Podává se daňové přiznání z pozemku, kde není dům?

Podává se daňové přiznání (tzv. domovní daň) i z pozemku, na kterém zatím není dům? Stavba proběhne na jaře 2012.
Odpovědět
Profilova fotka
@radvankak Asi máte na mysli daň z nemovitostí. Ano, tato daň se platí i z pozemku, na kterém není dům, tzn. zahrady, pole, louky atd. Vychází se přitom z údajů v katastru nemovitostí vždy k 1.1. daného roku. Pokud máte k tomuto datu už stavební povolení nebo ohlášku, považuje se část pod budoucí stavbou za stavební pozemek a zdaňuje se vyšší sazbou.
Odpovědět
Dobrý večer, nevíte prosím jak to mám teď udělat. Loni jsme koupili pozemek zahradu pro výstavbu. Daň. přiznání jsem podala na zahradu. Letos nám však vydali stavební povolení a na podzim jsme začali stavět. Jak mám teď postupovat vůči fin. úřadu a jaké doklady po mně budou chtít. Musím už tu rozestavěnou stavbu vkládat do katastru nebo to se dělá až po kolaudaci. Děkuji moc
Odpovědět
Třeba tohle trochu pomůže při vyplňování, je tam i průvodce https://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/i...
Odpovědět
Profilova fotka
@zorina Obecně jsou dvě možnosti - buď podáte tzv. řádné přiznání, kde uvedete vše znovu podle skutečnosti k 1.1. nebo to bude tzv. dílčí přiznání, kde uvedete jenom ty změny (tzn. odečtete část zahrady, která je teď zastavěná a přidáte stavební pozemek o výměře půdorysu stavby). Pokud máte jen tu zahradu, tak bych asi podala nové přiznání, ve kterém by byla zahrada (tj. ta nezastavěná část pozemku) a stavební pozemek (zastavěná část). Nebo potom zajít na FÚ a domluvit se s tím, kdo vás má na starost. Většinou jsou ochotní a řeknou Vám co a jak vyplnit, případně co doložit. Ale po nás žádné doklady ke stavebnímu povolení nechtěli :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zorina Jo a do katastru se rozestavěná stavba nemusí zapisovat, pokud to nevyžaduje banka. Takže kvůli FÚ si s tím nemusíte lámat hlavu.
Odpovědět
@radvankak @handule díky za toto téma - zjistila jsem, že se musí fakt danit dům, pokud je jen ohláška, ale nestojí.... Já myslela, že až po kolaudaci - zítra razim napravit rest na FÚ :-N
Odpovědět
zdravím,, no my jsme ve fázi nákupu stav, pozemku a dojde k tomu po novém roce,. co se chci ale zeptat kolik se dá očekávat dan z nej? cca 1000 m2, ? jak se vubec tato dan počítá? díky za jakékoli rady..
Odpovědět
@marwen67 na to ti daji odpověď jen na příslušném finančním úřadu - záleží co je to za pozemek, kde je umístěný a jaký tam maji sazby ;-)
Odpovědět
Letos podáváme poprvé daňové přiznání na pozemek, nevíte jestli se musí k přiznání dokládat i kupní smlouva na pozemek?
Odpovědět
Profilova fotka
Tak teď jsem zabrousila na tohle téma a koukám jak z jara. :-D těmhle věcem moc nerozumim, takže se možná blbě zeptám...daňové přiznání z pozemku musí podávat každý? Přítel dostal darovací smlouvou pozemek od svého otce někdy loni....
Odpovědět
@mililihaus musí každý kto vlastní nehnuteľnosť, čiže i pozemok. Tento rok sme ešte platili ako "orna půda" ešte tam nestojí barák. pak sa to zmení na stavebný a zvýši sa aj suma, som zvedavá o koľko
Odpovědět
Profilova fotka
@radvankak ahojky. To samé jsem řešila i já letos. Vloni jsem koupila pozemek, na kterém do dneška nestojí domeček (snad "kopneme" do země letos). Musíš podat přiznání z daně z nemovitosti - POZOR DO 31.1.2012 (pokud dosud není stavební povolení, tak se to bude podávat z trvalého travního porostu=zahrada), až budeš mít stavební povolení, tak se podává přiznání z daně z nemovitosti (tentokrát ze stavební parcely nebo tak nějak) a až budete mít zkolaudováno, tak se podává přiznání z daně z nemovitosti (a naposledy do třetice všeho dobrého z domu). A pak ti už jen bude každý rok chodit složenka na zaplacení daně z nemovitosti. Docela frmol, ale dá se to zvládnout. Já jsem třeba letos neplatila ani korunu, protože sice daň byla vypočítána na 14 Kč, ale prý je výjimka ze zákona, že pokud daň vychází na méně než 30 Kč, tak se neplatí nic. Ale stejně se přiznání podat musí. Ach jo, ta byrokracie :-| Jinak mi velmi pomohl odkaz, který mi všechno spočítal a pomohl. Já to jen odnesla na FÚ ke kontole a vše bylo OK (viz. https://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/i...). Tak hodně štěstí.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@jana.k ahojky. I já jsem kupovala pozemek na kupní smlouvu a tu jsem nedokládala. Jen si na FÚ udělali poznámku, od koho jsem to koupila.
