Existuje něco, aby nám do domu netekla tvrdá voda?

Profilova fotka
Zdravím střecháčci ... prosím vás, existuje "NĚCO" aby nám do domu netekla tvrdá voda? Bydlíme dva roky a máme totálně zanečené vodovodní baterie, pračku, nemluvím o skleněných dvěřích ve sprše ... za chvilku budeme mít zatvrdlé trubky. Díky moc ;-)
Odpovědět
1
2
tak pitnou nevim ale pred prackou mame filtr s nejakou naplni a funguje skvele.
Odpovědět
Kdyby byla úprava vody jednoduchá a nezávadná, pak by ji upravoval přímo dodavatel. Existuje spousta více či méně funkčních zařízení na změkčení vody. Některé jsou vyloženě taháky peněz. My jsme se na to vykašlali a koupelnu stříkáme tekutinou proti usazeninám. Na skle, bateriích... se udělá nějaký neviditelný povlak, který odpuzuje vodu a tak se tam vodní kamen neusazuje. Samozřejmě to neřeší stav kartuší a trubek :/ Jestli máte někdo funkční řešení, nejlépe ověřené vlastními zkušenostmi, tak napište :)
Odpovědět
@davescz ... a co je to konkrétně za přípravek? díky
Odpovědět
@lucijeje Zjistím to, my to kupujeme přímo od výrobce jako koncentrát, který se musí ředit. Takže to máme v průhleném stříkátku bez jména :-D. Prodává samé takové věci, máme od něj i průmyslový čistič na sklo, ten se ředí 1:100 a funguje parádně. Údajně je bilologicky odbouratelný, takže žádné svinstvo. A všechno je to levné.
Odpovědět
@davescz taky bych potom poprosila o značku nebo kontakt kde to berete, díky..;-)
Odpovědět
nejjednodušší řešení je připravit si roztok z kyseliny citronové ...
Odpovědět
A tento roztok pak budeme lit do studny či do vodojemu by nám takto upravená voda tekla rozvody., :)
Odpovědět
Profilova fotka
@davescz i mě by zajímal název výrobku .. My taky máme tvrdou vodu, ne teda tak extremně jako lilibeth a na umytí funguje skvěle http://www.ekologicke-produkty.cz/con... nebo tuto http://www.ekologicke-produkty.cz/con.... U pračky když jsem zjišťovala jak ji pomoc, aby se tam vodní kámen neusazoval, tak mi bylo řečeno, že takový ten calgon a jemu podobné jsou jen taháky peněz a že dnešní prášky na praní už většinou obsahují složku, která zamezuje usazení vodního kamene (samozřejmě nějaký lepší prášek, např. Ariel a ne nějaké podřadné)... U myčky na nádobí se např. dá nastavit jak tvrdou vodu máš a ona se podle toho zařídí sama (my máme myčku z Ikea a má to například)... Jinak takové ty úpravny vody, tu vodu změní z pitné na užitkovou a výrobce úpraven nedá garanci, že je voda pitná.. Sice tvrdí že ano, ale písemně ti to nedá.. Takže tak.
Odpovědět
Omlouvám se, že to tak trvalo :) Tak ta společnost se jmenuje Korchem a podle ženy je to přípravek Koring 792-7. http://www.korchem.cz/navody/navod-KO... Mají něco i přímo na vodní kamen http://www.korchem.cz/navody/navod-KO...
Odpovědět
Ještě koukám, že existuje spousta konkurence, možná to bude stejné. Ale nemáme s tím zkušenost: http://www.anker-cz.com/uploads/file/... a po odstranění kamene by mohlo fungovat Supreme nanoglass proti dalšímu usazení.
