Tepelné čerpadlo vzduch-voda, za kolik se dá pořídit?

Profilova fotka
Dobrý den, ráda bych se zeptala za kolik se dá pořídit tepelné čerpadlo vzduch-voda pro přízemní nízkoenergetický dům o užitné ploše cca 110 m2.
Odpovědět
Ahoj,máme rozpočet od IVT 209 000 bez dph.Také bungalov 110m2 tep.ztráty 7kW.
Odpovědět
TČ pro NED za cca 200 tis a rozvody = špatná ekon. rozvaha návratnosti vynaložených nákladu. Nikdy se nevrátí, ale možná některé lidi hřeje pocit, že to čerpadlo mají...
Odpovědět
@vladusa85 Naprosto souhlasím s @fotrtom. Je-li dům postaven jako nízkoenergetický, návratnost TČ bude kolem 20 let. A to už je za hranicí životnosti.
Odpovědět
Na druhou stranu se dnes jako nízkoenergetický označuje každý dům i když definici zdaleka nesplňuje (např. onen zmíněný bungalow 110m2 s tepelnou ztrátou 7kW bude v PENB, tipuju, jasné C-čko)
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že návratnost TČ je sporná - záleží na skutečných tepelných ztrátách (ne jen těch vypočítaných na papíře), ale někteří pomíjíte i fakt, že s TČ máte levnější sazbu elektřiny.. na druhou stranu ceny energie stále rostou, těžko říct, jaké budou náklady na vytápění za pár let.. Pokud se mám držet tématu - nabídka od ACC Heating na bungalow 150 m2 - cca 250 tis. se vším všudy..
Odpovědět
@kuldacz To je opravdu na delší a komplikovanější rozbor, ALE: topné kabely (případně rohože) od Fenixu do domu o ploše cca 100 - 110 m vyjdou na přibližbě 60-70 tis...a sazba D45 pro ně pochopitelně platí také...takže veškerá energie je levnější...viz třeba diskuze RD Rýmařov (třeba petrsv1000). A pokud mi přímo dodavatel čerpadel řekne, že je to blbost , tak mi je to jasné... :-)
Odpovědět
@cincula Jasně, čím větší tep. ztráta domu, tím více se tep. čerpadlo vyplatí. Já vycházela z toho, že tazatelka psla, že má NED. Také je otázka, jaké možnosti má, zda je zaveden např. plyn. Ale chtěla vědět cenu TČ a z toho vyplývá, že právě vzhledem k poř. ceně TČ bude počítat, zda se jí vyplatí či ne. Podle mě bude cena + - 200 tis. a to se u menšího nízk. domu nemůže vyplatit. My topíme plynem (včetně TUV) záloha 1500, elektřina záloha 1400. Celkem 2900, bungalov 230 m2. Soused pá patrový dům (lepší na vytápění) o trošku větší podl. ploše a záloha na elektřinu 4500 Kč. Což mě dost vyděsilo a taky utvrdilo v tom, že naše volba topení byla správná (o TČ jsme také původně uvažovali).
Odpovědět
Profilova fotka
@vladusa85 Ahoj, my jsme pořídili TČ vzduch voda za 120.000,-.
Odpovědět
Profilova fotka
Jen pro upřesnění, plynová přípojka není k dispozici. Rozhodujeme se mezi elektrickým kotlem v kombinaci s krbovou vložkou s výměníkem nebo tepelným čerpadlem a obyčejným krbem v obýváku. Určitě bychom chtěli podlahové vytápění. Představa naší ideální teploty v bytě je 20°C :-) Jinak co se týče návratnosti, o tu nám zas až tak moc nejde, jen nás zajímá přibližná cena, za kterou se dá TČ pořídit.
