Plíseň na oblečení a nábytku. Jak to řešíte?

Profilova fotka
Myslíte si, že pokud se plísní zasažený nábytek vydezinfikuje (použila jsem Baufix, je na likvidaci plísní), plísní zasažená záda skříní se vyháží a dají nová, že to bude stačit a na přesrok se to už neobjeví? Boky skříní jsou z nějaké lisované dřevotřísky potažené laminem, ale ne všude. Mám obavy, aby to už nebylo zalezlé hlouběji v těch bocích. Chvíli jsem i uvažovala o vyhození skříně a pořízení nové, ale manželovi se do toho nechce. To samé s oblečením. To, postižené plísní bych vyhodila. Nevěřím, že by vypraní ač třeba v prostředku na bázi octa pomohlo. Máte s tím někdo zkušenost, případně, co se vám osvědčilo. Předem díky za příspěvky.
Odpovědět
1
2
@fiollette Já jsem takhle zasaženou skříň ve vstupní chodbě (je tam chladno a vlhko) nastříkala savem a pomohlo to, další rok už plíseň nebyla. Oblečení mi tam chytly 3 kousky a tam vyprání nepomohlo, takže to nemilosrdně muselo letět. Skříň jsme ještě odtáhli dál od zdi (ta naštěstí plesnivá nebyla)
Odpovědět
zrovna o víkendu si manžel třídil oblečení a zjistil, že ve spodní polici má plesnivé věci - jen montérky, tak jsem je vyprala. Na skříni plíseň vidět nebyla. Já ve stejné polici o příčku vedle s plísní nemám prolbém, tak to přisuzuji tomu, že tam měl věci narvané a nedýchalo to. Použila jsme savo proti plísni preventivně, zeď plesnivá není. Máme studený, vlhký stoletý dům.
Odpovědět
Profilova fotka
problém vlhnutí obečení ve skříni je vlhká místnost,zdi,bydlime ted v kamenným baráku a tohle nám delá taky přes zimu protože je tady vlhkej vzduch od venku +ješte pára doma,od vaření,prádlo,co vydýcháme,jedinej zpusob jak to vyřešit je pořádná izolace ykdyž u našich třeba pomohlo až když před kamenou zed uvnitř mistnosti postavily novou z itongu a mezi vyplnily polystyrenem jinak ji zed furt plesnivela a od toho pak problem i s oblečeníma skřiněma a určite nemít skříně přilepené na zdi
Odpovědět
Profilova fotka
Tak skříň už jsem postříkala 3x Baufixem a jelikož už došel, tak 1x Savem. Ještě otřu poličky čističem na bázi octa. Skříň dáme ještě dál od stěny, teď byla jen cca 3cm. A doufám, že se to na podzim neobjeví znovu. Stěna vyjmečně zasažená nebyla, ale raději jsme ji taky postříkali, koberec taky. Letošní zimu to tu fakt kvete - zdi, skříň a oblečení :-/ Už to je na budku. Zasažené oblečení vyhodím, beztak už je manželovi malé a má ho tam jen pro strýčka příhodu a tím pádem nacpaná skříň a asi to tam moc neluftovalo.
