenze nám momentálně vychází co se týká vstupní investice stejně čerpadlo jak naše původní topení. V tuto chvíli bys taky volil plyn?
Odpovědět
@ema_1 co stojí stejně? Kondenzační kotel od 30-50tis + komín 20 + přípojka cca 20tis celkem tedy cca 80tis a investice do strojovny TČ 220tis - bavíme se jen o investici do zdroje topení
Odpovědět
@vodak01 Naše původní vytápění bylo trochu složitější než "jenom" kondenzační kotel a celá ta soustava s manželovými požadavky by vyšla cca na 200 tis. a TČ by vyšlo taky cca na 200tis. Tak se ptám, zda v tuto chvíli ty jako člověk od fochu s vlastními zkušenostmi bys doporučil TČ nebo plyn+elektriku+kolektory. Hluk neřešíme, TČ by bylo na straně domu, kde nikdo nechodí a sousedi jsou dost daleko.
Odpovědět
Profilova fotka
šmankote... já nechápu ty věčné řeči o návratnosti investice... jak si člověk kupuje auto za x stovek tisíc, jak si kupuje kuchňskou linku nebo cokoli tak taky řešíte návratnost investice? u tepelného čerpadla ve super to, že člověk nemusí shánět dřevo, chodit přikládat... prostě pohodlnost... to samé u plynu apod.... u tč je výhoda nižší tarif na elektřinu apod. ale proč pořád ta návratnost?
Odpovědět
@ovp21 prostě se snažíme chovat ekonomicky...stejně jako u toho auta (taky si nekoupím nafťáka, když najedu 5tis. km/rok)
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac u auta určitě neřešíš návratnost :)
Odpovědět
@ovp21 to přece nemusí být pravda, myslíš, že firmy neřeší návratnost? a jako soukromá osoba určitě řeším, nakolik je ekonomický provoz auta. A určitě řeším, jestli najezdím tolik km, abych na palivu ušetřil tolik, o kolik víc mě stojí dieselový motor oproti benzinovému motoru.
Odpovědět
@ovp21 Já návratnost neřeším... protože mi vstupní investice vychází stejně....řeším to, zda mám výhodnější plynový kotel + elektrický kotel (a topit si tím co vychází levněji) + kolektory na vodu dotápět bojler nebo toto vše obsáhnout čerpadlem s tím drobným problémem, že bojler se prý nedá pouze čerpadlem vyhřát na víc než 45°C, takže by asi musel být větší nebo by se musel dotápět nějakou patronou. Taky nevím jak TČ topí když je 14 dní hluboko pod nulou třeba -20°C. Dům prý máme zateplený více než původně bylo v projektu (6 - 7 kW).
Odpovědět
Profilova fotka
@ema_1 my hřejeme vodu čerpadlem na 60 tak nevím :) v mrazech 14dní jsme ještě nebyli, tak nemůžu říct, ale náš soused má to samé čerpadlo co my a zažil ty mrazy kolem dvaceti loni nebo kdy to bylo a prý úplně v pohodě :)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@flakac já to myslela tak, že normálně člověk nepočítá.... koupím si fabii a zaplatí se mi po pěti letech.... koupím fabii, protože na nic lepšího nemám a potřebuju jezdit
Odpovědět
@ovp21 jasný, ale flakac to myslel tak, že si sice koupíš fabii, ale vybereš si, jestli bude naftová nebo benzínová už jenom kvůli tomu, že nafty spotřebuješ 5l/100km nebo benzínu 7l/100km a cena je taky nějakým způsobem rozdílná. Nebo ne? Nebudeš koukat na spotřebu?
Odpovědět
jako říct, že někdo neřeší návratnost investice mě osobně přijde dost zcestné =-)
Odpovědět
Souhlas s @breberka
Odpovědět
Profilova fotka
@breberka jak se ti vrátí investice do kuchyňské linky, sedačky a dalších desítek věcí? prostě potřebuješ je, chceš je, koupíš je. takhle jsem to myslela.
Odpovědět
@ovp21 jinak děkuji za info a můžu se zeptat jaké máte čerpadlo?
Odpovědět
@ovp21 pokud vim, tak v tomto tématu se primárně řeší tepelná čerpadla.........a když už jsme např. u té kuchyně, tak tam bych řešila návratnost hlavně u spotřebičů......koukam snad na to, aby to nebyl žrout energie a tedy jeho provoz nestál zbytečné peníze navíc - u toho samozřejmě musim porovnat jeho pořizovací cenu a životnost....