Odpovědět
@aneri53 tak zálohy o ničem nevypovídají... to platí zálohy na základě spotřeby předchozího roku nebo si je tak nastavil sám? a topí už druhým rokem? první rok vypovídající není. Jinak my za elektřinu platíme 1600,- měsíčně (dle předchozí spotřeby) a to v bytě, jedou televize, počítače, sušička atd... topení, tuv a vaření je plynem. Do domu máme nevrhnuté čerpadlo, ale rádi bychom se mu vyhli. Zatím mám jen nabídku od IVT a to je za skoro 300 tis :(
Odpovědět
@kamilape My bydlíme 1,5 roku, vyúčtování za plyn i elektřinu již proběhlo a tak máme zálohy stanoveny už podle reálné spotřeby. U plynu jsme měli původně zálohu 1800,- Kč, ale protože jsme měli velký přeplatek, sami nám ji snížili na 1500,- Kč. Sousedé ještě reálnou spotřebu nevědí, zálohu si prý stanovili podle domu rodičů, který je vytápěn také TČ, je podobně velký a navíc v teplejší oblasti. Tak uvidíme, jak na tom budou. Ale my všichni máme plyn. přípojku na parcelách a tak při současných cenách investici do TČ nevidím jako moc rozumnou. Chce to vzít do ruky kalkulačku a počítat. I když vše se odhadnout nedá, nevíme, jak se budou vyvíjet ceny plynu a elektřiny. Zatím plyn vede, teď dokonce snížili cenu o 10 %, tak hlavně, aby to vydrželo. :-D Jiné to je v případě, že plynová přípojka není, pak je TČ pro větší dům s vyšší tep. ztrátou asi dobrá volba.
Odpovědět
i my budeme pořizovat tepelné čerpadlo, vytápěná plocha domu bude 150 m2, od námi vybraných výrobců máme nabídky něco kolem 250 - 300 tis se vším všudy. Realizaci budeme řešit asi příští jaro, doufejme, že bude zrovna nějaká akcička třeba na podlahové vytápění :))
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 10 měsících
@vladusa85 můžu se zeptat, jak jste se nakonec rozhodli a z jakych důvodů ? mame stejne dilema...děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@zlatulka89 Ahoj, u nás bude nakonec všechno jinak, původní záměr pořídit tepelné čerpadlo a rekuperaci padl, nakonec bude obyčejný elektrický kotel a teplovodní podlahovka, v obýváku krb bez výměníku. Sám projektant nám řekl, že TČ se nám opravdu nikdy nevrátí, že se vyplatí u starších energeticky náročnějších domů. Prý je lepší udělat kvalitní zateplení celého domu. Takhle to zatím bude, časem bychom toto rádi doplnili o soláry pro ohřev vody a přitápění.
Odpovědět
Ahoj všem, mě by jenom zajímalo, jak ti lidé, kteří s jistotou tvrdí, že TČ se pro ten a ten dům nevyplatí to můžou říkat s takovou jistotou. Ví snad někdo jaká bude cena elektřiny za 5 pět? Podle mě neví. Nehledě na to, že cena za kvalitní elektrokotel + krb a komín a vše co s tím souvisí ve finále není o moc nižší pořizovací hodnota než TČ. Ale toť jen můj názor :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Profilova fotka
@vladusa85 Přeji hezký den :-) Můžu se zeptat, na kolik vás toto všechno vyšlo? Máme stejný plán, jen se nemůžeme rozhodnout mezi teplovodní a elektrickou podlahovkou. Jak jste spokojeni? Děkuji :-)
Odpovědět
Vladusa85: solidní teplená čerpadla včetně zásobníků se pohybují nad 200kč ,spíš kolem 250tisíc.Opravdu pozor na nabídky TČ za 50tisíc apd.,většinou jde jen o cenu venkovní jednotky. Ve vašem případě bych doporučil elektrokotel+ krb.Na tč můžete kdykoliv přejít až to bude výhodnější. Jestli máte doma místo a máte velkou spotřebu TUV tak můžete ještě uvažovat o zásobníku TUV s tepelným čerpadlem. izkada: Když si dnes koupím elektrokotel a udělám chybu ,tak mě ta chyba bude stát 15tisíc.Když tu chybu udělám s tč bude mě to stát víc jak 200tisíc.To je asi ten hlavní důvod.Obecně výhodnost tč opěvují jen prodejci co prodávají "pouze" tč.Jakýkoliv projektant nebo odborná firma nabízející vícero řešení vytápění vám řekne ,že se tč v naprosté většině novostaveb nevyplatí.
Odpovědět
Profilova fotka
@nicolete83 Zdravím, nakonec jsme od tepelného čerpadla upustili, pořizovací náklady jsou vysoké a návratnost příliš dlouhá. Nakonec budeme mít teplovodní podlahovku, elektrický kotel + zvažujeme kombinaci se soláry (vytápění + ohřev vody).