Odpovědět
Kde je voda/vlhkost, tam je plíseň. Kde voda není, tam plíseň není. Skříně, které jsou u stěny (kde tato stěna tvoří fasádu domu) je nutno mít umístěny minimálně ve vzdálenosti 10 cm od této stěny. Potom může za skříní proudit teplý vzduch z místnosti a nedochází k potížím (kondenzace vzdušné vlhkosti) s plísněmi na skříni a například s prádlem uvnitř skříně. Relativní vlhkost vzduchu v místnosti by neměla dlouhodobě překračovat 50% - vyplatí se koupit laciný vlhkoměr a hlídat vlhkost v bytě. Vlhkost snižovat pravidelným a správným větráním. Větrání ventilačkami nefunguje správně. Postiženou skříň nevyhazujte. Naneste odstraňovač plísní SUS (peroxid vodíku + ovocná kyselina = není klasifikováno jako nebezpečná látka), nechte 20 minut působit a za vlhka plíseň odstraňte. Zapomeňte na Savo. Savo je rychle účinný prostředek proti plísni. Hlavně opticky, chlór okamžitě vybělí skvrny tvořené plísní. Savo má bohužel nevýhodu, o které se moc neví i když je popsaná v bezpečnostním listu Sava: Savo obsahuje chlornan sodný. Savo se po aplikaci rozkládá na chlorid sodný a vodu! Chlorid sodný (kuchyňská sůl) je silně hydroskopický (váže na sebe vzdušnou vlhkost a vodu z okolí aplikace). Kde je voda, tam je plíseň. Sebereme-li plísni vodu, přestane existovat. Cílem je tedy mít místo aplikace Sava následně suché. Po aplikaci Sava proti plísním sice plíseň krátkodobě odstraníme, ale místo aplikace bude trvale vykazovat zvýšenou vlhkost a tím se následně vytváří ideální podmínky pro vznik nové plísně. Čím intenzivněji budeme Savo na postižené místo aplikovat, tím více bude vznikat chloridu sodného a vody, tím více bude místo mokré. Ironie? Odstraňujeme plíseň protiplísňovým prostředkem, který nám po jeho aplikaci vytváří ještě příznivější podmínky pro růst plísně. Je proto dobré, zvážit zda Savo proti plísním použít v případech, kdy se nám jedná o trvalé odstranění plísní. Savo proti plísním je prostředek osvědčený a dobrý pouze v případech nevyhnutelné nutnosti plísně odstranit krátkodobě a chránit tak jiné priority jako je například lidské zdraví ... situace po povodních, hrozby epidemií ... Ocet proti plísní .... "babský recept". Ocet má velmi malé pH a naopak může vytvářet příznivé podmínky pro výživu plísní. Šaty postižené plísní raději vyhodit. Závěr - doporučení: skříně min. 10 cm od zdi + správně větrat s cílem mít v místnosti relativní vlhkost vzduchu na hodnotě 50% + na odstraňování plísní používat odstraňovače na bázi malé koncentrace peroxidu vodíku a ovocné kyseliny (kyselina ovocná se používá v kosmetice). Hodně zdaru při boji s plísní!
Odpovědět
Profilova fotka
@zebry no jsem ráda že už se budem letos stehovat a už se zbavíme plísní za postelí na zdi,co tu už dva roky čucháme bud plísen nebo savo ]-(
Odpovědět
Profilova fotka
@zebry Děkuji za vyčerpávající radu :-) Oblečení jsem nekompromisně vyhodila. Skříň šla dát max 7cm ode zdi. Pak už by nešla kvůli blízkosti postele otvírat. Dostatečné větrání nejsem schopná zajistit. Letos v zimě jsem nárazově( cca 4min) větrala 4x-5x za den k tomu se snažila vytopit chladnější místnosti, aby se tam nesrážela vlhkost, a stejně to bylo k ničemu. Vlhkost se pohybovala kolem 70% :-( Takže teď hledám, jak vyřešit větrání v bytě. Mikroventilace je na nic. Sice vyvětrá, ale v místnosti je pak zima a to jde i o dětský pokoj. Našla jsem něco o větracích štěrbinách k oknům. Tak teď zkoumám, zda to opravdu k něčemu bude nebo to je jen na vytažení peněz. Co jsem zatím našla za zkušenosti, tak by to mělo fungovat :-) Tak snad bude letošní zimu už pokoj :-)
Odpovědět