Odpovědět
Profilova fotka
@marwen67 ahoj. zkus odkaz https://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/i... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
ano,zrovna dnes jsem platila...
Odpovědět
Když už je tu zmínka o daňovém přiznání, chtěl bych se zeptat, do kdy se musí podat d.přiznání od nabytí pozemku do vlastnictví. Koupil jsem pozemek někdy v roce 2009, a až teď mě obec vyzvala, že si mám podat přiznání za rok 2011. Neprošvihl jsem rok 2010? Mám s tím ještě něco dělat?
Odpovědět
@pardubice2159 Děkuji za odpověď.
Odpovědět
Profilova fotka
@rudolfik Přiznání k dani z nemovitostí je poplatník povinen podat příslušnému správci daně do 31. ledna zdaňovacího období. Daňové přiznání se nepodává, pokud je poplatník podal v některém z předchozích zdaňovacích období nebo daň byla vyměřena či doměřena v některém z předchozích zdaňovacích období z moci úřední a ve srovnání s tímto předchozím zdaňovacím obdobím nedošlo ke změně okolností rozhodných pro vyměření daně. Daňové přiznání se podává na zdaňovací období následující po roce, v němž vznikly právní účinky vkladu, takže podle mě se mělo podat i za rok 2010. Raději bych se obrátila na příslušný FÚ, aby po vás před koncem promlčecí doby nechtěli bůhvíjaké nedoplatky a penále.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Jsem spolumajitel pozemků 1/4.A nemovitosti s pozemkem 1/2.Mohu udělat daňové přiznaní jen ze svých dílů. Děkuji za radu.
Odpovědět
Hezký den, chtěla bych poprosit o radu ohledně daně z pozemku. V roce 2012 jsme od obce zakoupili pozemek určený ke stavbě RD. Ohlášení stavby podáme až v letošním roce, takže jediné co s pozemkem proběhlo bylo přepsání v katastru na naše jména. Jde mi o to, že v katastru je uveden druh pozemku "Orná půda" (pozemek vznikl ve shodě s územním plánem rozparcelováním kusu pole na několik pozemků) a já nevím jaký druh pozemku uvést do přiznání. Dostala jsem několik rad a každá byla jiná (někdo radí stavební pozemek, někdo trvalý travní porost, někdo zahradu a někdo ornou půdu) tak teď nevím co z toho je správně. Pokud si s tím někdo ví rady budu vděčná za odpověď. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@censa Uvedla bych to, co je aktuálně zapsané v katastru nemovitostí, dá se na to číhnout online ;-)
Odpovědět
Dobrý den, daňové přiznání jsem vyřizovala minulý týden, takže to mám ještě trochu v hlavě :-) Řešila jsem to, že parcela je sice uvedena jako trvalý travní porost, ale stojí na ní již rozestavěná stavba. Úřednice mi vysvětlila, že jako stavební pozemek se to uvádí od doby, kdy byla od SÚ potvrzena (schválená naše ohláška), a to bez ohledu na to, že v katastru to je stále vedeno jako trvalý travní porost. Takže ve Vašem případě si myslím, že letos to vykážete jako ornou půdu, a pokud ohláška proběhne letos, tak za rok už jako stavební pozemek. Snad Vám to pomůže.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Poradí někdo, prosím, zda se vyplňuje zjištěná cena do daňového přiznání u zahrady (bez stavby)? V pokynech je uvedeno, že v případě pozemku bez stavby není nutno dokládat znalecký posudek, že si úřad cenu zjistí sám. (?)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?