Odpovědět
Vladusa85: Jestli jste upustili od tč,kvůli pořizovacím nákladům tak nechápu proč se ženete do solárů a navíc do solárů s dotápěním.Je to stejný ekonomický nesmysl jako to tč. Soláry na TUV už jdou dnes nahradit zásobníken TUV s tepelným čerpadlem ,o ktewrém jsem už psal.Stojí řádově půlku toho co soláry a odpadne drahá instalace.Navíc to funguje i když slunce nesvítí.Roční náklady jsou pod 2 tisíce při spotřebě cca 200l denně.Při stejné spotřebě jsou roční náklady u elektrického bojleru 8 tisíc.
Odpovědět
Profilova fotka
@vladusa85 presne jak pise @jardadts. Propocitaval jsem to u nas a doplneni systemu kotel na drevo + aku nadrz se zaloznima el. patronama + podlahovka o solary prodrazilo cele reseni o 100 tis. To je pro ctyrclennou domacnost navratnost cca 15 let bez zapocitani spotrebovane elektriny na cerpadla solaru a za predpokladu, ze se nic nepokazi. o solarech mozna melo smysl uvazovat, kdyz byly dotace, ale soucasna zelena usporam uz neni zadna slava.
Odpovědět
Profilova fotka
@vladusa85 My jsme původně také uvažovali nad TČ a to země - voda, ale taktéž jsme si to rozmysleli, protože ty pořizovací náklady jsou opravdu vysoké, navíc je třeba počítat i s podle mě nemalým prostorem na pozemku. Navíc nás odrazovala i případná poruchovost - jak moc by stála oprava, údžba...Ten systém mi příjde celkově složitý, ale jsem jen laik, třeba by zkušenosti mohly být jiné. Min víkend jsme se byli podívat do domu, kde nakonec zvolili krbovou vložku, elektrokotel a také podlahové vytápění. Tento systém se nám líbil, jen bychom ho chtěli ještě doladit.
Odpovědět
@lusisa Ahoj, mohla bych prosím dostat kontakt na tu firmu? děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@elia1710 Ahoj, tak je to firma Hotjet - www.hotjet.eu
Odpovědět
@lusisa moc děkuji
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Ahoj, zkus kouknout na tenhle článek, mohl by ti pomoci :) http://www.2kenergy.cz/novinky/jake-t...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Na veletrhu jsme dostali nějaké kontakty, asi od 5-6 výrobců tepelných čerpadel. Co jsme tak diskutovali, tak jsme vlastně standardní případ (novostavba, NED, přízemí+podkroví, cca 180 m2 podlahové plochy) a cena za čerpadlo vzduch-voda se v našem případě může pohybovat cca 200-250 tisíc, za venkovní i vnitřní jednotku, včetně velké akumulační nádrže, dohřívání TUV, prostě kompletní systém. Jsme teď ve fázi dokončování projektu pro stavební řízení a kompletní kalkulace vytápění budeme mít snad do měsíce. Některé firmy nabízí i kompletní řešení včetně podlahového vytápění, to budeme poptávat taky, protože jsme schopní si sice udělat podlahovku sami, ale den má málo hodin :-)
Odpovědět
@francina2 spočtěte si hlavně návratnost této investice ... základem je znát tepelnou ztrátu domu ... pokud je pod 5 kW , tak je TČ ekonomický nesmysl, má to smysl až u vyšších ztrát (a ta hranice, kdy to má smysl, se liší podle toho, jestli volíte mezi TČ a elektřinou nebo TČ a plynem)
Odpovědět
Profilova fotka
Lowcostove tepelne cerpadlo se da poridit jiz za par desitek tisic. Jedna se o predelene klimatizacni venkovni jednotky. Na webu se daji snadno najit, vetsinou se tusim predelavaji klimatizace LG a Sinclair. COP nemaji nic moc, ale rozdil mezi COP 3 a 3,5 neni v provoznich nakladech nijak zasadni. Nevim jak je to se spolehlivosti techto systemu, ale je to neco za neco.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
tak já ted už polemizuju, že příště bych šla asi radši do TČ, tam se aspon ta investice vrátí, my máme kotel na LTO a investice ještě větší než do TČ a pochybuju, že se nám to někdy vrátí, naopak budeme jednou za čas kupovat olej a ten není nijak levný :-S
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?