Jestli máte například plastová okna nebo okna, která dobře těsní (bohužel nepropouští vzduch) tak řešení pomocí štěrbin (větracích klapek) je to nejlepší, co v současnosti na trhu je z hlediska ekonomiky provozu a splnění funkce. Ventilátory, rekuperace, odvlhčovače ... zpravidla vždy elektrická zařízení ... mají spotřebu energie, vyžadují si údržbu ... leze to do peněz. Větrací štěrbiny se dodatečně nejčastěji umísťují v horní vodorovné části okna. Na trhu jsou k dostání tři druhy: větrací štěrbiny řízené hygroskopicky, tlakové a řízené manuálně. Doporučuji ty nejjednoduší - manuální. Splní funkci a "nemá se na nich co polámat. Pro informaci: Hygroskopicky řízené větrací štěrbiny fungují automaticky v závislosti na vlhkosti vzduchu v místnosti – polyamidová páska, která je v nich, mění svoji délku, čímž se škrticí klapka otevírá. V tlakových zařízeních průtok vzduchu závisí na rozdílu tlaku uvnitř budovy a venku. V tomto případě se křidélka klapky mohou otevírat také při poryvech větru, proto má uživatel možnost manuálně clonu zavřít. Poslední druh větracích stěrbin je řízený zcela manuálně – množství prostupujícího vzduchu závisí na nastavení, které si zvolíme dle svých potřeb. Proč se ještě hodí pořídit si větracé štěrbiny? Větrací štěrbiny jsou výborným řešením do dětských pokojů. Bezpečným způsobem díky nim zajistíme výměnu vzduchu v místnosti, aniž bychom museli v přítomnosti dětí otevírat okna. Takovéto větrání se obejde bez nepříjemností, které mohou nastat, když si dítě hraje u otevřeného okna a přiskřípne si například prsty okenním křídlem. Větrací štěrbiny oceníme také v zimě. V tomto ročním období má větrání zvlášť velký význam, dlouhá topná sezona totiž podporuje nadměrné vysoušení vzduchu. Přitom otevírání oken za 20stupňového mrazu není ani příjemné, ani ekonomické. Nejvhodnější je instalování větracích štěrbin v takových místnostech, jako jsou pokoje nebo ložnice. Vzduch pak proudí od oken směrem k místnostem s větracími mřížkami, tedy ke kuchyni a koupelně. Než budete kupovat větracé štěrbiny, věnujte pozornost jejich kvalitě. Nejdůležitější je "hlídání" relativní vlhkosti vzduchu v místnosti pomocí měření. Když nejde snížit vlhkost vzduchu, potom se je dobré se zamyslet nad zdroji vhlkosti v bytě a ty se snažit cíleně eliminovat. Kdyby to nešlo, tak se budu snažit pomoci ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
Dobrý den, krom jiného zde čtu, že je možné na plíseň použít odstraňovač plísní SUS (peroxid vodíku + ovocná kyselina). Existuje nějaký konkrétní přípravek tohoto druhu, nebo se jedná o návod, jak si sám připravit? Docela by mne zajímalo jak na to. Samozřejmě souhlasím s tím, že je nejlepší postižené věci vyhodit, nicméně stala se nám taková nepříjemnost, že nám v garáži napadla plíseň vozík za kolo pro děti a ten bych opravdu nerada vyhazovala. Pokud máte jakýkoliv nápad, jak materiály na vozíku zachránit (a zničit plíseň tak, aby nebyla nebezpečná dětem), prosím o radu. S plísní v baráku se taktéž potýkáme, momentálně jsme na zdivo ve špajzce zkusili použit přípravek BioRepel (chytrá houba). Tak uvidíme. Taktéž v ložnici v severozápadním rohu baráku se letos objevila plíseň. Zajímavé je čtení o štěrbinách a děkuji za popis negativních dopadů použití Sava proti plísním.
Odpovědět
@zebry Dobrý den, krom jiného zde čtu, že je možné na plíseň použít odstraňovač plísní SUS (peroxid vodíku + ovocná kyselina). Existuje nějaký konkrétní přípravek tohoto druhu, nebo se jedná o návod, jak si sám připravit? Docela by mne zajímalo jak na to. Samozřejmě souhlasím s tím, že je nejlepší postižené věci vyhodit, nicméně stala se nám taková nepříjemnost, že nám v garáži napadla plíseň vozík za kolo pro děti a ten bych opravdu nerada vyhazovala. Pokud máte jakýkoliv nápad, jak materiály na vozíku zachránit (a zničit plíseň tak, aby nebyla nebezpečná dětem), prosím o radu. S plísní v baráku se taktéž potýkáme, momentálně jsme na zdivo ve špajzce zkusili použit přípravek BioRepel (chytrá houba). Tak uvidíme. Taktéž v ložnici v severozápadním rohu baráku se letos objevila plíseň. Zajímavé je čtení o štěrbinách a děkuji za popis negativních dopadů použití Sava proti plísním.