Odpovědět
Profilova fotka
@lilibeth Ahoj, tak my řešíme podobný problém. Manžel říkal, že existuje řešení - pardon za ten hooodně laický popisek ;-) - nějaká bedna, do které se sype hodně soli a musí se dát na místo, kde je přívod vody do domu (může být asi i zakopaná venku). Dokáže vodu změkčit. Je to investice asi 30-40tis. Kdyžtak mu můžu říct, ať mi o tom zjistí víc. Známej to pořídil a od té doby ho manželka miluje :-D
Odpovědět
existují úpravny vody a je jich na trhu opravdu spousta. Jediné s čím se musíte smířit je, že se to nebude dát pít. Já piju vodu z kohoutku a proto jsem si to domů nedal. Většina z nich funguje na principu změkčování vody solí. Po úpravě je to voda nepitelná z hlediska chuti, ale šmouhy a mapy nezanechá. Takže si musíte vybrat. Existují prý i úpravny vody, které tohle řeší, ale obávám se, že to bude ekonomicky nereálná záležitost. Cena cca od 15t pro rodinný dům. Spotřeba soli cca 200kg /půl rok. Cena za 1kg okolo 8,-- vč dph. Používá se tzv tabletová sůl. Buď kulatá nebo hranolky. Podle výrobce.
Odpovědět
Článek se načítá
@iw1984 ... tak máme tady tu vychytávku od @davescz ;-) - viz. výše
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Profilova fotka
@velman Sůl se u úpraven používá jen na regeneraci samotné změkčovací náplně, což je ionex. Pryskyřice, která umí z vody na sebe navázat ionty vápníku a hořčíku (tvrdost vody) a nahradí je za nezávazné ionty sodíku. no a právě jednou za čas se náplň propláchne solnou vodou, která pak ale vyteče ven a je to čisté. Upravená voda je naprosto pitelná s normální chutí. Já doporučuji nějaký z těhle (záleží na výkonu), http://www.zmekceni-vody.cz/17-zmekce... , ale na trhu jich určitě bude více. Co se týče investice do soli. Např.při tvrdosti 20 něm. stupňů, spotřebě 200 litrů vody denně to vychází na ani 50kg regenerační soli. Tedy asi 600kč/ rok.
Odpovědět
Profilova fotka
Jo a výstupní tvrdost je regulovatelná.
Odpovědět
@majkl22, máš samozřejmě pravdu, teď jsem proplachoval 2 změkčovače, co máme připojené ke konvektomatům a rozdělal je. Našel "jikry" pohledal na internetu a řekl, co jsem to za vola :)
Odpovědět
nicméně jsem pil vodu, kde je centrální změkčovač u zdroje vody a chuť nebyla právě úplně příjemná. A stalo se mi to už ve 2 barácích. A lidé co tam bydlí to také většinou nepijí, že to chutná blbě. Možná proto, že jsme u nás zvyklí na tvrdou vodu
Odpovědět
Profilova fotka
No pokud je změkčená moc, může ta chuť být divná.
Odpovědět
My mame cetralni zmekcovac vody v byte uz 4roky,jsme spokojeni .Nikde zadny vodni kamen,setrime za cistici prostredky,prasek na prani spotrebujeme mnohem mene ,do mycky nedavam sul atd.Vodu pijeme bezne a nam chutna a caj a kafe z mekke vody to je uplne o necem jinem.Porizovaci naklady jsou vyssi ,ale potom jen 2xdo roka dosypat sul a o nic se nestarate. :-)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@davescz To používám taky, jenže to na naši tvrdou vodu úplně nestačí, takže bych to taky nedoporučovala všem. U nás je tak tvrdá voda, že si to snad ani nikdo nedokáže představit. Stačí jednou uvařit kafe v rychlovarné konvici a může se odvápňovat. Sousedi mají ve sklepě na přívodu vody nějaké magnetické zařízení co by mělo pomoct proti usazeninám. Prý jim to funguje. Na tu pračku existuje zařízení co se namontuje hned do přívodu vody a ta voda pak teče skrz takovou sůl (krystalky) která se po čase vymění. Taky to chci zkusit. Jinak se neboj trubky to přežijí. Horší je ten úklid koupelny a pračka (ikdyž ta jde řešit snadno. U nás co má nejvíc na svědomí vodní kámen jsou vodovodní baterie. Už v žádném případě nekupujeme nějaké drahé protože nevydrží žádná. @lilibeth
