Topení v kotli na tuhá paliva a podlahové topení

Profilova fotka
Chtěla jsem se zeptat, když budeme mít kotel na tuhá paliva neboli na dřevo - bo můj manžel je stolař a má hodně dřevního odpadu, zda se dá topit v kotli a mít přitom i podlahové topení???? Nebo na podlahové topení platí jen elektrické nebo plynové topení??? Díky za odpověďi - je to pro nás dost důležité. :(
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj Beatrice.h-Samozdřejmě,že to lze mi rodiče takto vytápějí bez problému nevim zda je to složité jelikož můj otec je instalater takže si otazku topeni vyřešil sám ale jedno vím jistě lze to 8-)
Odpovědět
beatrice my to tak taky budeme mít, je vhodné aby jste měli minimálně vyrovnávací nádrž aby teplo nebylo kolísavé a ještě lepší je mít akumulační nádrž - ta by měla mít obsah ( většinou se dáva několik aby se tam vešly) takový 1 kw výkonu kotle = 100 l , takže třeba pokud vám bude stačit 18 kw kotel tak byste měli mít nádrž(či nádrže) o celkovém obsahu 1800 l . Teda doufám, na netu o tom najdeš určitě víc.
Odpovědět
my taky budeme mít podlahové topení a kotel na tuhá paliva + plyn.. budeme mít tu akumulační nádrž.. na netu je spousta info ;-)
Odpovědět
jen mne tak napadlo, jak po té podlaze budete chodit, když v potrubí vám poteče voda 80 až 100 C =-) obvykle se podlahy vytápějí na nějakých 25 tuším a pokud topíte v kotli tuhým, musí to zas hořet, aby to vůbec shořelo, aby to nedělalo čmoud, spaliny, smrad z komína a tak a taky co dáte na tu podlahu ? dlažbu ? je tak teplotně odolná ? lino ? nebude se kroutit ? klasickou dřevěnou podlahu ? nebude se moc přesoušet a trpět ? (mpořád uvažuju , že tam bude ta vařící voda ) zajímá mne to, protože to chci taky a taky máme kotel na tuháč, ale manžel tvrdí, že to nejde když je kotel na tuháč právě kvůli té vysoké teplotě vody
Odpovědět
Profilova fotka
Samozřejmě, že to lze ;-) Postačí k tomu expanze, akumulační nádrž, pár ventilů, čerpadel a šikovný topenář. Jen se připravte na trochu větší kotelnu, protože ty nádrže jsou obrovský :-N Princez, do podlahy jde opravdu jen do 50st(spíš méně)podle toho jaká je tam krytina, vrstva betonu, to by nebylo OK ani ze zdravotního hlediska, na povrchu by měla mít podlaha jen cca 37 st ;-) Právě proto tam budou ty nádrže, aby se to teplo naaukumulovalo, a pak směšovák pustí jen tu správnou teplotu. V podstatě nepotřebujete bůhví jak kilowatově namachrovanej kotel, protože podlahovka je nízkoteplotní vytápění, takže když si pořídíte s nižším výkonem, ušetříte nejen za kotel, ale i za ty nádrže, protože pak je nebudete muset mít tak veliký. Co se krytiny týče, tak tu, která je hned nalepená na podlaze, nejlépe litý beton, dlaždice, lino, my třeba máme thermofix, což je paráda(i když soudím jen za 2 měsíce topení :-D ). Dřevěná/plovoucí podlaha je blbost, páč dřevo je dobrej izolant, takže to teplo nepustí a ostatní plovoucí je totéž, páč tam je zas ta mezírka mezi betonem a podlahou, dávaj tam tu plsť nebo co to je, což jsou zase ztráty. Každopádně doporučuju konzultaci s topenářem, on vám řekne co a jak a nabídne varianty ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
SPAAGETKA: :-o - tak to je super. :) Ještě jsem se chtěla zeptat - co je tedy lepší dát na tu podlahu??? My jsme v kuchyňské části chtěli dlažbu a do obyvákové části, která bude spojená s kuchyni dát plovoucí podlahu. :( Ale jak tak vidím - tak to asik není dobré. CHjo. Podlahové topení budeme mít jen v přízemí - tzn. kuchyň, obyvák, chodba a sociálka. Nahoře už budou radiatory - protože tam budou vesměs spací místnosti. :)
Odpovědět
Profilova fotka
beatrice, mrkni na stránky fatra.cz my máme thermofix s designem dřeva a kdybych to někomu neřekla, tak to ani nepozná, že to není dřevo - má to i rýhy a červotoče. vyšlo nás to 590,-/m Je to tvrzené lino určené přímo na podlahové topení. Akorát si podlahář udělá ještě stěrku, páč to musí být úplně rovný. Máme to po celém spodku kromě koupelny a záchodu. Když ale obejdeš nějaké vzorkové prodejny, tak ti určitě nějaké lino padne do oka ;-) Osobně mi dlažba v obýváku přijde moc studená :-N My máme taky podlahovku jenom dole, máme to rozdělený na 2 okruhy(no my teda na máme každou místnost zvlášť na jinej okruh, ale jsme fakt extrémní exoti, normální lidi to řeší jednodušeji a levněji :-D )
Odpovědět
Profilova fotka
Ne ne - já psala, že do kuchyňské části dlažbu a do obývací části plovoučku - ale tohle co jsi poslala vypada hodně dobře!!!!!!!! :-) Tak to je moc fajn, že se do toho už trošku dostávám co a jak. :)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
Ahojte, otváram túto tému, vie mi prosím niekto poradiť? Mám kurenie na tuhé palivo, pec so zásobníkom v dome mám na poschodí radiator v každej izbe+ kúpelna klasika podlahovka, na prízemí je iba podlahovka+ v kupelni a vstupnej chodbe radiator zo spiatočky. Kúrime už piaty deň, pec máme na 55 stupnov a podlahovka na 45. Hore na poschodí sa ideme uvariť a dole podlaha letná a výrazne cítiť chlad.Neviem či máme niečo zlé a treba niekde odvzdušniť aj podlahovku, lebo nechápem prečo sa to ešte nevyhrialo, či máme nejaký problém alebo na začiatku ked je poter čerstvý(dva mesiace) to tak má byť? Poradte kde je chyba :-(
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
jak často musíte topit abyste si vytopili dům dřevem a jak dlouho vám vydrží teplo v akumulační nádrži?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?