Odpovědět
S vlhkostí a plísní jsme se dlouhodobě a marně potýkali také, větrali jsme nárazově, na plísní postižené stěny jsme používali savo a stále dokola. Letos jsem poprvé neposlechla rad o tom, že mikroventilace je na prd a mám stále v ložnici a koupelně okna na mikroventilaci a v celém bytě po plísni ani památky. Takže u nás to pomohlo, topíme dřevem cca od 16 hod. co 20 hod. a teplo se nám udrží (máme zateplený dům polystyrenem + plastová okna trojsklo. Možná je to tím, že je letos teplejší zima nebo to zkrátka zrovna nám pomohlo. Tak snad to vydrží. Ale to větrání je asi to nejdůležitější.
Odpovědět
Bohužel jsme také zjistili, že máme plesnivou skříň a vněm spousta oblečení, buď plesnivá nebo načichlá zatuchlinou. Prádlo jsem musela vyprat, protože bych jinak musela vyhodit všechno svoje oblečení :-( Zadní stěny skříně jsme vyhodili, ale ráda bych nějakým přípravkem umyla skříň uvnitř. Můžete mi poradit nějaký přípravek? Jinak celou ložnici chceme vymalovat protiplísňovou barvou a dáme si tam Ceresit, tak doufám, že už se nám tam plíseň neobjeví. Je to opravdu děs :-p
Odpovědět
Článek se načítá
@fiollette větrat je nutné několikrát denně, intenzivně. Znamená to otevřít dokořán nejlépe všechna okna a nechat otevřená kolem pěti minut. Za tu dobu se vzduch vymění, ale stěny se neochladí a byt se následně rychle vyhřeje. Při dlouhodobém větrání jednou denně není výsledný efekt tak dobrý, vlhkost se opět hromadí.
Odpovědět
Profilova fotka
@inkajanakova Větrala jsema větrám 5x denně 3-5min.Víckrát jsem to opravdu nezvládala a i tak jsem měla pocit, že nedělám nic jiného než že větrám. Naráz vyvětrat celý byt je nemožné, máme dvě malé děti. Takže je vždy musím nahnat do jedné místnosti a tu pak dovětrat zvlášt. @ capucma Tak u nás mikroventilace nefunguje. Vždy promrzl celý pokoj :-/ Topíme plynem. Asi ale záleží i na kvalitě oken. Tady v bytovce asi moc dobrá nejsou :-/ Navíc v zimě se mikroventilace ani nedoporučuje. Pokud by voda zatekla na gumové těsnění a zamrzla, tak se okno poničí. @kvapilkae Na to čištění skříně si kupte Rigo čistič, stojí do 30kč je na bázi octa nebo si udělejte octový roztok doma :-) V Ringu jsem prala i prádlo. Ten odér vyvane a ještě to trochu oživí barvy :-) Myslím, že by to šlo i na ten vozík. Se SUS nemám zkušenosti. Jinak doma jsme v létě vymalovali BioRepelem( chytrá houba) a zatím musím říct, že letos máme klid :-) Jen sem tam nějaký flíček, jak to pracuje, ale je jich minimum :-) Tak snad to vydrží :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak větrací štěrbiny jsme zatím nepořídili. Manželovi se ten nápad nelíbil a na jeho straně je i švagr(stavební inženýr), ten by to řešil vzduchotechnikou. Což já beru jako hodně poslední možnost.