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Profilova fotka
Dobrý den, chtěla bych se k tomuto tématu zeptat, máte někdo namontovaný magnet na rozvodech vody v domě? Jste spokojení? Je zařízení účinné? Jaká je chuť vody? Pijeme z kohoutku, voda ze studny. Děkuji za názory a postřehy :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Obnovuji diskuzi - mate nekdo doma na privodu do baraku centralni zmekcovac vody? U nas v kraji je voda dosti tvrda a do domecku bychom tomu radi nejak predesli. Konkretne mne zajima produkt Natursoft od Wvoda? Melo by to byt bez doplnovani soli, jde jen o fyzikalni jev.. Nicmene vysrazene slouceniny Ca a Mg odchazi s vodou dale, cili bychom je dostaly i do tela. Neresil jste nekdo neco podobneho? Diky
Odpovědět
myslím že tomu se d zabránit jen velmi težko... :/ je to podle toho jakou vodu odebíráte. :)
Odpovědět
Možná nějaké souhrnné info zde: http://www.deramax.cz/jak-na-vodni-kamen
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Zdravím všechny. Zhodnocení ve výše uvedeném komentáři je mi jasné, ale zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenost s tím změkčovačem Natursoft od Wevoda (http://www.wevoda.cz/cz/eshop/3-zmekc...). Podle popisu to zní moc hezky, ale pak tam je v rámci produktové stránky odkaz "co očekávat po instalaci" (http://www.wevoda.cz/cz/get.php?id=300), kde je uvedeno několik bodů, které vlastně vlastně říkají, že se voda po průchodu tím zařízením nezmění, resp. bude mít ty samé příznaky, jako voda před průchodem. Rozhoduji se co pro změkčení vody zvolit. V nabídce je i https://www.watex.cz/obchod/automatic..., který funguje na bázi katexového filtru. To zní také fantastici do doby, než se dozvíte (z jiných diskusí), že díky výměně (ionty vápníku a hořčíku ve vodě se nahradí ionty sodíku) budete pít vodu s vysokým obsahem sodíků, což vede při dlouhodobé konzumaci ke zvyšování kreního tlaku. Máte někdo zkušenost se změkčováním vody v rodinném domku (bytě) nejen pro úmývání nádobí, praní (atd.), ale i pro pití?
Odpovědět
@mhonza dobrý den, pokročil jste nějak v rozhodování? Řeším to samé. Už vím, že bych chtěla změkčovač bez soli, ale přesně, jako vás, mě zarazil u natursoftu odkaz " co očekávat po instalaci"
Odpovědět
Profilova fotka
@janekj Magnetická úprava vody opravdu funguje. Obojživelný bojler Dražice se postupně zhoršoval a tak jsem nasadil jednoduché magnety. Nyní, už jedenáctý rok provozu v cca šestinásobném provozu ( jako 70 let běžného provozu) topí cca 11 kW. Úsady se tedy díky magnetům stále zmenšují. Podrobnosti i návod k realizaci zde http://kondenzace.kvalitne.cz/magneti... Chuť samozřejmě řeší převaření - odstraní se chlorová příchuť. Nahrazovat hořčík sodíkem bych se osobně bál ze zdravotních důvodů. Proto používám pouze magnetickou úpravu.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Obnovím téma, existuje nějaké řešení, které by změkčovalo např. jen vodu vedoucí do myčky, pračky, případně do sprch apod., ale nechávalo by tu původní nezměkčenou v kohoutcích?
Odpovědět
@ookami_hime ano, existují malé průtokové úpravníky vody, ale musíte na ně mít místo. Ty dáte až před přívod vody do myčky, pračky atd.. u sprchy je to trochu složitější.. ale pokud to chcete skoro všude, tak je dle mě lepším řešením úpravna ihned při vstupu z řádu
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?