Odpovědět
@ovp21 Koupě kuchyňské linky, sedačky, atd není investice, to je spotřeba. Ty věci potřebuješ, tak si je koupíš a řešíš pouze to, zda dáš za sedačku 10.000,- v Ikei nebo 200.000,- Kč za značkovou koženou (pokud na ni máš). Ale když řešíš zdroj vytápění - tak už uvažuješ jinak (teda měla bys) - tato investice nepřináší okamžitý prospěch, ale jde o získání budoucího užitku - v tomhle případě úspor za vytápění. A tady je prostě potřeba vzít v úvahu návratnost investice - tzn. porovnat poř. cenu + následné úspory + životnost. A když mi vyjde, že se mi vložené náklady vrátí např. za 25 let a životnost TČ je nižší, tak jde prostě o blbou investici, s tím nic nenaděláš. :-D
Odpovědět
@aneri53 lépe bych to nenapsala!!! :-) včera jsem zrovna sama sobě odpověděla úplně stejně :-)
Odpovědět
@ovp21 ahoj , chci se zeptat, kde mate ulozene to cerpadlo? :-)
Odpovědět
@vodak01 můžu se prosím zeptat proč ne TČ? my budeme stavet a tak se stale rozhodujeme, ale ma se otevrit projekt zelena usporam, takze by nam to mohli pres dotace (tu investici) vratit?
Odpovědět
@ovp21 máš svatou pravdu!!!
Odpovědět
@flakac 5tis km/rok? tak to snad clovek ani auto nepotrebuje, ne? :-D
Odpovědět
@ovp21 my si budeme take porizovat TČ.. začínáme za pár týdnů stavět.. vůbec - coby jako žena jsem nechápala jak to celé funguje atd. včera jsem měla odbornou přednášku. :) hlavně to tepelené čerpadlo je uloženo hluboko v zemi, čím jdeme v zemi hlouběji, tím je tam tepleji, takže nějaké mrazy bych vůbec neřešila. vše je hlavně atestováno. Chci se ještě zeptat.. máte i krb na vytápění? :)
Odpovědět
Profilova fotka
@ema_1 na začátku diskuse jsem dávala odkaz... značka fujisu high power
Odpovědět
@vinamuska protože investice do TČ vs. plynový kotel se nevrátí
Odpovědět
Presiel som tymto cca pred mesiacom, kedy som sa musel rozhodnut, ci dam developerovi za plyn 100.000, alebo skusim nejake lacnejsie TC. Rozhodol som sa pre lacnejsie TC. Treba si ale zobrat do ruky kalkulacku a pocitat, a vypocty to nie su jednoduche, pretoze napr. len tym, ze mate TC, mate inu sadzbu elektriky na cely dom, platite ine pausaly a podobne. Odpovedat teda TC vs plyn v style ako v prispevku predomnou sa absolutne neda, treba si na kalkulatore energii tzb vypocitat priblizne spotreby (kurenie, tuv, ostatna elektrospotreba) a z tychto cisel nasledne vychadzat. Svoju tabulku mozem ked tak poskytnut, porovnavam tam plyn, elektrokotol a 2 TC roznych parametrov vratane investicii a pausalov. Mne osobne vyslo, ze na 7 kW sa mi oplati lacnejsie cerpadlo do ceny max. 130.000 komplet. Davat za to 200+ a dufat, ze cerpadlo vydrzi 15 rokov, kedy mi zacne investiciu vracat je cisty nezmysel. Osobne si myslim, ze trh s cerpadlami je aj tak ukrutne pokriveny poslednou zelenou usporam a ze tie ceny su brutalne prestrelene. Takisto je potrebne vediet, o akom cerpadle by bola rec. Pokial je dostatocny pozemok, da sa s kolektorom dostat na celkorocny stabilny COP 4 pri investicii +30-40% voci vzduchu, bez hluku. Kvalitny a drahy vzduchac da celorocne tak COP 3, lacnejsia "cina/thajsko" da tak 2.6. U mna vychadza rozdiel lacne/drahe cerpadlo cca 100.000 v investicnych nakladoch a cca 2.000 rocna uspora drahsieho cerpadla a tudiz risknem tu lacnejsiu variantu.
Odpovědět
Profilova fotka
@dusanmsk prosímtě, mohl bys mi poslat tu tabulku? mail posílám do IP, díky.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?