Odpovědět
@fiollette Zvláštní, pokud jsou okna nekvalitní, tak by s větráním problém být neměl - profukují běžně. Nezateplovali vám barák? Ta vlhkost - tedy plíseň se objevuje všude? nebo jenom v koutech či jak?í
Odpovědět
Profilova fotka
@inkajanakova Oni neprofukují, na jejich nekvalitu usuzuji z toho, že mikroventilace nefunguje tak, jak jsem se v jednom odb.článku dočetla, že by fungovat měla a i z toho, že mnoho lidí ji používá a pokoje jim nevymrzají+bývalý správce pořizoval vždy jen to nejlevnější. Bytovka je zateplena jen z boků a doufám, že se nebude nikdy zateplovat celá. Jsem proti tomu, to by to tu už bylo jak v konzervě. Vloni nám plíseň bujila v rozích místností a kolem rámů oken. Letos je to po ošetření chytrou houbou jen občas někde flíček, jak tam pracuje ta chytrá houba, vysloveně plíseň to není. A to že nám loni plesnivěly i skříně a oblečení v nich je nejspíš důsledek toho, že nám sem zateklo střechou(jsme hned pod ní). Když klempíři vytahovali izolaci co byla pod střechou, byla úplně nasáklá vodou :-/ Bohužel nás nenapadlo sem na nějakou dobu umístit el. pohlcovače vlhkosti. Věřím, že pokud budeme včas obnovovat nátěry chytrou houbou a nárazově větrat co nejčastěji, že se to už nikdy nebude opakovat. Ale i tak obcházím občas skříně s velkým zrcátkem a baterkou a snažím se dohlédnout co nejdál, zda tam zase něco nekvete. Manžel na mě vždy kouká jak na blázna :-/ Ale já mám aspoň vetší klid.
Odpovědět
@fiollette Podle těch míst jasně důsledek nekvalitního osazení oken a promrzání obvodové konstrukce. Rohy místností a kolem oken - to je naprosto typické.
Odpovědět
Profilova fotka
@inkajanakova Jenže s tím už teď asi nikdo nic neudělá :-/
Odpovědět
@fiollette asi těžko, ale asi by trochu pomohlo i zateplení celé stěny. Překryly by se částečně i rámy oken a spoje panelů, kde jasně dochází k únikům tepla a velkému ochlazení konstrukce. Proto tam víc kondenzuje voda a roste plíseň.
Odpovědět
Skřínku jsme měli u zdi. Byl to starý vlhký barák :-( . Každý rok jsem plíseň čistila savem na plíseň. Skřínka to chytala od zdi a také jsem jí stříkala savem, ale vždy v zimě se to udělalo zase :-( . Kdybychom se nestěhovali (kde skřínka je už v pohodě), chtěla jsem na radu známého na skřínku dát zezadu něco ochranného. Něco by na to nalepil, něco co nepohlcuje plíseň, ale už nevím, co myslel. Spíš by to chtělo, ale něco udělat s celkovou vlhkostí místností :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@inkajanakova Když jsme se ptali známých, co dělají různě kolem staveb, na zateplení, tak nám nikdo nedokázal s jistotou říct, zda by zateplení pomohlo nebo zda by se to ještě nezhoršilo :-/ Každopádně zateplení nehrozí. Bytovému družstvu se do toho kvůli financím nechce. @ druk Taky pěkné :-/ Taky doufám, že třeba časem půjdeme jinam, do nějakého domečku :-)
Odpovědět
Pomohlo. Víte ty řeči o tom, že dům nedýchá, to je takový folklor. A když se zeptám - kde ale konkrétně kde má dům plíce, nikdo neodpoví. Panelák většinou nemívá vlhkost ve zdech, která by se tam nějak uzavřela a tlačila se dovnitř. Zateplením by se eliminovala ta kondenzace na studených plochách.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
@zebry Bydlím ve starém domě, který je dobře tepelně izolovaný. Větráme, snažíme se snižovat vlhkot, topíme, máme sanační omítky, úptravy proti plísním nicméně plíseň, ač vidět není je cítit. Vlhkost se pohybuje nad 50%, nárazově až k 70 %. Nelze snížit, ani odvhčovatč nepomůže. Co s tím?
Odpovědět
Mám také problém s nábytkem. Spíše jen s jedním kusem. V ložnici máme většinou kolem 60-70% vlhkosti. V zime to občas sahá až na 80%. Větráme ráno a pak i odpoledne. Ale klidně i několikrát denně. Bydlíme ve starém, zatepleném domě, kde jsou plastová okna. Když je venku zima nebo mráz, okna se nám ze vnitř hrozně mlží (skoro celá). Takže ještě k tomu všemu je musíme ráno celý komplet utírat, z toho jsou pak mokré i rohy zdí dole u oken, kde se trošku někdy tvoří plísen také. Ale hlavně zlobí nás zadní část čela postele. Celá strana zdi, ke které postel směřuje, vede k chodbě. Zhruba pulka je z druhe strany chodbička v bytě a zbylá půlka je z druhé strany chodba domu. Samozřejmě se chodby nevytápí. Minuý rok v zimě jsme už vyhodili noční stolky, které byli taky zasažené plísní v zadní části. A s postelí jsme také meli problém a zase jak se blíží zima tak problém začína znovu. Postel máme asi 15-20cm od zdi permanentně. Vzduch tam moc tolik možná neproudí, protože obě okna máme na jiné straně. Jedno naproti a druhé na vedlejší straně ovšem dál od postele. Fakt si nevíme rady. Je třeba možné, že postel plesniví tím, že je z druhý strany koženka a dřevo vzadu tolik nevětrá? Nebo je to tím, že je postel na straně té studenější zdi? Napadlo nás ještě přesunout postel tak aby "zadní" část postele byla u radiátoru. Ještě jsem chtěla říct, jen jedna strana místnosti sousedí s druhou místností, takže jen z jedné strany je teplá zeď. Dvě strany, kde jsou okna směřují na východ a jiho-východ a ta poslední strana sousedí s těmi chodbami. Problém se furt opakuje. Každopádně také by mi zajímalo jestli má někdo zkušenosti s tim "SUS". Děkuji za radu.
Odpovědět
Žena všechno stříká savem na plíseň. Máme doporučenou nějakou houbu na omítky od známých, tak ji musíme vyzkoušet. Nemáte s ní někdo zkušenosti?
Odpovědět
Profilova fotka
@martinval Existuje tzv. Chytrá houba neboli latinsky Pythium oligandrum. Houba, která požírá své příbuzné. Pythium oligandrum je živý organismus, který požírá právě plísně na zdech, pod nehty, nebo na zahrádce, aniž by ohrozil lidi či přírodu.Po jejím nasazení začne tato houba plíseň potlačovat. Když dojde k likvidaci plísně, houba se v podstatě "zakuklí do semínka" a vyčkává, jestli plíseň znovu nezaútočí. Životnost Chytré houby ale není neomezená. Nemůže být dlouhodobě vystavena velkému množství vody. Nemůže vyřešit odstranění plísní navždy. Výsledky při používání této houby jsou cca 50:50 - polovina lidí je spokojena, polovina spokojena není. Aby "byl navždy pokoj od plísní", je potřeba odstranit příčinu vzniku plísní. Pozor - Savo nepoužívat na plísně, které jsou na zdech (savých materiálech), je to kontraproduktivní. Hodně zdaru! Jaroslav Zima
Odpovědět
Profilova fotka
@doskate Dobrý den, dovoluji si tvrdit, že "Váš hlavní problém" je dlouhodobě vysoká relativní vlhkost vzduchu ( 60-80%) v interiéru během chladných měsíců roku. Při výše uvedené rel. vlhkosti vzduchu vzniká plíseň na površích v interiéru, které mají povrchovou teplotu v rozmezí od 16 do 20 st. Celsia (tzn. kritická teplota vzniku plísně). Obraťe se urychleně na odborníka, ten byt prohlédne a řekne Vám, co děláte špatně a "jak z toho". Nejedná se totiž pouze o nábytek, ale o Vaše zdraví. Plíseň je ze zdravotního hlediska "pěkné svinstvo". Hodně zdaru při boji s plísní! Jaroslav Zima
Odpovědět
@martinval Mám a nezabrala. :-|
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
@jaroslavzima Dobrý den! Mohu se zeptat, jakého konkrétního odborníka mám shánět. Vůbec netuším, kde bych někoho takového našla ani po jakém typu profese bych měla jít. Předem moc děkuji. Napište mi klidně zprávu.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?